رئیس دفتر رئیس جمهور: آمار بالای شهدا عرصه مبارزه با مواد مخدر، نشانگر عزم جدی نظام برای مبارزه با مواد مخدر است
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ رئیس دفتر رئیس جمهور در همایش طرح یاریگران زندگی، مبارزه با مواد مخدر را امری جهادی و اعتقادی خواند و تأکید کرد: آمار بالای شهدا و جانبازان عرصه مبارزه با مواد مخدر، نشانگر عزم و اراده جدی نظام اسلامی برای مبارزه با مواد مخدر در عرصه بین المللی است. آقای محمود واعظی افزود: گسترش مصرف و قاچاق مواد مخدر، نفوذی نرم و خاموش است که میتواند به آرامی بنیان خانواده را در جامعه از بین ببرد.
وی استفاده از مواد مخدر در میان نسل نوجوان و سنین پایین، گسترش این مواد در بین بانوان، دانشجویان و برخی کارگران در مراکز صنعتی را نگرانکننده دانست و گفت: زنان مسئول حفظ کانون خانواده هستند و استفاده از مواد مخدر در سنین پایین نیز به دلیل ناآگاهی این نسل، برای آینده جامعه کشور بسیار خطرناک است. رئیس دفتر رئیس جمهور افزود: باید ستادی در هماهنگی و ارتباط با ستاد مبارزه با مواد مخدر در وزارتخانههای صنعت، معدن، تجارت، آموزش و پرورش و علوم، تحقیقات و فناوری برای آگاهسازی خانوادهها، دانشجویان، دانشآموزان و کارگران تشکیل شود تا سیاستها و برنامههای این ستاد پیگیری گردد. وی بر اهمیت اطلاعرسانی و آگاهیبخشی به خانوادهها از خطر مواد مخدر در این ستاد تأکید کرد و ادامه داد: خانوادهها نیاز دارند که بدانند فرزندان آنان چگونه در معرض آلوده شدن به مواد مخدر قرار میگیرند و با روشن کردن شرایط، تمام خانوادهها و بخشها ؛ یاریگران زندگی میشوند.
آقای واعظی با بیان اینکه باید اصل مسئولیت مشترک مسئله مبارزه با مواد مخدر را در کشور، منطقه و همه عرصههای بینالمللی از جمله کشورهای هدف و سازمانهای بینالمللی نهادینه کنیم ، گفت : باید براساس این اصل از حمایت همگان برخوردار باشیم و در کشور، دولت، نهادهای ذیربط، سایر قوا، سازمانهای مردم نهاد و بخش خصوصی در این زمینه فعالیت کنند. وی مسئولیتپذیری و تقسیم کار را دو محور عمده فعالیتهای بینالمللی مبارزه با مواد مخدر برشمرد و افزود : نباید کشوری به بهانه اینکه ترانزیت مواد مخدر از آنجا انجام نمیشود، قبول مسئولیت نکند و باید کشورهای جهان بدانند که همه آنها تحت تاثیر آثار سوء مواد مخدر هستند. رئیس دفتر رئیس جمهور با اشاره به اینکه روزی کشورهای آسیای مرکزی افتخار میکردند که معتاد ندارند، اما بعد از ۲۰ سال یکی از دغدغههای آنان مبارزه با مواد مخدر و افزایش آمار معتادان است، گفت : این آسیب، نشانگر اهمیت مسئولیتپذیری است. وی به اهمیت تقسیمکار و همکاری کشورهای مختلف در مبارزه با مواد مخدر افزود : اگر تقسیمکار بینالمللی در این زمینه انجام نشود، همه کشورها ضرر خواهند کرد. آقای واعظی از کشورهای اروپایی به دلیل گرانی مواد مخدر در آن منطقه به عنوان یکی از اهداف مهم قاچاقچیان یاد کرد و گفت : اروپا نمیتواند از این مسئله شانه خالی کند و تنها با اعلام بیانیه از تلاشهای جمهوری اسلامی ایران در مبارزه با مواد مخدر قدردانی کند و حتماً باید به ایران و ستاد مبارزه مواد مخدر را به ویژه با توجه به شرایط تحریمی و جنگ اقتصادی، کمک کنند. وی با بیان اینکه دولت همواره خواسته است تا سخاوتمندانه به ستاد مبارزه با مواد مخدر کمک کند اما امروز به هر حال محدودیتهای بودجهای در این ستاد هم تأثیر داشته است ، افزود : باید اروپاییان در مسئله مبارزه با مواد مخدر نیز متوجه باشند که اگر فشاری بر روی جمهوری اسلامی ایران وجود داشته باشد که به گسترش ترانزیت مواد مخدر از ایران منجر شود، کشورهای هدف باید چند برابر هزینه دهند تا در کشور خودشان با مسئله اعتیاد مبارزه کنند. رئیس دفتر رئیس جمهور به نقش سازمانهای بینالمللی در اصل مسئولیتهای مشترک برای مبارزه با مواد مخدر اشاره کرد و گفت: ابتدا باید این مشکل را در افغانستان و سایر کشورهای تولیدکننده حل کرد چرا که سرریز این مواد به کشورهای همسایه و سپس سایر کشورها خواهد بود.
