پرورش ماهیان خاویاری با هدف تولید گوشت و خاویار در حدود دو دهه است در کشور آغاز شده است. با توجه به روند توسعه جهانی آن در ایران نیز در حال گسترش می باشد.
پژوهش خبری صدا وسیما:ماهیان خاویاری که استورژن نامیده می شوند و به خانواده تاس ماهیان تعلق دارند، از جمله با ارزش ترین ماهیان موجود در کره زمین و در واقع جزء با ارزش ترین موجودات زنده ای هستند که بشر تاکنون مبادرت به صید و پرورش آنها نموده است. این ماهیان به ۲۷ گونه و زیرگونه در جهان تقسیم میشوند که از این تعداد ۶ گونه در دریای خزر زندگی میکنند. ارزش ماهیان خاویاری نه به جهت استفاده از گوشت آنان که به واسطه تخم آنان است که به خاویار یا مروارید سیاه مشهور است. خاویار انواع گوناگونی دارد همچون خاویار طلایی و سرخ و سیاه که البته در این میان خاویار سیاه از ارزشی قابل توجه برخوردار است. البته پوست این ماهی در صنایع چرم کاربرد دارد که از آن محصولاتی مثل کیف، کفش، لباس شنا و… ساخته می شود.
دریای خزر به تنهایی 90 درصد از ذخیره خاویار و ماهیان خاویاری جهان را در خود جای داده است. همچنین ۵ گونه از ماهیان خاویاری ممتاز جهان نیز در این دریا زندگی می کنند که به ترتیب کیفیت عبارتاند از: «فیل ماهی»، «قره برون یا ماهی خاویاری ایران»، «ماهی خاویاری گلد (چالباش) یا روس»، «ماهی شیپ»، «ماهی ازون برون». ارزش بالای این ماهیان موجب شده که صید بی رویه نسل آنها را با خطر انقراض مواجه نماید. آلودگی های مختلف در دریا و رودخانه ها نیز مزید برعلت شده است. تولید بچه ماهیان خاویاری با هدف رهاسازی به دریا و حفاظت از ذخایر ژنتیکی آن بیش از چهل سال در کشور قدمت دارد. پرورش ماهیان خاویاری با هدف تولید گوشت و خاویار در حدود دو دهه است در کشور آغاز شده است. با توجه به روند توسعه جهانی آن در ایران نیز در حال گسترش می باشد. اﯾﻦ اﻣﺮ ﻋﻼوه ﺑﺮ ﺗﻮﻟﯿﺪ ﭘﺮوﺗﺌﯿﻦ و ارز آوری ﺑﺮای ﮐﺸﻮر ﺑﻪ دﻟﯿﻞ ﮐـﺎﻫﺶ ﻓﺸـﺎر وارده ﺑـﻪ ذﺧـﺎﯾﺮ ﻃﺒﯿﻌـﯽ ﺑـﻪ اﻣـﺮ ﺑﺎزﺳﺎزی ذﺧﺎﯾﺮ ﮐﻤﮏ ﺧﻮاﻫﺪ ﻧﻤﻮد. مجموعه ای از عوامل موجود در کشور و ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ آوازه ﮐﺸﻮرﻣﺎن ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﺗﻮﻟﯿﺪﮐﻨﻨﺪه ﺑﻬﺘﺮﯾﻦ ﺧﺎوﯾﺎر ﺟﻬﺎن ﻣﻮﺟﺐ ﺷﺪه ﺗـﺎ اﯾـﻦ ﻓﻌﺎﻟﯿـﺖ ارزش اﻗﺘﺼـﺎدی ﻓﻮق اﻟﻌﺎده ای داﺷﺘﻪ و ﺑﻪ ﺳﺮﻋﺖ ﺗﻮﺳﻌﻪ ﯾﺎﺑﺪ.
پرورش خاویار یک فرصت سرمایه گذاری جذاب با توجیه اقتصادی مناسب است. در همین راستا، گروه اقتصاد مدیریت پژوهش های خبری در ادامه سلسله نشست های کارشناسی خود با توجه به اینکه پرورش تولید ماهیان خاویاری در کشور رو به گسترش هست و به علت تولید خاویار لذیذ و گرانب ها که از مهمترین گروه ماهیان تجارتی جهان محسوب می شوند با حضور آقای مهندس ناصر کرمی راد، مدیر کل دفتر بازسازی و ذخایر آبزیان سازمان شیلات ایران به این موضوع پرداخته است.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهش خبری // علی قنبری شیرسوار