زنان باردار از مصرف ماهی های مشکوک به میزان بالا و تجمیع جیوه به ویژه ماهی شوریده خودداری کنند.
رضا امانی،مصرف مواد غذایی با میزان جیوه بیشتر از حد استاندارد را در زنان باردار برای رشد جنین، خطرناک دانست و افزود: میزان تجمیع جیوه در برخی ماهیها بهویژه از نوع شکارچی همچون کوسه و اره ماهی، بالاست و تحقیقات مختلف نشان میدهد که در بین ماهیهای دریاهای ایران بویژه دریای خلیج فارس ، میزان جیوه در ماهی شوریده بیشتر از میزان استاندارد سازمان جهانی بهداشت (WHO) است.
عضو هیات علمی دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان آلودگیهای صنعتی و زیست محیطی را در بالا رفتن تجمیع عناصر سنگین همچون جیوه در آبزیان موثر دانست و گفت: میزان مجاز جیوه با توجه به استانداردهای سازمان بهداشت جهانی، نیم میکرو گرم بر گرم است.
این استاد دانشگاه با تاکید بر اهمیت غذایی ماهی، تصریح کرد: ماهی، منبع پروتئین، ویتامین و امگا 3 است که مصرف آن 2 بار در هر هفته و هر بار 120 تا 130 گرم توصیه میشود.
رضا امانی، ماهیهای آبهای آزاد، سردابی و پر چرب از جمله قزلآلا، ساردین، شاه ماهی و سالمون را از اسید چرب (امگا 3) بیشتری برخوردار دانست و گفت: بیشتر ماهیهایی که به اسم سالمون در کشور عرضه میشود، واقعی نبوده و شبیه آن هستند.
رضا امانی، میزان اسید چرب امگا 3 را در کفشک، سنگ سر و حلوا سیاه از ماهیهای بومی خلیج فارس بیشتر دانست و افزود: اسید چرب امگا 3 در کاهش حملههای قلبی، فشار خون، ریسک افسردگی و شدت بیش فعالی کودکان و بهبود قدرت حافظه و بهره هوشی تاثیر بسزایی دارد.
این استاد دانشگاه همچنین بهترین روش طبخ ماهی را کباب کردن، بخار پز و گریل کردن آن خواند و تاکید کرد: سرخ کردن ماهی به دلیل اکسید شدن اسید چرب امگا 3 آن توصیه نمیشود.
سرانه مصرف سالانه ماهی در جهان 21 کیلوگرم است که این میزان در کشورهای توسعه یافته بین 30 تا 35 کیلوگرم و در ژاپن به بیش از 70 کیلوگرم در سال میرسد.
همچنین سرانه مصرف ماهی در ایران 11 کیلو و 200 گرم و در استان اصفهان حدود 10 کیلوگرم است.