عضو سابق گروه مذاکره کننده هسته ای، اقدام آمریکا در خروج از برجام را شبیه عروس عهدشکنی دانست که اموال داماد را دریافت کرده است و با نقض پیمان زناشویی، طلب نفقه میکند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، آقای علی باقری در مراسم ویژه روز ملی مبارزه با استکبار با نقد مذاکرات هستهای و تشبیه برجام به انعقاد عقد زناشویی با عروس بی تعهد و ناخلف، گفت: در برجام این اتفاق افتاد مانند عروس ناخلفی که پس از رفتن به خانه، عقد را برهم میزند و درعین حال از داماد تقاضای نفقه میکند چنان که آمریکا در حین خروج از برجام، اجرای تعهدات ایران را مطالبه میکند.
عضو سابق گروه مذاکره کننده هسته ای، افزود: چنین عروسی ویلای شمال را گرفته است تا در ازای آن وظایف همسری را انجام دهد، اما عهدش را زیر پا گذاشته است چنان که آمریکا در برجام به تعهداتش در قبال رفع تحریمها عمل نکرد و اکنون مدعی هم هست.
آقای باقری، انتقاد از برجام را انتقاد به مسالهای فراجناحی دانست و تصریح کرد: غلط بودن مسیر برجام به تجربهای ملی تبدیل شد.
وی با تبیین اهداف آمریکا از مذاکرات هستهای منجر به برجام گفت: آنان وقتی دیدند با اعمال فشار از طرق مختلف به نتایج مدنظر در ایران نمیرسند از راه مذاکره وارد شدند.
عضو سابق گروه مذاکره کننده هستهای افزود: مذاکره از نظر آمریکاییها ابزاری برای حل و فصل مساله هستهای نبود، اما تصویری که در داخل ایجاد کردند این بود که با مذاکره میشود این مساله را حل کرد و حال آن که مذاکرات صرفاً پوششی برای پیشبرد اهداف متنوع آمریکا بود.
آقای باقری گفت: در اواخر ریاست جمهوری اوباما به ترامپ توصیه شد که از برجام بد نگوید، زیرا برجام ابزاری برای جمع کردن پیشرفت هستهای ایران است و اگر هنری دارد پایش را روی سکوی برجام بگذارد و توان موشکی ایران را جمع کند.
وی افزود: تفاوت دولت پیشین و کنونی آمریکا در این بود که اوباما اعتقاد داشت مولفههای قدرت ایران را باید تک به تک مهار کرد وگرنه به علت حاکمیت فرهنگ مقاومت بر جامعه ایرانی، امکان حذف یکباره کل مولفههای قدرت وجود ندارد، بلکه به پوشش مذاکره نیاز دارد تا تک به تک آن را حذف کرد و این گونه، مواجهه با ایران راحتتر میشود.
عضو سابق گروه مذاکره کننده هسته ای، گفت: اوباما در مقابل انتقاد نتانیاهو گفته بود برای مقابله با ایران دو راه داریم، یا کل برنامه هستهای اش باید جمع شود که طبعا نمیپذیرند، زیرا فرهنگ مقاومت مانع است و حتی اگر میانه روها بخواهند، قادر به این کار نیستند و با قدرت به مسیر هستهای ادامه میدهند و یا باید با آنان بجنگیم که، چون نمیتوانیم، در مسیر برنامههای هستهای پیش خواهند رفت.
آقای باقری افزود: اوباما برای مواجهه با ایران گفته بود راهکار مهار این کشور، اعمال روند بینابین است و در همین چارچوب بود که عدهای در داخل میگفتند اگر امتیاز بدهیم امتیاز هم میگیریم.
وی گفت: اوباما با اطمینان از راهبرد مواجهه با ایران گفته بود باید به تغییرات در داخل ایران امیدوار باشیم و نگاه مان به آینده باشد و این همان فروپاشی نرم است که صرفا ظاهری از جمهوری اسلامی باقی میگذارد و دیدگاه رئیس جمهور سابق آمریکا این بود که اگر این روند ۱۵ تا ۲۰ سال هم طول بکشد ارزش دارد.
آقای باقری یکی از خطاهای راهبردی را تصویرسازی غلط از مذاکرات دانست و افزود: برخی فکر میکنند میتوانند مشکل را از این طریق رفع کنند در حالی که واشنگتن در پی حل مساله نیست بلکه در پی انحلال توان کشور در عرصههای مختلف و براندازی نظام است.
وی گفت: در همین چارچوب است که رهبر معظم انقلاب میفرمایند" این که میگوییم مذاکره نشود منطقی قوی پشت آن است یعنی احساسی نیست".
آقای باقری تصریح کرد: این تلقی که اوباما رئیس جمهور تعامل خواه و ترامپ دیوانه جلوه داده شود غلط است، زیرا مقابله با جمهوری اسلامی ایران، مسیر راهبردی آمریکاست.
