ما نسبت به قبل از برجام فاصله زیادی نداریم
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت:: یکی از امتیازاتی که در برجام گرفته شد تولید ایزوتوپهای پایدار به روش سانتریفیوژی است که یک فناوری بسیار پیشرفته و در اختیار کشورهای محدودی قرار دارد.
بهروز کمالوندی در ادامه نشست خبری جزئیات گام چهارم کاهش تعهدات هستهای افزود: این روش ارزانترین روش است کما اینکه روشهای دیگری نیز وجود دارد البته اشاره کردم که مرکزی برای این کار در فردو در حال احداث است که روشهای دیگر را نیز دنبال میکند.
کمالوندی ادامه داد: روش سانتریفیوژی از این جهت مهم است که این عنصر، عنصری سبک است به خصوص در حوزه «تلوریم و زنون» این کار انجام میشود که نسبت به اورانیوم که عنصر سنگینی است، وقتی روش جداسازی از طریق گریز از مرکز است کار سخت تری محسوب میشود و محاسبات پیچیده تری لازم دارد.
وی گفت: امروز میتوانم بگویم در گزارشهایی که در طول این چند سال گرفته ایم، خدا را شکر، جمهوری اسلامی ایران در حال حاضر در حوزه جداسازی عناصر سبک که حوزه ارزشمند است در جایگاه بسیار خوبی قرار دارد البته باید از همکاری بسیار خوب روسیه تشکر کنیم، زیرا در این حوزه به خوبی با ما کار کردند و الان میتوانیم بگوییم به لحاظ زمانی در این چهار سال مسیر بسیار طولانی را طی کردیم و در حال حاضر در یک وضعیت بسیار خوبی قرار داریم.
کمالوندی افزود: اگر ظرفیت فردو را که به تدریج درحال افزایش است، طی روزها و هفتههای آینده به حداکثر ظرفیت برسانیم، میتوانیم بگوییم با محاسبهای که آقای صالحی داشته است که ۸ هزار و ۶۰۰ سو گفتند و با توجه به این که انواع ماشینهای جدید چه آبشارهای شاهد، آی آر تو ام، آی آر فور، آی آر شش و ۳ آبشار ۱۰ تایی، ۲۰ تایی و ۳۰ تایی داریم که هر کدام ظرفیتهای متفاوتی دارند و وقتی روی هم ریخته میشوند ۸ هزار و ۶۰۰ سو ظرفیت میشود، ما میتوانیم بگوییم با آمدن فردو در حداکثر ظرفیت حدودا به ۹ هزار و ۵۰۰ سو میرسیم.
وی گفت: این به این مفهوم است که ما نسبت به قبل از برجام فاصله زیادی نداریم و نزدیک به ۹۰ درصد ظرفیت قبل از برجام میرسیم.
کمالوندی ادامه داد: با توجه به اینکه قبل از برجام حدود ۱۱ هزار سو ظرفیت تولید ما بوده است، از این به بعد زمان تنها از بعد فنی نه تنها به ضرر ما نیست بلکه به نفع ماست یعنی ذخایرما اضافه و ماشینهای جدید ما آزمایش میشود و از این فرصت حداکثر استفاده را در این صنعت میکنیم اگر چه هدف، از ابتدا این بوده است که جمهوری اسلامی ایران به تعهدات خود پایبند بوده است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با اشاره به ۱۷ گزارش پی در پی آژانس مبنی بر پایبندی ایران به تعهدات هستهای اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران بنا نداشت که تعهدات خود را انجام ندهد، اما با توجه به اینکه توازن تعهدات و حقوق به علت اجرا نکردن تعهدات طرف مقابل به هم ریخته بود و نامتوازن شده بود و ما تا الان مدام میگوییم شما به تعهدات تان عمل کنید، زیرا یک داد و ستد بوده است و ما یک چیز داده و یک چیز گرفته ایم.
وی با بیان اینکه دادههای ما مشخص است، اما گرفتههای ما را باید طرف مقابل محقق میکردند تصریح کرد: غیر از یک و نیم سال اول، مشکلاتی به وجود آمد به خصوص با تغییراتی که در هیات حاکمه آمریکا ایجاد و به خروج آنها از برجام منجر شد، ما گفتیم اگر شما نمیتوانید این کار را انجام دهید، تا زمانی که شما تصمیم بگیرید ما از تعهدات خود کم میکنیم تا این توازن برقرار شود و این کار را انجام دادیم و این گامی که برداشته شد، گام چهارم بود.
