معاون وزیر کشور: جمعیت بهره بردار از برق روستایی، به ۹۹ درصد و برخوردار از آب آشامیدنی به ۹۱ درصد رسیده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای جمالی نژاد در استودیو گفتگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما به مقایسه وضع روستاها و آبادیهای کشور از سال ۵۸ تاکنون پرداخت و افزود: در سال ۵۸ حدود چهار هزار و ۳۵۰ آبادی از برق برخوردار بودند که در حال حاضر این رقم به ۵۷ هزار و ۶۲۶ آبادی رسیده و جمعیت بهره بردار از برق روستایی ۱۰ درصد بوده که هم اکنون به ۹۹ درصد رسیده که در این میان جمعیت برخوردار از آب آشامیدنی روستایی حدود ۳ میلیون و ۲۷۵ هزار نفر است که در حال حاضر رشد ۹۱ درصدی دارد.
معاون عمران و توسعه شهری وزیر کشور تصریح کرد: تعداد روستاهای برخوردار از گاز فقط یک روستا بود که در حال حاضر به بیش از ۳۸ هزار روستا رسیده و جمعیت برخوردار از گاز لوله کشی روستایی هم با رشد ۸۶ درصد روبرو شده است و تعداد روستاهای برخوردار از اینترنت هم ۲۸ هزار و ۱۳۲ روستا است.
آقای محمد امید معاون توسعه روستایی ریاست جمهوری در سوی دیگر استودیو شرایط زیرساخت روستاها را خوب عنوان کرد و افزود: در بسیاری از بخشها به حدی رسیده ایم که در روستاهای بالای ۲۰ خانوار از همه امکانات اولیه بهرهمند هستند.
وی ادامه داد: تعداد روستاهای برخوردار از گاز قبل از دولت کنونی، ۱۴ هزار روستا بود که هم اکنون به ۳۰ هزار روستا رسید و در بحث آی تی و شبکه اطلاعات حدود ۹۰ درصد رشد را تجربه کرده ایم، ولی باوجود تلاشهایی که در دولتهای قبل و فعلی در بخش توسعه و خدمت رسانی روستایی به عمل آمده در حال حاضر جمعیت روستایی کشور نسبت به قبل از انقلاب رشد چندانی نکرده است.
معاون توسعه روستایی ریاست جمهوری افزود: آمارها بیانگر اینست که ۳۰ درصد افزایش نیافتن جمعیت روستایی به علت تبدیل روستاهای بزرگ به شهر بوده و ۷۰ درصد باقی مانده هم دستخوش مهاجرت به شهرها قرار گرفته اند.
وی گفت: دولت دوازدهم در این رابطه طرحی را تدوین کرد مبنی بر تصویب تخصیص ۱ و نیم میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی ویژه اشتغال روستاها که این مبلغ معادل ۱۸ هزار میلیارد تومان است که تا این لحظه حدود ۱۳ هزار و سیصد میلیارد تومان آن پرداخت شده که از همین مبلغ حدود ۹ هزار و پانصد میلیارد تومان دست مردم رسید.
معاون توسعه روستایی ریاست جمهوری افزود: طبق آمار رسمی وزارت کار، حدود ۱۴۵ هزار فرصت شغلی با این طرح ایجاد و اجرا شد که البته کارآفرینان ذی صلاح حدود ۲۰۰ هزار فرصت شغلی را پیش بینی کرده بودند.
آقای امید جمعیت فعال روستایی در حال حاضر کشور را حدود ۷ میلیون نفر عنوان و تصریح کرد: حدود ۴۲ درصد جمعیت روستایی کشور فعال هستند و این نرخ از جمعیت فعال شهری بالاتر است.
آقای علائی مقدم قائم مقام سازمان عشایری کشور نیز گفت: جمعیت عشایر کشور حدود یک میلیون و دویست هزار نفر است، ولی تاثیرگذاری این قشر در اقتصاد و توسعه پایدار و امنیت غذایی بسیار حائز اهمیت است و عشایر در تولید گوشت قرمز کشور نقش کلیدی دارند.
