مراسم گرامیداشت روز جهانی سالمند
"سالمندمحور"شدن طرح ها و برنامه های سالمندان
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی: روند سالمندی پرسرعتتر از روند افزایش جمعیت است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، محمد شریعتمداری در همایش بزرگداشت روز سالمند با حضور وزیر بهداشت، نمایندگان سازمان بهزیستی، نمایندگان مجلس و برخی از سالمندان تهرانی گفت: روند سالمندی پرسرعتتر از روند افزایش جمعیت است و سنین بالای ۳۰ سال در سال ۱۴۳۰ به یک چهارم جمعیت میرسند.
وی با بیان اینکه نیازمند برنامهریزی مناسب بهداشتی درمانی و اجتماعی در این زمینه هستیم، گفت: دولت امکان خدماتدهی به این جمعیت عظیم را بدون مشارکت مردم ندارد.
آقای شریعتمداری با یادآوری اینکه پارسال از سند ملی سالمندی در این همایش صحبت و امسال از این سند رونمایی شد، گفت: برای استفاده از توانمندیهای سالمندان و زندگی همراه با عزت آنان باید طرحی نو در اندازیم.
وی با بیان اینکه شورای ملی سالمندان برای اجرایی کردن تصمیمهای اساسی در خدمترسانی به سالمندان فعالیت مناسبی برنامه ریزی میکند، گفت: مهمتر از این کار مشارکت سالمندان و سازمانهای مردم نهاد در این زمینه است، مشارکت سالمندان و سازمانهای مردم نهاد نه تنها در زمینه اجرا که در زمینه تصمیم سازی و تصمیم گیریها هم بسیار لازم است.
وزیر رفاه گفت: مدیریت شورای عالی سالمندی بر عهده سازمان بهزیستی است و این سازمان ظرفیتهایی را در نظر بگیرد تا سالمندان خودشان بگویند چه نیازهایی دارند و با توجه به محدودیتهای کشور برای خودشان برنامهریزی کنند و احساس نکنند دولت برای آینده آنها تصمیم میگیرد.
وی افزود: تا سال آینده باید این مسیر را اصلاح میکنیم و سازمانهای مردمنهاد سالمندی در این تصمیم سازیها مشارکت میکنند.
آقای شریعتمداری گفت:: نیازمند برنامهریزی مناسب بهداشتی درمانی و اجتماعی هم در این زمینه هستیم.
وی در ادامه افزود: ۸۰ درصد سالمندان ایرانی در خانههای خود زندگی میکنند که ارزشمند است، احساس مفید بودن در سالمندان هم بسیار مهم است.
افزایش جمعیت سالمند کشور
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی: جمعیت سالمندی در کشور روبه افزایش است.
محمد شریعتمداری در مراسم گرامیداشت روز جهانی سالمند، گفت: ۸۰ درصد سالمندان کشور در خانه زندگی میکنند. ضروری است از ظرفیت سالمندان استفاده و زندگی آرام همراه با عزت برای آنها فراهم شود.
وی افزود: شورای ملی سالمندان باید تصمیمات دولت را اجرا و از نظرات سازمانهای مردم نهاد نیز استفاده کند.
وزیر تعاون با اشاره به وجود ۷۰۰ میلیون جمعیت بالای ۶۰ سال در دنیا گفت: این جمعیت در سال آینده افزایش پیدا میکند، البته در کشور ما روند سالمندی سریعتر از افزایش جمعیت پیش میرود.
شریعتمداری افزود: رشد جمعیت سالمندی ۳.۶ درصد است، در حالی که رشد جمعیت کشور ۱.۲ درصد است و این نشان میدهد جمعیت سالمندی ۳ برابر از رشد جمعیت سبقت گرفته است.