کمالوندی تاکید کرد: امیدوار هستیم به گامهای دیگر نیاز نباشد و طرف مقابل نیز به خودش بیاید و کارهایی که میبایست انجام دهد، در برنامه کار خود قرار دهد.
اگر منافع کشور ایجاب کند ممکن است برجام هم کنار گذاشته شود
در بلند مدت، ماشینهای IR۱ را کنار خواهیم گذاشت
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با اشاره به برنامه کلی این سازمان در کنار گذاشتن ماشینهای «آی آر وان» گفت: ماشینهای ما در فردو و یا هر جای دیگر در بلندمدت «آی آر وان» نخواهد بود؛ اما اینکه چه زمانی ماشینهای جدید مستقر شوند، بستگی به مسایل فنی و سیاسی دارد.
آقای بهروز کمالوندی در ادامه نشست خبری خود، برنامه کلی سازمان انرژی اتمی کشورمان را کنار گذاشتن ماشینهای آی آر وان خواند و تصریح کرد: گرچه آی آر وان، ماشین خوبی است، اما در زمان خودش که شروع به کار کرده است.
کمالوندی افزود: به دلیل آن که خودمان این ماشین را تولید نکردیم لذا کاملا بر آن مسلط نبودیم ضمن این که اشکالاتی نیز در این ماشین وجود داشته است چنانچه در هلند - که ابتدا این ماشین را تولید کرده - کنار گذاشته شده است و پس از آن نیز سر از پاکستان در آورده که حتما آنان نیز با این ماشین یک سری مشکلات دارند سپس؛ به ایران آمده و راه اندازی شده و مورد استفاده قرار گرفته است.
وی گفت:البته این موضوع منجر به کسب تجربیات جدید شد تا اکنون بتوانیم ماشینهای سانتریفیوژ جدید تولید کنیم؛ این گفته من به دلیل حضور در صدها جلسه فنی و شنیدن سخنان متخصصان داخلی است.
کمالوندی افزود: برای مثال؛ شما هواپیمای جت میسازید، اما با ابعاد کوچک، در عین حال اگر کسی بتواند بر مشکلات آیرودینامیک آن مسلط شود، در آینده نیز میتواند در این زمینه پیشرفت کند.
وی گفت: بنابراین در بلندمدت ماشینهای ما در فردو و یا هر جای دیگر آی آر وان نخواهد بود، اما اینکه چه زمانی ماشینهای جدید مستقر شوند بستگی به مسایل فنی و مسایل سیاسی دارد.
کمالوندی افزود: مسایل فنی حاکی از آن است که فعلا باید تحقیقات ادامه یابد و مسایل سیاسی نیز به جای خود وجود دارد.
وی در خصوص ظرفیت آبشارها نیز گفت: دو عدد از این آبشارها مختص ایزوتوپ پایدار بوده است که بسیار ارزشمند است به دلیل آنکه روش جداسازی عناصر سبک است که این در اختیار همه کشورهای دارای غنی سازی نیست بلکه امتیازی بود که آن زمان (توافق برجام) به دلیل کاهش ماشینهای سانتریفیوژ و عدم غنی سازی در فردو به جمهوری اسلامی داده شد تا در آن ایزوتوپ پایدار تولید شود.
کمالوندی افزود: خوشبختانه در این زمینه نیز پیشرفت خوبی داشتیم و اگر اکنون از متخصصان ما سوال شود که ما گاز تزریق کنیم یا اورانیوم، میگویند؛ حتی اگر سه آبشار را هم بردارید، اما ایزوتوپ پایدار تولید کنید، ارزش آن بیشتر از تزریق اورانیوم است.
وی گفت: رسیدن به ظرفیت مذکور، پروسهای دارد.
دانش را نمیتوان از ذهن متخصصان حذف کرد
در حوزه فعالیت های هسته ای از تجربیات بالایی برخورداریم
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: دشمنان بلاهای بسیاری بر سر ما در حوزه برنامههای صلح آمیز هستهای آورده است، اما ما نیز با کسب تجربیات فراوان و تقدیم شهدایی در این راه، دشمنیهای آنها را نقش برآب کردیم. بهروز کمالوندی در ادامه نشست خبری با بیان این که با تقدیم ۴ شهید دانشمند در حوزه فناوری هستهای در کشور، افزود: این شهدا از جمله بلایا و اقداماتی بود که دشمن در راه رسیدن به هدف مان به کار بست.
