به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما از کابل، رئیس کمیسیون انتخابات افغانستان گفت:: برای پیشگیری از بحران، باید مراحل باقی مانده انتخابات را با دقت مدیریت کنیم.
«حوا علم نورستانی» در مصاحبه با خبرگزاری صدا و سیما گفت: اگر همه ما به قانون و دمکراسی متعهد باشیم و نامزدهای ریاست جمهوری افغانستان نتایج انتخابات را بپذیرند، این کشور به بحران نخواهد رفت. وی نگرانیهای امنیتی و برگزار نشدن همزمان انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای استانی افغانستان را از عوامل پایین بودن سطح مشارکت مردم در انتخابات ریاست جمهوری دانست و افزود: با توجه به مشکلات و نگرانیهای امنیتی، سطح مشارکت مردم از نظر ما قانع کننده بود.
خانم نورستانی گفت: کمیسیون انتخابات افغانستان به تامین شفافیت انتخابات، احترام و حراست از آرای مردم متعهد است و نامزدهای ریاست جمهوری نیز مطابق گذر واژهای که در اختیار آنها قرار داده ایم به میزان آرای خود در کمیسیون انتخابات دسترسی دارند. وی درباره رفتن به دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان هم گفت: ما برای برگزاری دور دوم انتخابات ریاست جمهوری آمادگی داریم، اما امیدواریم این انتخابات به دور دوم کشیده نشود و در دور نخست خاتمه یابد.
با گذشت دو روز از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری افغانستان، روند انتقال صندوقهای رای از مراکز رای گیری به مراکز استانها سپس به پایتخت این کشور ادامه دارد، اما هنوز در مراحل ابتدایی خود است.روند انتقال صندوقهای اخذ رای به کابل با دشواریهای امنیتی نیز روبرو است، زیرا طالبان بیست نفر از کارمندان کمیسیون انتخابات و ناظران انتخاباتی را ربوده اند. همچنین کمیسیون انتخابات افغانستان اعلام کرد تاکنون نزدیک به دو میلیون و دویست هزار رای از سه هزار و هفتصد مرکز رای گیری شمارش شده است.
آرای شمارش شده تقریبا شامل هشتاد درصد آرای کل مراکز رای گیری در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان است، این آرا نشان میدهد که کمتر از بیست درصد کسانی که برای شرکت در انتخابات نام نویسی کرده بودند پای صندوقهای رای آمدند همچنین این میزان مشارکت در مقایسه با جمعیت بالای ۱۸ سال افغانستان حدود ۱۰ درصد است.
«یوسف رشید» رییس بنیاد انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان درباره حضور کمرنگ مردم در انتخابات ریاست جمهوری گفت: مشکلات فنی، بی اعتقادی مردم به انتخابات و تهدیدهای امنیتی از عوامل حضور کمرنگ مردم در انتخابات است.
«نعیم ایوب زاده» رئیس بنیاد انتخابات شفاف افغانستان نیز درباره حضور کمرنگ مردم در انتخابات گفت: برخی افراد تصور میکنند که نتیجه انتخابات از قبل تعیین شده و نیازی به رای دادن آنها نیست.
در کنار این مشکلات انتخاباتی «قاسم الیاسی» سخنگوی کمیسیون شکایات انتخاباتی افغانستان نیز اعلام کرد: تاکنون دو هزار و دویست و هفتاد و پنج مورد شکایت از روز برگزاری انتخابات ریاست جمهوری به کمیسیون شکایات داده شده است.
وی افزود: موضوع بیشتر این شکایات، خرابی دستگاههای بیومتریک، نبود نام رای دهندگان در فهرست مراکز رای گیری، مشکلات و نواقص فهرستهای رای دهندگان و تاخیر در گشایش مراکز رای گیری است.
نتیجه ابتدایی انتخابات ریاست جمهوری افغانستان قرار است ۲۷ مهر اعلام شود و نتیجه قطعی نیز ۱۶ آبان ماه اعلام خواهد شد، این در حالی است که همزمان ۴ تیم انتخاباتی از هم اکنون پیروزی خود را در انتخابات اعلام میکنند.
آمارهای اعلام شده از میزان حضور مردم در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان نشان میدهد که در هجده سال حضور نظامیان آمریکایی در افغانستان، این انتخابات با کمترین حضور مردم برگزار شد و این در حالی است که دولت سازی یکی از شعارهای آمریکا در افغانستان بوده است.