گزارش مکتوب؛
گُل کردن تولید زیر سقفهای شیشهای و مات
حدود ۱۰۰میلیون دلار صادرات محصولات گلخانهای در گیلان، هدفگذاری شده است.
فرقی نمی کند بیرون از این دیوارهای شیشه ای و پلاستیکی، تلی از برف بر زمین نشسته باشد یا اشعه های عطش آور خورشید، خاک بیرون را خشک و دل سوخته کند.
اینجا در کوران برگ ریزان پاییز هم، سبز سبز است و همیشه یک دشت طراوت، رو به سقفهای شفاف و مات، به آسمان خدا، لبخند می زند.
چهاردیواری هایی از جنس شیشه و پلاستیک که به ستون های چوبی و آهنی تکیه زده اند و هویت شان با خانه ای دنج از گـُل نام گرفته «گلخانه»!
فضاهای سرپوشیده ای که هوا و خاکش در تمام فصل های سال، مساعد کشت گیاهان است تا نوبرانه های تابستانی در بازار زمستان و سردرختی های زمستان در میادین میوه و تره بار ِتابستان، خودنمایی کند و غرفه های گل فروشی ها هم، همیشه پر از گلهای زینتی و گلدانی باشد. حتی اینجا در گیلان که خودش گلخانه ای بزرگ و سرباز است و هوا و خاکش، مساعد رویش هزار و 822گونه گیاهی.
آنطور که مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی گیلان می گوید: این استان به لحاظ تولید محصولات گلخانه ای در جایگاه ششم کشور قرار دارد.
منوچهر پارسافر بزرگترین مزیت تولید محصول در محیط های گلخانه ای را مصرف بهینه آب، با استفاده از سامانه های نوین آبیاری و کنترل تبخیر آب می داند و تاکید می کند: مقدار مصرف آب برای پرورش گیاهان در فضای رو باز 10تا12 برابر فضای گلخانه ای است.
وی با اشاره به مزیت افزایش تولید و ضریب امنیت غذایی در تولید گلخانه ای هم گفت: در شرایط محیطی مطلوبی که با استفاده از سامانه های سرمایشی و گرمایشی در فضای گلخانه ای ایجاد می شود، بسیاری از آفتها و بیماریهای گیاهی فضای باز، قابل پیشگیری و کنترل است و از طرفی حذف سموم شیمیایی از گردونه تولید را به دنبال دارد که نتیجه آن تولید محصول سالم تر و حذف هزینه های مقابله شیمیایی و بیولوژیک است.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی گیلان افزود: از آنجا که برخی از محصولات مثل توت فرنگی قابلیت تولید در هر 4فصل سال را در محیط های بسته گلخانه ای دارد، مقدار تولید در یک واحد سطح به نسبت فضای باز، تا 4برابر افزایش می یابد.
توان گیلان سر سبز در تولید محصولات گلخانه ای
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی گیلان می گوید: اگرچه آمار مدونی از همه محصولات گلخانه ای استان در دست نیست اما میزان تولید سالانه برخی از محصولات شاخص گلخانه ای از جمله گل های آپارتمانی در گیلان 4میلیون و 900هزار گلدان است.
منوچهر پارسافر افزود: همچنین در گلخانه های گیلان، سالانه 913تن توت فرنگی، 3میلیون و 500هزار گل شاخه بریده و 4میلیون و 350 گلدان گل زینتی تزئینی تولید می شود.
او با بیان اینکه هر هزار مترمربع کشت گلخانه ای به طور میانگین برای یک تا یک و نیم نفر شغل ایجاد می کند گفت: این فعالیت اقتصادی در گیلان، برای 890نفر مستقیم شغل ایجاد کرده است ؛ این درحالی است که اشتغال غیرمستقیم این بخش تا 3برابر این آمار است.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی گیلان البته خبرهای خوشی در زمینه توسعه فضاهای گلخانه ای در گیلان دارد و می گوید: بر اساس برنامه ششم توسعه و ابلاغ وزارت جهاد کشاورزی 80هکتار فضای گلخانه ای در سال زراعی 99-98 باید در گیلان ایجاد شود که تاکنون 41متقاضی که سطح طرحهای گلخانه ای شان در مجموع به 25هکتار می رسد، به بانکها معرفی شده اند و در نوبت دریافت تسهیلات هستند.
