به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، اقشار مختلف مردم در هر دو منطقهی ایرلند شمالی و جمهوری ایرلند با ناخرسندی به گزارشهایی واکنش نشان دادند که از بازگشت مرز جنجالی (بین دو منطقه) در طرح تازهای حکایت دارد که دولت انگلیس برای برگزیت (خروج انگلیس از اتحادیه اروپایی) پیشنهاد داده است.
ویلی پرون (Willy Prone)، گل فروشی است که هر دو هفته یک بار و بیش از ۲۵ سال است به بازار قدیمی در نیوری (Newry) سر میزند. وی روز پنج شنبه گفت: از این میترسد بازرسی گمرکی از گل هایش خیلی طول بکشد و او را به دردسر بیندازد؛ از طرفی شاید کالاهایی که همراه دارد به سلامت از بازرسی نگذرند.
پرون گفت: این یعنی ما باید صف بکشیم، خیلی خیلی وقت گیر است، هر چه همراه داریم نشان بدهیم؛ به ناچار باید فهرستی از هر آنچه داریم تهیه کنیم، کاری که در کسب و کار من عملی نیست. این را سالها پیش آزموده ام؛ خواهرم سالها پیش همین کار را انجام میداد، اما رهایش کرد. نمیتوانست ادامه بدهد؛ خیلی وقت گیر بود. از این رو اگر به همین ترتیب بخواهد اجرا بشود من هم دیگر کار نمیکنم. در همین جنوب به بازارهای بیشتری سر میزنم.
برای جان کرونوگ (John Cronogue)، پایان مرز نامرئی، گامی بزرگ به گذشته (عقب گردی بزرگ) به شمار میآید. کرونوگ و خانواده اش در جنوب زندگی میکنند، اما برای دید و بازدید از خانواده همسرش، مسافر همیشگی شمال هستند. او گفت: دورانی را به یاد میآورد که در اواخر قرن بیستم و در جریان جنگ داخلی در ایرلند شمالی، مردم مجبور بودند از بازرسیهای مرز نظامی شده بگذرند.
کرونوگ گفت: همه مردم هنگامی که دیدند میتوان بدون هیچ دردسری به شرق تا غرب، شمال تا جنوب و هر زمان که دلشان بخواهد رانندگی کنند احساس شادی و آسایش داشتند؛ تنها چیزی که تغییر میکرد تغییر واحد اندازه گیری سرعت از کیلومتر به مایل بود یا شاید رنگ صندوقهای پست تفاوت داشت؛ این چیزها برای هیچ کس مهم نبود. هر کسی در پی کسب و کار خودش بود. من فکر میکنم هر نوع مرزی بین دو منطقه تعریف شود چه به شکل منطقه حائل باشد و هر شکل و شمایل دیگری - تنها مرزی که میتوانم مجسم کنم منطقه غیرنظامی شده بین دو کره شمالی و جنوبی است -، اما مشخص است که به این بدی نخواهد بود. پایان مرز نامرئی (بین دو ایرلند) گامی زیانبار به جلو خواهد بود که برای بازرگانی و تجارت در دو سوی این مرز نامرئی مناسب نیست.
طرح تازهای که بوریس جانسون، نخست وزیر انگلیس پیشنهاد داده بر حفظ مرز آزاد بین ایرلند شمالی و جمهوری ایرلند تمرکز دارد؛ جمهوری ایرلند عضو اتحادیه اروپا است - نکتهای که در توافق بر سر برگزیت، اصل دعوا بر سر آن است.
انگلیس پیشنهاد داده ایرلند شمالی احتمالا برای مدت زمانی طولانیتر در زمینهی داد و ستد کالا به قوانین و مقررات اتحادیه اروپا پایبند باقی بماند. در طرح پیشنهادی لندن محدودیت زمانی برای چنین وضعیتی در نظر گرفته نشده، گرچه مجلس ایرلند شمالی باید هر چهار سال به ادامه آن رای بدهد.
اما این مجلس هم بیش از دو سال است که به علت مناقشه بین احزاب اصلی که قدرت را تقسیم کرده اند - احزاب ملی گرا و اتحادیه صنفی - در حالت تعلیق قرار دارد.
بر اساس این طرح، بازرسیهای گمرکی احیا میشوند، اما جانسون گفته این بازرسیها را در نقاط دیگری از زنجیره تامین کالا و دور از مرز میتوان انجام داد.