به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاری صداوسیما، وزیر امور خارجه ترکیه گفت: سیاست آمریکا در اعمال تحریم علیه ایران اشتباه است.
مولود چاووش اوغلو در برنامه «لقاء الیوم» (دیدار امروز) شبکه تلویزیونی الجزیره عربی شرکت کرد، وی درگفتگوی اختصاصی با این شبکه تلویزیونی در پاسخ به این سوال که آیا ترکیه، نقشی در عملیات قتل ابوبکر البغدادی سرکرده داعش داشته است، خاطرنشان کرد: پیش از هرچیزی باید بگویم ترکیه با تروریسم و تروریست ها به هر نوعی که باشند مخالف است و مصمم هستیم با هرگونه سازمان تروریستی مبارزه کنیم. ما می کوشیم در این زمینه با همگان همکاری داشته باشیم. نهادهای ذیربط ما با نهادهای ذیربط آمریکا در این زمینه تماس دارند. دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا به علت همکاری ترکیه در این زمینه (قتل البغدادی) از ما تشکر کرد. در مرحله آتی نیز همکاری ما در زمینه مبارزه با گروه های تروریستی مثل داعش، حزب کارگران کردستان و (ypg) ادامه پیدا خواهد کرد زیرا اگر ما با همه گروه های تروریستی مبارزه نکنیم همه ما در امنیت به سر نخواهیم برد و از این رو باید در این زمینه با آمریکا همکاری کنیم.
وی افزود: ما می کوشیم که منطقه ای امن در شرق فرات ایجاد کنیم منطقه ای که تا مرز عراق امتداد بیابد. ما در این زمینه با شرکای آمریکایی مان همکاری کرده ایم اما متاسفانه این مساله به شکست انجامید زیرا آمریکا تعلل ورزید و به وعده های خود وفا نکرد. از این رو تدابیری را که ما تا پیش از آن اتخاذ کرده بودیم کناری گذاشتیم و عملیات چشمه صلح را آغاز کردیم. پس از آغاز این عملیات آمریکایی ها آمدند و خواهان انعقاد توافقنامه ای با ما شدند. ما همیشه به دنبال راه حل دیپلماتیک بوده ایم و این تمایل خود را نشان می دهیم. ما با همگان بر سر میز مذاکره نشسته ایم و پس از گفتگو به یک توافق رسیدیم، بر اساس این توافق آمریکا متعهد شد که تمامی نیروهای تروریستی را از مناطق تل ابیض و رأس العین خارج کند. اما پس از آن آمریکا به صورت مکتوب به ما خبر داد که آنها از این منطقه عقب نشسته اند اما این مطلب درست نبود و عده ای عقب نشینی نکرده بودند و در آن منطقه مانده بودند. بر اساس توافقی که ما با آمریکا داشتیم اگر برخی از نیروهای تروریستی از این منطقه عقب نشینی نکردند ما دست به مداخله لازم می زنیم تا این افراد را از این منطقه برانیم. ما این مساله را برای آنها شرح دادیم.
