تناقض آمریکایی
عقب نشینی از سوریه یا بازآرایی نیروها !
یک مسئول آمریکا: تصمیم ترامپ برای خروج نظامیان از شمال سوریه در واقع بازآرایی نیروهاست،نه عقب نشینی. اما هرگز به منزله چراغ سبز به ترکیه برای حمله به کردها نیست
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما به نقل از شبکه تلویزیونی المیادین؛
یک مسئول وزارت امور خارجه آمریکا گفت: رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در تماسی تلفنی با دونالد ترامپ همتای آمریکایی خود درباره تصمیمش برای ورود به شمال شرق سوریه صحبت کرده بود. اردوغان در این تماس تلفنی به ترامپ تاکید کرد ساز و کار ایجاد منطقه امن در شمال سوریه پاسخگوی مطالبات ترکیه نیست. وی همچنین تمایل خود را برای عملیات نظامی یکجانبه به اطلاع ترامپ رساند، ولی به جزئیات آن اشارهای نکرد.
تناقض آمریکایی... عقب نشینی از سوریه یا بازآرایی نیروها !
یکی از مسئولان ارشد دولت آمریکا گفت: تصمیم دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا برای خارج کردن نیروهای آمریکایی از شمال سوریه در واقع بازآرایی نیروها است و نه عقب نشینی، اما این اقدام هرگز به منزله نشان دادن چراغ سبز به ترکیه برای راه اندازی عملیاتی علیه کردها در آن منطقه نیست.
به گزارش شبکه تلویزیونی العالم، در حالی که دونالد ترامپ اعلام کرده است قصد دارد نیروهای کشورش را از شمال سوریه خارج کند و یکی از مسئولان ارشد دولتش نیز در اظهارنظری متناقض تصریح کرد این اقدام تنها بازآرایی نیروهاست؛ شمال سوریه در آستانه حمله نظامی نیروهای ترکیه قرار دارد که تصمیم دارند به نیروهای سوریه دموکراتیک حمله کنند.
توافق آمریکایی ترکیهای بر سر کردها با اعلام تصمیم دونالد ترامپ برای خارج کردن نیروهای کشورش از شمال سوریه علنی شد. وی در پیامی در توییتر نوشت زمان آن رسیده است که آمریکا از این جنگهای بی پایان و مضحک بیرون آید.
وی افزود ادامه حمایت از کردها بسیار پرهزینه است و کردها در ازای دریافت مقادیر زیادی پول و مهمات، در کنار نیروهای آمریکایی جنگیدند. ترامپ همچنین گفت: اکنون ترکیه، اروپا، سوریه، ایران، عراق، سوریه و کردها باید اوضاع را حل و فصل کنند.
ترامپ گفت: ”زمان آن رسیده است که از این جنگ مضحک و بی پایان بیرون آییم. من با تصمیم به عقب نشینی از سوریه، از هیچ طرفی جانبداری نمیکنم، همانطور که تنها کشورهایی که از این تصمیم ناراحتند، چین و روسیه هستند، زیرا آنها میخواهند آمریکا در باتلاق سوریه گرفتار باقی بماند“.
اما این اظهارات ترامپ با انتقاد یکی از مسئولان بلندپایه دولت او همراه شد. وی تصریح کرد واشنگتن نیروهایش را از سوریه بیرون خارج نمیکند، بلکه نیروهای نظامی خود را که در شمال سوریه مستقر هستند به پایگاههای دیگری در خاک سوریه منتقل خواهد کرد، علاوه بر آن، منطقهای که ترکیه قصد دارد در آن عملیاتی نظامی به راه بیاندازد، در حال حاضر ۵۰ نظامی آمریکایی را در خود جای داده است.
تصمیم ترامپ با مخالفت کنگره نیز همراه شد و میچ مک کانل، رهبر اکثریت جمهوریخواهان اعلام کرد هرگونه عقب نشینی فوری از سوریه به نفع روسیه و ایران و همچنین دولت سوریه خواهد بود. از طرف دیگر نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا موضع مک کانل را تأیید و تأکید کرد تصمیم ترامپ، امنیت و ثبات منطقهای را به شدت تهدید میکند و پیامی را به این مضمون صادر میکند که آمریکا دیگر شریک قابل اعتمادی نیست.
همچنین لیندسی گراهام، سناتور جمهوریخواه از ترامپ خواست از تصمیم خود که به یک فاجعه منجر خواهد شد، منصرف شود.