وی با تأکید بر اینکه در مبارزه با مواد مخدر اولویت اول پیشگیری و سپس درمان است، ادامه داد : باید مبارزه با کاشت، فرآوری، تجارت و ترانزیت مواد مخدر در اولویت اول قرار گیرد و با همکاری جدی کشور افغانستان برای حل این مشکل گام برداریم. آقای واعظی ارتقاء آگاهی مردم ، درگیر شدن گروههای مرجع در مبارزه با مواد مخدر، آموزش در مدارس و دانشگاهها ، نقش مهم صدا و سیما، بهرهگیری از فضای مجازی و روشهای جدید آگاهی بخشی از جمله مباحث هنری را از مهمترین راهحلهای مبارزه با مسئله اعتیاد در جامعه برشمرد و گفت : براساس بیانیه گام دوم مقام معظم رهبری، توجه به جوانان و نوجوانان برای شکلگیری نسل آینده از اهمیت اساسی برخوردار است و باید یکی از اولویتهای کاری ستاد مبارزه با مواد مخدر باشد و نمیتوان از اقتصادی قوی سخن گفت اما درصد قابل توجهی معتاد در کشور داشت و باید ضمن سرمایهگذاری در امور جوانان و پاسخگویی به نیاز آنان، از مهاجرت به شهرهای بزرگ جلوگیری شود. وی به اهمیت اشتغالزایی در کشور و همچنین آموزش تخصص و مهارت به معتادان در مراکز بازپروری اشاره کرد و افزود : نشاط اجتماعی، غنیسازی اوقات فراغت جوانان و از همه مهمتر تقویت مبانی دینی جوانان میتواند از راهحلهای اساسی در مبارزه با اعتیاد در کشور باشد. رئیس دفتر رئیس جمهور به قدردانی رئیس جمهور از همه جهادگران واقعی عرصه مبارزه با مواد مخدر اشاره کرد و افزود : دولت با جدیت و با بکارگیری تمام امکانات از فعالان این عرصه حمایت میکند، چرا که کار بسیار بزرگ شما، تأثیر بسیار عظیمی در نسل آینده و شکوفایی اقتصاد کشور دارد. وی با بیان اینکه شاهد اقدامات بسیار خوبی در عرصه مبارزه با مواد مخدر بودهایم ، گفت : خوشبختانه امروز موضوع مواد مخدر در افکار عمومی و صدا و سیما جای خود را باز کرده است و تفاوت کار ستاد با سایر ارگانها و وزارتخانهها در این است که زمانی موفق هستید که همه ارگانهای کشور و بخشها را پشت سر خود داشته باشید. آقای واعظی افزود : زمانی که مسئله مبارزه با مواد مخدر را به گفتمانی در کشور تبدیل کنید، شروع کاری جدی برای اهداف مقدس خواهد بود.
واعظی، رئیس دفتر رئیس جمهور
حمایت دولت از طرحهای مبارزه با مواد مخدر
رئیس دفتر رئیس جمهور در ادامه تاکید کرد: دولت با تمام امکانات از ستاد مبارزه با مواد مخدر حمایت میکند تا ستاد در تحقق هدف گذاریها و برنامهها موفق شود.
واعظی ادامه داد: اولویت نخست باید پیشگیری و بعد از آن درمان باشد و کاشت و تولید، قاچاق و ترانزیت مواد مخدر در سطح عالی مد نظر قرار گیرد و در سطح عالی با کشور افغانستان همکاری کنیم. وی افزود: تا وقتی مرکز تولید و کاشت مواد مخدر این گونه فعالیت کند، کار ما هم سختتر میشود، تلاشهای ما در داخل کشور هم باید مضاعف شود. واعظی گفت: بحث آموزش نیز در مبارزه با مواد مخدر به ویژه در مدارس و دانشگاهها بسیار مهم است ضمن اینکه در این ۱۰ تا ۱۱ ماه اخیر شاهد هستیم رابطه نزدیکی بین برنامههای ستاد مبارزه با مواد مخدر و صدا و سیما وجود دارد. وی گفت: استفاده از فضای مجازی و شبکههای اجتماعی نیز میتواند بسیار مفید باشد به ویژه در بحث آگاهی رساندن به خانوادهها و جامعه، استفاده از روشهای جدید بسیار موثر است، ضمن اینکه میتوانیم از هنر نیز بهره بگیریم از جمله از عکس، طنز و سینما میتوان استفاده کرد یا از موسیقی و سریالهایی که ساخته میشود میتوان در امر مبارزه با مواد مخدر بهره گرفت. رئیس دفتر رئیس جمهور گفت: مسئله اشتغال جوانان هم یک اصل است، چون جوانان گاهی از فرط بیکاری به این سمت کشیده میشوند. وی ادامه داد: امروز که هم شرایط منطقه و هم شرایط جهان تغییر پیداکرده و تجهیزات و فناوریهای مختلف در خدمت قاچاقچیان مواد مخدر قرار گرفته، طبیعی است که ما نیز باید خودمان را تقویت کنیم و قوانین نیز دست ستاد مبارزه با مواد مخدر را باز بگذارد. واعظی گفت: باید با یک پشتوانه مالی از بنیه اقتصادی خوبی برخودار باشید تا مرزها را ببندید و تجهیزات و فناوری خوبی داشته باشید تا با قاچاقچیان مواد مخدر مبارزه کنید. وی ادامه داد: وقتی قاچاقچیان خود را به تجهیزات مدرن مجهز میکنند، نمیتوان با آنها با ابزار و تجهیزات سنتی مبارزه کرد. رئیس دفتر رئیس جمهور در ادامه به کاهش (۶۷ درصدی) آمار شهدای مبارزه با مواد مخدر اشاره کرد و گفت: البته ما در این راه تاکنون شهدا و جانبازان بسیاری تقدیم کرده ایم که عزم و اراده کشور ما را در بحث مبارزه با مواد مخدر نشان میدهد و ما به دلیل اعتقادات دینی و مردم خودمان هم نمیتوانیم، بی تفاوت باشیم. وی ادامه داد: سال گذشته طبق آمار شهدای ما به دو نفر کاهش پیداکرده است که البته دو نفر هم زیاد است، اما این که تعداد کشتههای اشرار و قاچاقچیان مواد مخدر افزایش پیدا کرده است نشان میدهد ساماندهی و برنامه ریزی قابل توجهی صورت گرفته است. رئیس دفتر رئیس جمهور گفت: علاوه بر همه دشمنیها، از نظر موقعیت جغرافیایی نیز در کنار کشور افغانستان قرار داریم و با افزایش تولید مواد مخدر در این کشور مواجه هستیم و این موضوع تلاشهای ما را مضاعف خواهد کرد.
واعظی، رئیس دفتر رئیس جمهور نشست آسیبهای اجتماعی در حضور رهبر انقلاب؛ سالانه دوبار رئیس دفتر رئیس جمهور تاکید کرد: مقام معظم رهبری حمایتهای لازم را از برنامههای مبارزه با مواد مخدر دارند و سالی دو بار نشست آسیبهای اجتماعی در حضور مقام معظم رهبری برگزار میشود.
آقای واعظی در همایش طرح یاریگران زندگی گفت: در بحث مبارزه با قاچاقچیان نیز دستاوردهای خوبی داریم و در حوزه درمان نیز اقدامات خوبی صورت گرفته و ارتباط ستاد با قوه قضاییه هم خوب است. وی گفت: در حوزه مبارزه با مواد مخدر به تنهایی نمیتوانیم موفق شویم و افغانستان در مجاورت کشور ما قرار دارد که بزرگترین تولید کننده مواد مخدر صنعتی و سنتی است. آقای واعظی گفت: ما در این راه شهدا و جانبازان زیادی را تقدیم کردهایم و امروز خوشبختانه شاهد آن هستیم که اقدامات خوبی در حوزه مبارزه با مواد مخدر صورت گرفته و هماهنگی بین دستگاهها افزایش یافته است. وی افزود: رئیسجمهور از ستاد مبارزه با مواد مخدر حمایت جدی میکند و مقام معظم رهبری نیز در این خصوص حمایتهای لازم را داشتهاند و سالی دو بار جلسات آسیبهای اجتماعی در حضور مقام معظم رهبری برگزار میشود.
