دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: باید شبکه ارتباطی میان دانشمندان جهان اسلام شکل بگیرد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، حجت الاسلام والمسلمین عاملی در مراسم افتتاح سومین دوره از جایزه مصطفی (ص) که در سالن همایشهای دانشگاه الزهرا برگزار شد افزود: امر تمدن در طول تاریخ بشر محصول مشارکت چند کشور بوده است و دانشمندان همیشه وامدار دانشمندان زمان خود بوده اند.
وی افزود: تمدن، امری فاخر است و تمدنها به دو بخش فیزیکی و معنوی تقسیم میشوند و ما نمیتوانیم هیچ کدام را بر دیگری متمایز بدانیم.
عاملی با بیان اینکه تمدنها برای ایجاد صلح و آرامش و احساس موفقیت در بین کشورهای مختلف شکل گرفته اند اظهار داشت: ما دانش را نمیتوانیم از هدف متعالی دور کنیم و علم ما همیشه نور بوده است و منشاء الهی دارد و موجب افزایش کارآمدی شبکههای علمی میشود.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار داشت: فناوریهای جدید بر مبنای اتصال گرایی به وجود آمده است و این فناوریها موجب فراهم شدن قدرت بالای ارتباطات میشود.
وی در ادامه با اشاره به اینکه مباحث مربوط به تحقیق و توسعه در عرصه علمی، مفهومی در فضای مجازی است تصریح کرد: قدرت فضای مجازی مربوط به بهره گیری از ظرفیت بالاست و از طریق ارتباطاتی که در فضای مجازی وجود دارد ارتباطات شبکهای به طور همزمان شکل میگیرد و ما نیازمند شبکههای ارتباطی فضایی میان دانشمندان مسلمان هستیم.
از ۵ دانشمند برگزیده جهان اسلام تقدیر میشود
دبیر شورای سیاستگذاری جایزه مصطفی (ص) گفت: در سومین دوره اعطای جایزه جهانی مصطفی که همزمان با هفته وحدت و ایام ولادت پیامبر عظیم الشأن اسلام برگزار میشود، از پنج دانشمند برجسته جهان اسلام تقدیر میشود.
مهدی صفاری نیا در حاشیه سومین دوره از اعطای جایزه جهانی مصطفی (ص) افزود: سومین دوره از جایزه جهانی مصطفی با هدف ارتقای علمی و هم افزایی میان دانشمندان برجسته جهان اسلام برگزار شده است.
وی اضافه کرد: این دوره از جایزه مصطفی در سه روز برگزار و سلسله نشستهایی با موضوعات مختلف علمی در دانشگاههای صدا وسیما، صنعتی شریف و امام صادق (ع) برگزار میشود.
صفاری نیا تاکید کرد: در این دوره از جایزه مصطفی ۱۶۴۹ اثر به دبیرخانه ارسال شد که از این تعداد ۱۹۹ اثر مربوط به بخش فناوری اطلاعات،۶۶۴ اثر در بخش زیست فناوری و پزشکی و ۱۷۲ اثر در بخش نانو و ۶۱۴ اثر در دیگر زمینههای علمی و فناوری بوده است که با ارزیابی داوران در نهایت ۵ اثر متعلق به دانشمندان برجسته اهل ایران و ترکیه بود که دوشنبه ۲۰ آبان در تالار وحدت از آنها تقدیر میشود.
دانشگاهها باید نقش پررنگ تری در عرصه دیپلماسی علمی پیدا کنند
رئیس دانشگاه الزهرا گفت: دانشگاهها باید در جهت توسعه علمی و مشارکت با مراکز تحقیقاتی جهان فعالیت داشته باشند و نقش پررنگ تری در عرصه دیپلماسی علمی پیدا کنند.
خانم مهناز ملانظری در سخنانی در مراسم آغاز سومین هفته جایزه مصطفی (ص) که در سالن همایشهای دانشگاه الزهرا و با حضور بیش از ۸۰ میهمان خارجی از ۳۰ کشور برگزار شد گفت: از جمله ثمرات علم و فناوری ایجاد فضای مناسب برای گفتگوی علمی میان مراکز تحقیقاتی جهان است، درباره اهمیت علم و دانش دهها آیه در قرآن کریم و روایات فراوانی از ائمه معصومین داریم و خداوند همواره انسان را به تعلیم و تعلم فرا خوانده است.
وی با بیان این که دانشگاهها باید نقش پررنگ تری در عرصه دیپلماسی علمی پیدا کنند، افزود: باید به فکر توسعه علمی و مشارکت با مراکز تحقیقاتی جهان باشیم تا دانشگاهها بتوانند نقش پررنگ تری در دیپلماسی علمی پیدا کنند.
خانم ملانظری با بیان این که مقام معظم رهبری بارها بر اهمیت علم و دانش و نقش آن در اقتدار ملی تأکید کرده اند، گفت: در سالهای اخیر نهادهای سیاست گذاری تلاش کرده اند که زمینه توسعه علم و فناوری را فراهم کنند، از ابتدای دهه ۷۰ شاهد دیپلماسی علمی بوده ایم البته باید به این نکته توجه کنیم که علم، زبان بین المللی است و باید از هرگونه تعصب به دور باشد.
