کام قند بردسیر تلخ است ، قندی که برای اهالی این شهر حکم نان را داشته است اکنون خاک میخورد و متروکه مانده است .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز کرمان ، کارخانه قند شهرستان بردسیر پس از حدود 60 سال فعالیت ، سال 92 تعطیل شد ، درست پس از اتمام شکر خام.
تعطیلی 5 ساله ، منجر به مستهلک و متروکه شدن کارخانه شده است ، آنچه که از پیچیدن بق بقوی دهها کبوتر که در پستوی کارخانه ماوا گزیده اند و جلب نظر انبوه فضولات این پرندگان در محوطه ی کارخانه ، بخوبی مشخص بود.
البته همین تلنبار شدن فضولات پرندگان که مشخص بود از داخل کارخانه به بیرون منتقل شده نشان میداد کسانی بقول کرمانی ها " هادِرِ " یا مراقب کارخانه هستند ؛ و این افراد نبودند مگر کارگران زحمت کش که اکنون نگاهبان کارخانه هستند . با چند تن از کارگران و شاغلین سابق کارخانه صحبت کردم . آقای محمدی ما را به بخشی میبرد پر از کله قندهای فلزی و میگوید: اینجا بخش طباخی کارخانه است ، حدود 25 نفر ، سه شیفت در این بخش مشغول بکار بودند .
با محمدی سری هم به واحد تعمیرات زدیم جایی که بقول او همه چیزِ کارخانه به همت بچه های بردسیری تعمیر میشد و دوباره به مدار برمیگشت. از کلام و افسوس شان پُر پیداست که "قند" در بردسیر بواسطه اشتغال و درآمدش حکم "نان" را داشته است. مردی سالخورده با حسرت میگوید : قندِ بردسیر خوب قندی بود خوب ؛ تمام مردم بردسیر از این کارخونه نون می خوردن . صاحبِ اغذیه فروشیِ حوالیِ کارخانه میگوید : تا کارخانه بود بواسطه آمد و رفت کارگرا و مهندسا مغازه من هم رونقی داشت ، تعطیل که شد من هم اغذیه فروشی را بستم. در این بین درددل آقاکرامت و همسرش تاثر برانگیز بود . دستهای ضُمخت و پینه بسته وَ چروک های عمیق پیشانی اش نشان از سالها زحمت کشی و کارگری بود ، به خانه اش سرزدم ، کنار بخاری کوچکی کز کرده بود ، میگفت: ما که کارگر مستقیم کارخونه قند بودیم ، به فلاکت رسیدیم . همسرآقا کرامت اما همچنان در انتظار روزی است که : کارخانه راه بیوفتد و بچه ها شون مشغول بکار بشن .
با چند نفر از کارگران به محلی رفتیم که خانه هایی بصورت پراکنده در حال ساخت و ساز بود ؛ گفتند : اینجا پیشتر چغندر کشت میشد ، اما با تغییرکاربری ، زمینها کم کم برای ساخت منزل به فروش رسید . برای پیگیری روند احیاء کارخانه و تدابیر مسئولان به سراغ مسئول اداره صمت بردسیر رفتیم . آقای پورسعید میگوید : فعلا برای راه اندازی قسمت شکری کارخانه وامی در اختیار بخش خصوصی قرارگرفته است. فرماندار بردسیر هم از تدارک راه اندازی بخش تصفیه شکر در مرحله اول کارخانه قند شهرستان خبر میدهد. آقای نجف پور میگوید : تصمیم برای مرحله اول ، راه اندازی 80 درصدی تصفیه شکر و 20 درصد کشت چغندر قند است و سعی ما افزایش سطح زیر کشت برای سال آینده است. اظهارات مدیر عامل کارخانه اما ما را امیدوارتر کرد .
آقای ملک محمدی از سفارش ساخت تجهیزات کارخانه خبر داد و گفت : به زودی این تجهیزات آماده نصب میشوند . البته مدیر عامل کارخانه ، توجه مسئولان استان را به این نکته جلب کرد که تامین مالی ، روند بازسازی را تند یا کند میکند. او میگوید: قرار است 80 درصد منابع مالی بصورت تسهیلات اخذ شود که اگر زودتر بطور کامل تامین گردد ، 6 ماه دیگر فاز اول کارخانه راه اندازی خواهد شد؛ یا بقول حسن خسروی از کارگران به نسبت جوان کارخانه ، سوتش گوش را کَر میکند. حسن آقا میگوید: تک تک بردسیری ها چه شاغل کارخونه باشن چه نباشن ، دوست دارن کارخونه قند بردسیر دوباره راه بیوفته . آقای خسروی که مرد باانگیزه و پرتوانی هم به نظر میاد ، می خندد و میگوید: منتظرم کلید روشن کارخونه رو بزنن و صدای سوتش گوشمون رو کَر کنه. احیاء کارخانه قند بردسیر و کشت دوباره چغندر قند البته اینبار با توجه به نیاز آبی این محصول و کم آبی استان کرمان ، به اندازه نیاز ،کاهش بیکاری جوانان شهرستان ،
رونق کسب و کار و شیرین کامی بردسیری ها را بدنبال خواهد داشت.