سردار مومنی، دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر
کشف حدود ۴۰۰ تن مواد مخدر دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: در پنج ماه اخیر حدود ۴۰۰ تن مواد مخدر کشف شده است.
سردار اسکندر مومنی نیز در همایش طرح یاریگران زندگی با بیان اینکه تمام شاخصهای ما در بحث مبارزه با قاچاق مواد مخدر بهبود پیدا کرده است، گفت: گروههای منهدم شده قاچاق افزایش یافته و آمار شهدای ما ۶۷ درصد کاهش پیدا کرده است، اما شمار کشتههای اشرار ۴۵ درصد افزایش نشان میدهد. دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: همچنین در بحث سلاحهای مکشوفه افزایش داشته ایم و تنها نکته منفی افزایش ورود مواد مخدر شیشه به داخل کشور محسوب میشود. سردار مومنی گفت: این ماده مخدر معروف به شیشه افغانی است و علت افزایش آن در ایران، افزایش آزمایشگاههای مواد مخدر در کشور افغانستان است.
غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در مبارزه مواد مخدر، پیشگیری به صرفهتر از درمان است وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: پدیده مواد مخدر در همه جای جهان وجود دارد و کشور ما هم متاسفانه درگیر این موضوع بوده، اما پیشگیری بهتر از درمان است. آقای منصور غلامی در همایش ستاد مبارزه با مواد مخدر اظهار کرد: باید در بخش پیشگیری سرمایه گذاری و از شیوع این پدیده جلوگیری کنیم، سرمایه گذاری در بخش پیشگیری بسیار مقرون به صرفهتر از بخش درمان است و اگر تمرکز خود را در حوزه آموزش و پیشگیری قرار دهیم، در مبارزه با مواد مخدر موفق خواهیم بود.
وی گفت: متاسفانه به دلیل کنجکاوی جوانان و شرایط خاص دانشجویان ما نیز در محیطهای دانشگاهی با این پدیده شوم مواجه هستیم، اما اهداف مهمی را برای مبارزه با این مقوله دنبال میکنیم چرا که جوانان و دانشجویان ما سرمایههای آینده کشور هستند. وزیر علوم، تحقیقات و فناوری ادامه داد: شیوع مواد مخدر در بین جوانان و همچنین دانشجویان پدیدهای جهانی است، اما مهم، رویکردهایی است که در برخورد با این موضوع میتواند مطرح شود و انتقال تجارب و توان علمی دانشگاهها با یکدیگر میتواند ما را در مسیر مبارزه با مواد مخدر یاری کند. آقای غلامی افزود: دانشجویان به دلیل شرایط خاصی که دارند و به خاطر اینکه معمولا در خانوادههای خود با محدودیتهایی مواجه هستند، وقتی یکباره در محیط دانشگاهی و آزاد قرار میگیرند، معمولا تحت تاثیر افراد ناباب و مواد مخدر قرار میگیرند که آسیبهای جسمی و روانی دارد. وزیر علوم، تحقیقات و فناوری افزود: مصرف هر گونه مواد مخدر در میان جوانان نه تنها به جسم و روان آنها آسیب میزند بلکه جایگاه اجتماعی آنها را نیز تحت تاثیر قرار میدهد، و البته آمار دانشجویان معتاد در کشور ما از میانگین جهانی پایینتر است و وزارت علوم در حال تدوین یک راهبرد جدید برای پایش و آموزش دانشجویان در محیطهای دانشجویی است. آقای غلامی گفت: در حوزه دانشگاهی عوامل خطر بر اساس پایشهایی که انجام شده به پنج گروه و ۱۷ عامل تقسیم شده است و مهمترین عامل در مبارزه با مواد مخدر، اعتقادات مذهبی و پایبندی جوانان به دستورات شرعی و انجام وظایف دینی است، جوانان یا دانشجویانی که اعتقادات قوی تری دارند کمتر درگیر عوامل خطرزا میشوند و میطلبد که ما در فضاهای علمی و دانشجویی و همچنین فرهنگی از وجود این جوانان مومن و معتقد استفاده کنیم. وی افزود: آموزشهای عمومی جایگاه بسیار خوبی در دانشگاه دارد تا جوانان از خطر درگیر شدن با مواد مخدر مصون بمانند. وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: حوزه معاونت دانشجویی وزارت علوم با راه اندازی برنامه پیام سعی کرده است جوانان را از خطرهای مصرف مواد مخدر و مواد روان گردان آگاه کند که این برنامه شامل گام مختلفی از جمله استقرار مشاوران است. آقای غلامی در پایان خاطر نشان کرد: همکاران ما در تلاش هستند تا در دروس دانشگاهی برنامههایی را برای ارتقاء مهارتهای زندگی به دانشجویان آموزش دهند و همه دستگاهها باید با نگاه حمایت از آموزش و پیشگیری اقدامات لازم را انجام دهند تا معضل مواد مخدر در کشور از بین برود.
