برگههای تقویم ورق میخورد و خط روزگار بر چهرهها مینشیند؛ دیری نمیگذرد که دوره سالمندی از راه میرسد
امسال در کشور ما هفته سالمند از سوم مهر آغاز شد و تا امروز که روز جهانی سالمند است با شعار فرصتهای برابر برای تمام سنین پاس داشته شد، سازمان ملل در سال ۱۹۸۲ شورای جهانی سالمندی را تشکیل داد و در همان سال طرحی را برای تعیین یک روز جهانی برای سالمندان ارائه داد تا اینکه در سال ۱۹۹۰ این شورا اول اکتبر را روز جهانی سالمندان تعیین کرد.
دوره سالمندی که میتواند بهترین دوران برای انتقال تجربه به نسل جوان باشد که در کشور ما رو به فزونی است حالا این سالمندان که نزدیک ۱۰ درصد جمعیت کشور را تشکیل میدهند نیاز به امکانات رفاهی اجتماعی بهداشتی و درمانی دارند.
آقای دکتر سعید نمکی وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی بارها در همایشهای مختلف عنوان کردند با افرادی روبرو هستیم که جوانی نکرده پیر میشوند، اینها احساس افسردگی و سرباری میکنند از این رو باید به فکر اصلاح زیرساختهای اساسی باشیم، سالمندان باید نشاط اجتماعی داشته باشند تا همزمان با افزایش طول عمر، کیفیت زندگی این افراد بهتر شود.
آقای علیرضا رئیسی معاون بهداشت وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی گفت: ما در حوزه سلامت ۲۳ وظیفه را برای سالمندان تعریف کرده و در حال اجرا هستیم.
وی ادامه داد: دستگاههای مرتبط با سالمندان از جمله وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، سازمان بهزیستی و شهرداریها باید دست در دست یکدیگر برای رفاه حال سالمندان با رعایت ویژگیهای جسمی و روحی سالمندان از حمل و نقل و خدمات عمومی شهر تا امکانات رفاهی، تفریحی و سلامت و درمان این گروه را تکریم کنند از این رو در سند ملی سالمند که امروز رونمایی میشود وظایف هر گروه مشخص شده است.
معاون بهداشت وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی به کاهش مرگ و میر نوزادان و افزایش ۲۰ سال امید به زندگی در کشور اشاره کرد و گفت: مراقبت از سلامت از زمان قبل تولد تا دوره کودکی و جوانی و میانسالی پایه گذار سلامتی در سالمندی است.
آقای رئیسی در عین حال با بیان اینکه تا ۳۰ سال آینده ما سالمندترین کشور منطقه هستیم و زنگ خطر به صدا در آمده است ابراز نگرانی کرد و گفت: دستگاههای مسؤول باید فکری هم به حال سیاستهای جمعیتی کشور داشته باشند.
وی افزود: ایجاد امکانات برای ازدواج جوانان و تسهیلات مسکن اقتصاد و فرهنگ سازی برای دوری از تک فرزندی و بازنگری در سیاستهای جمعیتی از جمله راهکارهای بستر سازی برای جوان سازی جمعیت در سالهای آینده است.
بنا به گفته رئیسی بیشترین سالمندان کشور در استان گیلان هستند و سیستان و بلوچستان کمترین سالمند را دارند.
آقای سید حامد برکاتی مدیر کل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس نیز در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما به روند سرعت سالمندی جامعه اشاره کرد و گفت: تکریم سالمندان مسألهای است که همه دستگاههای مربوط باید به آن توجه داشته باشند، اما سالمندی در آینده نیز مسألهای است که از هم اکنون باید بسترهای لازم آن فراهم شود.
وی گفت: بر اساس آمارهای سازمان بهداشت جهانی ایران سریعترین اُفت از ۳ به ۲ فرزند را در دنیا داشته است برخی کشورها در بازه زمانی ۱۰۰ ساله از ۳ به ۲ فرزند رسیده اند، اما در ایران کمی بیشتر از یک دهه به این وضعیت رسیده ایم، آهنگ رشد سالمندی نیز همین گونه است.
آقای برکاتی به جمعیت سالمندی دنیا در سال ۲۰۵۰ میلادی اشاره کرد و گفت: چهار منطقه دنیا در ۳۰ سال آینده بیش از ۳۰ درصد جمعیتشان سالمند خواهد بود که اروپای غربی، امریکای شمالی، اسیای جنوب شرقی و در آسیای مرکزی فقط ایران است که به این آمار میرسد.
وی تأکید کرد: چالش سالمندی در آینده جدی است از این رو وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی از ۵ سال پیش برنامه جدی آینده نگاری سلامت را آغاز و در یک سال اخیر نیز آن را تقویت کرده است، از جمله استانداردسازی فضای فیزیکی مراقبت از سالمندان و مراکز ویژه خدمت رسانی به سالمندان انجام شده است.
آقای برکاتی گفت: بحث افزایش جمعیت را باید جدی گرفت، ترکیب جمعیت جوان کشور که مولد و پویا باشد در نظر بگیریم و باید برای ساختارهای توسعه برنامه ریزی کرد.
وی گفت: برابر آمار ثبت احوال که هنوز به صورت رسمی منتشر نشده نرخ زاد و ولد به زیر یک و ۹ دهم رسیده که این آمار در ۵ سال منتهی به ۹۵ دو و یک صدم بوده است، آمار کنونی نگران کننده است و باید برنامههای جدی داشت.
در اهداف توسعه پایدار سازمان ملل متحد آمده است که توسعه و پیشرفت تنها در صورتی محقق خواهد شد که تمامی افراد در سنین مختلف در نظر گرفته شوند، تقویت جایگاه سالمندان در تمامی ابعاد توسعه از جمله ارتقای مشارکت فعال آنان در حیات اجتماعی، اقتصادی و سیاسی یکی از روشهای تضمین فراگیری آنان و کاهش نابرابریهای اجتماعی است در همین راستا صبح امروز سند ملی سالمندان کشور با همکاری وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی، سازمان بهزیستی و شهرداری تهران رونمایی شد.
مریم صادقی؛ خبرگزاری صدا و سیما