با هوشمندی، صبر، استقامت و ایستادگی توانسته ایم از شرایط بحرانی و شبه بحرانی عبور کنیم
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما ، آقای روحانی در سیزدهمین نشست خبری ضمن تشکر از مردم همیشه در صحنه ایران عزیز اسلامی به مناسبت حضور بسیار با شکوه در مراسم عظیم اربعین امام حسین (ع) گفت: امسال حضور ملت ایران در این راهپیمایی از هر سال دیگر پر رنگتر و شکوهمندتر است و از همه دستگاهها و ارگانهایی که در این زمینه تلاش میکنند از ستاد اربعین و همه نهادهای دولتی عمومی غیر دولتی، نیروهای مسلح و همه مردم عزیزی که در این راستا خدمت میکنند و همچنین از دولت و ملت عراق به خاطر مهمان نوازی و پذیرایی از همه عزیزانی که در این مراسم بزرگ حضور دارند، تشکر میکنم.
توطئههای دشمنان برای آسیب جدی به نظام شکست خورده است
رئیس جمهور گفت: بسیار خوشحالم در مقطعی در محضر اصحاب رسانه هستم که ما یک شرایط بسیار سخت و تاریخی، اقتصادی و سیاسی و امنیتی را پشت گذاشتیم، دولت تدبیر و امید در پنجاه و پنج ماه اول، یعنی از آغاز دولت یازدهم در خرداد ۹۲ تادی ۹۶ مسیری را طی کرد که همه شاخصهای سیاسی، امنیتی، منطقهای و بویژه اقتصادی مسیر صحیح و درست و مثبت خودش را طی کرد، اما از دی ماه ۹۶ ما وارد شرایط جدیدی شدیم.
با صبر و استقامت از طوفان توطئهها عبور کردیم
رئیس جمهور با بیان اینکه از دی ماه ۹۶ وارد شرایط جدیدی ابتدا از داخل و بعد از خارج شدیم، گفت: ما درحالی وارد سال ۹۷ شدیم که شرایط بسیار سخت و مشکل بود.
آقای روحانی در ادامه سخنان خود در نشست خبری افزود: در سال ۹۷ پیش بینیهای خارجیها و همین طور برخی تحلیل گران اقتصادی داخلی این بود که سال بسیار سختی پیش رو داریم و سال سخت تری در ۹۸ خواهیم داشت.
رئیس جمهور ادامه داد: حتی برخی از تحلیلگران در برخی رسانهها بحث تورم سه رقمی را مطرح کردند.
آقای روحانی با بیان اینکه خوشبختانه در ۱۸ ماه گذشته ملت بزرگ ایران، دولت و سایر ارکان نظام توانسته اند از این طوفان عبور کنند، گفت: امروز قاطعانه اعلام میکنیم توطئههای امریکا، استکبارجهانی، صهیونیسم و ارتجاع منطقه برای آسیب جدی زدن به نظام جمهوری اسلامی پایان یافته است.
رئیس جمهور افزود: با هوشمندی، صبر، استقامت و ایستادگی توانسته ایم از شرایط بحرانی و شبه بحرانی عبور کنیم.
آقای روحانی با بیان اینکه از اردیبهشت سال ۹۸ شاخصهای ما مسیر و حرکت درستی را طی میکند، گفت: در این دوران تورم نقطه به نقطه از پنجاه و دو درصد به سی و چهار درصد رسیده است بنابراین در این چند ماه تورم به سرعت کاهش پیدا کرده و پیش بینیها این است که روند کاهشی تا پایان سال ادامه یابد.
رئیس جمهور افزود: در تورم ۱۲ ماهه نیز حرکت کمی کندتر از تورم نقطه به نقطه آغاز شده، اما تورم ۱۲ ماهه نیز با تاخیر از تورم نقطه به نقطه تبعیت خواهد کرد.
وی با بیان اینکه رشد اقتصادی کشور که سال گذشته منفی بود روند افزایشی پیدا کرده است، گفت: البته هنوز آمارهای دقیق بیرون نیامده، اما پیش بینیها این است که ۶ ماهه اول امسال رشد اقتصادی مثبت داشته ایم.
رئیس جمهور در مورد ایجاد اشتغال نیز افزود: اشتغال در تابستان امسال رکورد خوبی به نمایش گذاشت و در تابستان امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل ۸۴۳ هزار اشتغال خالص داشته ایم.
گام سوم کاهش تعهدات؛ تحولی بزرگ
در مسیر آرامش اقتصادی در حال حرکت هستیم
رئیس جمهور گفت: آمارها و ارقامها و شاخصهای اقتصادی به ما میگوید که ما در مسیر آرامش اقتصادی در حال حرکت هستیم.
آقای حسن روحانی در ادامه نشست مطبوعاتی خود، افزود: بیکاری ما از بالای ۱۲ درصد به ۱۰ و نیم درصد کاهش پیدا کرده و این به معنای موفقیت ایران در بخش اقتصادی است.
رئیس جمهور تصریح کرد: در زمینه صادرات و واردات، ما شرایط مناسب تری نسبت به سال گذشته داریم، هم صادرات ما رشد بیشتری دارد، گرچه تراز ما در شش ماهه مثبت نیست، اما نسبت به پارسال بسیار بهتر است.
آقای روحانی خاطر نشان کرد: در شش ماه پارسال ما یک و نیم میلیارد تراز منفی داشتیم و این رقم امسال کمتر از ۳۰۰ میلیون دلار است بنابر این شرایط صادرات و واردات ما در مسیر درستی قرار گرفته است.
رئیس جمهور همچنین گفت: نرخ ارز که شاخص حائز اهمیتی است از پارسال نسبت به امسال حرکت کاهشی داشته و به سمت تعادل حرکت کرده است.
آقای روحانی ادامه داد: براساس آمار بانک مرکزی در یک سال گذشته (از مهر تا مهر) حدود ۴۰ درصد بر ارزش پول ملی افزوده شده است.
رئیس جمهور تصریح کرد: همه آمارها و ارقامها و شاخصهای اقتصادی به ما میگوید که ما در مسیر آرامش اقتصادی در حال حرکت هستیم.
آقای روحانی افزود: البته دولت انتظارات بیشتری برای تغییر در برخی از ساختارها داشت که بتواند بیشتر به مردم در رفع مشکلات کمک کند، برخی از توقعات ما انجام شده و برخی نیز انجام نشده است.
رئیس جمهور گفت: از لحاظ سیاسی و بین المللی نیز جمهوری اسلامی ایران شرایط بسیار قویتر و مستحکم تری دارد، در سازمان ملل برای ما کاملاً روشن بود که همه کشورهای بزرگ دنیا اذعان دارند که ایران ۹۸ از ایران ۹۷ قویتر است و همه ایستادگی ملت بزرگ ایران را تحسین میکردند.
آقای روحانی در ادامه افزود: البته ۱۸ ماه بسیار سختی بر مردم ما گذشت، مردم شرایط اقتصادی خوبی نداشتند و فشارها بر مردم زیاد بود به ویژه آنهایی که دارای حقوق ثابت هستند در فشار بیشتری بودند.
رئیس جمهور تصریح کرد: با همه وجودمان در دولت این مشکلات مردم را احساس میکردیم، اما این را نیز از ما بپذیرید که کار عظیم دولت در طول ۱۸ ماه بوده است که توانسته شاخصها را برغم فشار بیشتر تحریم و اقتصادی برگرداند.
استقبال تهران از گفتگو برای حل مسائل منطقه
دولت توانست شاخصها را به رغم تحریم برگرداند
رئیس جمهور گفت:: کار عظیم دولت در این ۱۸ ماه بود که توانست شاخصها را علیرغم تحریم و فشار اقتصادی برگرداند.
آقای روحانی در سیزدهمین نشست خبری خود با اصحاب رسانه افزود: با همه وجود در دولت این مشکلات مردم را احساس میکردیم و این را هم از ما بپذیرید که این کار عظیم دولت در این ۱۸ ماه بود که توانست شاخصها را علیرغم تحریم و فشار اقتصادی برگرداند.