وی گفت: انواع و اقسام خرابکاریها و اقدامات سوء و اتهامات ناروا در این حوزه به جمهوری اسلامی منتسب کردند تا جمهوری اسلامی ایران را به زمین بزنند، اما تیرشان به سنگ خورد و موفق هم نخواهند شد. سخنگوی سازمان انرژی اتمی با اشاره به اتهامات در منطقه تورقوزآباد افزود: مسئله آلودگی منطقه موضوع مهمی نیست این آلودگی میتواند در هر سایتی باشد مثل ذراتی که در هوا پرواز میکنند میتواند به هر نقطهای منتقل شود از این رو خود موضوع آنقدر مهم نبود که گفته شود آلودگی به غنای بالای در این منطقه بوده است.
کمالوندی گفت:، اما مشکل این است که دشمن سعی میکند به هر شکل ممکن از هر چیز کوچکی بهره بگیرد و ضد کشورمان استفاده و بزرگنمایی کند برای مثال همین موضوع تورقوزآباد میتواند در ۴ یا ۵ کشوری که با آژانس انرژی اتمی همکاری میکنند، رخ دهد، اما موضوع مهمی نیست و تلقی ما این است که این موضوع حل خواهد شد مشروط بر این که فضاسازیهای رسانهای ادامه نیابد و موضوع به لحاظ فنی بررسی شود.
وی افزود: البته ما همواره شرایط را در بدترین وضعیت مینگریم. در دنیا نیز موضوع سایتهای هستهای با امنیت و کنترل بالا رصد میشود، اما ما با توجه به تجربیاتی بسیاری که داریم و فعالیتهای مثبتی که در حوزه هستهای داشته ایم آژانس بین المللی انرژی اتمی کشور ما را به عنوان یک الگو در نظر گرفته و به دیگر اعضا توصیه کرده است از روشهای ما بهره ببرند.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: کاری که ما در این زمینه انجام دادیم این بود که تجهیزات خود را قبل از نصب در یک منطقهای قرنطینه کردیم و این موضوع از نگاه آژانس بسیار با اهمیت بود و این روش را به دیگر کشورهای عضو توصیه کردیم.
کمالوندی افزود: این اتفاق از این جهت است که دشمنان، انواع و اقسام بلاها را بر سر ما آورده اند و ما در این زمینه استاد شده ایم.
وی درباره بازگرداندن یکی از بازرسان آژانس پیش از پایان مأموریتش از کشورمان گفت: این خانم، مشکوک به داشتن موادی به همراهش بود ما از حقوق پادمانی خود استفاده و از ورودش به کشور جلوگیری کردیم، اعتبارنامه اش لغو شد و قبل از این که مأموریتش به پایان برسد به آژانس بازگشت.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره گزارش اعضای آژانس نیز افزود: گزارشی که مشاهده شد گزارش بسیار خوبی بود و نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز معتقد بود گزارش خوب و روشنگر هم در حوزه حقوقی، پادمانی و امنیتی بوده است و به لحاظ حقوقی نیز هیچ ایرادی به کار ایران نمیتوان گرفت.
کمالوندی گفت: البته امریکاییها خیلی تلاش کردند در این مورد سر و صدا کنند، اما به ضررشان تمام و باعث شد ما بتوانیم بحثها و صحبتهای بیشتری در مورد فعالیت هستهای مان داشته باشیم، زیرا ایران قصد نداشت در مورد این موضوع باعث بی اعتباری آژانس شود، اما اقدام امریکاییها باعث شد فرصت بیشتری به ما برای توضیحات داده شود.
به لحاظ موازنه قدرت در منطقه، جمهوری اسلامی ایران اصلا نیازی به سلاح هسته ای ندارد
قراردادها به کندی پیش میرود
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه توافقات و مناقصات با شرکت اروپایی برقرار شده است گفت:: قراردادها به کندی پیش میرود و میتواند سریعتر از اینها باشد.
بهروز کمالوندی در نشست خبری با بیان اینکه توافقات و مناقصات با شرکت اروپایی برقرار شده است و قراردادهایش را نیز بسته اند افزود: کار به خوبی پیش میرود و در این زمینه حداقل در فردو به مانعی برنخورده ایم، اما مسیر، یک مقدار مسیر کندی است و میتواند سریعتر از اینها باشد و کار میتواند روانتر باشد، اما به کندی پیش میرود و آن نیز به این دلیل است که اینها کار را به شرکتهایی میفرستند که این شرکتها باید اجازه بگیرند و این شرکتها معمولا از تحریمهای آمریکا میترسند، اما با این وجود، کارها تا اندازهای انجام میشود.