این در حالی است که کینو جبرئیل، سخنگوی نیروهای سوریه دموکراتیک اعلام کرد عقب نشینی آمریکا، خنجر زدن از پشت به نیروهای کردی است.
همچنین سازمان ملل متحد اعلام کرد برای سناریوی بدتر در شمال شرق سوریه آماده میشود و برنامههای اضطراری را برای ارائه آماده کرده است. سازمان ملل همچنین نگرانی خود را از وخیمتر شدن اوضاع در میدان ابراز کرد. این در حالی است که اتحادیه اروپا نیز مخالفت خود را با حمله احتمالی ترکیه به شمال سوریه اعلام کرد و گفت: ازسرگیری اقدامات جنگی، تلاشهای صورت گرفته برای حل درگیری را از بین خواهد برد.
سنای آمریکا توضیح فوری ترامپ را خواستار شد
سناتور جمهوری خواه میت رامنی و سناتور دموکرات کریس مورفی از اعضای بلندپایه کمیته فرعی روابط خارجی سنای آمریکا در امور خاور نزدیک، جنوب آسیا، آسیای میانه و مبارزه با تروریسم در بیانیهای از تصمیم ترامپ برای عقب نشینی نظامیان آمریکایی از شمال سوریه انتقاد کردند.
پایگاه اینترنتی سنای آمریکا گزارش داد در این بیانیه آمده است: «تصمیم رئیس جمهور برای رها کردن متحدان کرد ما در برابر حمله ترکیه، یک خیانت است که پیامدهای امنیت ملی و انسانی جدی به همراه دارد. آمریکا پس از استفاده از حمایت کردها برای کمک به نابودی داعش و اطمینان دادن به حفاظت از کردها در برابر ترکیه، اکنون راه را برای نابودی آنها باز کرده است. این اقدام به شدت اعتبار آمریکا را به عنوان شریکی معتبر تضعیف میکند و خلاء قدرتی را در منطقه بوجود میآورد که به نفع داعش است. باتوجه به حضور ۱۵ هزار جنگجوی داعش و دهها هزار نفر در زندانهای تحت کنترل کردها، اوضاع امنیتی بسیار پرخطر است. حمله ترکیه شرایط حاکم را بی ثباتتر میکند و میتواند به فرار بازداشتیهای داعشی و حامیان آنها منتهی شود. در نهایت این تصمیم بحران وخیم انسانی کنونی را با ایجاد موجی جدید از آوارگان در منطقه بدتر میکند و شرایط را برای فعالیت سازمانهای غیردولتی دشوارتر میسازد. این تصمیم در نهایت پیروزی برای اسد، روسیه، ایران و داعش است. دولت آمریکا باید فورا تصمیم اعلام شده را برای عقب نشینی معدود نظامیان آمریکایی که فعلا نقش مهم حفاظت از صلح را بازی میکنند، مجددا بررسی کند. بدون یک توافق سیاسی برای حفاظت از کردها و دیگر متحدان آمریکا در سوریه، حضور محدود ما برای حفاظت از منافع امنیت ملی مان و حمایت از جنگجویان شجاعی که در مبارزه با داعش کنار ما ایستادند، ضروری است. به غیر از لغو این تصمیم، دولت باید به کمیته روابط خارجی سنای آمریکا بیاید و به مردم آمریکا توضیح بدهد که چطور خیانت به یک متحد و از دست دادن نفوذ در برابر تروریستها و دشمنان، منافع امنیت ملی ما را به خطر نمیاندازد. ما به عنوان رئیس و عضو بلندپایه کمیته فرعی خاورمیانه با رهبری این کمیته برای حضور دولت در این کمیته در کوتاهترین زمان ممکن همکاری میکنیم.»
ادعای ترامپ: انتخاب شدم تا به جنگها پایان دهم!
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در پیامهایی در صفحه توئیتر خود نوشت من انتخاب شدم تا از این جنگهای بی پایان مضحک خارج شویم جاهاییکه ارتش عزیز ما به عنوان پلیس به نفع کسانی وارد عمل میشد که آمریکا را دوست ندارند. دو مورد از این کشورها روسیه و چین هستند چرا که آنها میخواهند گرفتاری ما، گیرافتادن مان را دریک باتلاق و صرف مقادیر زیادی دلار را در این مسیر شاهد باشند. وقتی من مسند امور را بدست گرفتم ارتش ما کاملا به لحاظ منابع تخلیه شده بود. اکنون قویتر از هر زمان دیگری است. این جنگهای مضحک و بی پایان، پایان مییابند. ما با اطلاع از اینکه همواره میتوانیم برگردیم و طوفانی عمل کنیم، بر تصویری بزرگتر متمرکز میشویم.