وی اضافه کرد: این کار کار آسانی نبود و من از همه دست اندرکاران، وزرا، مسئولان اقتصادی بانک مرکزی و همه بانکهای کشور که به ما یاری رساندند و از همه مدیران در سطح کشور تشکر میکنم.
رئیس جمهور گفت:: مدیران در این جنگ بزرگ اقتصادی نترسیدند، نهراسیدند، ایستادند و مقاومت کردند و پشت بحران را شکستند امروز ما میتوانیم به خوبی به این نکته تکیه کنیم که ما از لحاظ سیاسی و اقتصادی شکست نخوردیم و علیرغم مشکلات، راه آینده خودمان را بهتر از گذشته ادامه خواهیم داد.
وی تصریح کرد: تمام تلاش دولت این است که در دو سال باقیمانده که پیش رو دارد پایان دولت را به دوران آرامش و ثبات مردم در زمینه زندگی واقتصادی برگرداند و از خداوند یاری میخواهیم و از مردم تقاضای کمک و استعانت میکنیم که در این راه انشاء الله پیروز و سربلند باشیم.
آقای روحانی ادامه داد: در زمینه مسائل منطقه و امنیتی نکاتی دارم که بیشتر ترجیح میدهم در ضمن سوالاتی که خبرنگاران مطرح میکنند پاسخ دهم و از اینکه این نوبت حضور در جمع خبرنگاران عزیز با فاصله بیشتری خدمت شما رسیدم امیدوارم بتوانیم در آینده جبران کنیم و با حضور بیشتر و پاسخ به سوالات بیشتر قضای آن را به جا آوریم.
رئیس جمهور گفت:: من همیشه برای این گونه جلسات ارزش قائل هستم، گرچه روال ما در شش هفت ماه گذشته این بود. من معمولا روزهای چهارشنبه در دولت مسائل مهم را خدمت مردم مطرح میکنم صداوسیما هم برخی از هفتهها ما را یاری میکند. برخی از هفتهها نیز ممکن است از نوع صحبت ما خوشحال نباشد و یاری نکند. باید بسازیم، این صداوسیمای ماست و این هم ما. باید یک جوری با هم بسازیم واین دو سال را انشاءالله عبور کنیم.
روابط ما با امارات بهتر از ماه های گذشته است
خروج آمریکا از برجام خطا و اشتباهی بزرگ بود
رئیس جمهور گفت: آمریکا به دلیل فشار افراطیون داخلی، رژیم صهیونیستی و عربستان از برجام خارج شد که این موضوع برای آمریکا یک خطا و اشتباهی بزرگ بود.
آقای روحانی رئیس جمهور در ادامه نشست خبری در پاسخ به پرسش خبرنگار شبکه خبر در خصوص عمل نکردن سه کشور اروپایی به تعهدات خود پس از خروج آمریکا از برجام و تبعیت آنها از آمریکا تبعیت میکنند و اینکه چشم انداز روابط ایران را با فرانسه، انگلیس و آلمان چگونه ارزیابی میکنید؟ افزود: در موضوع توافق هستهای آمریکا به دلیل فشار افراطیون داخلی، رژیم صهیونیستی و عربستان که هر دوی این کشورها اعتراف کردند که در موضوع خروج آمریکا از برجام همه تلاش خود را به کار گرفته اند، از برجام خارج شد که یک خطا و اشتباهی بزرگ برای آمریکا بود.
وی اضافه کرد: نظام جمهوری اسلامی ایران کار هوشمندانه و عاقلانهای انجام داد، زیرا توقع آنان این بود که بلافاصله ما هم از برجام خارج شویم، آن وقت بروند شورای امنیت و یک تحریم بین المللی علیه ایران وضع کنند، تا آمریکا بار این تخلف خود را تحمل نکند.
رئیس جمهور گفت: ما نگذاشتیم آمریکا در این زمینه، این بار را بر دوش دیگران و یا بر دوش ایران بگذارد، این بار همچنان بر دوش آمریکا است و امروز به جز دو یا سه کشور کوچک، هیچ دولت و کشوری نیست که کار آمریکا را تایید کند و بپذیرد همه به نوعی این اقدام آمریکا را محکوم میکنند و غیر قابل قبول میدانند.
آقای روحانی با بیان اینکه قرار بود پنج کشور باقی مانده در برجام یعنی ۱+۴ خروج آمریکا را از این توافق به نحوی جبران کنند، افزود: روابط ما با روسیه و چین روابط خوبی است و آنها در حد خود تلاشهای زیادی کردند، درباره سه کشور اروپایی نمیتوانم تعبیر پیروی کردن از آمریکا را بپذیرم، اما در عین حال متاسفانه پای تعهد خودشان نماندند و به قولهایی که دادند نتوانستند عمل کنند.
وی اضافه کرد: اقدامات جمهوری اسلامی ایران بر مبنای اتکاء به ملت بزرگ ایران و در قدم بعد در مسیر کاهش تعهدات برجامی بوده است و در این زمینه از اردیبهشت امسال کاهش تعهدات را آغاز و هر دو ماه کاهش تعهدات را اعلام کرده ایم.
رئیس جمهور گفت: در مرحله اول کاهش تعهدات را در زمینه غنی سازی انجام دادیم و گفتیم که از مرز ۳۰۰ کیلو عبور میکنیم و کردیم، کاهش تعهدات در زمینه آب سنگین را هم اعلام کردیم که طبق برنامه اعلامی در این دو ماه در حال انجام هستیم، در این مدت در مذاکراتی که اروپاییها داشتیم به توافق نرسیدیم، از این رو مرحله دوم کاهش تعهدات برجامی را آغاز کردیم.
آقای روحانی با بیان اینکه کاهش تعهدات در این مرحله درباره حد غنی سازی بود، افزود: در این مرحله از غنی سازی ۳ و ۶ دهم درصد عبور کردیم و هم اکنون غنی سازی ما ۴ و ۱ دهم درصد تا ۵ درصد و به طور متوسط ۴ و نیم درصد است در گام و مرحله سوم هم اعلام کرده ایم که در زمینه تحقیق و توسعه، زمانبندیهای برجامی را مراعات نخواهیم کرد.
رئیس جمهور همچنین گفـت: امروز خوشبختانه سانتریوفیوژهای IR۶ مشغول فعالیت است و به آن گاز UF۶ تزریق میشود، ضمن اینکه سانتریوفیوژهای IR۴، IR۸ و IR۲ هم در حال فعالیت است و به زودی به سانتریوفیوژهای IR۹ و IR۷ تزریق گاز صورت خواهد گرفت و شروع به فعالیت خواهد کرد.
آقای روحانی با بیان اینکه به نظرم گام سوم کاهش تعهدات برجامی کار بسیار بزرگی بوده که ایران آغاز کرده است، افزود: اگر آنها (اروپایی ها) به تعهدات برجامی خود بازگردند ما هم میتوانیم به تعهدات کامل خود برگردیم، اما اگر آنها همین مسیر کنونی را ادامه دهند ما گامهای بعدی را در این زمینه برخواهیم داشت.
آغازگر پیگیری حقوقهای غیر عادلانه، دولت بود
اقدامات برای رسیدن به بودجه بدون نفت در حال نتیجه دادن است
رئیس جمهور گفت: جدا کردن بودجه از نفت نیاز به جراحی دقیق دارد تا هر دو زنده بمانند و این کار در بخشهای مختلف اقتصادی دولت و همکاری با مجلس در حال انجام است.
آقای روحانی در ادامه نشست خبری در پاسخ به سوال خبرنگار روزنامه قدس، مبنی بر اینکه چگونه با توجه به اتکای بودجه کشور به نفت قصد دارید بودجه سال ۹۹ را با یک جراحی بزرگ اقتصادی بدون نفت ارائه دهید؟ و آیا ضرورت ندارد کار تحقیقاتی بیشتری در این زمینه انجام شود؟، افزود: در بودجه سال ۹۸ مهم است که این چند ماهه را چگونه عبور کنیم، همه شاخصها را اشاره کرده ام که مثبت هستند در زمینه بودجه مشکلات و گرفتاریهایی داریم، باید منابع ارقام بودجه را تامین کنیم، در بخش عمرانی امسال وضعیت بهتری داریم، بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان تاکنون پرداخت شده و ما طبق وعدهای که دادیم خوشبختانه تا امروز هم حقوق، هم یارانه و هم اوراقی که تاکنون منتشر کرده، به موقع پرداخت کرده ایم.