وی درباره تأثیر گامهای برداشته شده بر همکاریهای هستهای بین المللی با ایران افزود: در حوزه همکاری (در مسئله اراک) در حوزه بین المللی تعریف نشده، اما جزو وظایفی است که در آژانس دارند.
کمالوندی گفت:: در بخش ضمیمه ۳ که همکاری بین المللی را اشاره میکند فهرست مطولی در حوزههای همکاری اتحادیه اروپا پیش آمده است و ما چند سمینار داشتیم که در قالب این سمینارها چند توافق انجام شده است که ایجاد مرکز ایمنی در منطقه با مقر ایران یکی از موضوعاتی است که خوب پیش میرود که آژانس حدود ۲۰ میلیون دلار، در این زمینه سرمایه گذاری کرده است.
وی افزود: همکاری در زمینه ایمنی و امنیت، حقوق هستهای، موضوعات گداختن و ...، کارهای خوبی انجام شده است و رفت و آمد زیادی بین متخصصان دو طرف صورت گرفته است.
کمالوندی گفت: برداشت من این است که اروپاییها به این دلیل که در مسئله تعهدات خود بدهکار هستند اصلا در جایگاهی نیستند که بگویند ما این همکاری را به این دلیل لغو میکنیم و حتی تا جایی که میدانم از سرعتشان هم کاسته نشده است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی ادامه داد: البته اروپاییها وقتی به حوزههایی میرسند که ما نیاز به یکسری تجهیزات داریم (نه دانش فنی و مسائل اطلاعاتی) به یکسری موانعی برمی خورند که این موانع مثلا یک شرکتی است که آن شرکت حاضر نیست همکاری کند و از این دست موانع داریم، اما موانعی که از روی اراده آنها باشد به خصوص حداقل در این چند تا کاری که شروع کردیم نداشتیم، اما در فشار تست نیروگاه بوشهر که بسیار مهم است، تجهیزاتش را نیز قرار شد آنها خودشان تامین کنند و برای ما بیاورند که اکنون در این مرحله هستیم.
بدون روس ها هم می توانیم ادامه دهیم اما به چند دلیل ترجیح ما این است که حتما با آنان همکاری کنیم
رژیم صهیونیستی و برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس از اول برجام را نمیخواستند
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: رژیم صهیونیستی و برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس، از اول برجام را نمیخواستند.
آقای بهروز کمالوندی در ادامه نشست خبری جزئیات گام چهارم کاهش تعهدات هستهای در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه اقدامات ایران برای خروج از برجام آیا منجر به این شده است که اروپاییها به برجام برگردند و آیا مجددا شاهد تحریمها از طرف اروپاییها و طرح موضوع برجام در شورای امنیت خواهیم بود؟ افزود: اروپاییها در شرایطی نیستند که بخواهند موضوع را به شورای امنیت ببرند چرا که اروپاییها به تعهدات خودشان عمل نکردند و نمیشود یک بدهکار خودش را جای طلبکار قرار دهد.
وی گفت: این مسائل موضوعات سیاسی در سطوح ملی کشور است و آنجاست که تصمیم گرفته میشود چه کاری انجام شود اروپاییها هم فعلا یک سال صبر کردند و اقدامی نکردند. به هر حال وقتی در کشوری تصمیمی گرفته میشود بر اساس یک سری حقایق، تجربیات و مشورت هاست و نتیجهای که بیرون میآید نتیجه حساب شده یک برنامه است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: بعد از یکسال صبر استراتژیک تصمیم بر این شد که قدمهایی برداشته شود، ممکن است به جایی برسیم که تعهدات آنها انجام نشود ضمن اینکه تعهدات ما هم در مقابل انجام نمیشود و توافقی است که دو طرف انجام نمیدهند.
آقای کمالوندی گفت: ما میگوییم حالا وضعیت این طور است، آن طرف تعهدات خودش را انجام نمیدهد و این طرف هم مرحله به مرحله از تعهداتش کم میکند.
وی افزود: آنها اگر میخواهند تغییری در وضعیت خودشان بدهند باید به تعهداتشان عمل کنند ضمن اینکه به نظر میرسد رژیم صهیونیستی و برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس از اول برجام را نمیخواستند.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: در جمهوری اسلامی ایران هم اصل بر برجام نیست که به هر دلیل حفظ شود بلکه اصل بر منافع کشور است و اگر منافع ایجاب کند لازم باشد برجام کنار گذاشته میشود.
