رئیس سازمان بهزیستی: براساس قانون جامع حمایت از حقوق معلولان، مستمری معلولان باید معادل حداقل حقوق باشد.
وی تصریح کرد: براساس قانون جامع، مستمری معلولان باید معادل حداقل حقوق باشد، در حالی که هم اکنون تا رسیدن به این مبلغ فاصله داریم و چه کنیم که دستمان خالی است. مشکلات آنقدر زیاد است که هزینهها دست ما را بسته است.
رئیس سازمان بهزیستی کشور عنوان کرد: برای اجرایی شدن قانون جامع حمایت از حقوق معلولان در شرایط فعلی ۲۲ هزار میلیارد تومان بودجه نیاز داریم، در حالی که نمایندگان مجلس با ۱۱۰۰ میلیارد تومان موافقت کرده اند و این حدود یک بیستم آن چیزی است که باید اختصاص پیدا کند. تا امروز مبلغی از این اعتبار تخصیص پیدا نکرده است و ما پیگیریهای بسیاری را انجام دادیم. قرار شد سازمان برنامه و بودجه تا پایان ماه اعتباری تخصیص دهد.
وی افزود: سیاستگذاران و مسئولان باید به فکر ایجاد فرصتهای برابر برای همه افراد دارای معلولیت باشند تا بتوانند نیازهای آنها در حوزههای مختلف مانند اشتغال، دسترسی، بیمه و را فراهم کنند. در حال حاضر نابینایان جزو گروههایی هستند که درصد بالایی از آنها تحصیل کرده اند؛ به طوری که در کنکور امسال از میان ۳۳ پذیرفته شده معلول، ۱۴ نفر نابینا هستند.
رئیس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به اینکه در قانون حمایت از حقوق معلولان عنوان شده است که ۳۰ درصد از اپراتورهای تلفن باید از افراد نابینا انتخاب شوند، افزود: این شغل سنتی و قدیمی بوده و امروزه تواناییهای نابینایان فراتر از این است، چرا که بسیاری از آنها تحصیلکرده و دارای توانمندیهای مختلف هستند.
قبادی دانا به تفاهمنامهای که قرار است امروز با معاونت تعاون وزارت رفاه منعقد شود، اشاره کرد و گفت: براساس این تفاهمنامه ایجاد تعاونیها برای نابینایان، توسعه و گسترش تعاونیهای موجود و ساماندهی و سازماندهی آنها انجام میشود و باید شرایطی را فراهم کنیم که یک فرد معلول بتواند زندگی مستقلی در درون خانواده داشته باشد.
قبادی دانا به نقش مهم پیشگیری از معلولیتها اشاره کرد و گفت: امروز ۸۰ درصد از مسائلی که باعث بروز نابینایی و کم بینایی میشود، قابل پیشگیری است و ۹۰ درصد معلولیتها در کشورهای در حال توسعه رخ میدهد. هماکنون ۲۵۲ میلیون نفر در جهان دچار مشکلات بینایی هستند که ۳۶ میلیون آنها کاملاً نابینا هستند. از این تعداد ۱۸۹ هزار نفر در کشور ما زندگی میکنند.
وی در خصوص برنامه غربالگری بینایی گفت: ۱۵ سال است که بهزیستی این برنامه را در دستور کار خود دارد. سال گذشته سه میلیون و ۵۰ هزار کودک مورد معاینه چشم قرار گرفتند که مشخص شد ۱۹۶ هزار کودک دچار مشکل هستند و به چشم پزشک ارجاع داده شدهاند. در نهایت ۳۲۲۰ نفر آنها مشکل بینایی داشتند.
رئیس سازمان بهزیستی کشور تصریح کرد: از میان یک میلیون و ۴۵۰ هزار فرد دارای معلولیت تحت پوشش سازمان بهزیستی، ۱۰۰ هزار نفر چند معلولیتی هستند که شرایط زندگی برای آنها سختتر است و ما این افراد را در اولویت قرار داده ایم.
قبادی دانا تصریح کرد: ۱۴ هزار خانواده دارای دو معلول شناسایی شدهاند که مسکن ۶۰۰۰ نفر در مرحله اول، احداث شده و صاحب خانه شده اند و ۶۰۰۰ نفر نیز در اولویت بعدی قرار دارند که مسکن آنها در حال ساخت است.
حناچی، شهردار تهران
فضاهای عمومی برای معلولان قابل دسترسی باشد
شهردار تهران گفت: فضاهای عمومی برای همه به ویژه معلولان قابل دسترسی باشد و پیاده روها اصلاح شود.
