همایش بین المللی اقتصاد جهانی و تحریمها
آمریکا فهمید از تحریمها نتیجه نمیگیرد
همتی: آمریکاییها فهمیده اند در اهداف تحریمی علیه مردم ایران به نتیجه دلخواهشان نرسیده اند
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، عبد الناصر همتی در دومین روز از همایش بین المللی اقتصاد جهانی و تحریمها که در دانشگاه الزهرا برگزار شده است افزود: آمریکاییها فهمیده اند در اهداف تحریمی علیه مردم ایران به نتیجه دلخواهشان نرسیده اند.
رئیس کل بانک مرکزی گفت: آمریکا با تحریم و فشار به نظام پولی و بعد اقتصاد کشور و در نتیجه ایجاد نارضایتی اجتماعی در مردم قصد فروپاشی نظام را داشت، اما نتیجهای نگرفت.
رئیس کل بانک مرکزی اضافه کرد: آنها خودشان چنین تصمیمی علیه ایران گرفتند و خودشان هم باید بپذیرند و از این تصمیم برگردند.
وی ادامه داد: در اوائل فشارها بسیار زیاد بود و برخی میگفتند ارز به ۳۰ تا ۴۰ هزار تومان خواهد رسید و مقاومت بی فایده است، اما با اقدامات مناسب ارز مدیریت شد و اقتصاد رو به ثبات رفت.
رئیس کل بانک مرکزی گفت: آمارهای شهریور از رشد اقتصادی کشاورزی و صنعتی و کاهش تورم حکایت دارد و سیاست کنترل بازار همچنان ادامه خواهد داشت.
وی با بیان اینکه در شرایط تحریمی هزینه مبادلات تجاری بین ۱۵ تا۲۰ درصد بالا میرود گفت: اگر چه در فروش نفت و درآمدهای آن امسال مشکل داشتیم، اما سال آینده درآمد و فروش بسیار بهتر از امسال خواهد بود.
همتی تصریح کرد: در ۶ ماه گذشته ۱۹میلیارد دلار ارز کالاهای وارداتی اساسی و واسطهای تامین شد و اجازه نخواهیم داد با ارز کشور کالاهای غیر ضروری وارد شود.
رئیس کل بانک مرکزی
کنترل نرخ ارز بدون از دست دادن ذخایر ممکن شد
رئیس کل بانک مرکزی در همایش بین المللی اقتصاد جهانی و تحریمها گفت: بدون از دست دادن ذخایر ارزی به کنترل ارز و ثبات آن دست یافتیم.
عبد الناصر همتی افزود: جلوگیری از خروج سرمایه و توجه به عوامل بنیادی شکل دهنده نرخ ارز دو راهبرد اصلی بانک مرکزی در مقابله با تحریمها بوده است.
وی ادامه داد: تقویت کنترل بر ریال و تراکنشهای آن که به طرز غیر اصولی و بدون نظارت در جریان بود جلوگیری از خروج سرمایه، توجه به عوامل بنیادی شکل دهنده نرخ ارز در بازار و پرهیز از بی توجهی به نیروهای بازار، بهرهمند ساختن صادرکنندگان از منافع حاصل از درآمد ارزی آنها و پرهیز از دادن رانت حاصل از صادرات به عاملان اقتصادی غیر از صادرکننده، حضور دائمی و هدفمند بانک مرکزی در بازار ارز به عنوان بازار ساز و اطمینان از تامین ارز برای تامین نیاز واردکنندگان مواد اولیه و واسط اقدامات اصلی بانک مرکزی برای مقابله با تحریمها بوده است.
همتی از کاهش سرمایه گذاری و تضعیف رشد اقتصادی کشور، ساماندهی نا آرامی ها، جنگ رسانهای گسترده، کاهش فروش نفت ایران و پرهزینهتر کردن مبادلات تجاری کشور با جهان خارج به عنوان راهبردهای اصلی دشمن در جنگ اقتصادی علیه کشور یاد کرد و گفت: هدف اصلی تمام این اقدامات دشمن تحریک شدید انتظارات تورمی از یک طرف و تحمیل یک شوک منفی عرضه شدید به اقتصاد ایران از طرف دیگر بود تا اولا با شکل دادن حملات سفته بازانه در بازار داراییها و بویژه ارز و سپس قیمت کالاها و خدمات به ایجاد بی ثباتی شدید و لذا ایجاد نارضایتی عمومی دامن بزند و ثانیا با کاهش تولید حقیقی و ایجاد رکود و بیکاری سبب تحلیل توان حقیقی اقتصاد و بازهم گسترش نارضایتی عمومی شود و حتی زمینه قحطی و آشوبهای اجتماعی را فراهم نماید.
رئیس کل بانک مرکزی افزود: با شروع سال ۱۳۹۷ و تشدید فشار بر نرخ ارز و شکل گیری حمله سفته بازانه گسترده به بازارها و بویژه بازار ارز، مسئولین اقتصادی و سیاستگذاران با شرایطی روبرو بودند که هرگونه خطای سیاستگذاری سبب پیامدهای زیانبار برای اقتصاد کشور شود.
