وي افزود: البته شما به خوبی میدانید که برخی کشورها و در وهله نخست آمریکا نه تنها بر روسیه در رابطه با این طرح بلکه در دیگر حیطهها فشار میآورد تا همکاریهایش را با ایران متوقف سازد. من لازم است که بر روی این موضوع تاکید کنم که فدراسیون روسیه یک کشور مستقل است و ما از یک سیاست خارجی مستقل تبعیت میکنیم. فدراسیون روسیه نیازی به اجازه هیچ کشوری و از جمله آمریکا ندارد. ما خودمان در رابطه با همکاری با ایران و یا همکاری نکردن با ایران تصمیم گیری میکنیم. ما منافع واقع بینانه خود را داریم. برای ما جمهوری اسلامی ایران یک شریک راهبردی بسیار مهم است.
وی در ادامه در پاسخ به این سوال مجری شبکه که پرسید:همانطور که میدانید، آمریکا سال گذشته از توافق اتمی ایران خارج شد و تحریمهایی یکجانبه را ضد ایران وضع کرد. ایران عمل به تعهداتش را در برجام کاهش داده است. ایران به دنبال آن است که نوعی توازن بین عمل به تعهداتش و درخواست هایش برقرار کند. ایران خواهان دیدن منافع ناشی از توافق است. مشکل اینجاست که دیگر کشورهای باقیمانده در توافق اتمی و به طور ویژه اعضای عضو اتحادیه اروپا در برجام در عمل به تعهداتشان موفق نبوده اند. این موضوع سبب شده است که ایران نتواند منافع ناشی از حضورش در توافق اتمی را کسب کند. سوال من این است که چرا کشورهای اروپایی با این وضعیت انتظار دارند که ایران بدون رسیدن به منافعش همچنان به توافق اتمی پایبند باشد. شما خود را به جای ایران بگذارید آیا اینگونه فشارها بی معنی نیستند. آیا ایران باید با وضعیت کنونی در توافق باقی بماند و به نظر شما بهترین راه برای حل این بحران اتمی برای اینکه همگان به یک معامله برد برد برسند، چیست، گفت:طرح جامع اقدام مشترک در خطر قرار دارد. ما به خوبی این موضوع را درک میکنیم. تنها کشوری که مسئوول این فاجعه است آمریکا است. ما نه تنها به طور مستقیم و به صراحت از آنها انتقاد میکنیم بلکه اقدامات آنها را محکوم میکنیم. ابراز تاسف کشورهای اروپایی عضو برجام هم کافی نیست. ما باید به شدت از آمریکا به خاطر نقض قوانین بین المللی انتقاد کنیم. آمریکا بدون توجه به دیگر امضاء کنندگان برجام و قطعنامه شماره ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد از این توافق خارج شده است. این نقض صریح قوانین بین المللی است.
وي افزود: در رابطه با گامی که ایران برداشته است البته که ما نگرانیم. هیچ طرفی از این موضوع خوشحال نیست، اما ما این موضوع را درک میکنیم که ایران مجبور شده است که این گامها را بردارد. ایران هیچ گزینه دیگری پیش رو نداشته است. ایران تاکنون هیچ نفعی از این توافق ندیده است. این موضوعی بسیار مهم است. این موضوع سبب شده است که فدراسیون روسیه به همراه متحدان چینی خود تمام تلاش خود را به کار گیرند تا طرح جامع اقدام مشترک را حفظ کنند. آنها همچنین معتقدند که اتحادیه اروپا و کشورهای دیگر از ما در این راه حمایت کنند. در این رابطه لازم است که ما حمایت خود را از طرح ابتکاری رئیس جمهور مکرون اعلام کنیم. این تا اندازهای مایه امیدواری بود. فرانسه تمام تلاش خود را به بهترین نحو انجام داد، اما متاسفانه آمریکاییها آماده همکاری نبودند. ما امیدواریم که به تلاشها و همکاریها خود در چارچوب دوجانبه و چندجانبه با ایران ادامه دهیم. ما به تلاشهای جمعی خود را برای نجات طرح جامع اقدام مشترک ادامه میدهیم. ما تمامی تلاش خود را به کار میگیریم، اما این یک کار بسیار دشوار است. بار دیگر میگویم که ایران به تعهداتش در برجام عمل کرد. آژانس بین المللی انرژی اتمی بیش از ۱۰ بار این موضوع را تایید کرد که ایران به تعهدات خود در برجام پایبند بوده است. این مسئوولیت تنها بر دوش ایران نیست. آمریکا نخستین کشوری بود که این توافق را نقض کرد. ما در این رابطه بسیار نگران هستیم و در این حال به خوبی و به طور کامل وضعیت ایران را درک میکنیم.