آقای کمالوندی تاکید کرد: آنچه شاهد اجرای آن هستیم برآیند یک سری محاسبه هاست و سازمان انرژی اتمی یا وزارت امور خارجه به تنهایی یا با همراهی هم تصمیم گیرنده نهایی نیستند و تصمیم گیریها در سطح کلان کشور انجام میشود.
مخالفت آمریکا با حضور متخصصان ایرانی در پروژه ایتر به ضرر بشریت است
دانش به دست آمده را نمیتوان از ذهن پاک کرد
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: اطلاعات و تجربیاتی که کسب میشود در ذهن میماند و نمیتوان آن را از ذهن پاک کرد
آقای بهروز کمالوندی در ادامه نشست خبری افزود: همان طور که آقای صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی گفته بخشی از حقایق این است وقتی بخواهید به عقب برگردید برخی از موارد غیرقابل برگشت است، به طور نمونه زنجیره ۳۰ تایی ماشین ir۶ را آزمایش کردیم و اطلاعاتی داریم و این اطلاعات به دردمان میخورد اگر بخواهیم این اطلاعات را پاک کنیم پاک کردن آن از ذهن امکان پذیر نیست و منظور از غیرقابل برگشت بودن، این گونه کارهاست.
وی گفت:: اطلاعات و تجربیاتی که کسب میشود در ذهن میماند و نمیتوان آن را از ذهن پاک کرد، اما در بقیه موارد اگر طرف مقابل جدی باشد میتوان نشست، و راجع به نحوه برگشتن صحبت کرد البته خود آنها میدانند که کدام موارد شدنی و کدام موارد نشدنی است.
کمالوندی اضافه کرد: اقدامات در حوزه تحقیق و توسعه از جمله زنجیره ۳۰ ماشین ir۶ که مشغول به کار است اگر زمانی مثلا ۶ ماه دیگر این اقدامات بخواهد برگردد، دانشی که به دست آمده نمیتوان از ذهن متخصصان پاک کرد.
کمالوندی گفت: اگر طرفهای اروپایی میخواهند و برایشان مهم است دانش ما در این زمینه کندتر تکامل یابد، باید زودتر کار خود را انجام دهند.
پروژه ایتر، نیاز جامعه جهانی است
در یک ماه و نیم آینده وارد مرحله سوم غنی سازی ایزوتوپهای پایدار خواهیم شد
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: دو مرحله غنی سازی ایزوتوپهای پایدار به اتمام رسیده است و ظرف یک ماه و نیم آینده وارد فاز سوم این غنی سازی خواهیم شد.
بهروز کمالوندی در نشست خبری در جمع خبرنگاران افزود: ما در مرحله نوشتن قرارداد برای مرحله سوم غنی سازی ایزوتوپهای پایدار هستیم تا بتوانیم کارهای راه اندازی زنجیرهها را برای تولید شروع کنیم.
وی ادامه داد: برای این کار هفته گذشته از روسیه متخصصانی به کشور ما آمدند و بحثهای کارشناسی در این زمینه انجام شد و ظرف یک ماه تا یک ماه و نیم آینده نیز قرارداد مربوط به آن را میبندیم و به مجرد بسته شدن قرارداد وارد فاز عملیاتی میشویم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی افزود: آرایش این زنجیره بعد از عقد قرارداد ممکن است تغییراتی پیدا کند و در بعضی از موارد کم یا زیاد شود و ما علی القاعده باید آهسته آهسته به این فاز وارد شویم.
کمالوندی گفت: ما حدود سه سال است که این کار را شروع کردیم و با تبادل هیئتهای مختلف و بازدیدهایی که انجام شده میتوانیم به صورت علنی اعلام کنیم که بدون حضور روسها هم میتوانیم این کار را ادامه دهیم، اما ترجیح ما این است که کشور روسیه نیز حضور داشته باشد.
وی افزود: دلیل ما برای حضور روسیه این است که ما با این کشور همکاری خوبی داشتیم و نه فقط در این مورد بلکه در بحثهای نیروگاهی و در تحقق حقوق حقه خود در برجام نیز روسیه حضور داشت.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: دلیل دیگری که ما میخواهیم روسیه در این طرحها با ما همکاری کند این است که کشور روسیه نسبت به ما بسیار جلوتر است و تجربیات گرانبهایی در این زمینه دارد و تا به حال حدود ۱۵۰ نوع تولید در این زمینه دارد و ما قرار است ۱۱ نوع تولید داشته باشیم و باید این کشور را در کنار خود داشته باشیم.