وی در پیامی دیگر آورده است همانطور که من پیشتر گفته ام و اکنون هم تکرار میکنم اگر ترکیه کاری کند که از نظر منطق من از حد گذشته باشد، من کاملا اقتصاد ترکیه را نابود میکنم (کاری که قبلا کرده ام). آنها باید به همراه اروپا و دیگران جنگجویان بازداشتی داعش و خانواده هایشان را تحت نظر داشته باشند. آمریکا بسیار بیشتر از هر کسی که از آن انتظار میرفت، کار کرده است از جمله اینکه ۱۰۰ درصد خلافت داعش را گرفتیم. اکنون زمان آن رسیده دیگران در منطقه برای حفاظت از سرزمین شان هزینه کنند. آمریکا با عظمت است.
توضیحات ترامپ درباره خروج نظامیان آمریکا
ترامپ در ادامه نشست خبری در کاخ سفید که در حاشیه مراسم امضای توافق تجاری بین آمریکا و ژاپن برگزار شده بود درباره خروج نظامیان کشورش از شمال سوریه به پرسش ها در این خصوص پاسخ داد.
خبرنگاری درباره سوریه و اینکه چرا خود را در کنار رئیس کشوری خودکامه قرار میدهد سئوال کرد.
ترامپ گفت: من در کنار هیچ کس نیستم. ما سالهاست که در سوریه حضور داریم. قرار بود در سوریه ضربهای کوتاه وارد کنیم، یعنی قرار بر این بود که وارد و زود خارج شویم. اکنون سالها گذشته است و ما هم فقط پنجاه نفر در این منطقه داریم که در بخشی کوچک مستقر شده اند. من نمیخواهم این پنجاه نفر آسیب ببینند، کشته شوند یا اتفاق بد دیگری روی دهد. به رئیس جمهور اردوغان هم گفتم که کاری نکند که کسی از افراد ما آسیب ببیند وگرنه در دردسر میافتد.
وی ادامه داد: چند موضوع مطرح است؛ اول اینکه فشار زیادی روی ترکیه وجود دارد. آنها سالهاست که با پ. ک. ک که دشمن طبیعی آنهاست مبارزه میکنند. گزارشی هم امروز وجود داشت که براساس آن وقتی رئیس جمهور اوباما همه این کارها را شروع کرد، جنگی را بین ترکیه و دشمن طبیعی آنها یعنی پ. ک. ک شروع کرد. آنها هنوز آنجا هستند و به همدیگر ضربه میزنند. با این حال به ترکیه هم گفتم که اگر کاری که فراتر از آنچه ما فکر میکنیم انسانی باشد انجام دهند؛ این بار دومی است که این واژه را (انسانی) به کار میبرم، یک بار هم درباره هنگ کنگ به کار بردم، با ضربه اقتصادی بسیار مهلکی روبرو میشوید. من یک بار این کار را وقتی که موضوع کشیش برانسون مطرح بود انجام دادم و آنها خیلی سریع کشیش برانسون را پس دادند، واحد پول آنها کاهش بی سابقهای یافت و اتفاقات زیاد دیگری افتاد. روابط خوبی با رئیس جمهور اردوغان دارم و میخواهم این رویه ادامه داشته باشد.
ترامپ افزود: این را بگویم که ما داعش را شکست دادیم و وقتی به نود و شش، نود و هفت و نود و هشت درصد رسیدیم، گفتم اجازه دهیم کشورهای دیگر در منطقه کار را تمام کنند و سر همین مساله، در کشورمان، بسیاری بر من خشم گرفتند و برای همین با ژنرالهایمان دیدار داشتم. به عراق پرواز کردم، خیلی سریع رفتم و به کشورهای اروپایی هم گفتم که باید داعشیهای خودتان را تحویل بگیرید. حدود شانزده و شاید هفده هزار نفر هستند که شامل خانوادهها و همسران ستیزه جویان کشته شده بودند و خیلی زود، همه خلیفه گری (داعش) را گرفتیم. همه شما به یاد دارید که وقتی من روی کار آمدم، اوضاع بدی حاکم بود. بعدش گفتم که قرار است با این شانزده هفده هزار نفر چه کاری قرار است انجام دهیم که از آنها نگهداری میشود. برخی میخواستند به آلمان یا کشورهای مختلف اروپایی که از آنها آمده بودند بازگردند. من به اروپاییها گفتم که مردم خودشان را باز پس بگیرند و آنها گفتند نمیخواهند چنین کاری انجام دهند و اینها را پس بگیرند. آنها از آلمان یا فرانسه آمده بودند و باید باز پس گرفته میشدند. آنها از آمریکا به عنوان یک احمق استفاده میکردند. صحبت از میلیاردها دلار، زندگی و خیلی مسائل دیگر است. آنها میخواستند به آلمان یا کشورهایی که از آنها آمده بودند برگردند.