وی گفت: اینها برای آسایش و آرامش مردم بسیار مهم است، اما مشکلاتی هم خواهیم داشت. البته این حرف کاملاَ درست است که باید بودجه جاری را از درآمد نفتی جدا کنیم، اما این دوقلو را جدا کردن جراحی دقیقی نیاز دارد که هر دو زنده بمانند و به خوبی پیش بروند.
رئیس جمهور افزود: آغاز این کار سخت است، وقتی تا مدتهای مدیدی بودجه به نفت اتکا داشته و حالا بخواهد از آن جدا شود و همه را بر مبنای مالیات، اوراق و یا فروش سهام قرار دهیم، حتما باید شرایط بودجه را جبران کنیم و جبران هم از همین موارد است.
آقای روحانی گفت: اولاَ باید در خصوصی سازی و واگذاری سهام، با حرکتی سریع البته با دقت حرکت کنیم و در زمینه مالیات نیز هم فرار مالیاتی داریم، هم پایه مالیاتی ما باید گسترش پیدا کند و هم معافیتهای مالیاتی باید کم شود.
وی افزود: صادرات برای ما بسیار مهم است، اگر صادرات غیر نفتی افزایش پیدا کند هم درآمد ارزی و هم درآمد ریالی ما افزایش پیدا میکند، همه برنامه ریزیها بر این مبنا است که سال ۹۹ تکیهای بر نفت نداشته باشیم و در این زمینه هم دولت هم ستاد اقتصادی دولت و هم شورای هماهنگی اقتصادی در حال بررسی ابعاد مختلف این موضوع هستند.
رئیس جمهور گفت: تاکنون قدمهایی در این زمینه و تصمیماتی برداشته شده است، به هر حال تا زمان تقدیم بودجه به مجلس در آذرماه، تلاش هایمان را به نتیجه خواهیم رساند تا در بودجه ۹۹ منعکس شود.
در شرایط عادلانه آماده مذاکره هستیم
مسائل منطقه را کشورهای منطقه باید حل کنند
رئیس جمهور گفت: معتقدیم مسائل منطقه را باید کشورهای خود منطقه حل و فصل کنند، اما برخیها معتقدند کشورهای دیگر باید برای حل و فصل مسائل ورود کنند.
آقای روحانی در ادامه نشست خبری خود با اصحاب رسانه در پاسخ به سوال خبرنگار الجزیره مبنی بر حضور نخست وزیر پاکستان و صحت حضور هیئت بلند پایه امارات در ایران افزود: یکی از اهداف آقای عمران خان در زمینه مشکلات منطقه بود ایشان سه شنبه هم عازم عربستان است و برای همین میخواست نکات مورد نظر ما را بشنود.
وی ادامه داد: نخست وزیر پاکستان خدمت مقام معظم رهبری هم رسیدند و ایشان هم نکات کل نظام را گفتند آنچه که برای ما مطرح است و عمران خان دنبالش بود برای حل مشکلات و مسائل منطقه، موضوع یمن است که اگر به آتش بس و در نهایت پایان جنگ منتهی بشود گرههای منطقه و روابط ایران و عربستان باز میشود.
رئیس جمهور افزود: ما دنبال روابط خوب با همسایگان خوب هستیم طرح خوبی هم به سازمان ملل ارائه کردیم به نام طرح امید. این طرح برای ۸ کشور منطقه ارسال شده است و با سازمان ملل هم در حال گفتگو هستیم و امیدواریم مشکلات منطقه حل شود.
آقای روحانی گفت: ایران معتقد است مسائل منطقه با کشورهای منطقه حل میشود، اما دیگران میگویند دیگر کشورها بیایند و مسائل خاورمیانه را حل کنند.
وی با بیان اینکه البته غیر از پاکستان کشورهای دیگری از جمله عراق نیز برای گفتگو تلاش میکنند ادامه داد: ما مشکلی برای حل و فصل مسائل از طریق گفتگو نداریم هر چند آن چیزی که در دریای سرخ برای نفت کش ما رخ داد مشکلاتی به وجود آورد، اما آنچه مسلم است یک رژیمی با کمک برخی کشورها این حادثه را رقم زدند و ما در حال بررسی آن از همه ابعاد هستیم.
آقای روحانی به سفر هیئت بلند پایه امارات اشاره کرد و افزود: ارتباطاتی بین ایران و امارات وجود دارد مقامات اماراتی به ایران آمدند و از ایران هم مقاماتی به امارات سفر کردند روابط تهران و امارات در ماههای اخیر بهتر از گذشته شده و روند رو به بهبود است.
دولت نه خسته است و نه ناکارآمد
رئیس جمهور گفت: در انتخابات به مردم وعدههایی داده شد و مردم هم به حق خواستههایی داشتند، اما آنچه که ما وعده دادیم در قالب برنامهها بود، آن زمان در منطقه آرامش نسبی برقرار بود و داعش در بسیاری از جبههها شکست خورده بود.
آقای روحانی در ادامه نشست خبری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا آقای روحانی تغییر و رای مردم را فراموش کرده است افزود: آن زمان برجام اجرایی شده بود و در سال بعد ایران بالاترین رشد اقتصادی را در دنیا داشت و من وعده دادم که از طرف ایران برجام صدمه نخواهد دید و ما شرایط اقتصادی را با کمک مردم پیش بردیم.
رئیس جمهور گفت:، اما شرایط عوض شد و فکر نمیکردم که در سال ۹۶ یکسری افراد کم خرد باعث اتفاقات عجیبی در کشور شوند و چراغ سبزی به ترامپ نشان بدهند و ما شدیدترین تحریمها را در سال ۹۷ و ۹۸ شاهد بودیم.
آقای روحانی افزود: معتقدم باید کار و تلاش دولت با شرایط موجود بررسی شود البته یکسری حوادث طبیعی مانند زلزله کرمانشاه و سیل فروردین امسال رخ داد که شرایط ویژهای برای دولت ایجاد کرد.
رئیس جمهور ادامه داد: کاری که امروز دولت میتواند انجام بدهد عبور از سختترین بحران هاست، زیرا دولت نه خسته است و نه ناکارآمد و قادر است از سختترین بحرانها عبور کند، دولت دولت توانمندی است و از حالت شبه بحران در شرایط اقتصادی خوشبختانه خارج شده ایم، اما هنوز مشکلاتی وجود دارد.
آقای روحانی ادامه داد: در اجلاس سازمان ملل دو نکته مهم را گفتم یکی اینکه ایران دنبال صلح در منطقه است که خوشبختانه این پیام ما پذیرفته شد و دیگر اینکه ما از مذاکره هراسی نداریم حتی در نیویورک اعلام کردم ما آماده هستیم تا اجلاس ۱ + ۵ در سطح سران برگزار شود به سران اروپایی هم گفتم که هر زمان اطمینان پیدا کنم منافع ملت ما در هر جلسهای که باشد تامین میشود با افتخار حاضر هستم که قربانی کشورم شوم، زیرا برای من حل شدن مشکلات مردم اهمیت فراوانی دارد.
فساد باید از ریشه نابود شود
رئیس جمهور بر مبارزه و نابودی ریشهای و اصولی فساد در کشور تاکید کرد.
آقای روحانی در سیزدهمین نشست خبری با اصحاب رسانه در پاسخ به خبرنگار خبرگزاری فارس، مبنی بر اینکه بعد از افشای حقوقهای نجومی در بهار سال ۹۵ رهبر معظم انقلاب بارها در مورد لزوم رسیدگی به این موضوع تاکید کردند و نتیجه این فرمایشات و تصویب ماده ۲۹ برنامه ششم توسعه بود که در آن دولت مکلف به راه اندازی سامانهای برای انتشار حقوق و مزایای مدیران تا پایان سال ۹۶ شد، اما متاسفانه دولت تاکنون به بهانههای مختلف از اجرای این قانون سر باز زده است، چطور ممکن است مجری قانون از اجرای قانون آن هم قانون مربوط به یک سند بالادستی یعنی برنامه و توسعه سر باز زند؟ افزود: اصل موضوع، موضوع مهمی است البته شما یک مقدمهای چیدید که این مقدمه یک بحث فراوانی دارد که آن بحث حقوقهای نجومی است که اصل این شعار البته حقوقهای غیرعادلانه درست بود و حقوقهای نجومی شعار نادرستی بود.