سفیر روسیه در ایران در ادامه در پاسخ به این سوال مجری شبکه که پرسید:گفته میشود که آمریکا و متحدانش پرونده اتمی ایران را به شورای امنیت میبرند آنگاه واکنش کشور شما چگونه خواهد بود، گفت:اجازه بدهید تا اقدامات روسیه، چین و کشورهای اروپایی را ببینیم. ما به تمامی تلاشهای خود ادامه میدهیم تا از ایجاد تبعات منفی این سناریو جلوگیری کنیم.
جگاریان در ادامه در پاسخ به این سوال مجری شبکه که پرسید:ما به خوبی میدانیم که امضاء کنندگان اروپایی برجام در عمل به تعهداتشان در قبال ایران ناکام بوده اند. روسیه تاکنون چه اقداماتی برای حفظ این توافق انجام داده است، گفت:ما همچنان به همکاریهای اقتصادی خود ادامه میدهیم. پیش از این ما از مشارکت در ساخت نیروگاه اتمی شماره ۲ بوشهر خبر داده ایم. ما همچنین پروژههای بزرگی با ایران داریم. طرح راه آهن اینچه برون یکی از این طرحها است. ما به همکاریهای خود با ایران در این رابطه ادامه میدهیم و همچنین امیدواریم که از آغاز سال آینده عملیات اجرایی ساخت نیروگاه حرارتی در استان هرمزگان را شروع کنیم. این یک طرح بسیار مهم است. ما اعتبار لازم برای این دو طرح را فراهم کرده ایم. این اعتبار در کل ۲ میلیارد و دویست میلیون یورو است. ما همچنین طرحهای دیگری داریم. ما در این رابطه با دوستان ایرانی پیش و در زمان برگزاری آخرین نشست همکاریهای کمیسیون مشترک اقتصادی خود مذاکره کرده ایم. ما این کمیسیون را در سطوح مختلف در ماه سپتامبر برگزار کردیم. ما به طور منظم با دوستان ایرانی خود در ارتباط هستیم. ما به طور روزانه این مسائل را بررسی میکنیم.
وی در ادامه در پاسخ به این سوال مجری شبکه که پرسید:در رابطه با برجام همانطور که میدانید ایران گام چهارم خود را برای کاهش تعهداتش برداشت تا نوعی توازن بین درخواستها و تعهداتش ایجاد کند. امضاء کنندگان اروپایی برجام و آمریکا مدعی شده اند که ایران مفاد و شرایط طرح جامع اقدام مشترک را نقض کرده است. به نظر شما اینگونه بوده است. واکنش روسیه چیست، گفت:ما نمیتوانیم با آنها موافق باشیم، زیرا تمامی گامهایی که ایران برداشته است برگشت پذیر هستند. ایران را نباید سرزنش کرد بلکه باید آمریکا را سرزنش کرد. در ابتدا کدام طرح تعهد را نقض کرد؟ این آمریکا بود. حالا همکاران اروپایی ما متاسفانه از آمریکاییها انتقاد نمیکنند و از ایران انتقاد میکنند. شما باید در وهله نخست از آمریکا انتقاد کنید. بار دیگر میگویم که ایران به تعهداتش پایبند بوده است. بار دیگر میگویم که این تنها گزینهای است که در برابر ایران قرار داشته است. ایران مجبور شده است که این کار را انجام دهد. اما به هر حال ما نگران هستیم. تا آنجایی که من میدانم هیچ فردی حتی در ایران در این رابطه خوشحال نیست.
