به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صدا و سيما, محققان علوم پزشکی در دانشگاه بوستون در آمریکا اعلامکردند :بررسی آنان نشان می دهد مغز انسان هنگام خواب، شستشو داده می شود.
بررسی دانشمندان در این دانشگاه نشان میدهد هنگام خواب، چیزهای شگفت انگیزی در مغز روی میدهد؛ نورنهای مغز خاموش میشوند؛ لحظاتی بعد، جریان خون به سوی مغز تقویت میشود؛ سپس، مایع مغزی نخاعی جریان مییابد و با امواجی ریتمیک و نبض دار، مغز ما را شستشو میدهد.
این مطالعه که نتایج آن در شماره ۳۲ اکتبر نشریه ساینس Science منتشر شد نخستین مطالعهای است که توضیح میدهد مایع مغزی نخاعی CSF هنگام خواب، نبض دار میشود و این جریان، با فعالیت امواج مغزی و جریان خون مرتبط است.
دکتر لورا لویس استادیار دانشکده مهندسی دانشگاه بوستون و استاد مهندسی پزشکی و عضو مرکز علوم شناختی مغز این دانشگاه میگوید: ما از دیرباز میدانستیم که چنین امواج مغزی فعالی در نورونها وجود دارد، ولی تاکنون نمیدانستیم که امواجی این چنینی در مایع مغزی نخاعی نیز وجود دارد.
این بررسی ممکن است نخستین گام برای ثبت تصاویری از رفتار مایع مغزی نخاعی هنگام خواب باشد و دکتر لویس بر این باور است که گروه محققان تحت سرپرستی اش، روزی خواهند توانست درباره اختلالات روان شناختی و عصبی که با اختلالات الگوی خواب همراه اند از جمله اوتیسم و بیماری آلزایمر اطلاعات خوبی به دست آورند.
همراهی امواج مغزی با جریان خون و مایع مغزی نخاعی، یافتههای جدیدی نیز درباره برخی بیماریهای تخریب کننده بافت مغزی مرتبط با سن، به دست خواهد داد.
مطالعات اخیر نشان میدهند که جریان مایع مغزی نخاعی و فعالیتهای با موج کند، قادرند پروتئینهای سمی و تخریب کننده حافظه را از مغز بشویند.
به مرور که افراد پیر میشوند مغز آنها در ساختن امواج مغزی کند کمتری ایجاد میکند و در عوض این روند، بر جریان خون مغز تاثیر میگذارد و جریان نبض دار مایع مغزی نخاعی هنگام خواب کاهش مییابد و این روند، سردسته عواملی است که به ساخته شدن پروتئینهای سمی و کاهش توانایی حافظه کمک خواهد کرد.
محققان همچنین در تلاشند این روندها را به طور مجزا ارزیابی کنند و به نظر میرسد اکنون به هدفشان بسیار نزدیک شده اند.
دکتر لورا لویس میگوید هنگام خواب، مغز امواجی در مقیاسهای وسیع ایجاد میکند: امواج اکسیژناسیون خون که با امواجی از مایع مغزی نخاعی، پی گرفته میشوند.
این محققان با بررسی ۱۳ فرد که سن آنها بین ۲۳ و ۳۳ سال است تاثیر افزایش سن را بر جریان خون مغز و مایع مغزی نخاعی بررسی کردند.
این افراد با روش ثبت امواج مغزی موسوم به نوار مغز یا EEG تحت بررسی قرار گرفتند و سپس تحت ام آر آ قرار گرفتند.
دکتر لویس میگوید: یکی از مشکلات چنین تجهیزاتی این است که افراد تحت کنترل با آنها، هرگز به خواب نمیروند! ولی اکنون تصاویری از مایع مغزی نخاعی به دست آورده ایم.
به گزارش پایگاه خبری مدیکال پرس در اینترنت، محققان میگویند این روند، در واقع نوعی شستشوی مغز است و این کار، فشار مغز را در سطوح ایمن نگاه میدارد.
محققان امیدوارند با این یافته، اطلاعات بیشتری درباره برخی بیماریهای مغزی از جمله آلزایمر به دست آورند.