رئیس جمهور گفت: این شعار انتخاباتی بود که ما از آن عبور کردیم کل رقمی که میگفتند ۳۰۰ میلیارد تومان بیشتر نبود در کل بازپس گرفته شد و به افراد پرداخت شد.
وی تصریح کرد: همه مردم بدانند دولت آغازگر این کار بود ما در دولت این بحث را مطرح کردیم ما آئین نامه را در دولت تصویب کردیم بعد از اینکه در دولت اقدام کردیم بعضیها افتادند به تبلیغات.
آقای روحانی افزود: مسئله شفافیت بسیار مسئله مهمی است و دولت سه لایحه در دستور کار دارد، لایحه شفافیت که تقدیم مجلس شورای اسلامی شده است که لایحه بسیار مهمی است، این دیگر بحث حقوق نیست همه چیز طبق این لایحه باید شفاف شود هر کس برای مردم تصمیم میگیرد در هر کجایی نه تنها در مجلس و دولت در هر شورایی و در هر جمعی اگر برای ملت تصمیمی گیری میشود باید معلوم باشد که چه تصمیمی گرفته شده است، چه کسانی چه رایی داده اند چه نظری داده اند و این موضوع در سامانهها در اختیار مردم قرار خواهد گرفت.
وی خاطر نشان کرد: لایحه مبارزه با مفاسد و سالم سازی نظام اداری که در دستور کار دولت و برخی از موادش تصویب شده است، انشاءالله به زودی تقدیم مجلس خواهد شد که امیدواریم مجلس دو لایحه شفافیت و مبارزه با مفاسد اقتصادی که تقدیم شده سریعتر رسیدگی کند و البته لایحه دوم را هنوز تقدیم نکرده ایم، کارهایش در دولت در حال انجام است، هنوز به دست من نرسیده است که امضا و به مجلس ارسال کنم.
رئیس جمهور درباره لایحه سوم نیز گفت: لایحهای که در دستور کار خواهیم داشت تعارض منافع است.
آقای روحانی گفت: مبارزه با فساد کاری بسیار ضروری و لازم است، اما اعتقاد ما این است که مبارزه با فساد به صورت موردی و هیجانی و تبلیغاتی ما را به هدف نخواهد رساند، ما باید با فساد به صورت جامع، ریشه ای، اصولی مبارزه کنیم و باید ریشه فساد را از بین ببریم.
وی گفت: باید اصل فساد از بین برود و راه حلش اجرایی کردن این سه لایحه است که تقدیم مجلس کردیم این موضوع میتواند کمک بسیار بزرگی برای مبارزه با فساد باشد.
رئیس جمهور همچنین گفت: درباره سامانهها هم قرار است این سامانهها اعلام شود که و به زودی انجام خواهد شد، البته با همکاری هر سه قوه این کار انجام خواهد شد، امیدواریم دو قوای دیگر هم آماده شوند برای اجرای این سامانه.
اگر تحریمها برداشته شود آماده مذاکره ایم
رئیس جمهور گفت: اساساً مشکل ما مواجه شدن با رئیس جمهور امریکا یا مذاکره کردن نیست مشکل ما این است که این مذاکره باید مسائل، مشکلات، منافع مردم ما و خواست ملت ما را تأمین کند.
آقای روحانی در ادامه نشست خبری در پاسخ به سوال خبرنگار شبکه سی بی اس امریکا مبنی بر احتمال استیضاح رئیس جمهور امریکا و تغییر ساکن کاخ سفید و مذاکره با رئیس جمهور جدید احتمالی امریکا افزود: اگر مذاکره برای کار ظاهری و نمایشی باشد ما در مذاکرات نمایشی شرکت نمیکنیم.
رئیس جمهور با تاکید بر این که فرقی نمیکند در امریکا چه کسی رئیس جمهور باشد، گفت: البته آقای ترامپ ویژگیهای خاص خود را دارد، چون هر روز یک حرف میزند و یک بحث را مطرح میکند.
آقای روحانی افزود: آقای ترامپ یک روز یک نفر را میفرستد تا برای مذاکره واسطه شود بعد فردایش توئیت میکند که من آن فرد را نفرستاده بودم به هر حال این ویژگیهای آقای ترامپ کار را سخت کرده نه برای ما بلکه برای همه دنیا.
رئیس جمهور گفت: امروز در دنیا همه نگران این رفتارها هستند و هر کس بخواهد با امریکا حرف بزند نمیداند فردا چه میشود و این مشکل همه دنیاست و مشکل ایران نیست.
آقای روحانی تاکید کرد: به هر حال هر زمان در چارچوبی که ما اعلام کرده ایم، تحریمها برداشته شود و در قالب ۱+۵ واقعی که همه طرفها حضور داشته باشند ما هم آماده هستیم در آن مذاکره شرکت کنیم.
برگزاری انتخابات باشکوه در اسفند ماه شکست دیگری برای آمریکا است
رئیس جمهور گفت: شکست آمریکا و دشمنان خواست ما در انتخابات پیش رو است.
آقای روحانی رئیس جمهور در ادامه نشست خبری خود درباره لایحه جامع انتخاباتی، گفت: برای این لایحه انتخاباتی زحمات زیادی کشیده شد و هم وزارت کشور و هم دولت در جلسات متعددی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
رئیس جمهور تصریح کرد: امید داشتیم وقتی این لایحه به مجلس میرود در زمان مناسب تصویب شود و در این انتخابات طبق آن لایحه جامع بشود قانون جامع انتخاباتی اجرا شود که متاسفانه این کار نشد و باید در فرصتهای آینده این کار انجام بگیرد.
وی افزود: آنچه مورد نظر ماست و در انتخابات اسفند اهمیت دارد، شکست دیگری برای آمریکا است، اگر بتوانیم در انتخابات اسفند حضور پر رنگ و نشاط مردم، رقابت آزادتر و بهتر را داشته باشیم به نظرم آن انتخابات بزرگ یک شکست جدید برای دشمنان ما و آمریکا خواهد بود و ملت ما را در دنیا قوی نشان میدهد.
آقای روحانی گفت: علی رغم اینکه برخی تفسیرها و تعبیرهایی درباره صحبتهای من کردند باید تاکید کنم بحث من این نبود که فلان نهاد خوب عمل میکند و یا نمیکند، همه نهادها برای ما سرجای خود در قانون اساسی محترم هستند و امیدواریم همه طبق چارچوب قانون عمل کنند.
رئیس جمهور افزود: این لایحه شفافیت اگر تصویب شود عالی خواهد شد، زیرا هر رایی که نهاد محترم شورای نگهبان دهد، آن هم باید اعلام کند و بگوید چرا به این رای داده یا تایید و یا رد کرده است، بنابراین کار بسیار بهتر خواهد شد، آنچه که ما میخواهیم این است که مردم حضور بیشتری داشته باشند و رقابت بهتری انجام بگیرد و همه گروههای سیاسی و جناحها و هرکسی که قانون اساسی را قبول دارد و عزت ایران را میخواهد و نظام را پذیرفته و قبول دارد با هر سلیقه و فکری بتواند در انتخابات شرکت کند.
وی تصریح کرد: شورای محترم نگهبان همانطور که همه میدانیم، طبق قانون اساسی ناظر است و نقش نظارت کننده دارد، قضاوت کننده و دخالت کننده هم نیست، شورای نگهبان کار نظارتی خود را با دقت انجام دهد، دولت مجری انتخابات است و ما امیدواریم هیاتهای اجرایی ما بتواند در این زمینه به خوبی عمل کند. آنچه مورد نظرمن بوده است، همواره رابط ما وزیر کشور بوده است و گاهی هم معاون اول یعنی وزیر کشور به طور منظم با شورای نگهبان در ارتباط است، معاون اول و برخی وزرای دیگر هم در تماس هستند، آنچه خواست ماست برگزاری یک انتخابات پرشور، رقابتی، آزاد و احساس نشاط بیشتر برای همه مردم است.
