مقاله پایگاه اینترنتی رای الیوم
آمریکای قدرتمند، مرده است
مقاله نویس روزنامه رای الیوم: این کشور بر خلاف پیش بینی ها دچار مرگ اخلاقی, انسانی و فرهنگی شده است و دیگر جایگاه سابق خود را ندارد
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما؛ پایگاه اینترنتی روزنامه رای الیوم در مقالهای به قلم کمال الهلباوی، با اشاره به عملکرد آمریکا نوشت: آمریکا کشوری ابرقدرت، باثبات و دموکراتیک و دارای نهادهایی بزرگ، مهم و پیشرفته است که در یک قرن اخیر سعی کرده است به هر روش ممکن جایگاهش را برای رهبری جهان حفظ کند.
این کشور در نظام آموزشی، سیاسی، اقتصادی و امنیتی، در مقایسه با دیگر کشورها جایگاه برتری دارد و همین برتری موجب میشود تا کشورهای مختلف سعی کنند در محور آمریکا جای بگیرند، این کشورها حتی گاه تن به دنباله روی از آمریکا میدهند یا در حداقل شرایط، از مقابله با چنین کشوری پرهیز میکنند، اما در این میان، اندک کشورهایی هم هستند که به مقابله با سلطه جویی آمریکا برخاسته و در این مسیر بهای سنگینی هم پرداخت کرده اند. البته بعضی نیز برای به دست آوردن دل آمریکا، بهای سنگینی پرداخت میکنند تا بتوانند در محور این کشور جای بگیرند.
شورای امنیت ملی آمریکا از نهادهای پیشرو در این کشور است که در دوران ریاست دونالد ترامپ بر کشور چهار بار رئیسش را عوض کرده است، این شورا سیاستهای خارجی، امنیتی و دفاعی کشور را تعیین میکند، یعنی در اموری تصمیم گیری میکند که پیش از این چهرههای شاخصی، چون هنری کسینجر و برژینسکی در مدیریت آن نقش داشته اند. نقش این کشور و موشکهای استینگرش در افغانستان که عاملی برای شکست شوروی سابق بود بر کسی پوشیده نیست,، اما یک واقعیت را نباید فراموش کرد و آن اینکه آن آمریکایی که میشناختیم دیگر مرده است یا دست کم حال و روزش برای رهبری جهان بسیار ناخوش شده است.
امروز دیگر اینگونه نیست که در تقابل موانع و قدرت ها، همواره پیروزی با قدرت باشد,، زیرا گاه قدرتهای بزرگ هم در برابر چالشها درمانده میشوند. چالشهایی که در این سالها در برابر آمریکا قرار گرفت اصلیترین عاملی است که موجب شده است این کشور نتواند جایگاهش را در صدر جهان حفظ کند. اگر بخواهیم به برخی از این چالشها اشاره کنیم میتوانیم موارد زیر را برشمریم:
۱- رقابت روسیه- آمریکا
جایگاه روسیه در دوران ریاست جمهوری ولادیمیر پوتین در جهان، به ویژه در جهان اسلام و عرب، تقویت شد، آنچه به تقویت جایگاه روسیه در سالهای اخیر کمک کرد حضور ایران، ترکیه و محور مقاومت و تمرکز روسیه به امور سوریه، فلسطین و دیگر قضایای عربی بوده است.
۲- جنگ تجاری چین و آمریکا
روند این جنگ که چالشی در مسیر آمریکاست بسیار کند پیش میرود و همین امر، آمریکا را به شدت نگران کرده است.
۳- نوع تعامل با کره شمالی و زرادخانه هستهای این کشور
دیدارهای متعدد سران دو کشور نتوانسته است به این اختلافات پایان دهد و حتی برخی پیش بینی میکنند روند اختلافات افزایش خواهد یافت.
۴- تنش در روابط واشنگتن- تهران
این تنش پس از اقدام احمقانه آمریکا در خروج از توافقنامه هستهای چند جانبه با ایران و در ادامه تحمیل تحریمها علیه تهران بیشتر شد، آمریکا در تحریم ایران حتی حضور برخی از شخصیتهای این کشور در مجمع عمومی سازمان ملل متحد را محدود کرد تا جهان نیز چنین ننگی را نپذیرد.
۵- حضور نظامی آمریکا در افغانستان
آمریکا برای خروج از افغانستان تلاش میکند، عقب نشینی نیروهای آمریکایی از افغانستان یکی از شعارهای انتخاباتی ترامپ بود، آنچه کار آمریکا را در افغانستان دشوار کرد این است که واشنگتن فکر میکرد حضور نظامیش در این کشور شبیه به حضور در یک تفریحگاه خواهد بود، اما طالبان، افعانستان را به جهنمی برای آمریکاییها تبدیل کرد تا امروز افغانستان برای نیروهای آمریکایی یاد آور خاطرات ویتنام باشد. امروز طالبان بر حدود نیمی از افغانستان تسلط دارد و از دست اشرف غنی یا دوستان آمریکایی اش کاری بر نمیآید، آمریکا در پی خروج از افغانستان است، اما میخواهد از طالبان این قول را بگیرد که با خروج نیروهایش از این کشور، افغانستان به جولانگاه داعش و القاعده تبدیل نشود ضمن اینکه میخواهد طالبان تضمین کند به آمریکا و اهداف آمریکا حمله نخواهد کرد. در مقابل طالبان خواستار خروج نیروهای آمریکایی، خروج تمامی نیروهای خارجی و خواستار خروج دولتی از افغانستان است که به همراه آمریکا به این کشور آمده است,، اما مشکل این است که آمریکا از درک این اصل مسلم که امور افغانستان را باید مردم این کشور تعیین کند ناتوان است.
مقصود از مرگ در این مقاله ارتباطی به دلایلی که ذکر شد ندارد بلکه مقصود محقق نشدن پیش بینی فلاسفه غرب از جمله فوکویاما درباره حاکمیت اخلاق، فرهنگ و آداب خانوادگی بر جوامعه غربی است، البته فوکویاما بعدها از مواضع خود عقب نشست، زیرا نه تنها چنین جامعهای شکل نگرفت بلکه برخی از جوامع غربی بیش از پیش از اخلاقیات فاصله گرفتند تا جایی که در کتاب ها، فیلمها و دیگر نوشتهها نیز از مرگ غرب و مرگ آمریکا نوشته شد، کتاب روزی دیگر از مرگ آمریکا یا مرگ سیاسی غرب از جمله این نوشتهها به شمار میآید.
در این نوشتهها، رشد جنایت، نفرت انگیزی، خشونت، نژادپرستی، مصرف و توزیع مواد مخدر، مصرف مواد الکلی، فروپاشی خانوادهها، روابط جنسی خارج از ازدواج، همجنسگرایی و ... در جهان غرب نشانی از دور شدن غرب از اخلاق و فرهنگ خوانده شد و از این موارد به عنوان مرگ جامعه انسانی یاد شده است.