رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: سم شناسی گاهی یک راه حل و گاهی ابعاد امنیتی پیدا میکند، ولی تاکنون از ظرفیت کامل این رشته استفاده نشده است.
وی با اشاره به اهمیت سم شناسی و ایمنی غذایی گفت: در سالهای گذشته که موضوع برنج وارداتی آلوده به آرسنیک مطرح شد، فضای نگران کنندهای به وجود آمد، اما همکاران سم شناسی با قاطعیت، این موضوع را رد و اعلام کردند که آلودگی برنجها بالاتر از حد استاندارد نبوده است.
زالی افزود: ما نسبت به کشورهای دیگر با موضوع آرسنیک سختگیرانهتر برخورد میکنیم و با توجه به اینکه پیش بینی میشود به طور سرانه سالانه ۳۰ تا ۴۰ کیلوگرم برنج در کشور مصرف شود، به همین علت بر موضوع آرسنیک سختگیری بیشتری داریم.
وی به آثار مضر سرب بر سلامتی انسانها اشاره کرد و گفت: پمپهای بنزین کشور اکثرا در بافت شهری هستند و اینکه ما چه مقدار باید از آن دور باشیم تا از مضرات سرب در امان باشیم باید از توان و ظرفیت سم شناسان در این خصوص استفاده کرد.
دکتر زالی افزود:کارخانجات ما باید از ظرفیت سم شناسی بهره ببرند. در مدل شهرسازی، تعیین محل استقرار پمپهای بنزین و ایجاد اتوبانها باید از توان سم شناسان استفاده شود و این افراد باید برنامه بدهند و توسعه شهرها باید بر آن اساس انجام شود.
وی با توجه به اهمیت ویژه جایگاه سم شناسی در کشور گفت: در بیست سال گذشته در زمینه تولیدات علمی، استنادات علمی و تهیه مقالات معتبر که در زمینه سم شناسی در کشور انجام شده است، پیشرفتهای بسیاری بدست آورده و در زمینه تولید دانش و تحقیقات کاربردی در زمینه سم شناسی، کشور ما جایگاه بسیار ممتازی پیدا کرده ایم.
زالی افزود: مسمومیتهای غیر تعمدی در کشور بسیار زیاد است. اگر این آمار کم شود رتبه جهانی ما بسیار تغییر میکند.
وی با اشاره به اینکه بیمارستان لقمان حدود ۶ دهه است که به عنوان مرکز مسمومیتهای بالینی شناخته شده است، گفت: تقریبا سالانه، بین ۳۰ تا ۴۰ هزار نفر به بخش مسمومیت بیمارستان لقمان مراجعه میکنند.