شیوه حضور ترکیه در شمال سوریه درست نیست
رییس جمهور گفت: دولت ترکیه، دولت دوست ماست، اما شیوهای را که آنها در شمال سوریه انتخاب کرده اند نمیپذیریم و خوب نیست و شیوههای بهتری وجود دارد.
آقای روحانی در ادامه نشست خبری در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر موضع جمهوری اسلامی ایران نسبت به حمله ترکیه به سوریه و تاثیر آن بر روند صلح آستانه و وضعیت فعلی شمال سوریه گفت: امروز ما با حادثهای در شمال سوریه مواجهیم که خوشایند نیست و به نظر این روند برای مردم منطقه، مردم کرد سوریه، دولت سوریه و برای همه ما خوب نیست و باید تلاش کنیم تا روند آستانه حفظ شود، زیرا بهترین راه حلی بود که در آن برای سوریه قدمهای بسیار مهمی برداشته شده است و همه باید تلاش کنیم تا آسیب نبیند.
رییس جمهور با بیان اینکه سه کشوری که عمدتا مسئولیت این روند را بر عهده دارند باید کارخودشان را انجام دهند افزود: ترکیه همواره نسبت به شمال سوریه نگرانیهایی دارد که ما اصل نگرانی را میپذیریم، زیرا هر کشوری ممکن است نگرانی امنیتی داشته باشد و ما در اصل این هدف مشکلی با ترکیه نداریم و دولت ترکیه دولت دوست ماست، اما شیوهای که آنها انتخاب کرده اند نمیپذیریم و خوب نیست و شیوههای بهتری وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه این موضوع را در آنکارا در مصاحبه مطبوعاتی با رییس جمهور محترم ترکیه به صراحت اعلام کردم افزود: من گفتم راه حل امنیت ترکیه و نگرانی هایش نسبت به شمال سوریه باید رفع شود و راه حل آن حضور ارتش سوریه در شمال سوریه است که در این منطقه مستقر شود.
اقای روحانی گفت: شیوهای که الان ترکیه انتخاب کرده است و ورود به خاک سوریه شیوه مناسبی نیست البته ترکیه همیشه به ما قول داده است که تمامیت ارضی سوریه را محترم میشمارد و خاک سوریه را ترک میکندکه این حادثه قبلا در بخشهایی از غرب فرات که در اختیار ترکیه بود رخ داده بود، ولی الان در شرق فرات رخ داده است.
وی اضافه کرد: ما نگران این وضعیت هستیم و تاکنون هم حضور و حمله ترکیه نتایج خوبی نداشته است عدهای کشته و عدهای هم آواره شده اند و مشکلات فراوانی به وجود آمده است از طرف دیگر امید میرفت با ورود ترکیه، آمریکا از شمال سوریه خارج شود که تحقق نیافت و خیری تاکنون دراین اتفاق ندیدیم.
اقای روحانی افزود: امیدواریم دولت ترکیه بر مبنای هوشمندی خودش و منافع منطقه این روند را ادامه ندهد و زودتر شاهد پایان این حرکت ترکیه باشیم و همه برای هدف اصلی تلاش کنیم.
رییس جمهور گفت: هدف اصلی ما در سوریه مبارزه با تروریسم و بازگشت مردم سوریه به کشورشان و برگزاری انتخابات آزاد است و آن را دنبال میکنیم.
ساخت ۹۰۰ هزار واحد مسکونی تا پایان دولت دوازدهم
رئیس جمهور گفت: در دولت دوازدهم بنا داریم تا ۹۰۰ هزار واحد مسکونی را تحویل مردم دهیم.
آقای روحانی رئیس جمهور در ادامه نشست خبری، افزود: برای ساخت این واحدهای مسکونی اقدامات خوبی انجام و زمین اختصاص داده شده و قراردادها بسته شده است و اولویت هم با بافتهای فرسوده است.
وی گفت: مسئله مسکن برای مردم بسیار مهم است و دولت در تلاش است تا این انتظار مردم برای خانه دار شدن را کوتاه کند.
رئیس جمهور افزود: در کشور ما با تشکیل خانواده، اقدام به تهیه مسکن میشود، اما زمان خانه دار شدن ممکن است تا ۲۰ سال طول بکشد و شاید هم بیشتر و در برخی موارد اصلا این اتفاق نمیافتد و ما در تلاش هستیم تا این فاصله زمانی را کوتاه کنیم.
آقای روحانی تصریح کرد: در امر خانه سازی با تشکیل دولت با دو مشکل اساسی روبرو بودیم اول آنکه ۴۳ هزار میلیارد تومان از جیب بانک مرکزی رفته بود و این کار را بسیار مشکل میکرد، چرا که به این شکل اولاَ که مسکن ساختن آسان است، ولی فشار زیادی بر سر مردم میآید.
وی افزود: وقتی دولت دست میکند در جیب بانک مرکزی یعنی دست به جیب مردم کرده است، چون پایه پولی بالا میرود و هزینههای مردم بیشتر میشود.
رئیس جمهور گفت: مشکل دوم ما در بحث مسکن این بود که تمام مسکن مهر دولت قبل نیمه کاره بود و تکمیل آن هم بودجه قابل توجهی میخواست.
آقای روحانی در ادامه افزود: مسکن مهر نیمه کاره آب، برق، تلفن، پاسگاه و مسجد نداشت و اکثر زیرساختهای آن دچار مشکل بود.
رئیس جمهور همچنین گفت: تا به امروز ۱۱۰ هزار مسکن مهرهای قبلی را تکمیل کرده ایم و علت آنکه در دولت یازدهم تمام توجه ما معطوف بود به زیرساختهایی مثل جاده و بنادر، اما در دولت دوازدهم توجه ویژهای به مسکن کرده ایم.
آغاز فروش اوراق از مهر ماه
رئیس جمهور گفت:: دولت ان شاء الله از همین مهر ماه انتشار اوراق را شروع میکند که مسیر درستی برای حل معضل بودجه است.
آقای روحانی در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در خصوص حذف درآمدهای نفتی از بودجه سال ۹۹ کشور و نگرانیهای مالی برای آزادکردن قیمت سوخت و تاثیرات منفی آن بر معیشت مردم گفت: به یک صورتی این سوال در این جلسه به آن اشاره شد. بودجه سال ۹۹ برای ما مهم است باید متکی به نفت نباشد وقتی میگوییم متکی به نفت نباشد یعنی متکی شود به مالیات، اوراق، فروش سهام و متکی شود به بانک مرکزی که این آخری بدترین شکل است چراکه وقتی ما متکی شویم به بانک مرکزی باید راه حلهای دیگر را هم پیدا کنیم.
رئیس جمهور افزود: در زمینه اوراق به نظر من ما فرصت خوبی داریم دولت ان شاء الله از همین مهرماه انتشار را شروع و آغاز میکند این خودش یک مسیر درستی است برای حل معضل بودجه، مساله دوم فروش سهام است که این کار امسال سرعت بیشتری پیدا کرده و بیشتر هم خواهد شد.
وی اضافه کرد:، اما نسبت به مساله سوخت و حاملهای انرژی که به آن اشاره شد آنچه امروز با آن مواجه هستیم یک مسیر عادلانه مناسبی نیست باید روی آن فکر شود معنی آن این نیست که یک بار سنگینی بر مردم تحمیل شود قیمت سوخت الان در ترکیه ۱ لیتر، ۱۵ هزار تومان و در اروپا ۱ لیتر، ۲۰ هزار تومان است. ما دنبال این نیستیم که بنزین هزار تومانی را به ۱۵ هزار تومان تغییر دهیم.
آقای روحانی افزود: یا در کشورهای عربی جنوب ما بنزین لیتری ۶ هزار تومان است ما دنبال این نیستیم که بخواهیم یارانه را از بنزین و سوخت و به طور کلی حاملهای انرژی برداریم و قیمت واقعی را اعلام کنیم این کار امکانپذیر نیست همچنین برای مردم ما در شرایط اقتصادی کنونی سخت است، اما در عین حال به دنبال ایجاد تغییراتی در این خصوص هستیم.