سفیر روسیه در ایران در ادامه در پاسخ به این سوال مجری شبکه که پرسید:سوال دیگر من به تحولات در شمال سوریه مربوط میشود. ما میدانیم که دولت آمریکا با وجود توافقهای خود با کردهای سوری آنها را تنها گذاشت تا راه را برای تهاجم ترکیه به شمال سوریه هموار کند. نظر شما در این رابطه چیست، این موضوع چه پیامی را به جامعه بین المللی و متحدان منطقه آمریکا ارسال میکند. آیا آنها همچنان میتوانند به آمریکا در رابطه با معاهدات بین المللی تکیه کنند، گفت:اول از همه میخواهم بر روی این موضوع تاکید کنم که حضور آمریکا در سوریه غیرقانونی است. پیام من به آمریکا این است که آمریکایی به خانه ات بازگرد. هیچ فردی از شما برای حضور در سوریه دعوت نکرده است. تنها روسیه و ایران از طرف دولت مشروع جمهوری عربی سوریه به این کشور دعوت شدند. در وهله دوم کردهای سوری یک تصمیم بسیار اشتباه گرفتند. آنها به آمریکاییها تکیه کردند. من با نظر شما موافق هستم. آمریکا از منافع آنها حمایت نکرد. این موضوعی ضروری برای کردهای سوری است تا به مذاکرات خود در رابطه با این منطقه با دولت مشروع سوریه در دمشق ادامه دهند تا در کنار اعراب و غیرعربها و دیگر اقلیتهای قومی با صلح و آرامش زندگی کنند. آنها در منطقهای زندگی میکنند که بخشی از سوریه است. کردهای سوری درخواستها و نیازهایی دارند. آنها باید درباره تمامی این موارد با دمشق مذاکره کنند. این در چارچوب تمامیت ارضی سوریه است. این بسیار مهم است.
جگاریان در ادامه در پاسخ به این سوال مجری شبکه که پرسید:بر اساس برخی منابع خبری ترکیه عملیات نظامی خود را در شمال سوریه به خاطر توافق با روسیه متوقف کرد. آیا این واقعیت دارد نظر شما چیست، گفت:همانطور که میدانید روسای جمهوری روسیه و ترکیه اخیرا در سوچی با هم دیدار کردند. آنها یادداشت تفاهمی را در رابطه با ایجاد صلح و ثبات در منطقه امضاء کردند. این موضوع مهمی است. ما هم اکنون با متحدان ترکیهای خود در منطقه گشت زنی میکنیم. روسیه هم اکنون در این نیروی گشت زنی در منطقه حضور دارد. من باید بگویم که همکاری ما با متحدان ترکیهای ما برای ایجاد ثبات در این بخش از منطقه بسیار مهم است. من با شما موافقم که کردهای سوری و متحدان آمریکا در منطقه نباید بیش از این به آمریکا اعتماد و تکیه کنند. پس از اقدامات اخیر آمریکا ما به خوبی در این رابطه مطمئن شدیم.
سفیر روسیه در ایران در ادامه در پاسخ به این سوال مجری شبکه که پرسید:مقامات ارشد وزارت دفاع آمریکا اعلام کرده اند که سیاست خارجی ایران، روسیه و چین بچه گانه است. آنها معتقدند که این موضوع سبب وقوع جنگی دیگر در منطقه و ماوراء آن میشود، آیا این واقعیت دارد. آیا این اتهامات بر اساس واقعیتها بیان میشوند، گفت:اول از همه باید بگویم که من این موضوع را کاملا رد میکنم. این تنها اتهاماتی بیش نیست. این تنها ادعایی بیش نیست. من میخواهم آمریکاییها را به خاطر ویران کردن لیبی سرزنش کنم. آنها عراق را پس از حمله غیرقانونی ویران کردند. آنها همچنین افغانستان را ویران کردند. حالا زمان آن است که آمریکاییها در برابر آینده بایستند و چهره خود نگاه کنند و از خود سوالاتی بپرسند. آنها باید از خود در رابطه با ایجاد بی ثباتی، ویرانی و اینکه چه طرفی عامل بی ثباتی و ویرانی در منطقه است از خود سوال کنند. ویران کننده اصلی آمریکا است.
