ایران هراسی ابزار ترامپ برای باج گیری بیشتر از عربستان سعودی است.
تهران / خبرگزاری صدا و سیما / سیاسی (گزارش تحلیلی) 1398/07/24
افزایش حضور نظامی آمریکا در عربستان در راستای باجگیری بیشتر ترامپ از ریاض ارزیابی می شود.
در پیِ وقوع انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۹۷۹، منافعِ حیاتی بلندمدت آمریکا در منطقه خاورمیانه با چالشی جدی مواجه شد و پروژه ایرانهراسی از همان زمان در دستور کار این کشور قرار گرفت. پس از آن کشورهای همسایه در حاشیه خلیجفارس آشکارا - به عنوان متحد آمریکا در منطقه - کلکسیونی از سلاحها را خریداری کردند.
در ادامه سیاست های باج گیری ترامپ وزارت دفاع آمریکا روز جمعه خبر داد که اعزام سه هزار نیروی بیشتر به عربستان سعودی در دستور کار قرار دارد و دو سامانه دفاع موشکی تاد و پاتریوت نیز به این کشور حاشیهای خلیج فارس ارسال خواهد شد. همچنین وزارت دفاع آمریکا از استقرار دو اسکادران جدید از جنگندههای این کشور در عربستان سعودی خبر داد.
وبگاه خبری اسپوتنیک در این زمینه در گزارشی آورده است: تصمیم آمریکا برای ارسال نیرو و تجهیزات نظامی دفاعی به عربستان به درخواست ریاض سوالهای بسیاری درمورد وظایف این نیروها، زمان اعزام آنها و پیامهایی که این اتفاق به ایران و حوثیها میدهد مطرح میکند و اینکه آیا این نیروها در فشار به تهران و صنعا برای پذیرش مذاکرات و پایان جنگ و بازگشت ثبات موثر خواهند بود یا باعث افزایش سرعت درگیری در منطقه خواهند بود؟
اسپوتنیک در این خصوص گفتوگویی با حکم امهز کارشناس امور غرب آسیا انجام داده است. وی معتقد است نیرو و تجهیزات نظامی آمریکایی هیچ چیزی از معادلات موجود در منطقه را عوض نخواهد کرد.
امهز یکی از مهمترین دلایل در اثبات دیدگاه خود را اینگونه بیان کرد که سه هزار نیرویی که آمریکا به عربستان میفرستد در برابر ابعاد عظیم جبهه مقاومت چیزی به حساب نمیآید.
امهز به نقل از منابع آمریکایی تصریح کرد: "دستمزد هر سرباز آمریکایی که عازم عربستان میشود از 25 هزار دلار در ماه شروع میشود و دستمزد برخی از افسران آنها از یکصد هزار دلار هم فراتر میرود. بنابراین آمریکا به دنبال حفاظت از کسی نیست بلکه فقط میخواهد معامله کرده و به نفع خود رفتار کند."
از سوی دیگر شامی الظاهری کارشناس نظامی و ر راهبردی عربستان در گفتوگو با وبگاه خبری اسپوتنیک درخواست ریاض برای استقرار نظامیان آمریکایی در خاک کشورش را در راستای دفاع از امنیت و ثبات عربستان خواند و گفت: "مساحت عربستان بسیار بزرگ است و تقریباً به اندازه یک قاره است و با مساحت اروپای شرقی برابری میکند و از همه طرف در معرض خطر قرار گرفته است و همین امر تشخیص موشکها و هواپیماهای بدون سرنشین دشمن، بخصوص در اندازه کوچک را دشوار میکند که همکاری نظامی آمریکا با عربستان در راستای یک مشارکت راهبردی و تاریخی است."
و اما سوال اینجاست که چرا ترامپ، بعد از روی کار آمدن به سیاست ایران هراسی در خاورمیانه روی آورده است؟
پاسخ را باید در عملکرد دولت ترامپ بخاطر سیاستگذاری داخلی جستوجو کرد که عبارتست از ارتقای وضعیت اقتصادی شهروندان آمریکایی، ایجاد فرصتهای جدید شتغلی، و تزریق سرمایه به بازار این کشور. ترامپ به خوبی می داند که نباید این کارت برنده را در انتخاباتِ پیشروی امریکا از دست دهد لذا همواره به دنبال کسب منابع مالی از کشورهای عرب منطقه خلیج فارس با تکیه بر فروش تسلیحات و در فاز جدید ارسال سه هزار نیروی اضافی به عربستان است.
القای هراس از ایران برای بهدستآوردن منافعِ اقتصادیِ بیشتر برای آمریکا، و متعاقب آن فروش تسلیحات به کشورهای حاشیه خلیج فارس، رویهای است که سالها است در منطقه دنبال می شود.
وبگاه خبری الخلیج آنلای، در مقالهای نوشته است که دونالد ترامپ پیش از اینکه بعنوان یک رئیس جمهور شناخته شود، یک تاجر است و در طول سالهای ریاست جمهوری خود اصرار زیادی به گرفتن پول بیشتر از ریاض دارد و تا کنون توانسته نزدیک به ۴۰۰ میلیارد دلار معامله تسلیحاتی با عربستان سعودی امضاء کند و در مقابل وعدههایی بدهد که به مرور زمان تهی بودن آن روشن شده است.
این پایگاه خبری تأکید کرد ترامپ توانسته با سوء استفاده از حوادث غرب آسیا و جنگ یمن و همچنین اختلافات ریاض و تهران، بیش از پیش خزانه خود را مملو از پول سعودیها کند و در مقابل خواسته آنها برای حفاظت از آنها را بی پاسخ بگذارد بطوری که پس از حمله موشکی به آرامکو، ترامپ در گفت و گو با خبرنگاران اعلام کرد که سعودیها باید سهم بالایی در دفاع از خود بپردازند و اگر آمریکا از آنها حمایت میکند باید پول بیشتری پرداخت کنند.
............................
تحلیل/ امین نجار