نمایندگان مجلس شرایط انتخاب دادستان دیوان عدالت اداری را به منظور حفظ حقوق عامه و جلوگیری از تضییع آن در حدود صلاحیت دیوان مشخص کردند.
براساس ماده ۶ طرح مذکور؛ متن زیر به عنوان ماده ۷ مکرر به قانون الحاق میگردد:
ماده ۷ مکرر- به منظور حفظ حقوق عامه و جلوگیری از تضییع آن در حدود صلاحیت دیوان، دادستان دیوان از بین قضات دارای حداقل پانزده سال سابقه قضائی انتخاب میشود و تحت نظر رئیس دیوان وظایف و اختیارات زیر را با استفاده از امکانات موجود بر عهده دارد
۱- طرح شکایت از اقدامات و تصمیماتی که موجب تضییع حقوق عامه میشود نزد شعب دیوان و حسب مورد تجدیدنظرخواهی نسبت به آرای مذکور
تبصره- رعایت تشریفات تنظیم دادخواست از حیث ثبت بر روی برگههای مخصوص، پرداخت هزینه دادرسی و مواعد قانونی طرح شکایت، برای دادستان لازم نیست.
۲- انجام اقدامات پیشگیرانه مناسب جهت جلوگیری از بروز موجبات طرح دعوی در دیوان
۳- شناسایی آرای مشابه یا متعارض شعب دیوان و پیشنهاد ایجاد رویه یا وحدت رویه به رئیس دیوان
۴- شناسایی آیین نامه ها، مقررات و سایر نظامات موضوع صلاحیت دیوان و درخواست ابطال آنها از هیأت عمومی
دادستان دیوان میتواند از ظرفیت سازمانهای مردم نهاد موضوع تبصره (۳) ماده (۱۷) این قانون برای جمع آوری ادله و اسناد مرتبط استفاده کند.
تعیین شرایط تشکیل هیاتهای عمومی و تخصصی در دیوان عدالت
نمایندگان مجلس شورای اسلامی شرایط لازم برای ایجاد هیاتهای عمومی و هیات تخصصی در دیوان عدالت اداری را تعیین کردند.
نمایندگان در نشست علنی نوبت عصر امروز دوشنبه مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی طرح اصلاح موادی از قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری با ماده ۷ این طرح با ۱۲۵ رأی موافق، ۵ رأی مخالف و ۱۰ رأَی ممتنع از مجموع ۱۹۲ نماینده حاضر در صحن موافقت کردند.
در ماده ۷ آماده است: ماده (۸) قانون و تبصره ذیل آن به این شرح اصلاح میشود: ماده ۸- هیأت عمومی و هیأتهای تخصصی دیوان به ترتیب ذیل تشکیل میشود.
الف- هیأت عمومی دیوان با حضور رئیس، معاونان قضائی، دادستان، مدیر کل هیأت عمومی، رؤسای شعب تجدیدنظر و مستشاران به منظور رسیدگی به وظایف موضوع ماده (۱۲) این قانون به استثنای موارد بند (ب) این ماده، تشکیل میشود. جلسه با ریاست رئیس دیوان یا معاون وی رسمیت مییابد.
ب - به منظور رسیدگی به مقررات و نظاماتی که توسط مقامات و شوراها تا سطح استان وضع شده، هیأت عمومی با ریاست رئیس دیوان یا معاون وی و عضویت دادستان و بیست نفر از اعضای هیأت عمومی که از سوی رئیس دیوان برای مدت یک سال به ترتیب مندرج در آیین نامه مصوب رئیس قوه قضائیه تعیین میشوند، تشکیل میگردد.
پ- هیأتهای تخصصی با عضویت حداقل یازده نفر از قضات دیوان تشکیل میشوند.
جلسات هیأت عمومی و هیأتهای تخصصی با حضور دوسوم قضات مذکور رسمیت مییابد و ملاک صدور رأی، نظر اکثریت اعضای حاضر میباشد.
تبصره - سایر قضات دیوان و یا کارشناسان امر با دعوت رئیس دیوان بدون داشتن حق رأی میتوانند در جلسات هیأت عمومی و با دعوت رئیس هیأت تخصصی در هیأت تخصصی مربوط شرکت کنند و در صورت لزوم نظرات خود را ارائه کنند.
اعلام وصول سوال نمایندگان از وزیر نیرو
عضو هیات رئیسه مجلس سوال نمایندگان مجلس از وزیر نیرو را اعلام وصول کرد.
آقای علی اصغر یوسف نژاد در نشست علنی نوبت عصر امروز مجلس شورای اسلامی موارد اعلام وصول شده را به شرح زیر قرائت کرد:
- سوال اقای حسن کامران دستجردی نماینده مردم اصفهان از وزیر نیرو درخصوص بی توجهی به پروژه سد کوهرنگ و اجرای سامانه دوم
- سوال اقای علیم یارمحمدی نماینده مردم زاهدان از وزیر نیرو درخصوص تعطیلی پروژه انتقال آب از زابل به زاهدان.
- انصراف اقای همایون یوسفی از سوال خود از وزیر کشور درخصوص مشکلات روز افزون در بخشهای مختلف و روند نزولی شاخصهای توسعه خوزستان.
تعيين شرط تحصیلی برای جذب مشاوران توسط دیوان عدالت اداری
نمایندگان مجلس شورای اسلامی شرط تحصیلی جذب مشاوران توسط دیوان عدالت اداری را مشخص کردند.