وی در ادامه در پاسخ به این سوال مجری شبکه که پرسید:در رابطه با جنگ در منطقه عربستان سعودی با حمایت متحدان خود در سال ۲۰۱۵ به یمن حمله کرد. آمریکا و برخی از متحدان آن در ناتو از این اقدام عربستان حمایت کردند. به همین خاطر کشور یمن ویران شده است. میلیونها نفر از مردم این کشور به شدت به دارو، غذا، محل سکونت نیازمند هستند. کمکهای بشردوستانه به خاطر محاصره دریایی این کشور به دست مردم یمن نمیرسد. ما شاهد محاصره هوایی,زمینی و دریایی یمن هستیم. نظر مسکو در این رابطه چیست، گفت:ما درباره ادامه جنگ نگران بوده ایم. ما از ابتدا نظر خود را در این رابطه اعلام کرده ایم. بارها و بارها ما برای مردم یمن کمکهای بشردوستانه ارسال کرده ایم. آنها مردم فقیری هستند که در وضعیت بسیار بدی زندگی میکنند. آنها به غذا و دارو نیاز دارند. وضعیت کنونی پس از آنکه آقای گریفیتس نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن شد قدری بهتر شده است و میانجیگری وی بین گروههای درگیر در یمن نتایجی به همراه داشته است. ما شاهد مذاکراتی پرثمر در استکهلم در سوئد بودیم. ما شاهد میانجیگری برخی از متحدان اروپایی دیگر هم بودیم. آنها نقشی مثبت را در این رابطه ایفا کردند. رئیس جمهور پوتین هم از عربستان سعودی و امارات عربی متحده دیدار کرد. ما خواهان راه حلی سیاسی برای این بحران هستیم. ما تمامی طرفها را تشویق میکنیم که این راه را در پیش بگیرند. ما با تمامی طرفها در ارتباط هستیم. ما با حوثیها در ارتباط هستیم. ما با دولت آقای هادی در ارتباط هستیم. ما با عربستان سعودی در ارتباط هستیم. ما با امارات متحده عربی و ایران در تماس هستیم. ایران یک عامل مهم در منطقه است. اخیرا ما نشانههای مثبتی برای یک راه حل سیاسی مشاهده میکنیم. ما از تمامی طرفها میخواهیم که به تلاشهای خود ادامه دهند. ما معتقدیم که این تلاشها در نهایت میتواند به راه حلی سیاسی برای موضوع یمن بدل شود.
جگاریان در ادامه در پاسخ به این سوال مجری شبکه که پرسید:در مورد یک موضوع منطقهای دیگرْمایلم از شما بپرسم که نظر شما درباره ناآرامیهای کنونی عراق چیست، میدانید که آمریکا به تازگی با انتشار بیانیهای خواستار برگزاری انتخابات جدید در عراق شده است. آیا فکر نمیکنید که این اقدام به مثابه مداخله در امور داخلی کشور مستقلی مانند عراق است. نظر شما چیست، گفت:
آمریکاییها از یک طرف روسیه را به مداخله در امور داخلی کشورهای دیگر متهم میکنند که البته کاملا دروغ و بی اساس است و در همین حال خودشان فکر میکنند که میتوانند در امور داخلی کشورهای دیگر از جمله روسیه، ایران و حالا هم عراق دخالت کنند. یکبار دیگر یادآوری میکنم که اقدام آمریکا در تهاجم به عراق در سال ۲۰۱۳ غیرقانونی و بر خلاف قوانین بین المللی بود و حالا هم سعی دارند دولت عراق را نابود کنند. آنها حق ندارند خواست خود را بر دولت و مردم عراق تحمیل کنند. مردم و دولت عراق به اندازه کافی هوشیار و عاقل هستند که مشکلات داخلی خود را خودشان حل و فصل کنند، بدون اینکه درخواستی از خارج از آنها بشود.