کمالوندی افزود:، زیرا در کنار این کشور است که میتوانیم با سرعت بیشتری جلو برویم و نتایج بهتری کسب کنیم.
وی گفت: برای شروع این کار نیز بحثهای حقوقی و اقتصادی و بروکراسیهای خاص وجود دارد که در صورت انجام شدن آهسته آهسته وارد فاز تولید خواهیم شد.
لفظ اخاذی که پمپئو به کاربرد، برازنده خودشان است
در مرحلهای هستیم که زمینه برای بستن قراردادهای بلند مدت آماده شده است
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: ما خواستار قراردادهای کوچک هستیم و اکنون در مرحلهای قرار داریم که زمینه برای بستن قراردادهای بلند مدت آماده شده است.
بهروز کمالوندی در ادامه نشست خبری جزئیات گام چهارم کاهش تعهدات هستهای افزود: ما در همین اجلاس عمومی آژانس با اتحادیه اروپا و چین این موضوع را مطرح کردیم که سرعت آن بیشتر شود. آمریکاییها سنگ اندازی میکردند و چینیها تحت فشار بودند البته تیم فنی آمریکا قبل از تغییر، همکاری خوبی با ما داشت، اما بعد از آمدن ترامپ و تعویض تیم به بقیه هم گفتند با ما همکاری نکنند.
وی گفت: حتی در قطعنامه ۲۲۳۱ پیش بینی شده که تغییر نکند. آنها از پولتونیوم زیاد راکتور قبلی میترسیدند. در یک مقطع آمریکاییها «ویور» هم گذاشتند به چینیها گفتیم اصلا به «ویور» آمریکا نمیشود توجه کرد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی افزود: آمدن یک انگلیسی که در ابتدا نسبتا خوب کار میکرد و اخیرا مشترکا با چین بازدید هم داشتند. البته تیم ما هم دو سه روز دیگر به چین میروند. ما از ابتدا گفتیم باید طراحی خود را انجام دهیم و شما بازبینی کنید.
وی افزود: ما خواستار قراردادهای کوچک هستیم و اکنون در مرحلهای قرار داریم که زمینه برای بستن قراردادهای بلند مدت آماده شده است.
آقای کمالوندی گفت: هم اکنون خرید و ساخت و برنامه ریزی با ماست و دو کشور اروپایی گفتند ما تجهیزات را به شما عرضه میکنیم و آمریکا هم گفت: در بازبینیهای فنی کمک میکند، ولی آنها زیر قولشان زدند و حتی مانع همکاری کشورهای اروپایی ما با هستند، اما چین با ما همکاری میکند.
کار خلافی انجام نمیدهیم و نظارتهای آژانس بین المللی اتمی را داریم
سخنگوی سازمان انرژی اتمی به ادعای بی اساس رژیم اشغالگر قدس مبنی بر تولید سلاحهای هستهای ایران اشاره کرد و گفت: حاضریم این نظارتهای آژانس بین المللی اتمی را داشته باشیم، چون کار خلاف انجام نمیدهیم و این موضوع به سود ایران است.
بهروز کمالوندی در ادامه نشست خبری با اشاره به ادعای رژیم صهیونیستی در مورد سلاح هستهای ایران افزود: زمانی که نخست وزیر رژیم صهیونیستی آن نقاشی را نشان داد و گفت که ایران تنها ۵ درصد با بمب فاصله دارد آنهایی که تا به حال حرف ایران را قبول نداشتند باید بپذیرند که به قول دکتر ظریف، این رژیم چوپان دروغ گوست و بزرگترین دروغش هم این است که ایران را کشوری معرفی کرد که به دنبال سلاح هستهای است.
وی گفت::به لحاظ موازانه قدرت در منطقه نیازی به سلاح هستهای نداریم، چون از لحاظ راهبردی، نیازی به آن نیست. از لحاظ ایدئولوژیک به فتوای مقام معظم رهبری عمل کردیم و به لحاظ حقوقی هم ایران زیر نظر آژانس بین المللی انرژی اتمی فعالیت هایش دنبال میشود.
کمالوندی افزود: در بازرسیهایی که یک سال گذشته آژانس انرژی اتمی از تاسیسات ایران داشته است این موضوع را ثابت میکند و هیچ کشوری تا این حد مورد بازرسی قرار نگرفته است. چطور میشود ما با این همه بازرسی به دنبال ساخت سلاح هستهای باشیم.
