اهدای تخمک و جنین از روشهای درمان ناباروری است و در مواردی استفاده میشود که نتوان از خانم تخمک مناسب برای لقاح آزمایشگاهی، به دست آورد
وی ادامه داد: همچنین، در مواردی تخمک، سالم به نظر میرسد، اما خانم با شکست مکرر درمان ناباروری یا سقط مکرر مواجه میشود و در این موارد هم روش اهدای تخمک پیشنهاد میشود البته در مواردی اندکی نیز که خطر انتقال بیماریهای ژنتیکی از طریق تخمک وجود دارد، تنها راه تولد فرزند سالم، استفاده از تخمک اهدایی است.
آقای دکتر یغمایی با اشاره به اهمیت عامل سن در باروری خانمها، یادآور شد: این یک واقعیت طبیعی و بیولوژیک است که با افزایش سن خانم، ذخیره تخمدانها و کیفیت تخمکها رو به کاهش میرود، بنابراین، وقتی سن ازدواج و فرزندآوری بالا میرود، این احتمال که خانم نتواند با تخمک خودش باردار شود، افزایش مییابد.
مدیر کلینیک درمانهای جایگزین ابنسینا دربارۀ شرایط اهداکنندگان و دریافتکنندگان تخمک و جنین اهدایی افزود: از سال ۱۳۸۲ قانون اهدای تخمک و جنین و آییننامه اجرایی آن ابلاغ شده است و در این آییننامه به شرط «سلامت متعارف» اهداکنندگان و دریافتکنندگان اشاره شده، اما به جزئیات آن پرداخته نشده و در واقع، احراز آن به مراکز درمان ناباروری مجاز، محول شده است.
وی گفت: در مرکز ابنسینا نیز یک شیوه نامه جامع در این خصوص تدوین شده است که طبق آن ما سلامت متعارف را در دو شاخۀ کلی پزشکی و روانی- اجتماعی ارزیابی میکنیم.
آقا دکتر یغمایی دربارۀ روند ارزیابی متقاضیان و اهداکنندگان در این درمانگاه اضافه کرد: پس از اینکه مشخص شد که زوجین باید از روش اهدای تخمک یا جنین برای درمان ناباروری استفاده کنند، در جلسه نخست، کارشناسان درمانگاه شرح حال و اطلاعات لازم را ثبت میکنند و در مرحله بعد زوجین به متخصصان مختلف، مانند داخلی، غدد و عفونی، برای ارزیابی سلامت پزشکی ارجاع داده میشوند و علت این ارزیابی این است که مطمئن شویم اهداکنندگان و دریافتکنندگان بیماریهایی مانند دیابت، بیماریهای قلبی و عروقی، صرع و ایدز ندارند.
مدیر کلینیک درمانهای جایگزین ابنسینا ارزیابیهای روانشناختی اهداکنندگان و دریافتکنندگان تخمک و جنین را رکن اساسی دیگر در احراز سلامت متعارف دانست و گفت: برخی بیماریهای روانی منشأ ژنتیکی دارند و بنابراین باید اهداکنندگان از این نظر بررسی شوند و از سوی دیگر، برخی بیماریهای روانی نیز باعث میشود زوجین صلاحیت پدری نداشته باشند و از این رو، دریافتکنندگان هم باید به لحاظ روانشناختی و بیماریهای حاد روانی ارزیابی شوند.
مدیر درمانگاه درمانهای جایگزین ابنسینا با اشاره به شرط سنی برای تخمک و جنین افزود: برای اهدای جنین، سن خانم باید بین ۲۰ تا ۳۴ سال و سن آقا باید حداکثر ۴۰ باشد. البته در مواردی تا ۴۵ سال نیز پذیرفته میشود. در مورد اهدای تخمک نیز، سن اهداکننده باید بین ۲۰ تا ۳۴ سال باشد، زیرا از سن ۳۵ سالگی ذخیرۀ تخمدانی و کیفیت تخمک رو به افول میرود.
آقای دکتر یغمایی گفت: متخصصان ما باید احراز کنند که زندگی خانوادگی و زناشویی زوجین دارای ثبات است، زیرا تزلزل و تنش در رابطۀ آنها میتواند روند اهدا را با اختلال مواجه کند و به آیندۀ طفل حاصل از اهدا آسیب بزند. همچنین، بسیار مهم است که زوجین، چه اهداکنندگان چه دریافتکنندگان، دربارۀ اهدا آگاهی کامل و نگرش واحدی داشته باشند، به تفاهم رسیده باشند و هیچ یک از آنها مردد نباشند. زیرا اهدا یک روش درمانی پیچیده است و نباید با عجله انجام شود.