سفير کشورمان در نشست کمیته دوم مجمع عمومی سازمان ملل
نظام تجارت بين المللی با خطر مواجه است
آل حبيب: اقدامات یکجانبه قهرآمیزِ غیرقانونی آمریکا بنیانهای چندجانبهگرایی را تهدید میکند
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما از نیویورک، سفیر و معاون نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل در نیویورک طی سخنانی در نشست اصلی کمیته دوم مجمع عمومی سازمان ملل گفت: «نمیتوان این واقعیت را نادیده گرفت که تعهد به همکاری چند جانبه به عنوان مبنا و اساس اجرای تعهدات و توافقات جهانی، با فشاری بیسابقه و روزافزون روبرو شده است. گزارش دبیرکل سازمان ملل درخصوص میزان اجرای اهداف توسعه، پیشرفت اندکی را در این زمینه نشان میدهد و تصریح میکند که آسیبپذیرترین کشورها کماکان بیشترین فشار را تجربه میکنند».
اسحاق آلحبیب تصریح کرد یکی از مهمترین دلایل روند نامطلوب فعلی این است که کشورهای توسعه یافته به تعهدات خود در حوزههای مربوط به تامین مالی، انتقال فناوری و ظرفیت سازی در کشورهای درحال توسعه عمل نکردهاند.
تامین مالی توسعه با چالشی بیسابقه مواجه است و ضربات وارد آمده بر پیکره چندجانبهگرایی موجب شده توسعه و تامین مالیِ آن، هر دو با مشکلات عدیدهای روبرو شوند.
وی افزود: سیاستهای مبتنی بر تحریم موجب شده سیستم چندجانبه مالی و تجاری، بسیار ناکارا شود و اکنون این رسالت جامعهی بینالمللی است که تضمین کند تامین مالی توسعه توسط برخی کشورها با اتخاذ اقدامات قهرآمیز یکجانبه به گروگان گرفته نشود.
آل حبیب در ادامه افزود: تجارت بینالمللی هنوز هم پیشرانه اصلی رشد و رفاه و توسعه بوده و این حق هر کشور مستقل است که بتواند بخشی از سیستم چندجانبه تجاری بینالمللی باشد. سیستمی که لازم است جهانی بوده و به طور شفاف، قابل پیشبینی و باز، برمبنای قانون و مقررات و به دور از ملاحظات سیاسی و به شکل فراگیر عمل کند.
معاون نمایندگی دائم کشورمان نزد سازمان ملل تاکید کرد سازمان جهانی تجارت که جمهوری اسلامی ایران برای دو دهه و بنا به سیاسیکاریهای برخی اعضا، از ورود به آن محروم شده است، هماکنون هدف رفتار شدید یکجانبه قرار گرفته و کل نظام تجاری بینالمللی در نتیجه آن با خطر مواجه شده است.
آلحبیب در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: «تغییرات آب و هوایی از مهمترین چالشهای عصر ما بوده و کنوانسیون سازمان ملل درخصوص تغییرات اقلیمی، وظایف و تکالیف کشورها را برای رفع این چالش مشخص کرده است. یکی از مهمترین اصول مندرج در کنوانسیون، اصل مسئولیتهای مشترک، اما متفاوت و نیز موضوع مسئولیت تاریخی کشورهای توسعه یافته است. باید اذعان داشت، اهداف بلندمدت کنوانسیون تنها هنگامی محقق خواهند شد که کشورهای توسعه یافته مسئولیتهای خود را در قبال کشورهای درحال توسعه بپذیرند. نباید فراموش شود که براساس اساس اسناد بینالمللی آب و هوایی، کشورهای توسعه یافته متعهدند که اقدامات مشخصی را برای انتقال فناوری و تامین مالی کافی و به موقع در این خصوص به عمل آورند».
آلحبیب تصریح کرد: «اقدامات یکجانبه قهرآمیزِ غیرقانونی و نامشروع آمریکا ازجمله تحریمهای بیسابقه و توجیهناپذیر آن کشور برعلیه برخی کشورهای درحال توسعه از بهویژه جمهوری اسلامی ایران در سکوت جامعه جهانی به طرز بیسابقهای شدت یافته و بنیانهای چندجانبهگرایی را تهدید میکند».
وی گفت: در چنین وضعیتی، شعار «توسعه برای همه» به یک شعار لوکس و درعینحال، بیمعنی و توخالی تبدیل شدهاست. انباشت بیعدالتی که نتیجهی قهری اقدامات یکجانبه غیرقانونی است به سطحی غیرقابل تحمل رسیده و این نابرابریها درحال وخامت بیشتر هستند. دربرابر چنین فجایعی، جامعهی بینالمللی باید صادقانه و در اسرع وقت دست به اقدام بزند و مسئولیت کشورها درقبال تعهداتشان را یادآور شود.
آلحبیب تاکید کرد رسالت جامعه جهانی هنگامی برجستهتر میشود که درجهی یکجانبهگرایی غیرقانونی و تحریمهای ناعادلانه و نامشروع اقتصادی و سیاسی، حیات یک ملت را تهدید نموده و آنها را هدف «تروریسم اقتصادی» قرار میدهد. این وظیفهی ذاتی جامعه بینالمللی است که طی تصمیمی راسخ، با برداشتن گامهای محکم برمبنای تعهد سیاسی، اقداماتی را در جهت حذف کامل اینگونه اعمال غیرقانونی اتخاذ کند و فضای مناسبی را در همهی سطوح، برای توسعهعادلانه و متوازن همهی کشورها فراهم نماید.
وی افزود، جمهوری اسلامی ایران مصمم است تا علیرغم همه تحریمها و محدودیتهای تحمیلی، آیندهای سرشار از امید و سربلندی و سعادت برای ملت ایران فراهم آورده و به تحقق جهانی فارغ از فقر، گرسنگی، جهالت، بیماری و معضلات آب و هوایی کمک کند.
آل حبیب در پایان گفت، بگذاریم جامعه جهانی، راه خود را به سوی همبستگی، احترام متقابل و عقلانیت بیابد. هرچه زودتر حرکت خود را به این سمت آغاز کنیم، زودتر میتوانیم بر بحرانها و چالشهایی که بشریت با آن مواجه است فائق شویم.