همتی یاداور شد: افزایش نرخ سود بانکی، محدود کردن شدید دستوری تجارت خارجی و جیره بندی ارزی و کنترل نرخ ارز در سطوح بسیار پایینتر از آنچه امروز وجود دارد و جراحی بزرگی در نظام بانکی شامل مواردی مانند تغییر ساختار بانکها، اعمال محدودیت بر سپردهها و بویژه سپردههای بزرگ، کنترل وام دهی بانکها و نوعی تخصیص تکلیفی تسهیلات بانکی سه دسته راه حل پیشنهادی از سوی صاحبنظران برای برون رفت از مشکلات بود که هر کدام از آنها بر اساس بررسیهای بانک مرکزی موجب ایجاد مشکلات جدیدی در وضعیت اقتصادی کشور میشدند.
همتی با اشاره به اینکه تقویت ارزش پول ملی، ثبات و تولید ملی سه هدف اصلی بانک مرکزی در پی رهنمودهای مقام معظم رهبری و منافع عموم مردم است گفت:کاهش تورم ماهانه و رشد مثبت اقتصادی در بخش غیرنفتی نشان میدهد مجموعه تدابیر اخذ شده تاکنون موفق بوده و ان شاالله با تداوم این مسیر و با حمایت مردم و کلیه نهادها از این شرایط نیز عبور خواهیم کرد.
وی تاکید کرد: باید بپذیریم حل معضل رکود تورمی در کشورهای توسعه یافته هم با موانعی روبرو است، اما این معضل در کشورمان در شرایط کاهش شدید درامدهای نفتی و کسری بودجه ناشی از ان به اضافه ناترازی بانکی و تنگنای اعتباری اعمال سیاستهای پولی و مالی برای خروج از شرایط رکود تورمی درکشورمان پیچیدگیهای مربوط به خود را دارد، اما روند شاخصهای کلان اقتصادی و ثبات ایجاد شده در اقتصاد کشور غلبه بر مشکلات را نوید میدهد.
همتی به برخی مشکلات در دوره مدیریتش بر بانک مرکزی اشاره کرد و گفت: زمانی که برای کاهش و تثبیت نرخ ارز اقدام کردیم برخی به من گفتند این مسئله برای ایرانیانی که در کانادا خانه قسطی خریده اند مشکل ایجاد میکند متاسفانه با برخی از سیاستها عملا به این دسته از افراد که در خارج از کشور قصد خرید مسکن داشتند یارانه میدادیم که با اتخاد سیاستهایی جلوی ان گرفته شد.
وی افزود: حتی ریال هم کنترل نمیشد و ما اسکناسهای یک و ده میلیارد تومانی داشتیم که در دوبی استفاده و آنجا سرمایه گزاری میشد برخی هم در دوبی و هرات و برخی جاها وارد سفته بازی میشدند و عملا ارز خارج میشد، اما با سیاستهایی این مسئله هم کاهش یافت.
همتی خاطر نشان کرد: ما حتی شاهد ۳۵ هزار میلیارد تومان چک تضمینی در جریان بودیم که وصول نشده بود این در حالی بود که کل چک در جریان ما ۵۰ هزار میلیارد تومان بود و برخی با یک چک ده مرتبه معامله میکردند.
رئیس کل بانک مرکزی گفت: مشکل کم نبود و نظام بانکی رها شده بود و هر کاری با ان انجام میشد که نتیجه ان خروج سرمایه از کشور بود، اما جلوی خروج سرمایه به ویژه صادرات ریالی را گرفتیم.
وی افزود: مافیای خودرو هر روز فشار میآورند که واردات خودرو را آزاد کنیم، اما من اجازه نخواهم داد در شرایط جنگ اقتصادی ارز کشور برای این کالاها از کشور خارج شود.
همتی تاکیدکرد: بر عهدی که بسته ام هستم و باید به صورت تدریجی نظام بانکی را در مسیر اصلاح قرار دهیم.
پورمختار؛ رئیس فراکسیون مقابله با تحریم
تلاش برای تشکیل باشگاه کشورهای تحریم شده
آقای محمدعلی پورمختار گفت: در مجموع کشورهایی که تحریم شده اند ۳ میلیارد نفر جمعیت دارند که با تشکیل این باشگاه میتوانند در کنار هم و در یک جبهه مقابله آمریکا قرار بگیرند.
وی ادامه داد: هر کدام از این کشورها ظرفیتهای مناسبی دارند و میتوانند روابط خود را تقویت کنند و از سوی دیگر حتی کشورهای غیرتحریمی را هم همراه خود نگه دارند.
پورمختار خاطر نشان کرد: دراینباره در سطح مقامات بالای کشور و همچنین شورای عالی امنیت ملی پیشنهادات لازم مطرح شده و در مجلس نیز همه جریانهای سیاسی در این باره اتفاق نظر دارند.
وی گفت: براین اساس موضوع به صورت کامل بررسی و اگر نیاز به قوانین داشت با ورود مجلس پیگیری و پیشنهاد لازم برای اجرا به مسئولان اجرایی ارائه خواهد شد.