مایک پمپئو: کشورش به دنبال جلب حمایت های بین المللی در قبال ایران است.
وزیر امور خارجه آمریکا دیروز یکشنبه گفت: کشورش به دنبال جلب حمایت های بین المللی در نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل در قبال ایران است.
آنچه وی برای رسیدن به این مقصود بهانه کرده است اتهام دست داشتن تهران در حمله به تاسیسات نفتی عربستان سعودی است. این اتهام در حالی است که حوثیها مسئولیت این عملیات را به صراحت پذیرفتهاند و جمهوری اسلامی ایران نیز نقش داشتن در این عملیات را به صراحت تکذیب کرده است.
مایک پمپئو, وزیر امور خارجه آمریکا در گفت و گو با شبکه تلویزیونی "ای بی سی" گفت: «به نیویورک آمده ام, تمام هفته را در سازمان ملل به گفت و گو در این زمینه خواهم پرداخت. امیدواریم سازمان ملل موضعی قاطع اتخاذ کند».
اما ظاهرا جلب حمایت بین المللی در سازمان ملل برای کاخ سفید کار سادهای نیست و مهمترین چالش پیش روی آنها بی اعتمادی شرکای آمریکا است.
جیمز ماتیس وزیر دفاع پیشین آمریکا دیروز با اشاره به طرح آمریکایی تشکیل ائتلاف حمایت از دریانوردی در خلیج فارس تلویحا به چالش جلب اعتماد شرکای آمریکا اشاره کرد و گفت: "من فکر می کنم مهمترین چیز برای رهبر خوب بودن این است که باید توانایی اعتماد سازی را داشته باشید و این با گوش دادن شروع می شود. من آن را از قول جرج واشنگتن می گویم: گوش دادن، یادگیری، کمک کردن و سپس رهبری. به عبارت دیگر، شما با درک آنچه دیگران با آنها روبرو هستند شروع میکنید و سپس راهی برای کمک به آنها مییابید و همینطور که انجام می دهید، با کمک به آنها، در واقع موقعیتی را ایجاد خواهید کرد که آنها به حرف شما گوش کنند و به آنها عمل کنند."
وی همچنین گفت: "وضعیت به گونه ای است که ما به کمک شرکاء و متحدان خود نیاز داریم. ما باید اعتماد سازی کنیم. ما باید یک سیاست منسجم در پیش بگیریم. ما به تقویت این موضوع نیاز مبرمی داریم. ما باید متحدان و شرکای خود را متقاعد و تشویق کنیم."
این بی اعتمادی بخصوص پس از یک جانبه گرایی ترامپ در جهان و ناکارآمدی سیاستها و برنامههای دولت وی در تحولات مربوط به یمن و ایران خودنمایی کرده است. نمیتوان نقش این سیاستها و برنامهها را در بیثباتی منطقه نادیده انگاشت. به هر حال حمایت بی دریغ سیاسی، تسلیحاتی و مستشاری آمریکا از ائتلاف به رهبری عربستان در یمن و خروج ترامپ از برجام نقش غیرقابل انکاری در این بی ثباتی داشته است. چگونه میتوان مطمئن بود که تشکیل ائتلاف برای حمایت از دریانوردی - مانند سیاستهای و برنامههای دیگر دولت ترامپ - اوضاع را پیچیده تر نکند.
بی اعتمادی تنها یکی از چالش های پیش روی دولت ترامپ است. قاطعیت جمهوری اسلامی ایران در دفاع از حقوق خود و استفاده موثر از برگهای برنده و اهرمهای فشار خود - که در توقیف نفتکش انگلیسی و هدف گیری پهپاد آمریکایی جلوگر شد- نیز یکی دیگر از عوامل استقبال نکردن کشورهای جهان از انتلاف موسوم به حمایت از دریانوردی میباشد.
------------------------------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی