وزیر نیرو از آغاز بهره برداری از نیروگاه یکهزار مگاواتی سیاه بیشه به عنوان نخستین نیروگاه تلمبه ذخیره ای کشور در آینده نزدیک خبر داد.
به گزارش واحد مرکزی خبر، مجید نامجو در نهمین همایش بین المللی انرژی در پژوهشگاه نیرو افزود: نخستین نیروگاه اتمی کشور نیز به ظرفیت 1000 مگاوات به بهره برداری رسیده است.
وی افزود : طرح بزرگ انتقال آب دریای خزر به فلات مرکزی ایران را به آب و نیرو واگذار کردیم و همکاران ما در این شرکت مجهز به علوم و دانش فنی، مهندسی و ظرفیت اجرایی لازم هستند.
وزیر نیرو گفت: در سال جاری، شماری از طرح های کشور که جزو آرزوهای من بود شامل طرح های گتوند و سیاه بیشه به بهره برداری می رسد و کلنگ سد بختیاری نیز به زمین می خورد.
نامجو افزود: با توجه به لیاقت شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران، اجرای دو طرح بزرگ کشور شامل طرح گرمسیری و انتقال آب دریای خزر به فلات مرکزی ایران به این شرکت واگذار شده است .
وزیر نیرو خطاب به مجموعه شرکت آب و نیرو یادآور شد: در کار بزرگ طرح گرمسیری شما باید متولی باشید و انتظارها را برآورده کنید.
نامجو : وزارت نیرو در رتبه نخست واگذاری ها
همچنین وزیر نیرودر نهمین همایش بین المللی انرژی درپژوهشگاه نیرو از واگذاری شرکت های توزیع برق خبر داد و گفت: شرایط و الزام های واگذاری شرکت های توزیع تدوین شده است و در آینده نزدیک تمام سهام متعلق به دولت در این شرکت ها واگذار می شود.
مجید نامجو گفت : درانتقال و توزیع به خودکفایی نزدیک به 100 درصد و در ساخت نیروگاه و تجهیزات مربوط به آن به درصد بالایی از خودکفایی رسیدهایم.
وی اظهار داشت: هم اکنون شمار مشترکان برق کشور به حدود 28 میلیون و 400 هزار مشترک رسیده و حدود 54300 روستا برق دار شده است.
وزیر نیرو گفت :در حالی که 1.5 میلیارد نفر از ساکنان کره زمین دسترسی به برق ندارند، 100 درصد جمعیت شهری و 99.9 درصد جمعیت روستایی جمهوری اسلامی ایران از این نعمت برخوردارند.
وزیر نیرو گفت: در چند سال اخیر ، بازده نیروگاههای کشور به میزان قابل توجهی افزایش یافته است و انتظار داریم تا پایان دولت دهم به 40 درصد برسد که به منزله کاهش قابل ملاحظه در سوخت مصرفی نیروگاه ها و در نتیجه آن صرفه جویی در هزینه های تمام شده خواهد بود.
نامجو با بیان اینکه تلفات شبکههای انتقال و توزیع با کاهش قابل توجهی از 18.8 درصد سال 83 به 14.4 درصد در زمان حاضر رسیده است، گفت : وزارت نیرو دارای رتبه نخست در میان دستگاه های اجرایی از نظر واگذاری و کاهش تصدیهای دولتی است.
وزیر نیرو تاکید کرد : در سه سال اخیر، 18 نیروگاه با مجموع ظرفیت 16131 مگاوات به بخش خصوصی واگذار شده ، 26 نیروگاه دیگر با ظرفیت حدود 18000 مگاوات آماده و در حال واگذاری است ، 13 نیروگاه با ظرفیت 8000 مگاوات با همکاری بخش خصوصی احداث شده و هفت نیروگاه نیز با ظرفیت 4388 مگاوات در حال احداث است.
نامجو اعلام کرد :برای احداث 81 نیروگاه دیگر با ظرفیت 43700 مگاوات مجوز صادر شده است.
وی ادامه داد: برنامه ریزی های لازم برای توسعه ظرفیت نیروگاه های برق آبی به 15 هزار مگاوات، احداث 650 مگاوات نیروگاه های ذغال سوز و تبدیل 12000 مگاوات نیروگاه های گازی به سیکل ترکیبی صورت گرفته و به مرحله اجرا در آمده است.
در نهمین همایش بینالمللی انرژی که به مدت دو روز درپژوهشگاه نیرو در حال برگزاری است، مدیران ارشد وزارتخانه های نفت و نیرو، نمایندگان مجلس، استادان دانشگاه ها و مراکز علمی، پژوهشگران، اندیشمندان و کارشناسان داخلی و خارجی حضور دارند.
موقعیت منحصر بفرد ایران در شبکه انرژی منطقه
همچنین وزیر نیرو تاکید کرد : ایران موقعیت ویژه ای در شبکه منطقه ای انرژی (ژئو انرژی) به ویژه در سطح سازمان اکو دارد و می تواند به ساماندهی مسایل انرژی منطقه کمک کند.