وزیرخارجه ترکیه افزود: پس از خروج کامل نیروهای آمریکایی از این منطقه روس ها وارد این منطقه و در رأس آن وارد شهر منبج شدند، این بار ما با روس ها همکاری کردیم، تا مناطقی که خارج از عملیات نظامی ما واقع شده اند به منطقه ای امن تبدیل شوند. اردوغان رئیس جمهور ترکیه با پوتین همتای روس خود در سوچی ملاقات کرد و به توافقی دست یافتند بر اساس این توافق روس ها اعلام کردند که از شرق فرات تا جنوب عراق تمامی عناصر گروه تروریستی (وای پی جی) از مرزهای ترکیه سی کیلومتر به سمت جنوب عقب نشینی خواهند کرد و روسیه و ترکیه تا عمق ده کیلومتری به جز شهر قامشلی گشتی های مشترک خواهند داشت. هدف این گشتی ها پاکسازی کامل تروریست ها از این منطقه و مطمئن شدن از این امر بود. این مساله تا هم اکنون ادامه داشته است و نظامیان ما و نظامیان ارتش روسیه و سازمان اطلاعات به صورت مستمر اقدام به تبادل اطلاعات و همکاری در این زمینه کرده اند. امیدوارم نهایتاً تمامی تروریست ها به سمت جنوب عقب نشینی کنند. روس ها در این زمینه به ما کمک اطلاعاتی کرده اند. اگر تروریستی در این منطقه بماند، بر اساس توافقی که ما با روس ها منعقد کرده ایم ما در آنجا مداخله خواهیم کرد. ما این حق را داریم. بر اساس توافقی که ما با روس ها تنظیم کرده ایم یگان های کرد از تل رفعت و از منبج عقب نشینی می کنند. برادران کرد می توانند در این مناطق باقی بمانند، ما هیچ مشکلی با کردها، عرب ها یا اقلیت های مسیحی نداریم. تنها مشکل اساسی ما که برای آینده سوریه نیز مساله مهمی محسوب می شود این است که تمامیت ارضی سوریه حفظ شود، از این رو مشکل ما سازمان های تروریستی و سازمان های جدایی طلب است. اگر این منطقه پاکسازی باشد این منطقه از ثبات برخوردار شد و ما تلاش خواهیم کرد که کمک های بشردوستانه در اختیار اهالی این منطقه قرار گیرد، و به کسانی که می خواهند به این منطقه بازگردند کمک خواهیم کرد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا شما شاهد عقب نشینی واقعی نیروهای موسوم به نیروهای سوریه دموکراتیک یا یگان های مدافع خلق کرد از منطقه بوده اید یا نه؛ وزیر خارجه ترکیه در پاسخ به این سوال گفت: در تل ابیض و منطقه رأس العین ما شاهد آن بوده ایم که این نیروها به طور کامل عقب نشینی نکرده اند. با وجود اینکه آمریکایی ها گفته اند که آنها عقب نشینی کرده اند اما همچنان در منطقه سلاح ها و مین هایی وجود دارد که ما برای کنترل این سلاح ها و پاکسازی مین ها تلاش خواهیم کرد. ما عملیات چشمه صلح را متوقف کرده ایم اما فعالیت های ما در منطقه ادامه دارد. در چارچوب این فعالیت ها اگر تروریست ها بخواهند رو به روی ما قرار بگیرند ما به وظیفه ای که بر عهده داریم عمل خواهیم کرد و این حق ما است. این تعهد آمریکا است، آنها گفته اند که تروریست ها از این منطقه خارج می شوند. اگر خارج نشوند ما آن ها را پاکسازی خواهیم کرد. ما شاهد بوده ایم که شمار زیادی از آنها از منطقه خارج شده اند اما همچنان شمار اندکی از آنها باقی مانده اند و در منطقه پنهان شده اند. آنها تلاش می کنند که خود را در میان مردم پنهان سازند اما نیروهای اطلاعات ما قوی هستند و در منطقه حضور دارند. ارتش ما و ارتش ملی سوریه که قبلاً ارتش آزاد سوریه نامیده می شد همچنان در این منطقه حضور دارند و منطقه را به طور کامل از وجود تروریست ها پاکسازی می کنند.
مجری شبکه تلویوزیونی الجزیره عربی این سوال را مطرح کرد که گفته می شود یگان های مدافع خلق کرد به نیروهای ارتش سوریه اجازه داده اند وارد مناطق آنها شده و به شهرهایی همچون عین العرب و منبج ورود پیدا کنند، همچنین گفته می شود که یگان های مدافع خلق کرد با نظام سوریه به توافق هایی رسیدند و بر اساس این توافق ها صرفاً پرچم و لباس های خود را تغییر داده اند و همچنان در منطقه حضور دارند، نظر شما در این باره چیست؛ وزیر خارجه ترکیه در پاسخ به این سوال گفت: اینگونه نبوده است که تنها در برهه گذشته برای اولین بار میان نظام (سوریه) و (وای پی جی) دیداری رخ داده باشد بلکه آنها پیش از آن نیز بارها با همدیگر دیدار داشته اند. در حمله به ادلب میان آنها تماس برقرار شده بود در ژنو نیز آنها با هم تماس داشتند. اما به علت اندیشه های (وای پی جی) که خواهان جدایی از سوریه و تشکیل یک حکومت تروریستی است از این رو میان نظام سوریه و (وای پی جی) توافقی رخ نداده بود اما تماس میان آنها انجام شده بود.