کارشناس مسائل قفقاز و آسیای میانه از اجرای توافق نامه گمرکی ایران و اعضای اتحادیه اوراسیا از آبان ماه خبر داد
وی گفت: اجرای این موافقتنامه، با ایجاد فرصت و زمینه قابل توجه به ایران کمک میکند تا بتواند روابط اقتصادی، مبادلات کالا و صادراتش را به کشورهای عضو اوراسیا افزایش دهد.
آقای بهمن با اشاره به برگزاری چهارمین اجلاس بین المجالس اوراسیا در قزاقستان گفت: این اجلاس، شامل گستره وسیعی از کشورهای آسیایی و اروپایی است و تنوع شرکت کنندگان، بیان گر اهمیت آن است.
وی این اجلاس را مقدمه توسعه همکاریهای اقتصادی میان کشورهای عضو برای حضور در اتحادیه اقتصادی اوراسیا دانست و افزود: بین المجالس اوراسیا به طور موازی در کنار این اتحادیه تشکیل شده است تا برای کشورهای مختلفی که مایل به عضویت در این اتحادیه هستند، آمادگی ایجاد کند.
بهمن گفت:: حضور در نشست بین المجالس اوراسیا و رایزنیها در این اجلاس، به توسعه همکاریهای اقتصادی میان ایران و کشورهای مختلف اروپایی و آسیایی منجر میشود.
این کارشناس مسایل سیاسی همچنین درباره اهداف جمهوری اسلامی ایران از حضور فعال در اجلاس بین المجالس اوراسیا گفت: یکی از موضوعاتی که کشورمان در سالهای گذشته پیگیری کرده، توسعه روابط خارجی به ویژه با کشورهای همسایه و آسیایی بوده است.
وی افزود: با توجه به حضور گسترده کشورهای مختلف آسیایی در نشست بین المجالس اوراسیا، این اجلاس فرصت مناسبی برای ایران است تا ضمن امضای موافقتنامههای دوجانبه با کشورهای عضو، رایزنی هایش در حوزه اقتصاد بین الملل را پیش ببرد.
این کارشناس مسائل قفقاز و آسیای میانه همچنین با اشاره به جایگاه مهم اتحادیه اقتصادی اوراسیا گفت: بین المجالس اوراسیا، هسته مرکزی تعامل با این اتحادیه است که با حضور پنج کشور تشکیل شد و کشورهای دیگر به ویژه ایران، ترکیه، چین، هند و حتی کشورهای دیگری از شرق آسیا هم تمایل دارند به آن بپیوندند.
وی افزود: بین المجالس اوراسیا میتواند زمینه حضور این کشورها در اتحادیه اقتصادی اوراسیا را به عنوان عضو دائم یا ناظر فراهم کند و برخی کشورها نیز میتوانند از این طریق، طرف قرارداد این اتحادیه باشند.
بهمن گفت: کشورهای مختلفی نیز با حضور دربین المجالس اوراسیا، مذاکرات متعددی را با اعضای این اتحادیه داشتند و علاوه بر همکاری سازمان یافته و متشکل، در قالب اتحادیه اوراسیا نیز میتوانند روابط اقتصادی خود را توسعه دهند.
وی افزود: کشورها علاوه بر اینکه میتوانند به صورت دو یا چند جانبه با اوراسیا تعامل داشته باشند، در قالبهای دیگری نیز به صورت انفرادی میتواند روابط اقتصادی شان را توسعه دهند.
بهمن گفت: حضور در بین المجالس اوراسیا علاوه بر فراهم کردن فرصت مناسب برای مذاکره میان کشورهای عضو، زمینه تسریع در توافق نامهها را هم فراهم میکند، زیرا مجالس کشورهای عضو به عنوان نهادهای قانونگذار علاوه بر تصویب توافق نامههای بین المللی، نقش قابل توجهی در مناسبات بین المللی دارند.