مجید نامجو در نهمین همایش بین المللی انرژی در پژوهشگاه نیرو گفت : تحولات دهههای اخیر در عرصه جهانی و رشد اقتصادی و اجتماعی برخی از کشورها و نیل به مراحل فراصنعتی، میزان تقاضای انرژی و به ویژه انرژی الکتریکی را در سطح جهان افزایش داده است.
نامجو افزود:بر اساس آخرین گزارش های آژانس بین المللی انرژی، با وجود رکود اقتصادی در سطح جهانی، میانگین نرخ رشد مصرف نهایی برق در جهان در دهه گذشته 3.5 درصد بوده است.
وی افزود: در کشور ما با توجه به ازدیاد جمعیت، گستردگی سرزمین و اجرای برنامههای توسعه میان مدت و پیشبینی چشمانداز توسعه بلندمدت بیست ساله که در افق سال 1404 شمسی مصادف با 2025 میلادی باید به جایگاه نخست اقتصادی، علمی و فناوری در سطح منطقه برسد، انتظار می رود که مصرف انرژی و به ویژه برق از نرخ رشد بالاتری برخوردار باشد.
وزیر نیرو اظهار داشت: به همین دلیل، میانگین نرخ رشد مصرف نهایی برق در ایران در یک دهه اخیر بیش از دو برابر میانگین جهانی (یعنی 7.5 درصد) بوده که این افزایش سریع مصرف نیازمند رشد شتابان ظرفیت نیروگاهی و به تبع آن خطوط انتقال و توزیع است.
وی تصریح کرد: وزارت نیرو حدود سه سال پیش مبتکر تدوین و تنظیم برنامه دوم عملی همکاری های انرژی و نفت سازمان همکاری اقتصادی "اکو" برای سال های 2015 - 2011 بوده است.
نامجو گفت : این برنامه در سال 2010 در دومین اجلاس وزیران نفت و انرژی اکو در تاجیکستان تصویب شد و
اعلام کردم که نمی توانیم مشکلات صنعت انرژی و نفت و گاز را در قرن بیست و یکم با راه حل های قرن بیستم برطرف کنیم و باید براساس دانش روز، فناوری های جدید و فرهنگ سازی و تغییر رفتارها برنامه ریزی کنیم.
وزیر نیرو از برگزاری سومین اجلاس وزیران انرژی و نفت این سازمان در تهران خبر داد و افزود: ایران به عنوان یکی از اعضای سازمان همکاری اقتصادی "اکو" که میان دریای خزر و خلیج فارس از موقعیت "ژئوانرژی" منحصر بفردی برخوردار است، می تواند در تامین انرژی مورد نیاز رشد اقتصادی منطقه و جهان و برون رفت از بحران کنونی اقتصادی نقش مهمی ایفا کند.
نامجو ادامه داد: اکو منطقه ای با هشت میلیون کیلومتر مربع وسعت و بیش از چهارصد میلیون نفر جمعیت است که شامل کشورهای تولید کننده و مصرف کننده انرژی می شود و شبکه برق، خطوط لوله گاز و نفت کشورهای عضو نیز به هم متصل است.
نامجو تصریح کرد : اکو به عنوان یک سازمان همکاری اقتصادی باید تلاش کند با غیر سیاسی کردن صنعت انرژی، یک معاهده جدید اقتصاد انرژی را برای ارایه به اجلاس سران در باکو با همکاری سازمان های بین المللی و منطقه ای دیگر مطالعه و اجرایی کند.
وی گفت : آنچه که باید برای آن همکاری اقتصادی را با حذف نظریه های سیاسی دولت های خارج از منطقه توسعه دهیم، این واقعیت است که باید انرژی با قیمتی تولید شود که
برای تولید کننده و هم برای مصرف کننده مقرون به صرفه باشد.
شبکه برق ایران به قاره های مختلف متصل می شود
همچنین وزیر افزود : صنعت برق در سال های پس از پیروزی انقلاب اسلامی، توانسته است پیشرفتهای شایان توجهی در جهت تامین برق مورد نیاز بخشهای مختلف کشور داشته باشد.
وی گفت :ایران پیش ازانقلاب کمتر از سه میلیون و 400 هزار مشترک برق داشت و تنها 4367 روستای کشور از این نعمت برخوردار بودند و صادرات برق ما به کشورهای دیگر صفر بود.
وی خاطرنشان کرد: در آن دوران، تمامی تجهیزات و تأسیسات صنعت برق را شرکت های خارجی و به صورت کلید در دست می ساختند و تقریباً در همه بخشهای تولید، انتقال و توزیع نیازمند حضور کارشناسان خارجی بودیم.
نامجو در باره وضع کنونی صنعت برق ایران، گفت: امروزه ، در ساخت تأسیسات شبکههای انتقال و توزیع به خودکفایی نزدیک به 100 درصد و در ساخت نیروگاه و تجهیزات مربوط به آن به درصد بالایی از خودکفایی رسیدهایم و 100 درصد جمعیت شهری و 99.9 درصد جمعیت روستایی جمهوری اسلامی ایران از این نعمت برخوردارند.