ترامپ گفت: من به آنها گفتم که این افراد را تحویل بگیرند و آنها قبول نکردند؛ من مهلت سی روزه دیگری برای آنها تعیین کردم و احتمال دارد مخالفت آنها با این کار ادامه داشته باشد، چه میدانم! من به رئیس جمهور اردوغان گفتم که این مسئولیت شماست؛ مسئولیت روسیه، ترکیه، ایران، عراق و سوریه و کشورهای اطراف است. داعش دشمن قسم خورده همه این کشورهاست و نفرت از این کشورها (در میان داعش) از نفرت آنها از ما بیشتر است و این کشورها هم همین مقدار نفرت را که ما (از داعش) داریم، دارند. آنها مردمانی وحشی و دهشتناک هستند. در بسیاری از موارد، این کشورها ثروتمند، قدرتمند و دارای ارتش هستند و میتوانند کار را انجام دهند. ما نمیتوانیم پنجاه، شصت یا حتی ده هزار نفر را با خودمان به گوانتانامو بیاوریم. قرار هم نیست تا پنجاه سال آینده خرجشان را بدهیم یا از آنها مراقبت کنیم. ما خدمت بزرگی به دنیا و به صورت خاص به اروپا که برخی از اینها (داعشی ها) از آن کشورها آمده بودند، انجام داده ایم. ما گفتیم که آنها را تحویل بگیرید، مانند آنچه در ناتو انجام داده اند، سوء استفاده کردند.
وی گفت: دبیر کل ناتو گفته است به خاطر آنچه که من انجام دادم، آنها (اروپایی ها) صد میلیارد دلار هزینه بیشتری را برای دفاع صرف کرده اند که البته هنوز هم این میزان کافی نیست. مانند آنچه در ناتو بود، مانند تجارتی که با اتحادیه اروپا داشتیم، بسیار سخت گیر برای توافق بودند. آنها گفتند این افراد را قبول نمیکنند. ما هم قرار نیست اینها را به گوانتانامو بیاوریم. از این رو، ما در موقعیتی قرار داریم که اگر ترکیه بخواهد کاری خارج از آنچه که باید انجام بدهد، انجام دهد، ضربه سختی به اقتصاد آنها وارد میکنیم. همچنین درباره سربازانمان، ما فقط پنجاه سرباز در آنجا داریم که در منطقهای کوچک حضور دارند. من نمیخواهم آنها در موقعیتی بد یا ضعیف قرار بگیرند. این را هم به شما بگویم که داعشیها هنوز حضور دارند و هر از گاه به کشورهایی که ذکر کردم ضربه میزنند. ایران یک نمونه است، از داعش تنفر دارد و داعش هم از ایران متنفر است.
رئیس جمهور آمریکا ادامه داد: درباره عراق، ترکیه و سوریه هم همینطور؛ خودشان به فکر باشند. ما میخواهیم نیروهایمان را به خانه بیاوریم. سالها گذشته است، من سر این موضوع انتخاب شده ام. میتوانید به سخنرانیهای انتخاباتی من مراجعه کنید، گفتم که میخواهم نیروهایمان را از این جنگهای بی پایان خارج کنم و به خانه بیاورم. ما در آنجا نقش پلیس را داریم، ما نمیجنگیم بلکه کار پلیس را میکنیم. ما که اصلا پلیس نیستیم، به خاطر آنچه که در سه سال گذشته انجام داده ام، ما بزرگترین ارتش دنیا را داریم. ما دو و نیم تریلیون دلار صرف ارتش خود کرده ایم. ما دیگر قرار نیست در آنجا باشیم. ما ترکیه را زیر نظر داریم و امیدواریم که کشورهای دیگر از جمله کشورهای اتحادیه اروپا کاری را که در خصوص این بازداشتیها از ستیزه جویان داعش و خانوادههای آنها باید انجام بدهند، به جا بیاورند.
