پس از شکست تلاشهای ترامپ برای بهره برداری انتخاباتی از مذاکره با کره شمالی و ایران، ظاهرا دستگاه دیپلماسی آمریکا به سوی چین متوجه شده است.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا دیروز اعلام کرد: "ما در توافق تجاری با چین وارد مرحله مهمی شده ایم".
وزیرخزانه داری آمریکا هم گفت: "مذاکرات تجاری چین و آمریکا سازنده بوده است".
خبرگزاری رویترز به نقل از بلومبرگ اعلام کرد: "چین و آمریکا روز جمعه به یک توافق جزئی دست یافتند که در جنگ تجاری دو کشور آتش بس ایجاد می کند".
بلومبرگ همچنین اعلام کرد "چین به عنوان بخشی از توافق با آمریکا با اعطای برخی امتیازات کشاورزی موافقت کرده است و آمریکا نیز تعرفه های تجاری خود را کاهش می دهد."
اما پرسشی که در اینجا مطرح میشود این است که آیا این توافق جزئی، جدی و مقدمه توافقات بزرگ تر در آینده است یا اینکه تنها اقدام تبلیغاتی همزمان با رقابتهای انتخاباتی جاری ترامپ است.
صاحب نظران بارها تصریح کرده اند ترامپ در این رقابتها به یک پیروزی سیاسی بین المللی نیاز دارد. آیا پس از شکست دیپلماسی کاخ سفید در زمینه ایران و کره شمالی تیم تبلیغاتی ترامپ امید به چین بسته است؟
شاید هم حساسیتهای بازار جهانی بالا است و تحمل خبرهای ناگوار اقتصادی را ندارد و دولت ترامپ با ادعای هایی خوشبینانه - مثل توافق با چین - سعی میکند اوضاع اقتصاد جهانی را آشفته تر نکند؛ بخصوص اینکه دیروز پس از دو انفجار در یک نفتکش ایرانی در دریای سرخ قیمت نفت نیز شاهد افزایش بوده است.
آنچه میتواند توافق جزئی و جدید بین آمریکا و چین را غیر جدی نشان دهد این است که با وجود این توافق دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا گفته است، شرایط مربوط به شرکت چینی هوآوی فعلا مثل قبل باقی می ماند.
مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا هم اعلام کرده است، حزب کمونیست چین در حال بازداشت و آزار و اذیت بیش از یک میلیون مسلمان اویغور در منطقه سین کیانگ چین است.
دو منبع دولتی چین هم روز جمعه اعلام کردند، برنامه این کشور برای انتشار فهرست موسوم به «نهادهای غیرقابل اعتماد» با هدف مجازات شرکت هایی که ضربه زننده به منافع چین تلقی می شوند، آماده است. با این حال منتشر شدن این فهرست به چگونگی پیشرفت مذاکرات تجاری چین و آمریکا بستگی دارد.
برنامه انتشار این فهرست پس از وضع تعرفه های تجاری آمریکا بر میلیاردها دلار اجناس چینی و همچنین وارد کردن شرکت چینی هوآوی به فهرست سیاه صادرات آمریکا مطرح شد.
یک کارشناس امور اقتصادی دیروز در گفتگو با شبکه بی بی سی گفت: هرچند ما گهگاه خبرهای ظاهراً خوبی درباره مذاکرات تجاری میان آمریکا و چین می شنویم، معمولاً این خبرهای به ظاهر خوب، صحیح نیستند و باعث نومیدی سرمایه گذاران در بازارهای جهانی، من جمله در بازار نفت، می شوند.
----------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی