مبارزه با قاچاق کالا و ارز، مورد تایید مسئولان نظام و همه کارشناسان است. تکمیل و راه اندازی سامانه جامع تجارت، یک ابزار فنی و سیستماتیک مطمئن، برای عبور از انجام امور به وسیله نیروی انسانی، برای رسیدن به این مقصود است.
پژوهش خبری صدا وسیما: فرآیند تجارت سالم، همواره با مشکلاتی روبه رو است که در مواقعی فرد را ترغیب به طی مسیر ساده تر، یعنی قاچاق، می کند. سامانه جامع تجارت و به دنبال آن سایر سامانه ها، با هدف تسهیل و تسریع تجارت، به سوی توسعه مستمر در حرکت است.
پژوهش خبری در مصاحبه با مهندس محمد شیرازیان، مشاور رئیس مرکز و مدیر سامانه جامع تجارت،به علملکرد و آثار دو سامانه جامع تجارت و سامانه جامع ضوابط و مقررات، می پردازد.
1- سامانه جامع تجارت
سامانه جامع تجارت (سامانه یکپارچه سازی و نظارت بر فرآیند تجارتی) با هدف ایجاد یک سامانه واحد جهت مدیریت فعالیت های تجاری بازرگانان و فعالان تجاری در حوزه ثبت اطلاعات خرید و فروش کالا، نگهداری و انبارش کالا و حمل کالا طراحی و پیاده سازی می گردد.
این سامانه کلیه فرایندهای زنجیره تجارت داخلی را شامل می شود و مدیریت زنجیره توزیع کالا تا سطح عرضه شامل حمل های داخلی، نگهداری در انبارهای داخلی، فروش (معامله کالا) دربرمی گیرد. بر این اساس گزارش سامانه یکپارچه در قالب زیر سامانه حوزه تجارت فرامرزی و سامانه تجارت داخلی ارائه گردیده است.
عملکرد:
حدود 23 هزار بازرگان در فرآیند واردات کالا، در حال استفاده از این سامانه هستند و به طور متوسط روزانه 1000 ثبت سفارش و 500 مجوز ورود صادر می گردد. همچنین در تعامل با سامانه های پرتال ارزی و سنای بانک مرکزی، بازرگانان فرآیند درخواست و تامین ارز خود را از طریق سامانه جامع تجارت به انجام می رسانند و به طور متوسط روزانه 500 اعلامیه تامین ارز صادر و تبادل می شود.
تاثیر در حذف برگه فیزیکی و کاهش مراجعات حضوری:
تاثیر در کاهش نقش عامل انسانی
تاثیر در تهیه بانک اطلاعات برخط جهتسیاستگذاری
وضعیت سامانه:
در حال بهره برداری، بهبود و توسعه مستمر
عملکرد:
اطلاعات کتاب مقررات صادرات و واردات در داخل سامانه ثبت شده و سایر ضوابط تجاری به مرور در حال تکمیل است. الکترونیکی کردن فرآیند تدوین و ابلاغ ضوابط نیز، چندی پیش آغاز شده و به زودی تکمیل خواهد شد.
تاثیر در حذف برگه فیزیکی و کاهش مراجعات حضوری:
تاثیر در کاهش نقش عامل انسانی:
تاثیر در تهیه بانک اطلاعات برخط جهت سیاستگذاری:
کلام آخر
مبارزه با قاچاق کالا و ارز، مورد تایید مسئولان نظام و همه کارشناسان است. تکمیل و راه اندازی سامانه جامع تجارت، یک ابزار فنی و سیستماتیک مطمئن، برای عبور از انجام امور به وسیله نیروی انسانی، برای رسیدن به این مقصود است. خوشبختانه دولت[1] از راه اندازی و تکمیل این سامانه ها، تا پایان سال 1398 خبر داده است و همه دستگاه ها را مکلف به اتصال به سامانه مرکزی کرده است. در شرایط حساس کنونی اقتصاد، و گذراندن وضعیت تحریم ظالمانه، اهمیت شفاف سازی و تسهیل و تسریع در تجارت داخلی و بین الملل دوچندان است.
پژوهش خبری// تینا صالحی