این کارشناس مسائل سیاسی، دیپلماسی پارلمانی در بین المجالس اوراسیا را نقطه عطف مذاکرات عالی برای تسریع در اجرای قراردادها دانست.
بهمن همچنین درباره تاثیر اجلاس بین المجالس اوراسیا در مقابله با سیاست یکجانبه گرایی امریکا گفت: یکی از مسائل مهمی که هم در اتحادیه اوراسیا و نیز در روابط دو جانبه ایران و روسیه مورد مذاکره قرار گرفته، حذف دلار از مبادلات فی مابین و جایگزینی پول ملی کشورها برای روابط تجاری است.
وی با اشاره به اِعمال تحریمهای یک جانبه امریکا علیه ایران و روسیه و ایجاد محدودیت در تبادلات بانکی این کشورها تاکید کرد: اگر کشورهای عضو اوراسیا در مبادلات اقتصادی به سمت استفاده از پول ملی بروند، علاوه بر کنار زدن محدودیتها و فشارهای یک جانبه امریکا، میتوانند به مسیر روند تضعیف ارزش جهانی دلار را هموارتر کنند.
بهمن افزود: با افزوده شدن کشورهای متعدد به این سازوکار و استفاده از پول ملی در تبادلات مالی، از نقش دلار در اقتصاد بین المللی کاسته میشود و این مساله میتواند اقتصاد امریکا را با چالش مواجهه کند.
وی گفت: در همین چارچوب مذاکرات دوجانبه مختلفی میان کشورهای ایران، چین، ترکیه، و روسیه، انجام شد و کشورهای مختلف حوزه اوراسیا هم در تلاشند تا در سایه همکاری با یکدیگر، بتوانند دلار را از مناسبات اقتصادی شان حذف کنند.
این کارشناس مسائل قفقاز و آسیای میانه افزود: کشورهای عضو اوراسیا میتوانند با یکدیگر مبادلات کالا- به ویژه کالاهای تحریم شده توسط امریکا و غربیها- داشته باشند و بدون وابستگی به این کشورها، بخش مهمی از نیازهایشان را تامین میکنند.
بهمن با اشاره به اعمال فشار امریکا بر کشورهای مستقل جهان گفت: این فشارها فقط منحصر به ایران و خروج امریکا از برجام نیست، بلکه امریکاییها در جنگ تجاری با دیگر کشورها مانند چین هم چنین فشارهایی اعمال میکنند.
بهمن گفت: امریکا در سطوح امنیتی و نظامی با خروج از پیمانهای هسته ای، به روسیه اعمال فشار میکند و حتی کشورهایی مانند ترکیه را نیز که به شکل سنتی جزو متحدان غرب بود، تحریم کرد.
این کارشناس مسائل سیاسی افزود: امریکا به تمام کشورهایی که خواهان اعمال رویه مستقل در سیاست خارجی خود هستند یا از سیاستهای جهانی کاخ سفید پیروی نمیکنند، فشار وارد میکند.
وی گفت: با توجه به اینکه بسیاری کشورهای عضوبین المجالس اوراسیا با این فشار و محدودیتها روبرو هستند، میتوانند ضمن فراهم کردن زمینه همکاری با یکدیگر، استقلال خود در سیاست خارجی را حفظ کرده و در برابر امریکا ایستادگی کنند.
بهمن تاکید کرد: در شرایط کنونی برگزاری اجلاس بین المجالس اوراسیا در قزاقستان علاوه بر زمینه سازی برای توسعه همکاری میان کشورهای عضو، این پیام آشکار را به امریکا میدهد که سیاستهای یک جانبه و اعمال فشار، محدودیت و چالش برای کشورهای مستقل، کارآمد نخواهد بود و کشورهای عضو میتوانند با همکاری، بسیاری از این فشارها را بی اثر کنند.
چهارمین اجلاس روسای مجالس اوراسیا از امروز در قزاقستان آغاز به کار کردکه در آن نایب رئیس مجلس شورای اسلامی و هیات همراهش در این اجلاس حضور دارند.