وی در ادامه در پاسخ به این سوال مجری شبکه که پرسید: سوال دیگر من درباره منطقه مربوط به اسرائیل است. خبر داریم که چند روز پیش ارتش اسرائیل یکی از فرماندهان عالی مقاومت فلسطین را ترور کرد. فلسطینیها نیز این اقدام را با شلیک راکتهایی به اراضی اشغالی اسرائیل پاسخ دادند. موضع رسمی مسکو در این خصوص چیست، گفت: ما نگران اوضاع فلسطین و غزه هستیم. ما از همه طرفهای اسرائیلی و فلسطینی شامل حماس، رام الله میخواهیم که خویشتن داری کنند و همه این مشکلات را از طرق سیاسی حل و فصل کنند. ولی متاسفانه در میان فلسطینیها اتحاد و یکپارچگی وجود ندارد. به همین خاطر هم آنها نمیتوانند یک هیئت نمایندگی واحد برای مذاکره با اسرائیل تشکیل بدهند. اختلافات بین حماس و رام الله یکی از موانع مهم بر سر راه تلاشهای سیاسی در خاورمیانه (غرب آسیا) است و مسئله فلسطین همچنان مهمترین موضوع خاورمیانه (غرب آسیا) باقی مانده است و تاثیری منفی بر کل تحولات منطقه دارد، ما شاهد حوادث مرز لبنان و اسرائیل، اوضاع سوریه، اوضاع عراق هستیم. در این حال ما به همه قطعنامههای بین المللی پایبند هستیم. به ویژه مسئله تشکیل دو دولت مستقل فلسطینی و اسرائیلی موضوعی است که از آن حمایت میکنیم. فلسطینیها در برابر اشغال سرزمینشان، حق تشکیل دولت مستقل خود را دارند. همینطور ما اشغال بلندیهای جولان (اشغالی) را به رسمیت نمیشناسیم. این منطقه بخشی از خاک جمهوری عربی سوریه است؛ لذا ما بار دیگر از همکارانمان میخواهیم که خویشتنداری کنند و همه مشکلات و اختلافات خود را از طریق مذاکره حل و فصل کنند.
جاگریان در ادامه در پاسخ به این سوال مجری شبکه که پرسید: اگر امکان دارد به این سوال هم پاسخ بدهید. چند هفته پیش آمریکا ادعا کرد که ابوبکر البغدادی رهبر داعش را کشته است. مسکو درباره این موضوع ابراز تردید کرد، زیرا چند ماه پیش اعلام شده بود که بغدادی در حمله هوایی روسیه یا چیزی شبیه آن کشته شده است، گفت: من فقط میتوانم ابراز امیدواری کنم که این موضوع صحت داشته باشد. ولی میدانید که وزارت دفاع روسیه درباره این خبر ابراز تردید کرده است. ولی امیدواریم که آنها واقعیت را به ما گفته باشند و بغدادی را کشته باشند. امیدواریم او کشته شده باشد و دیگر تهدیدی بنام بغدادی وجود نداشته باشد. ولی تهدید داعش همچنان ادامه دارد و ما باید به مبارزه با این گروه تروریستی نه تنها در سوریه بلکه در کل منطقه، در افغانستان یا هر جای دیگر ادامه بدهیم.
سفیر روسیه در ایران در ادامه در پاسخ به این سوال مجری شبکه که پرسید:روابط روسیه و ایران را با توجه به همه تحولات منطقه و فراتر از آن چطور ارزیابی میکنید، گفت:من از سطح کنونی روابط روسیه و ایران بسیار راضی هستم. روسای جمهور روسیه و ایران با همدیگر ملاقات و گفتگو میکنند. ما همکاریهای بسیار خوبی در زمینههای فرهنگی، اقتصادی و سیاسی داریم. به تازگی هم یک مرکز فرهنگی روسیه در ایران ایجاد شده است. این بسیار موفق و موثر بوده است لذا من معتقدم که آینده روابط روسیه و ایران بسیار روشن است. زیرا دو کشور شرکای راهبردی همدیگر هستند. ما منافع مشترک زیادی داریم. یکبار دیگر میخواهم تاکید کنم که در شرایط کنونی و با وجود فشارهای شدید آمریکا، روسیه در کنار ایران است.