منوچهر پارسافر با بیان اینکه برای راه اندازی این 25هکتار گلخانه قرار است 117میلیارد تومان تسهیلات به بهره برداران پرداخت شود گفت: مقدمات تامین و جانمایی زمین برای 55هکتار گلخانه دیگر هم در حال فراهم شدن است و بیشتر این طرح ها که با محوریت تولید شیوه های مدرن گلخانه ای از جمله هیدروپونیک یا "آب کشت" است در مرحله بررسی است.
گذری بر موانع مسیر تولید و فروش محصولات گلخانه ای
وی با اشاره به بخشنامه وزارت جهاد كشاورزی مبنی بررسی طرحهای گلخانه ای خارج از سقف و محدودیت زمانی و مكانی و تسهیل در پرداخت تسهیلات این بخش گفت: اگر چه به سهم خودمان برای پذیرش راحت تر طرحها و کاهش سخت گیریهای بانکی رایزنی کرده ایم اما گلخانه داران همچنان مشکلاتی در این خصوص و نیز در بخش فروش و صادرات محصولات شان دارند.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی گیلان افزود: محصولات گلخانه ای به علت آسیب پذیر بودن زیر چتر حمایتی هیچ بیمه ای قرار ندارند.
موضوعی که بسیاری از گلخانه داران به آن اذعان دارند و می گویند:افزون بر این، برخی از بانکها وثیقه های سنگین از آنان می خواهند و در مسیر دریافت تسهیلات مانع تراشی می کنند.
با این وجود مدیرعامل شرکت تعاونی گل و گیاه رودسر می گوید: کسانی که پا به عرصه تولید محصولات گلخانه ای می گذارند، باید آورده و سرمایه مناسبی داشته باشند و بیشتر تولیدکنندگان این بخش، به جای چشم دوختن به تسهیلات دولتی، چشم انتظار باز شدن مسیر صادراتند چرا که محصولات مان، مشتریان خوبی در بازارهای کشورهای حاشیه خزر و عراق دارد اما متاسفانه قوانین وسختگیری های صادراتی، موانعی در مسیر صادرات ایجاد کرده است.
دکتر یونس مهدوی که تولید محصولات گلخانه ای میراث پدری اوست می گوید: پارسال 360کانتینر درخت و درختچه زینتی به کشورهای حاشیه خزر و عراق صادر کردیم.
وی با بیان اینکه ظرفیت صادرات محصولات گلخانه ای مان بیش از اینها است گفت: امسال به علت همین قوانین سختگیرانه، بازار عراق را از دست دادیم.
سعید سیدی گلخانه داری که در جاده کیاشهر شهرستان آستانه اشرفیه یک هکتار گلخانه دارد هم با مدیرعامل شرکت تعاونی گل و گیاه رودسر در خصوص تسهیل صادرات هم عقیده است.
این گلخانه دار 46ساله که پارسال فضای گلخانه ای اش را 4هزار مترمربع توسعه داده می گوید: فراهم کردن تسهیلات برای توسعه فضای گلخانه ای به تنهایی کافی نیست و باید تمهیدات برای بازگشت سرمایه به سرمایه گذاران این بخش اندیشیده شود؛ چرا که افزایش توان تولید محصولات گلخانه ای زمانی که زمینه ها برای فروش و بازرگانی آن وجود ندارد بی فایده است.
وی مهم ترین راهبرد برای بازگشت سرمایه و اقتصادی تر کردن این فعالیت کشاورزی را توسعه صادرات می داند.
سعید سیدی با بیان اینکه برای اولین بار در گیلان تولید و تکثیر عمده گل "آنتوریوم" در گلخانه او انجام شده گفت: در حالی که قیمت هرشاخه گل "آنتوریوم" در بازارهای داخلی 5هزار تومان است، در بازارهای جهانی معادل 15تا20 هزار تومان می ارزد.
وی که تا همین 8سال پیش 70درصد محصولات گلخانه ای اش را به جمهوری آذربایجان صادر می کرد، از وضعیت نا بسامان صادرات و مشکلات موجود در این زمینه گلایه دارد و از مسئولان می خواهد، چاره ای در این باره بیندیشند.