وی ادامه داد: تعداد جمعیت بالای ۶۰ سال در سال ۱۴۰۴ به یک چهارم جمعیت کشور میرسد و تعداد سالمندان از ۱۳ میلیون نفر میگذرد، اگر برنامهریزیهای لازم صورت نگیرد، با مشکلات فراوانی روبهرو خواهیم شد.
شریعتمداری گفت: باید اقداماتی انجام دهیم که سالمندان احساس مفید بودن کنند و جایگاه واقعی آنها در جامعه مشخص شود. سالمندان باید پس از بازنشستگی باز هم در زمینه شغلی خود مشارکت داشته باشند، در این صورت احساس حیات میکنند و امید به زندگی در آنها زیاد میشود.
نمکی،وزیر بهداشت
ایجاد خانههای محلی برای سالمندان
وزیر بهداشت گفت: با کمک شهرداری و بهزیستی در نظر داریم خانههای محلی برای سالمندان ایجاد کنیم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، سعید نمکی در مراسم روزجهانی سالمند گفت: برخی خانوادهها مجبورند در طول روز پدر یا مادر سالمند خود را در خانه سالمندان بگذارند، باید مجموعههایی فراهم شود که سالمندان دور هم باشند، اما شب به خانه باز گردند تا عشق در خانواده به وسیله سالمندان پایدار بماند.
وی افزود: جمعیت سالمند کشور در حال افزایش است در حالیکه نرخ رشد جمعیت جوان در حال کم شدن است و بین این دو تعادل وجود ندارد.
وزیر بهداشت گفت: نرخ رشد جمیت زنان سالخورده از مردان سالخورده پیشی گرفته است به این دلیل که در کشورهای در حال توسعه سلامت مردان نادیده گرفته شده که این به فرهنگ ما مربوط است. مردان کمتر به آزمایشهای دورهای و سلامت توجه میکنند.
نمکی گفت: اگر بخواهیم راهی برای رسیدگی به سالمندان پیدا کنیم باید نشاط اجتماعی را بالا ببریم تا کیفیت زندگی افزایش پیدا کند. باید به سنتهای گذشته بازگردیم. مادربزرگ و پدربزرگان را از کودکان جدا کردیم و بین این دو نسل فاصله انداخته ایم.
وی افزود: سند ملی سالمندان از افتخارات ماست که به کمک دستگاههای دولتی و به عنوان یک کار بین بخشی پیگیری میشود ما سعی میکنیم کیفیت زندگی را برای سالمندان بالا ببریم.
حناچی ،شهردار تهرانححناچیح ححناچیناچیناچیناچیحناشهردار تهرانشهردار تهرانچی، شهردار تهران
پروژههای مناسب سازی نشده بهره برداری نمیشوند
شهردار تهران: پروژهای که در تهران برای همه اقشار مناسب سازی نشده باشد را افتتاح نمیکنیم.
پیروز حناچی در مراسم گرامیداشت روز جهانی سالمند در برج میلاد افزود: یکی از چالشهای اساسی جوامع، سالخوردگی جمعیت است. طبق گزارشهای سازمان ملل، سالخوردگی جمعیت بی سابقه است. این موضوع فراگیر و جهانی است و تمامی کشورهای جهان با آن مواجه اند و موضوعی بازگشت ناپذیر است.
شهردار تهران گفت: در حال حاضر با افزایش ملاحظات بهداشتی، امید به زندگی درکشور افزایش یافته و بر همین اساس جمعیت سالمندان افزایش مییابد. اگر برای این مسئله برنامه داشته باشیم میتوانیم به چشم یک فرصت به این پدیده نگاه کنیم.
حناچی با بیان اینکه سن امید به زندگی از سال ۵۵ تا ۹۵ برای مردان از ۵۷ سال به ۷۴ و برای زنان به ۷۶ سال افزایش یافته است، افزود: تا سال ۱۴۳۰ یک چهارم جمعیت کشور را سالمندان تشکیل خواهند داد و باید فرمایش مقام معظم رهبری در خصوص افزایش جمعیت کشور را هدف قرار دهیم.