وی ادامه داد: باید شبکههای همکاری علمی و فناوری با کمک دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی شکل گیرد و این رویدادی که امروز شاهد افتتاح آن در دانشگاه الزهرا هستیم بستری را فراهم میکند که افراد شاخص در عرصهها و رشتههای مختلف علمی به گفتگو بپردازند.
آیین گشایش سومین هفته جایزه مصطفی (ص)
آیین گشایش سومین «هفته جایزه مصطفی (ص)» با حضور مسئولان و اندیشمندان داخلی و خارجی امروز در مرکز همایشهای دانشگاه الزهرا برگزار میشود.جایزه مصطفی (ص)، نشان عالی علم و فناوری جهان اسلام است که هر دو سال یک بار به دانشمندان و پژوهش گران برتر جهان اسلام اهداء میشود.
این جایزه با شناسایی، معرفی و تجلیل شایسته از برترینهای علم و فناوری در جهان اسلام، علمآموزی و پژوهش را در جوامع اسلامی ترویج و تشویق میکند.
سومین آیین اعطای جایزه مصطفی (ص) به منظور معرفی دانشمندان برتر علمی و فناوری جهان اسلام در آیین پایانی سومین «هفته جایزه مصطفی (ص)» روز دوشنبه هم زمان با هفته وحدت به ۵ دانشمند از کشورهای ایران و ترکیه اعطاء خواهد شد که در بخشهای تخصصی فناوری اطلاعات، زیست فناوری و نانو و نیز در دو بخش عمومی فعالیتهای برجسته داشته اند.
دبیر کار گروه علمی جایزه مصطفی (ص) با بیان اینکه فراخوان این دوره از برگزاری جایزه، به ۲۰۲ نهاد و مرکز علمی و ۵۱۲ دانشمند جهان اسلام ارائه شده است، گفت: در این دوره هزار و ۶۴۹ اثر به دبیرخانه جایزه ارسال شد که از این تعداد ۱۹۹ اثر مربوط به بخش فناوری اطلاعات، ۶۶۴ اثر در بخش زیست فناوری و پزشکی و ۱۷۲ اثر در بخش نانو و ۶۱۴ اثر در دیگر زمینههای علم و فناوری بوده است.
آقای ظهور افزود: در این دوره از برگزاری جایزه مصطفی (ص)، ۱۹۹ اثر در بخش فناوری اطلاعات به دبیرخانه جایزه ارسال شد که از این تعداد در ارزیابی اولیه ۲۹ اثر انتخاب و در داوری نهایی ۴ اثر منتخب شناخته شدند. همچنین در بخش زیست فناوری و پزشکی ۶۶۴ اثر ارسال شده بود که از این میان ۱۰۶ اثر ارزیابی اولیه شد و ۴ اثر در داوری نهایی انتخاب شدند.
دبیر کار گروه علمی جایزه مصطفی (ص) افزود: در بخش فناوری نانو، ۱۷۲ اثر ارسال شده بود که از این تعداد ۴۷ اثر ارزیابی اولیه شد. در بخش آثار عمومی که از تمامی زمینههای علم و فناوری است، ۶۱۴ اثر ارسال و از این تعداد ۸ اثر در ارزیابی اولیه انتخاب شد و از بین آنها ۲ اثر به داوری نهایی راه پیدا کرد.
آقای ظهور با اشاره به اینکه در این دوره از اعطای جایزه مصطفی (ص)، آثار با مشارکت ۵۰۰ داور و ۲۰۰ دانشگاه از ۳۵ کشور داوری و ارزیابی شده است، افزود: در ارزیابیهای صورت گرفته، جایزه امسال علم و فناوری مصطفی (ص) در بخش زیست فناوری و پزشکی به صورت تخصصی به دو اثر به صورت مشترک و نیز در بخش عمومی در حوزه دانشمندان مقیم کشورهای اسلامی به آثار سه نفر از دانشمندان مقیم کشورهای اسلامی به صورت مشترک اعطا خواهد شد.
وی یادآور شد: امسال در ارزیابیهای صورت گرفته بعد از بررسی و داوری نهایی پروندهها، ۱۰ پرونده به شورای سیاست گذاری جایزه مصطفی (ص) ارسال شد که از این تعداد ۵ پرونده برای دریافت جایزه انتخاب شدند و سومین جایزه مصطفی (ص) را ۵ دانشمند که از کشور ایران و ترکیه هستند، دریافت خواهند کرد.
آقای ظهور در خصوص شرایط احراز نیز گفت:: برگزیدگان باید از دانشمندان برجسته و دارای اثر موثر باشند و آثار آنها به تایید رسیده باشد.
وی گفت: باید افراد علاوه بر این موارد تابعیت یک کشور اسلامی را داشته باشند، حتی در بخش عمومی که شامل تمامی زمینههای علم و فناوری است باید فرد مسلمان باشد.