حاجی میرزایی، وزیر آموزش و پرورش دانش آموزان را برای مواجهه با آسیبهای اجتماعی آماده کنیم وزیر آموزش و پرورش گفت: یکی از مهمترین ماموریتهای ما در آموزش و پرورش این است که افراد را برای زندگی سالم و مواجهه با آسیبهای اجتماعی آماده کنیم. آقای محسن حاجی میرزایی در همایش طرح یاریگران زندگی افزود: تکیه بر حافظه و دیدن ذهن دانش آموزان به عنوان مخزنی که در آن اطلاعات بریزیم، تفکر منسوخی است. وی گفت: ظرفیت دانش آموزان بسیار مهم است و همه ظرفیتهای دانش آموزان را در خدمت این کار قرار خواهیم داد. وزیر آموزش و پرورش افزود: همچنین از ظرفیت تشکلهای دانش آموزی برای طرح یاریگران زندگی به منظور پیشگیری از آسیبهای اجتماعی استفاده میکنیم و باید این ظرفیت را در خدمت دانش آموزان قرار دهیم.
قبادی دانا، رئیس سازمان بهزیستی نقطه زنی، موثرترین روش مبارزه با مواد مخدر رئیس سازمان بهزیستی گفت: برای مبارزه با شیوع مواد مخدر در میان اقشار آسیب پذیر باید نقطه زنی و نقاط آسیب پذیر را شناسایی کنیم. آقای وحید قبادی دانا در همایش یاریگران زندگی اظهار کرد: امیدوارم این طرح به صورت گسترده و برای ۸۰ میلیون نفر در کشور جا بیفتد و ضریب نفوذ آن بیش از آن باشد که معتادان جامعه را در نظر بگیریم. رئیس سازمان بهزیستی ادامه داد: برای اینکه در این طرح موفق باشیم باید یاریگران خوبی را آموزش دهیم که با تسهیلات و امکانات، فرد معتاد را به خوبی درمان کنند. وی تصریح کرد: باید ورزشگاههای ما ۲۴ ساعته فعالیت کنند نه اینکه ساعات کاری آنها مانند ساعت کاری ادارات باشد. قبادی دانا گفت: یکی دیگر از مواردی که میتواند به کاهش اعتیاد و خطر ابتلا به مواد مخدر کمک کند، آموزش مهارتهای زندگی و قدرت تاب آوری متناسب با جامعه است. در حوزه آموزش و پرورش و تعلیم و تربیت باید در مهد کودکها و مدارس، یاریگرانی را داشته باشیم که با آموزشهای خود از شیوع مصرف مواد مخدر جلوگیری کنند. وی گفت: استفاده از یاریگران با بهره گیری از فضای مجازی هم یکی از مهمترین روشها برای جلوگیری از شیوع مواد مخدر است. رئیس سازمان بهزیستی افزود: طرح یاریگری باید داوطلبانه انجام گیرد و به اجبار نمیتوان یک فرد را به یاریگری برای درمان معتادان ترغیب کرد. آقای قبادی دانا گفت: وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با طرح کاج و طرح ابر، اقداماتی خوبی را برای مقابله با اعتیاد انجام داده و در محیطهای کارگری با آزمایشهایی که انجام داده، توانسته است از شیوع مصرف مواد مخدر در این محیطها جلوگیری کند.