وی افزود: جمعیت سالمندی تهران از ۵.۴ درصد در سال ۶۵ به ۱۰.۵ درصد در سال ۹۵ رسیده است و این یعنی میانگین جمعیت سالمندی در شهر تهران یک درصد بالاتر از میانگین کل کشور است.
شهردار تهران گفت: منطقه سه تهران با ۲۱ درصد جمعیت سالمندی و مناطق ۱ و ۶ با ۱۸ درصد بیشترین جمعیت سالمندی را در تهران دارند. همچنین مناطق ۲، ۵ و ۴ جمعیت سالمندی بالایی دارند که این نشان میدهد ما در این مناطق باید توجه ویژهای به مناسب سازی معابر داشته باشیم.
حناچی ادامه داد: در مطالعات مرکز تحقیقات سلامت مشاهده شد ۶۶.۸ درصد سالمندان کارهایشان را خود انجام میدهند و ۱۲ درصد سالمندان برای انجام امور به دیگری وابسته هستند. با برنامه ریزی مناسب میتوانیم این معضل را حل کنیم.
وی گفت: ۲۵.۴ درصد سالمندان در شش ماه گذشته یک بار زمین خورده اند. ممکن است همه اینها به خاطر فضای شهری نباشد، اما این آمار نشان میدهد در فضای بیرون از خانه، سالمندان آسیب پذیرترند.
شهردار تهران ادامه داد: از سوی دیگر توجه به سلامت روانی و اجتماعی سالمندان بسیار مهم است. طبق آمارها متاسفانه ۴۱ درصد زنان و ۲۸.۸ مردان سالمند افسردگی دارند. البته گزارش همکاران من نشان میدهد ما جزو ۱۰ کشور موفق در زمینه سالمندان هستیم و اقدامات اجتماعی تاثیرگذاری که توسط نهادها انجام شده است موفقیت بزرگی است که باید ادامه پیدا کند.
حناچی گفت: شعار ما «تهران شهری برای همه است» و مناسب سازی معابر شهری برای همه اقشار به خصوص سالمندان مهم است. جمعیت معلولان در شهر ما ۳ تا ۵ درصد است، اما اگر این جمعیت به سالمندان و بانوان باردار یا هر فردی که مجبور است از عصا و ویلچر استفاده کند، اضافه شود به ۳۵ درصد افزایش پیدا میکند.
حناچی شهردار تهران
ضرورت نصب بالابر و پله برقی در همه ایستگاه های مترو
شهردار تهران: نصب بالابر و پله برقی از الزامات همه ایستگاههای مترو است.
پیروز حناچی در حاشیه مراسم گرامیداشت روز جهانی سالمند که امروز در برج میلاد برگزار شد، با حضور در جمع خبرنگاران گفت: بحث مناسب سازی فضاهای عمومی را نه فقط برای سالمندان که برای تمام گروههای سنی و معلولان و به طور کلی افرادی که به هر دلیل مشکل حرکتی دارند، پیگیری میکنیم.
وی افزود: در کوتاه مدت نیز هیچ طرحی بدون رعایت استانداردهای مناسب سازی بهره برداری نمیشود و در میان مدت تمامی پارکها و در درازمدت تمامی فضاهای عمومی مناسب سازی خواهد شد و کمیتهای در شهرسازی هم این موضوع را پیگیری میکند.
آقای حناچی اظهار کرد: در فضاهای عمومی و ورزشی مزایایی برای سالمندان در نظر گرفته ایم و تلاش میکنیم کیفیت این اقدامات را افزایش دهیم.
شهردار تهران همچنین در پاسخ به این سوال که در سند سالمندی شهرداری چه وظیفهای دارد، گفت: آن بخشهایی که مربوط به مناسب سازی فضاهای فیزیکی و در مقیاس محلات است بر عهده شهرداری است، اما نفس دور هم نشستن دستگاههای ذیربط منجر به حصول نتایج بهتری خواهد شد.