وی افزود: در حال حاضر عشایر با به کارگیری راهبرد کوچ، ۲۵ درصد از نیاز ۸۶۰ هزار تنی گوشت قرمز کشور را تامین میکنند و حدود ۳۵ درصد تولید صنایع دستی کشور در دستان این قشر است و ۴۰ درصد فرش صادراتی هم حاصل دست عشایر محسوب میشود.
قائم مقام سازمان عشایری کشور ادامه داد: حدود ۶ هزار هکتار از مراتع استان تهران مشمول ممیزی قرار گرفته و قرار است این میزان اراضی در اختیار عشایر قرار گیرد.
معاون عمران و توسعه شهری وزارت کشور در خصوص بحث بهداشت و بهیاری روستاها نیز گفت: در حال حاضر هیچ روستایی فاقد خانه بهداشت نیست حدود ۱۸ هزار خانه بهداشت در روستاهای کشور داریم که در ان به ازاء هر پانصد نفر یک بهورز حضور دارد و پوشش واکسیناسیون در روستاهای کشور ۱۰۰ درصد است در حالی که قبل از انقلاب این رقم ۳۰ درصد بود و همچنین در حال حاضر، پسماند ۲۹ هزار روستای کشور جمع آوری میشود.
آقای داوود صادقی کارشناس توسعه روستایی نیز در ارتباط زنده تلفنی با برنامه گفت: طرح ایجاد اشتغال روستایی و بهره برداری از صنایع دستی و گردشگری و بوم گردی روستاها، به نوعی تغییر ادبیات یک طرح بین المللی است که در حقیقت دردی از روستاهای کشور حل نکرده و نمیکند، زیرا در هیچ کجای این طرحها به بحث آبخیزداری پرداخته نشده است.
آقای امید معاون توسعه روستایی ریاست جمهوری در پاسخ به این کارشناس گفت: در بخشی از طرح مصوب دولت، سهم کشاورزی از ۴۵ درصد به ۵۳ درصد افزایش داشته و مکانیزه شدن بخش کشاورزی یکی از بندهای زیرمجموعه همین طرح است.
آقای جمالی نژاد معاون وزیر کشور در خصوص بخش مسکن روستایی گفت: از سال ۸۴ طرحی به نام بهسازی مسکن روستایی مبنی بر مقاوم سازی سالانه ۲۰۰ هزار مسکن روستایی تدوین شد و حدود ۴۳۰ هزار واحد مسکونی در مقابل حوادث غیر مترقبه مقاوم سازی شد ودرخصوص سیل اخیر بسیاری از خانهها بازسازی و مقاوم سازی شدند و حدود یک میلیون و هفتصد هزار واحد هم در قالب همین طرح بازسازی و نوسازی شده اند.
آقای فرهاد بیضایی کارشناس بازار مسکن نیز در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: از دولت هشتم روند خوبی در خصوص مسکن روستایی شروع شد به طوری که در سالهای اول این روند، رقم بازسازی و نوسازی به ۴۰ هزار واحد رسید و رفته رفته نرخ ۲۰۰ هزار واحد محقق شد، اما از سال ۹۲ به بعد با کاهش شدید این نرخ به ۲۰ هزار واحد تقلیل یافت.
آقای جمالی نژاد در پاسخ به گفتههای این کارشناس مسکن گفت: در حال حاضر سالانه ۲۰۰ هزار واحد نوسازی و بازسازی مسکن روستایی در حال انجام است.
آقای عباسعلی پور بافرانی رئیس فراکسیون توسعه روستایی مجلس در آخرین ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: در خصوص اجرای طرح توسعه روستایی، کارهایی که انتظار میرفت انجام نشد و اقدامات با طرح ارائه شده متفاوت است ودر اجرای این طرح انسجام مدیریت واحد به چشم نمیخورد.
وی افزود: در خصوص نظارتهای لازم بر اجرای این طرح هم میتوان گفت: انحرافات زیادی انجام شده است حتی بانک ها، کارت یارانه روستایی را به عنوان ضمانت قبول ندارند.
آقای امید در پاسخ به گفتههای آقای پوربافرانی گفت: کارت یارانه روستائیان پاسخگوی تضمین تسهیلات نیست.