سقف حمایت های مالی بر سر گلخانه های مدرن گیلان
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار گیلان و جانشین وی در کارگروه رفع موانع تولید استان با اشاره به اینکه بانکها برای اطمینان از بازگشت سرمایه شان از متقاضیان وثیقه های سنگین می خواهند گفت: اگرچه قوانین بانکی ، قوانین کشوری است اما تلاش می کنیم در کارگروه رفع موانع تولید استان، با رایزنی بیشتر با بانکهای عامل، آنها را به همکاری بیشتر و کاهش زمان بررسی طرح ها و پرداخت تسهیلات متقاعد کنیم.
آرش فرزام صفت البته اذعان دارد که دولت فقط از گلخانه هایی که براساس تکنولوژی روز دنیا ساخته می شوند و محصول شان مزیت رقابتی در بازارهای داخلی و بین المللی دارد، حمایت مالی می کند.
وقتی پایانه اوراسیا، صادرات محصولات گلخانه ای را از پارکینگ در می آورد!
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار گیلان به ایجاد سرای تجاری ایرانیان در آستراخان روسیه و ایجاد شبکه های مویرگی توزیع کالا در این کشور برای تسهیل صادرات محصولات از جمله محصولات گلخانه ای اشاره می کند و می گوید: پارسال موافقتنامه ای برای تسهیل صادرات واردات کالا بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا منعقد شد که بر اساس آن صادرات محصولات مان به 5کشور روسیه، قزاقستان قرقیزستان، بلاروس و ارمنستان با تعرفه های ترجیحی، تسهیل و واردات از این کشورها هم راحت تر انجام خواهد شد.
آرش فرزام صفت در تشریح فواید این موافتنامه که از 5آبان اجرایی می شود افزود: برای مثال تعرفه صادرات محصولات گلخانه ای ایران و گیلان در کشورهای مقصد، حذف می شود و یا کاهش می یابد و در عوض ایران هم تعرفه ها و عوارض گمرکی واردات محصولات این کشورها را کاهش خواهد داد.
او می گوید: به نظر می رسد با تسهیل در فرآیند صادرات محصولات گلخانه ای گیلان، با اجرایی شدن موافقتنامه اتحادیه اقتصادی اوراسیا و نیز تسهیلاتی که برای ایجاد گلخانه های مدرن در نظر گرفته شده، تحول خوبی در بخش صادرات این دست محصولات ایجاد شود.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار گیلان با بیان اینکه در حال حاضر ارزش صادرات محصولات گلخانه ای گیلان 60میلیون دلار است گفت: امسال صادرات 250میلیون دلار محصول کشاورزی گیلان هدف گذاری شده است که 100میلیون دلار آن از طریق صادرات محصولات گلخانه ای محقق خواهد شد.
آرش فرزام صفت معتقد است با توسعه گلخانه های مدرن که سازه ها و شیوه های تولید در آن استاندارد است و در مقابل مخاطرات طبیعی مقاوم تر است، شرکتهای بیمه ای هم به طور حتم محصولات گلخانه ای را زیر چتر بیمه خواهند برد.
حال باید دید تسهیلات دولت برای توسعه گلخانه های مدرن و نیز اجرای موافقتنامه اتحادیه اقتصادی اوراسیا تا چه حد باعث گل کردن تولید زیر سقفهای مات و شیشه ای گلخانه های گیلان خواهد شد.
نویسنده: مریم امدادی
گُل کردن تولید زیر سقفهای شیشهای و مات
گُل کردن تولید زیر سقفهای شیشهای و مات
گُل کردن تولید زیر سقفهای شیشهای و مات
گُل کردن تولید زیر سقفهای شیشهای و مات
گُل کردن تولید زیر سقفهای شیشهای و مات
گُل کردن تولید زیر سقفهای شیشهای و مات
گُل کردن تولید زیر سقفهای شیشهای و مات
گُل کردن تولید زیر سقفهای شیشهای و مات
گُل کردن تولید زیر سقفهای شیشهای و مات
گُل کردن تولید زیر سقفهای شیشهای و مات
گُل کردن تولید زیر سقفهای شیشهای و مات
گُل کردن تولید زیر سقفهای شیشهای و مات
گُل کردن تولید زیر سقفهای شیشهای و مات