پیروز حناچی در حاشیه مراسم گرامیداشت روز جهانی نابینایان با حضور در جمع خبرنگاران درباره وادارکردن دانشجویان معماری به تردد در معابر با ویلچر یا استفاده از چشم بند گفت: این یکی از آموزشهایی است که در دانشگاههای دنیا انجام میشود تا دانشجویان در طراحی به موضوع مناسب سازی توجه کنند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر معنای معلولیت تغییر کرده است، ادامه داد: با توجه به این که ۸ سال جنگ تحمیلی را پشت سر گذاشته ایم، در کشور ما آمار افرادی که نیازمند مناسب سازی فضاهای شهری هستند بالاست.
حناچی تصریح کرد: مناسب سازی فضاهای عمومی شهری یکی از اهداف اصلی ما در شهرداری تهران است که آن را به صورت عمومی و اختصاصی در سازمانها دنبال میکنیم. به طور دورهای پارکها را بررسی میکنیم تا در صورت نیاز مناسب سازی انجام دهیم و طرحهای جدید هم اگر مناسب سازی نشده باشد، افتتاح نمیشود.
آقای حناچی همچنین به آموزش پیمانکاران مجری طرحهای های مناسب سازی فضاهای شهری اشاره کرد و گفت: این موضوعی است که باید به طور دائم مورد توجه قرار گیرد، در این زمینه استانداردهایی تعریف شده است که باید پیمانکاران و مجریها هم آموزش داده شوند چراکه اگر مفاهیم را ندانند ممکن است نوع اجرایشان مشکل ساز باشد.
وی به تصمیمهای جدید شهرداری برای اصلاح پیاده روها پرداخت و تصریح کرد: ما در شهرداری تهران سالها «بر» را تعریف میکردیم، اما «کف» را در ساخت و سازها در نظر نمیگرفتیم. نتیجه آن بود که سازندگان هم به سلیقه خود کفهایی را طراحی میکردند که این تغییرها گاهی ناهمگونی ایجاد میکرد و دیگر برای استفاده معلولان مناسب نبود، اما هم اکنون در اجرا و ثبت، به بر و کف توجه میشود.
حناچی در ادامه به حمل و نقل معلولان پرداخت و گفت: در این حوزه همکاران من روزانه به ۴ هزار معلول سرویس ارائه میدهند. برای تسهیل در اجرای امور گفتگوهایی با سرویسهای اینترنتی انجام میدهیم تا خدمات ارائه دهند.
وی با تاکید بر نقش مدارس در حل مشکل معلولان برای تردد در فضاهای شهری عنوان کرد: بهترین فضا برای آموزش و تاثیرگذاری مدارس است؛ مدارس مثل زمینی هستند که آنجا بذر میکاریم و سالها بعد برداشت میکنیم. در این زمینه به طور حتم، همکاری میکنیم اگرچه برخی از اینها وظیفه قانونی ما نیست.
شهردار تهران در پایان درباره برخورد با پیمانکاری که واژه «شهید» را از معابر حذف کردند، گفت: شورای شهر آقای اعطا را مامور بررسی این موضوع کرده است و ما هم همکاری میکنیم تا گزارش رسمی در این زمینه ارائه شود.
مناسب سازی و تسهیل در تردد معلولان در مترو و پیاده روها
شهردار تهران گفت: تسهیل در تردد معلولان در مترو و حوزه حمل و نقل عمومی و در پیاده روها در اولویت است.
پیروز حناچی امروز در مراسم گرامیداشت روز جهانی نابینایان و گفت: مناسب سازی فضای شهری و ایجاد فرصتهای برابر برای همه موضوع بسیار مهمی است که در تمامی کشورهای دنیا این موضوع پیگیری میشود.
وی با بیان اینکه در معنای امروزی معلولیت، معلول کسی نیست که صرفاً بر روی ویلچر مینشیند یا نقیصهای دارد، بلکه فردی معلول است که نتواند در عرصههای اجتماعی به راحتی حاضر شود، عنوان کرد: فردی که نتواند در عرصههای اجتماعی حاضر شود از معلولیت رنج میبرد. با این نگرش اساسا نگاه به معلولیت هم تغییر میکند و موضوع مناسب سازی شهری و فضاهای عمومی، موضوعی محوری میشود. با این نگاه جدید همه گروههای سنی و اقشار میتوانند در دسته معلولان قرار گیرند.