عضو سابق گروه مذاکره کننده هسته ای، تلاش برای کم رنگ کردن و به فراموشی سپردن تعبیر امام راحل درباره آمریکا یعنی شیطان بزرگ دانستن این کشور را خطای راهبردی دیگر برشمرد.
وی گفت: تصویری که از این آمریکا ارائه میشود دو وجه دارد نخست قدرت این کشور را در عرصههای مختلف به رخ میکشند و آن را قدرت برتر میدانند تا با ترساندن همگان، این طور القا کنند که، چون قدرت برتر است در مقابلش نمیتوانیم بایستیم.
آقای باقری افزود: وجه دوم این تصویرسازی این است که تصویری مثبت از آمریکا ارائه و حتی اکنون برای توجیه مذاکره با ترامپ ادعا شود که، چون انتخابات این کشور نزدیک و ترامپ در پی کسب امتیاز برای پیروزی است بهترین فرصت برای مذاکره است.
این عضو هیات علمی دانشگاه گفت: این در حالی است که ترامپ خلاف اوباما حتی دستکش مخملی را کنار گذاشته است و اهدافش را علیه کشورمان صریح میگوید با این حال، تصویری مثبت از او ارائه میشود و او را دیوانه میدانند و مدعی میشوند که این ویژگیها منحصر به شخص ترامپ است و مربوط به نظام آمریکا نیست.
وی افزود: این افراد معتقدند ترامپ حتی اگر در انتخابات آینده پیروز شود تا ۶ تا ۷ سال آینده کنار میرود و با این ادعا مانع از نمایان شدن چهره واقعی شیطان بزرگ برای مردم میشوند.
آقای باقری گفت: این در حالی است که اگر چه آمریکا قدرتمند است، اما میشود مقابلش ایستاد چنانکه در ۴۰ سال گذشته با تدبیر و باور ایستادیم.
وی افزود: یکی از واقعیات شیطان بزرگ این است که اگر چه بسیار قدرت دارد، اما یکی از ویژگی هایش فریبکاری اوست و حال آن که جریان مقابل انقلاب نمیخواهد این تصویر در ذهن مردم ایجاد شود.
آقای باقری گفت: امام راحل، شناخت رژیم آمریکا را در تعبیر "شیطان بزرگ" مبنا گذاشت و امام خامنهای آن را با اصطلاح " اتم استکبار " تکمیل کرد.
عضو سابق گروه مذاکره کننده هسته ای، یکی از ویژگیهای آمریکاییها را غیرقابل اعتماد بودن آنان دانست و گفت: قبل از خروج آمریکا از برجام، قطعنامههای شورای امنیت ضامن آن دانسته میشد در حالی که یکی از ارزشهای آمریکایی این است که پایبند هیچ تعهدی نیستند و عمدا چنین میکنند تا به اصطلاح، حساب کار دست دیگران بیاید.
وی گفت: البته این عهدشکنی فقط منحصر به ایران نیست چنانچه که ترامپ، پیمان تجاری با هم پیمانش کره جنوبی نقض کرد آن هم فقط با این مغلطه که به نفع آمریکا نیست و جالب آن که همین اتفاق در دوره اوباما، بوش و کلینتون نیز افتاد و هر سه، قرارداد تجاری با این کشور را برهم زدند.
آقای باقری؛ استفاده از مولفههای واقعی قدرت ملی را یگانه راهکار مقابله با زورگویی آمریکا دانست و افزود: این راهبردی بود که در جنگ تحمیلی و در تحولات عراق و لبنان و همچنین در رویدادهای اخیر منطقه مبنای عمل ما بود و موفق شدیم.
عضو سابق گروه مذاکره کننده هسته ای، غلط بودن مسیر برجام را تجربه ملی و ۱۳ آبان را روز زنده شدن تعبیر امام راحل از شیطان بزرگ آمریکا دانست.
وی تصریح کرد: در ۴۰ سال پس از انقلاب، آمریکا در بسیاری عرصهها مانند جنگ تحمیلی، تروریسم و تحریمهای اقتصادی بسیار شیطنت کرد و ضربات بسیاری به ما زد، اما در هیچ یک از این عرصهها نتوانست ما را شکست دهد، اما مواقعی که ما را فریب داد با ناکامی مواجه شدیم.
آقای باقری تاکید کرد: آن چه میتواند رمز عبور ما از طراحی آمریکا برای شکست کشورمان باشد این است که مفهوم شیطان بزرگ را در افکار عمومی زنده کنیم و اجازه ندهیم چهره استکبار مثبت جلوه داده شود.
وی همچنین با اشاره به همراهی اتحادیه اروپا با آمریکا و با طرح این پرسش که آیا نقضی بالاتر از خروج واشنگتن از برجام وجود دارد؟ تصریح کرد: با این حال، اروپاییها تا به حال این اقدام آمریکا را نقض ندانسته و محکوم نکرده اند، آیا همراهی با واشنگتن از این واضحتر میشود؟