وی با بیان اینکه اضافه پول سوخت به جیب مردم بازمی گردد گفت: من همواره معتقد بودم که هر مقدار از قیمت سوخت حاصل شود باید به مردم بازگردد این همان نکتهای است که شما هم اشاره میکنید. بودجه را ما با این مساله حل کنیم یا نه؟ من با اینکه برخی از برادران اقتصادی ما معتقدند که به گونهای بودجه از این محل کمک بگیرد به نظر من اگر ما هر مقدار در هر زمانی قیمت سوخت را اضافه کنیم کل آن پول را به مردم بازمی گردانیم یعنی چیزی وارد بودجه نمیشود.
رئیس جمهور افزود: تصمیم ما تا امروز این است، ولی سالهای آینده ممکن است راههای دیگری پیش بینی شود بنابراین در مالیات باید جلوی فرار مالیاتی گرفته شود باید عادلانه باشد و فشار به مردم وارد نشود واقعا در یک شرایط سختی قرار گرفته ایم و باید در این شرایط سخت یک راه حل مناسب انتخاب کنیم.
آقای روحانی اضافه کرد: معتقدیم این راه حل با همکاری و تصمیم موافق سه قوه باشد البته کار دولت است، سه قوه نظرات مشابهی داریم، این نظرات خدمت مقام معظم رهبری هم عرضه شده و امیدواریم ایشان هم آن طور که مصلحت میدانند و نظر مناسب داشته باشند ما در آینده تصمیمی در این زمینه اتخاذ میکنیم، اما اگر هر تصمیمی اتخاذ شود پول آن به مردم بازخواهد گشت.
در ادامه خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما درخصوص خام فروشی از رئیس جمهور سوال کرد که وی در پاسخ گفت: همیشه بحث خام فروشی وجود داشته و الان این مساله به حداقل رسیده یعنی بیشتر فروش ما از فرآورده هاست، ولی این یک سیاست اصولی است که ما باید به سمت این حرکت کنیم که خام فروشی متوقف شود، ولی حضور ما در بازار نفت به عنوان یک قدرت است ما نمیتوانیم نفت را نفروشیم، درب چاهها را ببندیم و حضور در بازارهای انرژی دنیا نداشته باشیم تنها به این دلیل که میخواهیم کار بهتری انجام دهیم. این کار نادرست است و باید قدم به قدم از خام فروشی جلوگیری کنیم.
حقوق شهروندی یکی از مهمترین مسائل است
رئیس جمهور گفت: مسئله حقوق شهروندی یکی از مهمترین مسائلی است که باید مورد توجه و مراعات همه قوا قرار گیرد که البته اول خود دولت باید به حقوق شهروندی توجه کند.
آقای حسن روحانی در ادامه نشست خبری در پاسخ به پرسشی درباره شعارهای حقوق شهروندی و تدوین منشور حقوق شهروندی، افزود: فکر میکنم قدمهای خوبی نسبت به حقوق زنان، اقلیت ها، فضای مناسب برای گفتگو در دانشگاهها و جامعه به وجود آمده است.
رئیس جمهور گفت: در عین حال ما با مشکلاتی نیز روبرو هستیم و به برخی از پروندهها که در قوه قضائیه مطرح شده است، اشاره کردیم.
آقای روحانی تصریح کرد: فکر میکنم اشکال کار از اینجا شروع میشود که رئیس جمهور طبق اصل ۱۱۳ قانون اساسی، چون مسئول اجرای قانون اساسی است، باید حواسش مداوم به قانون اساسی باشد در کجا نقض شده است؟ در کجا اجرا شده است؟ در کجا متوقف شده است؟ در کجا اعتنا نشده است و یا در کجا فراموش شده است؟
رئیس جمهور ادامه داد: وقتی من به بعضی از اصلها را در سخنرانیها اشاره میکنم برخی عصبانی میشوند مثل این که از قانون اساسی آسمان هفتم صحبت میکنم.
آقای روحانی افزود: همه پرسی در همین قانون اساسی است، اگر بد است، بیایید آن را حذف کنیم و اگر خوب است چرا نگرانیم.
رئیس جمهور تصریح کرد: معتقدم برای ثبات این نظام و پایداری آن بهترین راه، راهی است که قانون اساسی پیش بینی کرده است از جمله مسئله همه پرسی در مسائل مهم اجتماعی، اقتصادی و سیاسی.
وی خاطر نشان کرد: شورای نگهبان اصل ۱۱۳ قانون اساسی را تفسیری کرده که تقریباً این اصل را بی اثر کرده است که گویا اصل ۱۱۳ نداریم.
آقای روحانی افزود: بنده به عنوان رئیس جمهور به مجلس تذکر میدهم، رئیس مجلس پاسخ میدهد که طبق نظر شورای نگهبان چنین است، به رئیس قوه قضائیه تذکر میدهم او نیز در پاسخ به من میگوید که تفسیر شورای نگهبان فلان است.
رئیس جمهور همچنین گفت: به نظر من اصل ۱۱۳ قانون اساسی، اصل بسیار مهمی است و مردم به رئیس جمهور رأی نمیدهند که فقط رئیس دستگاه اجرایی باشد.
آقای روحانی تصریح کرد: مردم رأی داده اند به اینکه رئیس جمهور مسئول اجرای قانون است و اگر بخواهیم آن را تفسیر دیگری بکنیم، بگذاریم برای رئیس جمهور بعدی و آن را از قبل نیز به مردم بگوییم، به آنها بگوییم رئیس جمهوری که انتخاب میکنیم فقط مسئول دستگاه اجرایی است و در قانون اساسی هیچ دخالتی ندارد.
رئیس جمهور تصریح کرد: تفسیری که شورای نگهبان میکند این است که هر جایی که یک مسئول مستقیمی ندارد مثل اموال بلاصاحب، آنجا رئیس جمهور باید مسئول باشد مگر همچنین چیزی داریم؟ پس برای چه این اصل را بحث کرده اند؟
آقای روحانی افزود: به نظر من اگر اصل ۱۱۳ اجرا شود، برخی از اشکالاتی که شما مطرح میکنید، برطرف میشود.
رئیس جمهور با اشاره به نمونههایی که در پرسش این خبرنگار بود، گفت: در این دو نمونه کار بزرگی وزارت اطلاعات ما انجام داد و به نظر من از افتخارات نظام جمهوری اسلامی ایران و دولت است.
آقای روحانی خاطر نشان کرد: وزارت اطلاعات پذیرفته و قبول کرده است و وزیر نیز با من صحبت کرد که عدهای را در دولت قبلی به دلایلی دستگیر کردند، در عمل ما به این نتیجه رسیدیم که شواهد کافی نیست.
رئیس جمهور گفت: لذا وی یکی از معاونین را پیشنهاد کرد که موضوع را بررسی و نتیجه را اعلام کند که پس از بررسیها اعلام کرد دلایل کافی نبوده است و عدهای از این افراد از نظر ما بی گناه هستند و باید به اینها خسارت پرداخت کنیم و رقم بزرگی را نیز گفت و من نیز پذیرفتم که خسارت به مردم پرداخت شود.
آقای روحانی تصریح کرد: اگر یک دستگاهی در دولت قبل اشتباهی را مرتکب شده است ما باید خسارت مردم را پرداخت و همچنین از مردم عذرخواهی کنیم به هر حال این موضوع پیش میآید و ممکن است حتی یک قاضی و یا ضابط اشتباه کند.
رئیس جمهور همچنین گفت: اینگونه اشتباهات پیش میآید، اما مهم این است که دولت شهامت پذیرفتن آن را داشته باشد و این دولت شهامت آن را دارد که اگر اشتباهی شده گرچه برای دولت قبل باشد، بیاید و بگوید که اشتباه شده است و اگر خودش اشتباه کرده باشد، آن را بگوید و خسارت مردم را بپردازد و عذرخواهی کند.
آقای روحانی خاطر نشان کرد: کار بسیار بزرگ و عظیمی وزارت اطلاعات انجام داد و در خصوص پرونده دیگر که درباره محیط زیست میگویید، این وزارتخانه کار بسیار خوبی در این رابطه انجام داده و گزارش بسیار دقیقی تهیه کرده است و امیدوارم که قوه قضائیه به این گزارش توجه کند.
