این بار بوی شالیزار از جنوب می آید.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز خوزستان؛ نسیم روحبخش پاییزی که حالا کم کم رو به خنکی می رود ، شالیزارهای سرسبز و باطراوت خوزستان را به تکاپو انداخته. ابو عماد و همسرش که در کنار زغال نیم سوز و چای منقلیِ آمیخته به عطر شالیزار ، زیر نور خورشیدی که کم کم رو به افول میگذارد ، به مزرعه چشم دوخته اند، به محض دیدن ما به رسم ادب از جا برخاستند و بعد از کمی تعارفات مرسوم ، میهمان خوان کرمشان شدیم . اینجا همه چیز بوی امید می دهد الا ، غمی که در نگاه خیره به شالیزار کشاورز و همسرش لانه کرده . ابو عماد از بلاتکلیفی محصولش پس از برداشت گلایه مند است و از بی مهری دلالانی میگوید که میخواهند دسترنج یک فصلش را به یغما ببرند. او از قیمت غیر منصفانه کیلویی سه هزار تومان میگوید که حتی جبران بذر خریداری شده او نیست .
بعد از سیل خوزستان ، و آسیب های سنگینی که به مزارع وارد شد ، در حالی که کشت برنج به دلیل کم آبی در خوزستان ممنوع شده بود ، دولت شلتوک کاری را با هدف جبران بخشی از خسارت ها آزاد اعلام کرد و متعاقب آن 206 هزار هکتار ازمزارع خوزستان به زیر کشت برنج رفت .
پس از گندم و ذرت ، برنج ، استراتژیک ترین محصول کشاورزیست .اما برنجی که با گذر از رنج ها به ثمر رسیده ، حالا به دغدغه ای برای کشاورزان تبدیل شده .
این روزها کار برداشت ، آغاز شده و تا یک ماه آینده هم ادامه خواهد داشت . پیش بینی ها حکایت از برداشت 900 هزار تن شلتوک دارد . رقمی که 3 برابر برداشت سالهای گذشته است و به گفته مدیر کل جهاد کشاورزی ، همه را غافلگیر کرده . از سوی دیگر قیمتهای ناچیز پیشنهادی از سوی دلالان و آسیب پذیر بودن محصول پس از برداشت ، میرود تا بارقۀ امید در قلب کشاورزان را کم سو کند .
مسئولان ، کاربردی ترین راهکار برای حل این مشکل را صادرات شلتوک می دانند ومیگویند دپوی این محصول استراتژیک ، خسارات جبران ناپذیری به بار می آورد. این در حالیست که قیمت تمام شدۀ برنج در بازار استان تغییری نکرده و همچنان با بهای هر کیلو حدود هفده هزار تومان به فروش میرسد . شلتوکی که بذرش را 12 تومان میخرند و هر کیلو فقط سه هزار تومان به دلال میفروشند.
کشاورزان ، تعیین نشدن یک قیمت پایه و مصوب توسط دولت را عامل اصلی بی ثباتی بازار و حضور خارج از کنترل دلالان می دانند. نبود قیمت تضمینی و فساد پذیری محصول ، سود قابل توجهی را عاید دلالان میکند.
آقای محسنی میگوید : هرچند کارخانه شالی کوبی من خالیست ، اما نبود قیمت تضمینی و عدم ضمانت فروش ، موجب شده تا نتوانم شالی بخرم .
شنیده ها حکایت از صدور مجوز صادرات شلتوک برنج از مرزهای خوزستان به کشور عراق را دارد ، اما شفاف نبودن نحوۀ صادرات این محصول و وجود اما و اگرها ، موجب سرگردانی کشاورزان و تجار شده .
رئیس اتاق بازرگانی اهواز میگوید : با توجه به اینکه صادرات برنج با برداشت این محصول در کشور عراق همزمان شده ، موضوع در هاله ای از ابهام قرار دارد و این کشور هنوز مجوز برای ورود برنج ایران صادر نکرده . شهلا عموری عملی ترین راه چاره در شرایط فعلی را خرید تضمینی شلتوک ، توسط سازمان جهاد کشاورزی میداند و میگوید : در حال حاضر این تنها راه برای جلوگیری از هرگونه خسارت به کشاورزان برنجکار استان است.
رئیس اتاق بازرگانی اهواز ، اقدام کارساز دیگر در این خصوص را فراخوان تامین نیاز دیگر استانهای کشور به شلتوک میداند .
از سوی دیگر ناظر گمرکات استان هم با اعلام اینکه خوزستان آمادگی همکاری با تجار برای صادرات شلتوک را دارد و هیچ محدودیتی در این زمینه قائل نیست گفته : هر چند مجوزهای لازم برای صادرات این محصول کشاورزی به صورت رسمی ابلاغ شده اما هیچ محموله شلتوک تولیدی استان به کشور عراق صادر نشده .
رئیس سازمان جهادکشاورزی استان اما خبرهای خوشی برای کشاورزان برنجکار خوزستانی دارد . او میگوید : برداشت شلتوک در عراق با صادرات این محصول تولیدی استان هیچگونه منافاتی ندارد و آنطور که برخی فعالان اقتصادی مرتبط با تجار عراقی میگویند ، نیاز سالانه کشور عراق به برنج ، بیش از حد میزان تولیدیست که در این کشور صورت میگیرد و در حال حاضر تعدادی از تجار عراقی در حال نمونه برداری محصول تولیدی مزارع استان هستند.
ابو عماد ، حالا بعد از این گپ و گفت کمی آرام تر شده و نگاهش امیدوارتر .
او میگوید من و خانواده ام در جریان سیل تمام دارایی و محصول خود را از دست دادیم و حالا به لطف خدا دوباره دست بر زانو زدیم و میخواهیم قد راست کنیم . آب یک بار تمام رنج های ما را به باد داد. حالا روا نیست که این بار بلاتکلیفی قامتمان را خمیده کند..
ابو عمادها در خوزستان ، یک بار دیگر با صرف فعل خواستن ، هنر توانستن را به نمایش گذاشتند و حالا چشمشان به تدبیر مسئولانی دوخته شده که خود ، مجوز کشت تابستانه را صادر کردند.
سهام خزلی