نامجو تاکید کرد:شبکه برق ایران به قاره های مختلف متصل می شود
وزیر نیرو تاکید کرد :ایران به زودی به "هاب" یا مرکز ورود و خروج انرژی منطقه تبدیل خواهد شد.
مجید نامجو ایران با توجه به موقعیت جغرافیایی، در زمان حاضر با کشورهای همسایه خود، دارای مبادله انرژی الکتریکی است و در آینده هم برنامه هایی برای اتصال شبکه برق کشور به روسیه، کشورهای حاشیه خلیج فارس(از راه دریا)، اروپا (از طریق ترکیه) و قاره آفریقا (از راه عراق، سوریه و لبنان)، داریم.
وی افزود: با توسعه مبادله با کشورها و قاره های دیگر، به دنبال آن هستیم که زمینه تبادل خدمات فنی، مهندسی و صادرات تاسیسات و تجهیزات برقی ساخت ایران و اجرای طرح های مشترک در خارج از کشور را بیش از پیش فراهم کنیم.
نامجو با اشاره به "آینده نگری انرژی و همگرایی بین المللی" به عنوان شعار نهمین همایش بین المللی انرژی، تصریح کرد: وزارت نیرو حدود سه سال پیش مبتکر تدوین و تنظیم برنامه دوم عملی همکاری های انرژی و نفت سازمان همکاری اقتصادی "اکو" بوده است.
وی افزود: با برقراری ارتباط الکتریکی ایران، آذربایجان و روسیه و اتصال به سوریه و لبنان، کشورهای حاشیه خلیج فارس و شبکه های اروپا و آفریقا، نقش راهبردی ایران در منطقه و جهان افزایش خواهد یافت.
وی با قدردانی از دست اندرکاران نهمین همایش بین المللی انرژی، ابراز امیدواری کرد: تلاش کمیته ملی انرژی جمهوری اسلامی ایران در برگزاری این همایش، زمینه مناسبی را جهت بررسی ابعاد مهم موضوع انرژی و تبادل نظرها و نتایج تحقیق های علمی و فعالیتهای اجرایی از طریق مقاله های ارایه شده، میزگردهای تخصصی و سخنرانی های کلیدی فراهم کند.
در نهمین همایش بینالمللی انرژی که به مدت دو روز در
پژوهشگاه نیرو در حال برگزاری است، مدیران ارشد وزارتخانه های نفت و نیرو، نمایندگان مجلس، استادان دانشگاه ها و مراکز علمی، پژوهشگران، اندیشمندان و کارشناسان داخلی و خارجی حضور دارند.
شبکه توزیع برق به سامانه قرائت و کنترل هوشمنـد مجهز می شود
وزیر نیرواعلام کرد: تا پنج سـال آینده با استفاده از کنتورهای هوشمنـد، شبکه های توزیع به سامانه قرائت و کنترل هوشمنـد بار و فنآوری اطلاعـات روزآمد ، مجهز خواهد شد.
مجید نامجو گفت :ابتدا شبکه هوشمند اندازه گیری برای تمام مشترکان صنعتی، کشاورزی و عمومی و 20 درصد مشترکان خانگی به مرحله ایجاد خواهد شد.
نامجو یکی از سیاست های وزارت نیرو در سال های اخیر را توسعه تولید برق در محل مصرف خواند و افزود: این سیاست از طریق احداث نیروگاه های مقیاس کوچک (DG) و تولید همزمان برق و حرارت (CHP) دنبال شده است و به همین منظور با 2800 مگاوات ظرفیت نیروگاهی قرارداد خرید تضمینی برق مبادله شده و برای 4500 مگاوات نیز پروانه احداث صادر شده است.
وی همچنین گفت: افزایش ظرفیت نیروگاه های تجدید پذیر تا سطح یک درصد کل ظرفیت نیروگاهی کشور در دست اقدام است و به تازگی نرخ خرید برق از منابع تجدیدپذیر از1200 ریال به 1860 ریال به ازای هر کیلووات ساعت افزایش یافته است که موجب تسریع روند توسعه این دسته از نیروگاه ها خواهد شد.
وزیر نیرو گفت: پس از تشکیل هیئت مدیره بورس انرژی، به زودی این بورس در شاخه برق آغاز به کار خواهد کرد.
وی تشکیل و توسعه شرکت های خدمات انرژی (ESCO) را از دیگر فعالیت های صنعت برق در سال های اعلام و تصریح کرد: با توجه به فضای جدیدی که پس از هدفمندی یارانه ها به وجود آمده است، شرکت های مزبور از لحاظ کمی و کیفی رشد قابل توجهی خواهد یافت و در اجرای طرح های بهینه سازی در تمامی بخش های مصرف کننده نقش بسزایی ایفا خواهد کرد.
در نهمین همایش بینالمللی انرژی که به مدت دو روز در محل پژوهشگاه نیرو در حال برگزاری است، مدیران ارشد وزارتخانه های نفت و نیرو، نمایندگان مجلس، استادان دانشگاه ها و مراکز علمی، پژوهشگران، اندیشمندان و کارشناسان داخلی و خارجی حضور دارند.