برای امنیت کشتیرانی اقدامات ویژهای کرده ایم
رئیس جمهور درباره موضوع حمله به نفتکش کشورمان در دریای سرخ گفت: در حال بررسی تصاویر حمله به این نفتکش هستیم و قطعاً برای امنیت کشتیرانی اقدامات ویژهای به کار بسته ایم.
آقای روحانی در ادامه نشست خبری در پاسخ به سوال خبرنگار روزنامه روسی درباره حمله به نفتکش ایرانی افزود: صبح جمعه شاهد آن بودیم که یک نفتکش کشورمان در دریای سرخ با حداقل دو راکت مورد حمله قرار گرفت و پس از ساعتی برای ما مشخص شد که این حمله از بیرون صورت گرفته یعنی یک قایق یا ناوچهای چند راکت به سمت نفتکش شلیک کرده که دو راکت به آن برخورد کرده است.
وی گفت: تا اینجا روشن است که این حمله با راکت صورت گرفته است. این نفتکش مجهز به دوربین فیلمبرداری بوده و همه تصاویر واقعه را ضبط کرده و از طریق این تصاویر مشخص است که موشک از چه جهتی در حال حرکت است, قطعات آن در داخل کشتی باقی مانده و بررسی شده است، تصاویر ضبط شده برای ما ارسال شده و ما آن را دیده ایم.
رئیس جمهور افزود: البته منتظر بازگشت کشتی به بنادر کشورمان هستیم قطعاَ این اقدام کار شرورانه و غلطی بوده ما در حال بررسی این موضوع هستیم که چه دولتی این کار را انجام داده است حتما یک دولت در پشت این ماجرا قرار دارد این حمله، حمله تروریستی یا یک گروهک نیست اینکه این دولت چه کسی است فعلا مشخص نیست، اما در آینده نزدیک اطلاعات آن را مشخص خواهیم کرد.
آقای روحانی گفت: قطعا وقتی برای ما روشن شود که این حمله کار چه دولتی است باید منتظر عواقب اقدامات ما باشد.
وی در پاسخ به این سوال که چه تدابیری برای ایجاد امنیت برای نفتکشها اتخاذ خواهید کرد افزود: هم اکنون نفتکشهایی در دریای سرخ و تعدادی در دریای عمان دچار مشکل میشوند واقعیت این است که همه کشورهای منطقه و جهان باید این را بدانند که ایجاد ناامنی در منطقه به معنای فشار بر جمهوری اسلامی و ناامنی برای کشتیرانی ما نیست بلکه فشار بر اقتصاد جهان است بنابراین کل این مسئله باید حل و فصل شود و ما هم برای امنیت کشتی هایمان اقداماتی به کار بسته ایم.
ارز ۴۲۰۰ تومانی در زمان خود اتفاق درستی بود
رئیس جمهور گفت: ارز ۴۲۰۰ تومانی در زمان خود اقدام درستی بود، اما عدهای سوء استفاده کردند.
آقای روحانی در سیزدهمین نشست خبری با اصحاب رسانه در پاسخ به سوال خبرنگار روزنامه کیهان درباره اینکه در سال گذشته ۱۸ میلیارد دلار از ذخایر ارزی کشور در قالب ارز ۴۲۰۰ تومانی به باد رفته مسئولیت این بر عهده چه کسی است؟، گفت: ۱۸ میلیارد که میگویند به باد نرفته است، امسال ۱۹ میلیارد تومان خرج کردیم و بر باد ندادیم، بلکه به افرادی دادیم تا خرید کنند، البته باید بررسی شود که اگر کسی با آن جنس نخریده بازخواست شود.
رئیس جمهور ادامه داد: این حرف غلط است که ۱۸ میلیارد را بر باد دادید. در سال گذشته بحرانی در کشور ایجاد شد و یک مرتبه قیمت ارز ساعتی تغییر میکرد ۳ هزار و ۸۰۰ تومان بود در ارز چند دقیقه ۳ هزار و ۹۰۰ تومان شد شما میدانید که وضعیت به چه صورتی بود و همه اتفاق نظر داشتند که باید کاری کرد که اوضاع بهبود پیدا کند.
وی همچنین گفت: جلساتی برگزار کردیم و شیوههای مختلفی برای آرامش بازار مطرح شد، در آن جلسات من موافق ارز ۴۲۰۰ تومانی نبودم، اما به دلیل اینکه بر این موضوع اتفاق نظر وجود داشت پذیرفتم.
آقای روحانی افزود: این کار در آن زمان درست بود و اولین روزنامهای که از آن تعریف کرد روزنامه کیهان بود، مقام معظم رهبری هم از این کار تعریف کردند و گفتند باید زودتر این اقدام را انجام میدادید، اصل مطلب اشکالی نداشت، اما عدهای سوء استفاده کردند.
رئیس جمهور گفت: حتی بحثی درباره اعلام نام افرادی که این پول به آنها داده شده است، شد و بعد گفتیم اگر کسی با این پول جنسی آورده اشکالی ندارد، اما اگر کسی جنس نیاورده باید پاسخ گو باشد.
آقای روحانی بار دیگر تصریح کرد: ارز ۴۲۰۰ تومانی علی رغم اینکه من زیاد موافق نبودم در زمان خود کار درستی بود و هیچ چیز به هدر نرفته است و عدهای سوء استفاده کردند و باید با متخلفان برخورد شود.
رشد ۷۰ درصدی شاخص بورس در شش ماه اخیر
رییس جمهور گفت: بازار سرمایه در ماههای اخیر بسیار پرنشاط بوده و شاخص بورس رشد ۷۰ درصدی داشته است.
آقای روحانی در ادامه نشست خبری در پاسخ به خبرنگار روزنامه آسیا در مورد آسیبهای افزایش جریان نقدینگی افزود: افزایش نقدینگی به خودی خود آسیب زا نیست، ولی منبع آن مهم است که اگر علت تغییرات آن پایه پولی باشد مضر و خطرناک است.
وی ادامه داد: البته نقدینگی میتواند توان تخریب اقتصاد را داشته باشد و میبایست مشوقهای لازم برای جذب نقدینگی ایجاد شود تا به درستی هدایت شود و به اقتصاد کشور لطمه نزند.
دنیا بیش از هر زمان دیگر مشتاق مذاکره با ماست
رئیس جمهور گفت: اکنون زمانی است که دنیا بیشتر از هر زمان دیگری مشتاقتر است تا با ما حرف بزند نه اینکه ما مشتاق باشیم.
در ادامه نشست خبری رئیس جمهوری خبرنگار فایننشال تایمز پرسید: برگزاری نشست خبری شما بعد از حدود دو سال آیا نشان دهنده این است که دوران افزایش تنش و تهدید تمام شده و جمهوری اسلامی ایران وارد دوران تنش زدایی و در نهایت مذاکرات با امریکا و عربستان میشود؟ و در سوال بعدی بفرمایید گام بعدی ایران در کاهش تعهدات برجامی چه خواهد بود؟
آقای روحانی در پاسخ به این پرسش گفت: اولا این نشست خبری بعد از وقفهای حدود یکسال و نیم انجام میشود و دو سال نیست اگرچه طولانی شده، اما این طولانی شدن دلیل سیاسی نداشت یعنی هر زمانی فرصت مناسب پیش میآمد این نشست را برگزار میکردیم.
رئیس جمهور افزود: البته این نشست به زمان خوبی منتهی شد یعنی این مصاحبه در زمانی انجام میشود که یک طوفان بزرگ از کشور ما درحال عبور است البته ممکن است هنوز آثار آن طوفان باقی مانده باشد، اما طوفان عبور کرده است.
آقای روحانی گفت: ما در زمان طوفان کمتر صحبت و بیشتر کار و عمل کردیم تا بتوانیم این مساله را جبران کنیم بنابراین اکنون زمانی است که دنیا بیشتر از هر زمان دیگری مشتاقتر است تا با ما حرف بزند نه اینکه ما مشتاق باشیم.
