استاندار از تدوین سند سازگاری با شرایط کم آبی استان و تصویب آن در کارگروه سازگاری با کم آبی کشور خبر داد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز خراسان جنوبی، معتمدیان دیشب در جلسه دیدار با نخبگان و فناوران استان گفت: تدوین
وی با بیان اینکه خراسان جنوبی نخستین استانی است که به صورت پایلوت این طرح را که نقش کلیدی در توسعه استان دارد اجرا می کند، افزود: در اجرای سند سازگاری با شرایط کم آبی استان توسعه کشت گلخانهای ، احداث سامانههای نوین آبیاری و تغییر الگوی کشت در نظر گرفته شده و هرگز در این شرایط اقتصادی به دنبال کاهش سطح کشت محصولات کشاورزی استان نیستم.
وی با بیان اینکه میانگین استفاده از منابع آب زیرزمینی در چند سال گذشته در کشور ۶۰ درصد و در خراسان جنوبی ۸۵ درصد بوده است ، افزود: علیرغم کمبود منابع آبی در استان در چند سال گذشته محصولات آببر کاشته شد که نتیجه آن نشست زمین در دشتهای این استان است.
استاندار با بیان اینکه ۹۱ درصد آب در بخش کشاورزی استان استفاده میشود و فقط ۲۸ درصد اشتغال استان در این بخش است ، گفت: 2 درصد مصرف آب استان در بخش صنعت و ۳۸ درصد اشتغال هم در این بخش است که این موضوع نشان از این است که مسیر را درست نرفته ایم.
معتمدیان با بیان اینکه در زمینه آبخیزداری در گذشته توجه جدی نشده است، افزود: در گذشته هفت سد در استان با بیش از ۳۰۰ یا ۴۰۰ میلیارد تومان احداث شده که حداکثر ذخیره آب در این سدها ۲۵ میلیون متر مکعب است در حالی که ۲ یا سه برابر نرم کشوری تبخیر آب در استان صورت می گیرد.
وی با بیان اینکه در تفاهمنامه مشترک طرح انتقال آب از سواحل چابهار به شرق کشور با اعتبار چهار میلیارد دلار، ۶۰ میلیون متر مکعب آب وارد استان خواهد شد، افزود: ۲۱۷ میلیون مترمکعب نیاز آبی استان در افق ۱۴۲۵ است که ۶۰ میلیون مترمکعب آن از خارج از استان تامین و بقیه نیاز آبی استان باید با اجرای برنامههای مختلف سازگاری با اقلیم تامین شود.
بنا به گفته استاندار در صورتی که شرکت متولی منابع مالی خود را تامین کند، آب در افق ۱۴۰۳ به بیرجند می رسد.
وی گفت: انتقال آب به خراسان جنوبی مکمل سند سازگاری با کمآبی است و این ۶۰ میلیون مترمکعب آب به خراسان جنوبی از دریای عمان منتقل خواهد شد.
معتمدیان با بیان اینکه در این طرح دولت هیچ سرمایهگذاری انجام نمیدهد و مجوزهای سرمایهگذاری به بخش خصوصی داده میشود، افزود: هفته آینده در این زمینه کمیته ای تشکیل می شود تا مسیر انتقال خط لوله را شناسایی و تملک اراضی برای شرکت مورد نظر را انجام دهد که براساس آن ابتدا آب به سیستان و بلوچستان و در مرحله بعد به خراسان جنوبی و خراسان رضوی خواهد رسید.
استاندار خراسان جنوبی همچنین از طراحی مهندسی مهاجرت معکوس در استان برای تقویت وضعیت معیشتی مرزنشینان خبرداد و افزود: در حال حاضر در هر مرحله ۷۱۴ هزار تومان به حساب مرزنشینان استان واریز میشود.
معتمدیان از تدوین سند توسعه روستاهای استان براساس ظرفیتها خبرداد و گفت: در این سند برای هر روستا شناسنامهای طراحی شده و در هر روستا بیش از ۱۷ زمینه برای اشتغال معرفی شده ا ست.
وی معادن، مرز و محصولات استراتژیک از جمله مزیتهای این استان دانست و افزود: چند موضوع به عنوان اولویت توسعه استان در دستور کار قرار دارد که یکی از مهمترین آن هم مرزی باکشور افغانستان است و خراسان جنوبی نزدیکترین مسیری است که مسیر ترانزیتی ۱۱ کشور آسیای میانه را ۴۰۰ کیلومتر کاهش می دهد.
معتمدیان عمده مشکلات واحدهای تولیدی استان را بازار فروش و عدم رقابت با تولیدکنندگان سایر استانها به دلیل نداشتن زیرساخت ارتباطی دانست و گفت: هم اکنون حدود ۳۵ درصد صادرات کشور به افغانستان از مرز ماهیرود انجام میشود که سهم خراسان جنوبی از این مقدار ناچیز است.
وی با بیان اینکه باید ظرفیتهای استان را شناسایی و مسیرهای میانبری را انتخاب کرد تا در کوتاهترین زمان به اهداف توسعه استان برسیم از نخبگان خواست در زمینه اجرای سند آمایش سرزمینی خراسان جنوبی به مسئولان کمک کنند و از مسئولان خواست تا در تمام نشستهای توسعهای استان از نظر مشاوران علمی و اساتید دانشگاهها استفاده کنند.
استاندار خراسان جنوبی بابیان اینکه باید پیوندی بین دستگاههای اجرایی و دانشگاهها برقرار شود، گفت: در این زمینه باید در کنار همدیگر ضمن استفاده از دانش افراد دانشگاهی از تجربیات دستگاههای اجرایی هم استفاده شود.
معتمدیان افزود: هر اقدامی برای توسعه خراسان جنوبی باید متمرکز بر مبانی فرهنگی و ارزشی استان باشد که ضمن توجه به مبنای فرهنگی استان به دنبال توسعه گردشگری آن نیز هستیم.