آقای حناچی درباره مناسب سازی ایستگاههای مترو برای سالمندان نیز عنوان کرد: ایستگاههای مترو معمولا استانداردهای خاصی دارد، بالابر و پله برقی جزو الزامات ایستگاههای مترو است و ما تلاش میکنیم این تجهیزات در همه ایستگاههای مترو وجود داشته باشد. البته در شرایط فعلی که با تحریمها روبرو هستیم ممکن است در تهیه این تجهیزات مشکلاتی وجود داشته باشد، با این وجود تلاش میکنیم مسائل را برطرف کنیم.
رئیس سازمان بهزیستی کشور
۱۰ درصد جمعیت کشور سالمندند
رئیس سازمان بهزیستی کشور: ۱۰ درصد جمعیت کشور را سالمندان تشکیل میدهند.
وحید قبادی دانا در مراسم گرامیداشت روز جهانی سالمند افزود: نرخ رشد جمعیت در کشور ۱/۲۴ درصد است و رشد نرخ سالمندی ۳/۶ درصد است که نسبت به رشد جمعیت افزایش چشمگیری دارد.
وی ادامه داد: در سال ۱۴۳۰ یک چهارم جمعیت ایران را سالمندان تشکیل میدهند.
قبادی دانا افزود: سالمندان بنیان خانواده هستند. باید فرصت مناسبی را برای این عزیزان ایجاد کنیم تا یک زندگی مستقل با مشارکت فعال را در جامعه و خانواده تجربه کنند.
وی افزود: بر این اساس باید پوشش بیمهای سالمندان و دیگر مسائل آنان مدنظر گرفته شود.
رئیس سازمان بهزیستی گفت: سالمندان باید در منزل نیز شرایط خوبی داشته باشند. در رابطه با فضای اجتماعی هم باید معابر عمومی، بانکها و ادارات را طوری بهسازی کنیم که شرایط خوبی برای سالمندان وجود داشته باشد.
وی ادامه داد: سالمندی را باید بعنوان دوره مهم زندگی بشناسیم و بدانیم پایان زندگی نیست بلکه مانند دوران کودکی یک اصل مهم زندگی است.
رئیس سازمان بهزیستی خاطرنشان کرد: دبیرخانه ملی سامندان در سازمان بهزیستی آغاز به کار کرده و امروز سند ملی سالمندی رونمایی میشود.
وی گفت: هم اکنون ۶۰۰۰ سالمند در ۳۰۰ مرکز شبانه روزی نگهداری میشوند.
جوادی یگانه معاون امور اجتماعی و فرهنگی
امکان استفاده سالمندان از امکانات شهرداری تهران تنها با یک کارت
تا پایان سال امکان استفاده سالمندان از امکانات شهرداری تهران تنها با یک کارت فراهم خواهد شد.
محمدرضا جوادی یگانه معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران در حاشیه مراسم گرامیداشت روز جهانی سالمند که در برج میلاد برگزار شد، با حضور در جمع خبرنگاران درباره نقش شهرداری تهران در سند ملی سالمندان گفت: بخشی از این سند که به عهده شهرداری است مناسب سازی فضاهای شهری برای همه سنین است.
وی افزود : بخشی که ما در معاونت فرهنگی و اجتماعی انجام می دهیم و در سند هم هست اجرای برنامه های فرهنگی و هنری در محلات است.
معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران درباره اقدامات این معاونت برای سالمندان عنوان کرد: مطالبه اصلی سالمندان در این زمینه دریافت کارت منزلت، کارت مترو، کارت ورزش و فرهنگسرا است و طبق برنامه ای که ما تا پایان سال اجرایی خواهیم کرد سالمندان با یک کارت می توانند از همه امکانات شهرداری تهران استفاده کنند.