رئیس جمهور افزود: در سازمان ملل، همه تلاششان بر این بود که ایران مذاکره را بپذیرد، نخست وزیر پاکستان هم دیروز در مصاحبه مطبوعاتی خود صریحا اعلام کرد که آقای ترامپ از من خواست واسطه شوم تا بتوانیم با رئیس جمهور ایران ملاقات کنیم. همه همین را میگفتند. هرکه میآمد این را میگفت: بنابراین اشتیاق برای مذاکره با ایران از هر زمان دیگری در مقایسه با سالهای اخیر بیشتر شده است.
آقای روحانی ادامه داد: امروز این شوق برای مذاکره با ایران در همه وجود دارد از جمله اینکه امریکا و اروپا دلشان میخواهد که با ایران صحبت کنند البته ما با اروپا مشکلی نداریم همیشه صحبت میکنیم با برخی از کشورهای منطقه از جمله عربستان هم مشکلی نداریم که وارد مذاکره شویم، در شرایط فعلی احتمال اینکه جنگ یمن رو به پایان برود از هر زمان دیگری بیشتر است.
رئیس جمهور گفت: شرایط تروریزم در منطقه نسبت به قبل حاد نیست ضمن اینکه ایران به عنوان یک کشور سرافراز مورد قبول همه است بسیاری از رهبران دنیا به من میگفتند شما با این همه فشار و تحریم چگونه مقاومت و ایستادگی کردید و میکنید؟ و تدبیر و عقلانیت مردم شما چگونه است؟
آقای روحانی افزود: شرایط ما امروز شرایط عبور طوفان از سر مردم است، اما آثار طوفان هنوز باقی است و ما باید کارهای خود را انجام دهیم ضمن اینکه برای مذاکره در شرایط عادلانه هم با غرب و هم با کشورهای منطقه آمادگی داریم، اما اگر در پایان دو ماه مهلت، اقدامی را از طرف ۱ + ۴ مشاهده نکنیم در سر موقع گام بعدی را برخواهیم داشت.
ورود بانوان به ورزشگاه اتفاق موفقی بود
رئیس جمهور گفت: ورود بانوان به ورزشگاه اتفاق موفقی بود که از قبل در مورد آن صحبت کرده بودم و این موضوع در تصورم بود.
آقای روحانی در ادامه نشست خبری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چه روندی برای حضور بانوان در ورزشگاهها طی شد، گفت: تصور میکردم که حتماَ این اتفاق رخ میدهد، چون از دولت یازدهم با وزرای ورزش و کشور که هر دو در این کار دخیل بودند صحبت کردم تا زمینه حضور بانوان در ورزشگاهها آماده شود.
وی همچنین گفت: در یک مراسم افطاری با پیشکسوتان ورزش و فوتبالیها از آنها پرسیدم که آیا در رژیم گذشته که مردان و بانوان در کنار هم در ورزشگاهها حضور داشتند, بداخلاقیهایی که گاهی نقد میشود و با فرهنگ جامعه سازگار نیست، اتفاق میافتاد یا خیر، که آنها اعلام کردند این موضوع وجود نداشت چرا که بانوان در کنار مردان بودند و مردان هم مسائل فرهنگی را مراعات میکردند.
رئیس جمهور، ادامه داد: از این موضوع خوشحال شدم و آن را در جلسه دولت مطرح کردم، بر خلاف آنچه که مطرح میشود که ورود بانوان به ورزشگاه به مسائل اخلاقی لطمه میزند، اتفاقاَ با این موضوع اخلاق واقعی در ورزش بهتر مستقر است و خانمها بیش از همه دنبال زندگی توام با اخلاق و عفت هستند.
آقای روحانی همچنین گفت: ورود بانوان به ورزشگاه با موفقیت آزمایش شد، اما پیش از این، هر زمان که این موضوع مطرح میشد نیروی انتظامی با آن مشکل داشت، نمیگویم جناح خاصی، اما برخیها در کشور نگران بودند. امیدوارم این روند ادامه داشته باشد و همه چیز بستگی به بانوان، مسئولان و نیروهای امنیتی دارد و امیدوارم روز به روز آزادیهای اجتماعی در کشور بیشتر شود.
برای جزئیات طرح آزادسازی قیمت انرژی فرصت هست
رییس جمهور گفت: تا اجرای طرح آزادسازی قیمت حاملهای انرژی، فرصت برای بررسی جزئیات آن وجود دارد.
آقای روحانی در ادامه نشست خبری در پاسخ به این پرسش که درآمد طرح آزادسازی قیمت حاملهای انرژی چگونه هزینه خواهد شد تصریح کرد: هدف ما این است که خانوادههایی که بیشتر تحت فشار هستند (۱۸ میلیون خانوار) از اجرای این طرح بهرهمند شوند.
وی اضافه کرد: البته نه به صورت نقدی بلکه به صورت اعتباری کالاهای موردنیاز خود را خریداری کنند بنابراین وقتی این تصمیم عملی شد خودبه خود تبیین خواهد شد.
رییس جمهور افزود:، چون با اجرای این طرح فاصله داریم همچنان درباره تصمیم گیری در خصوص جزئیات آن فرصت وجود دارد.
آماده مذاکره با آمریکا درباره زندانیان هستیم
رئیس جمهور از آمادگی ایران برای مذاکره با آمریکاییها درخصوص زندانیان خبر داد.
آقای حسن روحانی در ادامه نشست مطبوعاتی در خصوص آزادی زندانیان ایرانی در خاک آمریکا، گفت: همواره این بحث مطرح بوده و در دولت قبل از ترامپ بیشتر این موضوع مطرح کردیم، یک بار هم به یک توافقی منجر شد، دو طرف آزادی زندانیان خودشان را آغاز کردند، در دوران ترامپ هم یک بار مذاکره شروع شد، اما به نتیجه نرسید، بار دوم آمادگی مذاکره داشتیم، اما پیش شرطهایی را مطرح کردند که آنها برای ما قابل قبول نبود.
رئیس جمهور افزود: هنوز هم این مسئله به عنوان یک پیشنهاد روی میز است، البته نوع زندانیان ایرانی در آمریکا با زندانیانی که در ایران هستند، متفاوت است در اینجا بیشتر اتهامات مسائل امنیتی است، اما در آمریکا اتهام ایرانیان دور زدن تحریمهای آمریکاست.
آقای روحانی گفت: به نظر من کار خوبی کردند که تحریمها را دور زدند، چون تحریم آمریکا یک تحریم غیر قانونی، غیر قابل قبول، ظالمانه و ضد بشری است.
رئیس جمهور تصریح کرد: با این شرایط، ایرانیان بازداشتی در آمریکا گرفتار هستند، در عین حال حاضریم به آنها کمک شود، ما نمیخواهیم در روند قضایی ایران و روند قضایی آمریکا مداخله کنیم، به هر حال یک کار انسانی است، اگر شدنی باشد ما هنوز هم این آمادگی را داریم.
تشکر رئیس جمهور از رسانه ملی
رئیس جمهور در پایان نشست خبری صد دقیقهای خود از رسانه ملی تشکر کرد.
آقای روحانی در پایان نشست مطبوعاتی خود که ۱۰۰ دقیقه به طول انجامید از رسانه ملی برای انتشار مباحث مطرح شده تشکر کرد و گفت: امیدوارم ملت ما همین طور که تا امروز پیروزی بزرگی به دست آورده در آینده هم شاهد پیروزیهای بزرگ باشد و با سلام بر اباعبدالله الحسین (ع) سخن را پایان میبرم.
پایان نشست خبری رئیس جمهور
سیزدهمین نشست خبری رئیس جمهور لحظاتی پیش در ساختمان شهید بهشتی نهاد ریاست جمهوری پایان یافت.
آقای روحانی در این نشست خبری حدود صد دقیقهای به پرسشهای ۱۸ نفر از خبرنگاران پاسخ داد.
تبیین برنامههای اقتصادی دولت، حل و فصل مسائل منطقهای به ویژه در خصوص مذاکره احتمالی با عربستان سعودی و گام چهارم کاهش تعهدات برجامی از مهمترین محورهای پرسشهای خبرنگاران در این نشست بود.
این نشست خبری با حضور نمایندگان ۱۵۰ رسانه داخلی و خارجی برگزار شد.