شافعي گفت: سند تاسیس اتاق بازرگانی اتحادیه اقتصادی اوراسیا فردا در قرقیزستان امضا میشود.
وی افزود: سند تاسیس این اتاق مشترک بازرگانی، فردا چهارشنبه با حضور مسئولان اتاقهای بازرگانی ایران و این پنج کشور امضا میشود که زمینه ساز اتصال فعالان اقتصادی و مبادله اطلاعات تجاری اقتصادی میان این کشورها خواهد بود و مبدا تعیین کنندهای برای توسعه روابط همه جانبه آنان در این عرصه خواهد شد که اتفاق قابل توجهی است.
آقای شافعی، گفت: در خصوص ایجاد دبیرخانه اتاق مشترک بازرگانی اوراسیا نیز پیشنهاد کرده ایم که این دبیرخانه هر دوسال در یکی از کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا مستقر شود.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران همچنین درباره ظرفیتهای اتحادیه اوراسیا برای همکاری اقتصادی با کشورمان گفت: حجم معاملات اقتصادی ایران با کشورهای عضو اوراسیا نزدیک به دو میلیارد دلار است که حدود ۶۸۰ میلیون دلار را ما صادر میکنیم و بقیه از این کشورها وارد میشود.
وی افزود: اعضای کشورهای عضو اوراسیا بیش از ۶۰ درصد نیازهایشان را میتوانند در همکاریهای اقتصادی با یکدیگر تامین کنند که این موقعیتی بسیار عالی است و میتواند نقش تازهای برای کشورمان در منطقه ایجاد کند.
آقای شافعی، اقتصاد ایران را با اقتصاد اوراسیا مکمل دانست و گفت: معاهده جدید میان ایران و این اتحادیه میتواند سرفصل جدیدی در مناسبات اقتصادی ما با آن ایجاد کند که بر پیشرفت اقتصادی ما بسیار تاثیرگذار خواهد بود.
وی با اشاره به نقش محوری کشورمان در عرصه جابجایی کالا در منطقه و اتصال کشورهای آسیای مرکزی به دریای آزاد، نقش موقعیت جغرافیای کشورمان را محوری و کلیدی برشمرد و افزود: این موقعیت استثنایی میتواند ایران به عنوان محور تعیین کننده و توسعهای در اوراسیا مطرح کند.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: برجستهترین مسئلهای که برای ایفای نقش ایران در اوراسیا باید به آن در نظر گرفت حمل و نقل کالا در کل منطقه اوراسیا از طریق کشورمان است که در این زمینه نقش استثنایی دارد و علاوه بر منافع آن برای اقتصاد کشورمان، روابط اقتصادی اعضای اوراسیا با دیگر مناطق دنیا نیز از طریق ایران میتواند توسعه دهد.
آقای شافعی، معادن و صنایع غذایی کشورمان را از بخشهای دارای مزیت اقتصادی برشمرد که با توجه به قیمت این گونه کالاها در کشورهای عضو اوراسیا، ایران میتواند با صدور کالاهای معدنی و تولیدات غذایی، نیاز این کشورها را تامین کند.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران همچنین درباره ایده استفاده از پول واحد برای تبادل تجاری در کشورهای عضو اوراسیا، گفت: این موضوع در گذشته نیز مطرح بود و کشورهای عضو اوراسیا از آن استقبال میکنند به ویژه با توجه به وضع کنونی اقتصاد جهانی و انحصارگرایی قدرتها که سبب خسارت فراوان به برخی کشورها شده است اعضای این اتحادیه قطعا به اجرای این ایده تمایل دارند.
وی افزود: جز ارمنستان، بقیه اعضای عضو اتحادیه اوراسیا عضو سازمان همکاری اکو هستند و موضوع استفاده از پول واحد در آن سازمان نیز مطرح است و با توجه به طرح موازی این موضوع در اتحادیه اوراسیا، این ایده به طور جدی تری مدنظر قرار میگیرد.
آقای شافعی گفت: با توجه به اینکه دولت نیز اولویت هایش را در این مسئله تعریف کرده است تمام تمرکز اتاق بازرگانی، افزایش حجم مناسبات اقتصادی با همسایگان مان است.
وی اتحادیه اوراسیا را دریچه مناسبی دانست که از طریق ارتباط و قراردادهای دو یا چند جانبه با کشورهای عضو این اتحادیه میتوانیم کالاهایمان را با قیمت مناسب صادر کنیم.
آقای شافعی همچنین درباره نقش بخش خصوصی در پیشبرد اهداف اتحادیه اوراسیا گفت: ما از زمان استقلال کشورهای آسیای مرکزی با آنان مراودات خوبی داریم و به ویژه شرکتهای فنی، مهندسی و خدماتی ما طرحهای بزرگی را در این کشور اجرا کردند.
وی افزود: اشکالی را که در چند سال گذشته ایجاد شد این بود که کالاهای ما از نظر قیمت تمام شده، قابل رقابت در بازار نبود، اما با پیوستن به اوراسیا این اشکال کاملا رفع میشود و ما میتوانیم نه فقط جایگاههای قبلی را بدست آوریم که آن را ارتقا دهیم.
آقای شافعی، میزان منابع نفت و گاز کشورهای منطقه اوراسیا در دنیا دارای رتبهای نخست، میزان تولید فولاد در این منطقه را در رده پنجم جهان و میزان ذخایر و تولیدات آهن در این کشورها را در جایگاه چهارم دنیا برشمرد.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: این منابع و موقعیت استثنایی در منطقه اوراسیا میتواند بازار دیگر کشورهای جهان را تحت تاثیر قرار دهد.
وی افزود: ایران باتوجه به سوابق فعالیت هایش در منطقه، با پیوستن اتحادیه اقتصادی اوراسیا و با استفاده از کاهش تعرفههای تجاری کالاها از رقابت کافی در صادرات محصولاتش برخوردار خواهد شد و خواهیم توانست به طور جهشی مبادلات اقتصادی مان را افزایش دهیم و این فرصتی است که باید از آن بهره برداری کامل کنیم.