مطالعه جزء نیازهای اجتماعی هر فرد است ، زیرا مطالعه ی دیدگاهها و دستاوردهای صاحبان اندیشه ؛ زمینه ساز رشد و پیشرفت جامعه است .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز کرمان ، اگرچه در روزشمار سال ؛24 آبان ، روز " کتاب و کتابخوانی" نامگذاری شده و هر ساله نمایشگاههای کتاب هم برپا میشود ، اما به گفته کارشناسان در اوضاع امروز ، کتاب و مطالعه ، جز برای عده ایی ، اولویت نیست.
پاییز کم رونق کتاب
با گشت و گذاری درکتابفروشی های خلوت شهر کرمان این نگرانی بیشتر احساس می شود .
یکی از فروشنده های کتاب می گوید : روز می شود که دو کتاب هم نمی فروشم ، چندین بار تصمیم گرفتم تغییر شغل دهم .
خانمی وارد کتابفروشی شد ، چند کتاب را دید و قصد رفتن کرد ؛ از او پرسیدم خرید نکردید ؟ گفت : دلم می خواهد کتاب بخرم اما با دیدن قیمت ها دو دل شدم .
کتابخانه ملی کرمان هم پاتق دانشآموزان و دانشجویان است ، میزبان کسانی است که صرفا برای مطالعه کتابهای درسی می آیند و فرصتی برای مطالعه کتابهای غیردرسی ندارند .
یکی از دانشجویان می گوید : درکشور ما که دانشمندان بزرگی دارد و اکنون علاقه ای به مطالعه دیده نمیشود ؛ مسئولان فکری کنند ، این بیرغبتی ادامه نیابد.
پاسخ به سوالی تکراری
پاسخ مردم به این پرسش که " آخرین کتابی که خواندید بودکی بود ؟ "
تامل برانگیز است .
یکی می گوید : 15 ساله کتاب نخواندهام ! دیگری میگوید :تقریباً کتاب را فراموش کرده ام ، بعدی جواب می دهد بچه دار شدم و کتاب را رها کرده ام و یکی هم با تمسخر می گوید : کتاب را کجای دلم بگذارم !
البته دراین بین برخی هم می گفتند : با اینکه قیمت آن خیلی گران شده اما کتاب می خوانند .
فضای مجازی جانشین کتاب
سال های اخیر فضای مجازی رقیب جدی کتاب شده است.
هر چند بگفته حسینی کارشناس فرهنگی ، برغم جولان انواع کتابخانه های دیجیتال در فضای مجازی ، که با هزینه ی بسیار کم هم
او می گوید : سه چهار ساعتی از وقت روزانه را صرف شبکه های مجازی و تماشای انواع ویدئوها ، فیلم ها و پیامهای میکنیم و اسمش را گذاشته ایم مطالعه ، دانش واقعی که درکتاب است را رها کرده ایم .
عباسی کارشناس رسانه هم می گوید : اگر این نسل تصمیم گرفته تا دانش خود را به اصطلاح امروزی ساندویچی و فشرده دریافت کند ، بداند این شیوه لحاظ علمی ما را بجایی نمی رساند.
سرانه مطالعه استان
سالهاست که بگفته مسئولان سرانه مطالعه درکشور پایین است و در افزایش مطالعه گشایشی حاصل نشده است .
مدیرکل کتابخانه های عمومی استان ، با یادآوری اینکه سرانه مطالعه در کشور ۱۳ دقیقه در روز است می گوید : این عدد درکرمان هم با عضویت حدود فقط ۵ درصد جمعیت استان در کتابخانه ها بیش از این نیست .
نقش خانواده
کارشناسان می گویند : فرزندانی که در خانوادههای اهل مطالعه تربیت میشوند علاقه بیشتری به مطالعه دارند ، چرا که بقول شاعر " دو صد گفته چون نیم کردار نیست "
فرزندانی که شاهد کتابخوانی والدین خود هستند به تقلید از آنها سرگرم کتاب میشوند و به مرور انگیزه و علاقه به مطالعه درآنها پا میگیرد.
البته ناگفته نماند ؛ ابراهیمی استاد دانشگاه می گوید : تعدد شغل و محدودیت ساعات فراغت ، گرانی کتاب و مشکلات اقتصادی ، بی توجهی ناشران و مولفان به نیازهای جامعه ،کم سوادی مردم و فناوری های جدید در کاهش انگیزیش مردم موثر است. َ
تقسیم زمان و فواید کتابخوانی
منوچهری استاد روانشناسی دانشگاه ، بی توجهی به مدیریت زمان را در نپرداختن به مطالعه و کتاب موثر می داند و می گویند : زمان های تلف شده در یک روز حدود ۴ ساعت است که می توان با مدیریتی برای این وقت هدر رفته برنامه ریزی کرد.
او می گوید: گوهرعلم در میان برگهای کتاب نهفته است و مطالعه علاوه بر بالابردن دانش ، از لحاظ روانشناختی هم افزایش آرامش ، کاهش استرس، تقویت ذهن ، جلوگیری از آلزایمر، و تدارک خوابی راحت را بدنبال دارد .
حرف آخر اینکه : در کنار تفاوت سلایق و شرایط افراد ، روح هر انسان نیازمند آشتی با کتاب و مهربانی با "یار مهربان " است که نباید فراموش شود .