نمایندگان در نشست علنی نوبت عصر امروز دوشنبه مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی طرح اصلاح قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری با ماده 5 این قانون با 129 رأی موافق، 18 رأی مخالف و 3 رأی ممتنع از مجموع 192 نماینده حاضر در جلسه موافقت کردند. در این ماده آمده است: ماده 5- ماده (7) قانون به شرط زیر اصلاح و تبصره آن حذف می شود: ماده 7- دیوان می تواند کارشناسانی در رشته های مختلف که حداقل دارای مدرک کارشناسی ارشد می باشند، جهت اعلام نظر در امور تخصصی به عنوان مشاور به کار گیرند.
ارجاع تعیین انتصاب دادرس علی البدل دیوان عدالت به کمیسیون قضايي
نمایندگان مردم در مجلس با ارجاع تعیین شرایط انتصاب دادرس علی البدل دیوان عدالت اداری به کمیسیون قضایی و حقوقی به منظور بررسی و اصلاح موافقت کردند.
نمایندگان در نشست علنی نوبت عصر امروز در جریان بررسی طرح اصلاح قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری به منظور بررسی و اصلاح با ارجاع ماده ۳ این طرح به کمیسیون قضایی و حقوقی با ۱۳۶ رأی موافق، ۴ رأی مخالف و یک رأی ممتنع از مجموع ۱۹۴ نماینده حاضر در جلسه در صحن علنی موافقت کردند.
در ماده ۳ آمده است: تبصره یک ماده ۴ قانون به شرح زیر اصلاح میشود:
تبصره یک- حائزین شرایط منصب قضا که دارای مدرک دکتری حقوق با اولویت حقوق عمومی و سایر گرایشهای موردنظر در صلاحیت دیوان هستند، پس از جذب برابر مقررات استخدامی قضات و گذراندن دوره کارآموزی عمومی و تخصصی متناسب با صلاحیت دیوان، با ابلاغ رئیس قوه قضائیه به سمت دادرس علی البدل دیوان منصوب میشوند. برخورداری از سابقه قضایی برای این افراد شرط نیست. چگونگی جذب و تعداد مورد نیاز در هر سال در مدت کارآموزی عمومی و تخصصی آنها به موجب دستورالعملی است که ظرف مدت ۳ ماه توسط رئیس دیوان تهیه میشود و به تصویب رئیس قوه قضائیه میرسد.
همچنین براساس این گزارش نمایندگان در جریان بررسی طرح اصلاح قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری به منظور بررسی و اصلاح با ارجاع ماده ۴ این طرح به کمیسیون قضایی و حقوقی با ۱۳۰ رأی موافق، ۷ رأی مخالف و ۴ رأی ممتنع از مجموع ۱۹۴ نماینده حاضر در جلسه در صحن علنی موافقت کردند.
براین اساس اقای مسعود پزشکیان که ریاست جلسه علنی مجلس شورای اسلامی را برعهده داشت، گفت: از آنجائیکه ماده ۳ این طرح برای اصلاح و بررسی بیشتر به کمیسیون قضایی و حقوقی ارجاع شده بهتر است ماده ۴ طرح اصلاح قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری نیز که مربوط به چارچوب و تشکیلات این دیوان است به کمیسیون ارجاع شود تا متناسب با تغییرات اصلاح شود.
براساس ماده ۴؛ ماده ۵ قانون به شرح زیر اصلاح میشود:
ماده ۵- رئیس دیوان در چارچوب مفاد این قانون علاوه بر ریاست اداری و نظارت بر کلیه قسمتهای دیوان، ریاست شعبه اول، تجدیدنظر دیوان را نیز برعهده دارد و میتواند علاوه بر معاون اول، به تعداد لازم معاون و مشاور در چارچوب تشکیلات مصوب رئیس قوه قضائیه داشته باشد. وی میتواند برخی اختیارات خود را به معاونان خود تفویض کند. معاون اول نیز یکی از معاونان قضایی است.
آغاز جلسه علنی نوبت عصر مجلس
جلسه علنی نوبت عصر مجلس شورای اسلامی به ریاست آقای مسعود پزشکیان آغاز شد.
دستور کار جلسه علنی مجلس شورای اسلامی در نوبت عصر امروز دوشنبه به این شرح است: ادامه بررسی گزارش کمیسیون قضایی و حقوقی در مورد بررسی طرح اصلاح موادی از قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری. ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری در مورد پذیرش خارج از ظرفیت دانشجو در دانشگاه آزاد اسلامی. گزارش کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی درباره بررسی علل و تخلفات در حوزه اراضی و املاک. گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل چهل و چهارم (۴۴) قانون اساسی در مورد بررسی لایحه اصلاح مواد (۲۰) الی (۲۳) قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، تنفیذی در ماده (۳۰) قانون اجرای سیاستهای کلی اصل چهل و چهارم (۴۴) قانون اساسی. گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد بررسی طرح استفساریه بند (۲) ماده (۲) قانون مالیاتهای مستقیم. گزارش کمیسیون عمران در مورد بررسی لایحه موافقتنامه سرویسهای هوایی دوجانبه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت کشور کویت.
جلسه بعدی مجلس ساعت ۸ صبح یکشنبه ۱۲ آبان با ادامه دستور کار هفتگی برگزار میشود.
باید همه انجام و اجرای قوانین شرعی و قانونی را از مسولین مربوطه بخواهند (حق الناسه)، تا وضعیت مملکت درست شود،.......