وی اضافه کرد: انرژی هستهای توانایی و فناوری فاخر و ارزشمندی است و ما هم ظرفیت آن را داریم، اما قرار نیست آن را کنار بگذاریم.
کمالوندبی گفت:: رژیم صهیونیستی هم قصد تغییر ادعاهایش را ندارد و توجه جهانی را منحرف میکند. آنها صدها کلاهک هستهای دارند و جنایت زیادی کرده اند.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران افزود: رژیم صهیونیستی بیانیهای علیه ایران در شورای حکام صادر کرد و در آنجا نماینده ایران نیز اعلام کرد که بهتر است این رژیم اول دستش را از جنایت هایش بشورد و بعد درباره ایران اظهارنظر کند.
وی ادامه داد: با این سوابقی که صهیونیستها در سطح جهان دارند باید تلاش کنیم چهره کریه آنها را نشان دهیم و این ۱۷ گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی اعتبار ایران را نشان میدهد و زیر ادعای صهیونیستها میزند که ایران به قوانین هستهای پایبند است و ما شفافیت داریم.
کمالوندی به ادعای بی اساس رژیم اشغالگر قدس مبنی بر تولید سلاحهای هستهای ایران اشاره کرد و گفت: حاضریم این نظارتهای آژانس بین المللی اتمی را داشته باشیم، چون کار خلاف انجام نمیدهیم و این موضوع به سود ایران است.
در زمینه گداخت با اروپا همکاری داریم
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با اشاره به بازدید هیات جمهوری اسلامی ایران از پروژه «ایتر» برای تولید انرژی از طریق گداخت گفت: این انرژی یکی از منابع بسیار تعیین کننده و مفید در آینده برای جهانیان خواهد بود و پروژهای است که با همکاری هشت کشور اتحادیه اروپا در حال انجام است.
بهروز کمالوندی در ادامه کنفرانس خبری در خصوص گام چهارم تعهدات هستهای جمهوری اسلامی ایران افزود: به نظر من یک کشور و اتحادیه اروپا نمیتوانند این پروژه را به تنهایی به سرانجام برسانند و نیاز به همکاریهای جهانی دارد و آنها معتقدند در سال ۲۰۵۰ به اولین نیروگاه ۵۰۰ مگاواتی گداخت خواهند رسید.
ویهمچنین با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران در همان بازدیدی که از این پروژه داشت اعلام همکاری کرد افزود: در ادامه قراردادی هم با رئیس این پروژه بسته شد که جمهوری اسلامی ایران در موضوعات تشخیصی و تجهیزاتی که برای کنترل این پروژه به کار میرود همکاریهای لازم را داشته باشد.
کمالوندی با اشاره به اینکه این پروژه به هیچ وجه استفاده غیرصلح آمیز در آن وجود ندارد، مخالفت آمریکاییها در همکاری ایران در این پروژه را یکی از دلایل دشمنی آمریکا با موضوع علم وفناوری در ایران دانست و گفت: جمهوری اسلامی ایران میتوانست در این پروژه برای تحقق کسب انرژی از طریق گداخت به جهانیان کمک کند که برخلاف مصلحت انسانیت و بشریت با آن مخالف کرد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در عین حال افزود: آمریکا هیچ گاه مخالفت خود را علنی اعلام نکرده، اما از همکاری ایران در این پروژه ممانعت کرد.
آقای کمالوندی با اشاره به ظرفیتهای خوب جمهوری اسلامی ایران برای همکاری با کارشناسان این پروژه و اذعان کشورهای عضو به این موضوع گفت: البته ما در زمینههای کوچکتر در گداخت در فرانسه مذاکراتی داشتیم و سه، چهار هیات از آنجا بازدید کردند و متقابلا هیاتهای آنها از ظرفیتهای ایران بازدید کردند و ظرفیتهای همکاری نیز هنوز هم باز است.
وی افزود: در زمینه گداخت، اروپاییها مذاکره را باز گذاشتند و ما ضمن بازدیدهایی که از پروژه بین المللی ایتر که مربوط به تولید انرژی از طریق گداخت است توافقاتی را نیز برای همکاریها داشتیم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی ابراز امیدواری کرد فشار جامعه جهانی به آمریکا باعث شود این فضایی که بسته شده است به نفع جامعه جهانی باز شود.