رایزنی ترامپ با فرماندهان نظامی درباره تحولات شمال سوریه
به گزارش شبکه تلویزیونی الجزیره مباشر، ترامپ بامداد سه شنبه (به وقت تهران) با فرماندهان نظامی ارتش آمریکا برای بررسی اوضاع نیروهای آمریکایی در شمال شرق سوریه تشکیل جلسه داد.
وی در این جلسه گفت: من چند ماه پیش میخواستم طرح خروج از سوریه را اجرا کنم. فرض بر این بود که مداخله ما در سوریه کوتاه باشد، ولی این مسئله محقق نشد.
ترامپ افزود: من با اردوغان تلفنی صحبت کردم و به او گفتم باید نابودی کامل داعش مورد اهتمام او باشد. همچنین با اردوغان در مورد اینکه ترکیه مسئولیت خانودههای اسرای داعش را به عهده داشته باشد، توافق کردیم.
رئیس جمهور آمریکا ادعا کرد: ما گروه داعش را شکست دادیم! و از کشورهایی که اعضای این گروه از آنجا آمده بودند خواستیم آنها را تحویل بگیرند,، ولی پاسخی دریافت نکردیم. کشورهای اروپایی، عراق، ترکیه، ایران و سایر کشورها باید مسئولیت تعامل با اعضای داعش را که به این کشورها باز میگردند به عهده بگیرند.
ترامپ گفت: ما روابط خوبی با متحدان خود داریم و خواهان کمک به کشورهایی که مستحق کمک اند، هستیم.
یکی از مقرهای نظامی آمریکا در سوریه در پی عقب نشینی نیروهای آمریکایی تخلیه شد
مقر نظامی آمریکا در منطقه "تل ارقم" سوریه روز دوشنبه در پی تصمیم ترامپ مبنی بر خروج نیروهای آمریکا از شمال شرق سوریه تخلیه شد.
خبرگزاری رویترز به نقل از شبکه تلویزیونی کردستان بیست و چهار گزارش داد اکنون مقر نیروهای آمریکایی در منطقه تل ارقم در نزدیکی مرز سوریه و ترکیه در شمال خالی شده است.
یکی از مقامهای ارشد دولت ترامپ گفته است که تصمیم برای استقرار مجدد نیروهای آمریکایی در این مقر برخلاف سیاست آمریکا مبنی بر خروج از سوریه است.
آمریکا بخش کوچکی از سربازان خود در نزدیکی مرز ترکیه در سوریه را خارج میکند
یک مسئول بلندپایه آمریکایی اعلام کرد آمریکا تنها بخش کوچکی از سربازان مستقر در سوریه در نزدیکی مرز ترکیه را خارج کرده و آنها را در فاصله بسیار کمتری نسبت به محل فعلی مستقر میکند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از واشنگتن، این مسئول آمریکایی همچنین به روزنامه نگاران گفت: «کاری که ما میکنیم، خروج چندین سرباز از منطقه مرزی و استقرار آنها در همان نزدیکی است».
به گفته او خروج نیرو تنها شامل کمتر از ۲۵ نظامی میشود.
اعلام این جابجایی نیرو چنین تفسیر شد که آمریکا به عملیات نظامی ترکیه علیه کردهای شمال شرق سوریه چراغ سبز نشان داده است.
ولی این مسئول ارشد در وزارت امور خارجه آمریکا تأکید کرد که دونالد ترامپ به روشنی به رجب طیب اروغان، همتای ترکیهای خود، گفته است که آمریکا خواهان چنین عملیاتی نیست.
وی ادامه داد: «ما فکر میکنیم این عملیات، ایده بسیار بدی است».
به گفته او رییس جمهور ترکیه امیدوار بود که از حمایت نظامی دونالد ترامپ در این عملیات برخوردار شود، ولی پاسخ منفی رییس جمهور آمریکا او را غافلگیر کرد.
هدف از خروج سربازان آمریکایی از منطقه مرزی این است که آنها در صورت بروز درگیری میان نیروهای ترکیه و کردها در صحنه حضور نداشته باشند.
مسئول آمریکایی ادامه داد: «ما نمیخواستیم که از حضور نیروهای ما در منطقه اینچنین برداشت شود که آمریکا از عملیات حمایت میکند. همچنین نمیخواستیم اینگونه تصور شود که ما مانع پیشروی ترکیه میشویم؛ بنابراین بهترین اقدام، خروج از منطقه بود».