مبنای نیاز، روی غنی سازی ۵ درصد است
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: این سازمان امکان غنی سازی تا ۶۰ درصد را هم دارد، اما مبنای نیاز فعلاً ۵ درصد است.
بهروز کمالوندی در ادامه نشست خبری در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره این که ایران سطح غنی سازی را به ۵ درصد نگه داشته و خط قرمز امریکا و اسرائیل ۲۰ درصد است آیا قرار است که با وجود فشارهایی که اروپاییها به ایران میآورند سطح غنی سازی را از همین ۵ درصد کاهش دهد، افزود: این ادعایی است که از سوی اسرائیل مطرح شده و مبنایی ندارد و گزارش فعالیتهای ما را آژانس دیده است و آنها این افکار را در ذهن خود دارند که شاید ایران بخواهد با همین میزان غنی سازی بمب تولید کند.
وی گفت: شفافیت هر کشوری با ورود آژانس به مرحله بازرسی روشن میشود و این مباحث محاسبات کشورهایی است که از ذهن ناجور آنها نشأت گرفته است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی افزود: این که چه میزان و چه درصدی تولید میشود باید بگویم که سازمان این امکان را دارد که ۵ درصد، ۲۰ درصد و ۶۰ درصد را تولید کند و این ظرفیت را دارد و فعلاً مبنای نیاز ۵ درصد است.
کمالوندی در ادامه گفت: این حرفها را کسی میزند که خودش عضو ان پی تی نیست و خودش سلاح هستهای دارد و ایران را مورد نکوهش قرار میدهد.
وی افزود: ما تلاش داریم در بحث سوختهای فسیلی نیروگاه بوشهر تا ۱۱ میلیون نفت صرفه جویی شکل دهیم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با بیان این که برنامه کشور، حرکت به سمت نیروگاههای کوچک است اظهار داشت: نیروگاههای کوچک نیروگاههایی با ۵ تا ۱۰ مگابایت است و نیروگاههای بزرگ شامل نیروگاههای ۷۰۰ مگابایت میشود و قرار است حرکت به سمت نیروگاههای کوچک در دستور کار سازمان قرار گیرد.
کلمه اخاذی، برازنده خود امریکاست
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: کلمه اخاذی، برازنده خود امریکاست.
آقای بهروز کمالوندی در بخش پایانی نشست خبری خود در پاسخ به ادعای وزیر امور خارجه آمریکا که اقدام جمهوری اسلامی ایران را اخاذی هستهای نامیده بود، افزود: آقای پمپئو پیش از این هم کلمه اخاذی را به کار برده بود که این اخاذی واقعا برازنده خودشان است، زیرا آنها هستند که با زورگیری همه حتی متحدان خودشان را تحت فشار قرار دادند.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با تاکید بر اینکه اخاذی، دقیقا لفظی است که برای خود آمریکاییها میتوان به کار برد گفت: جمهوری اسلامی ایران حقوق خود را میخواهد اخذ کند و اگر حقوقش را ندهند، خود، آنها را خواهد گرفت.
آقای کمالوندی در بخش دیگری از پاسخهای خود درباره بازرسیهای سازمان بین المللی انرژی اتمی افزود: ما تا به حال هیچ وقت به بازرسیهای آژانس دست نزده ایم و همواره از بازرسیها استقبال کرده ایم مشروط بر اینکه بازرسی برای بازرسی باشد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: اگر بازرسی برای این باشد که خدایی نخواسته بخواهد خرابکاری صورت بگیرد و بخواهد اطلاعاتی درز پیدا کند یا از این گونه اقدامات باشد، ما خیلی هوشیار هستیم و حواسمان بسیار جمع است.
وی افزود: شاید خود آژانس هم تعجب کرده است که جمهوری اسلامی چگونه کنترلهایی دارد که با این دقت مراقبت میکند که نمیگذارد هیچ گونه آلودگی و مشکلی برای صنعت هستهای اش ایجاد شود.
آقای کمالوندی گفت: از این جهت، ما کنترلمان شدید است در عین حال ما برای بازرسیها هیچ وقت محدودیتی ایجاد نکردیم.
وی افزود: بعضی حوزهها هست که ما در آن تعهدی را کنار گذاشتیم و طبیعتا وقتی تعهدش کنار میرود دیگر موضوعی نمیماند تا بازرسی صورت گیرد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی تصریح کرد:، اما در عین حال به سازوکار و ساختار بازرسی، دست زده نشده است.