سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت: برداشتن گام سوم، حق ایران در تعهدات برجام است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، سید حسین نقوی حسینی در استودیو گفتگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما با اشاره به بیانات شب گذشته رئیس جمهور درباره برداشتن گام سوم کاهش تعهدات هستهای ایران افزود: ما در چارچوب برجام گام برداشتیم و حق داریم در چنین شرایطی تعهدات مان را کاهش دهیم.
وی ادامه داد: تا این لحظه جمهوری اسلامی ۳ گام را برداشته و ۲ گام عملیاتی شده است و در میان آن ۲ گام، اروپاییها بسیار تلاش کردند با رایزنی و گفتگوهای متعدد، ایران را دوباره به گفتگوی منتهی به توافق جدید نزدیک کنند، اما ما اقدام عملی از سمت اروپاییها ندیدیم لذا امروز دیگر بی اعتمادی به اروپاییها از جنس بی اعتمادی به امریکایی هاست.
آقای نقوی حسینی تصریح کرد: اروپاییها پیشتر هم بحث SPV یا همان سازکار ویژه مالی را مطرح کردند و قصد برقراری کانال مالی و مبادلات و ... را داشتند، اما نهایتا چیزی از این بحث در نیامد، پس از آن هم اینستکس را مطرح کردند، ولی این طرح هم ۸ ماه وقت گرفت و گستره این طرح هم نهایتا منتهی به غذا و دارو شد که همان هم عملیاتی نشد بنابراین جمهوری اسلامی ایران حق دارد سیاست کاهش تعهداتش را پیش بگیرد.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت: انتظار میرفت گام سوم، محکمتر از این باشد، زیرا پس از این همه بدعهدی، توقعات بیشتری میرفت، اما باید منتظر مطرح شدن جزئیات آن بود.
آقای مهدی محمدی کارشناس مسائل سیاسی در سوی دیگر استودیو درباره صحبتهای دیشب رئیس جمهور درباره گام سوم کاهش تعهدات هستهای ایران گفت: آنچه مطرح شده کلیات است و باید پس از اجرایی شدن این گام، از جزئیات آن مطلع شد.
وی افزود: اگر نگاه تاریخی به موضوع داشته باشیم این گام، بسیار مهم خواهد بود و اثرات بلند و راهبردی خواهد گذاشت. ما از آینده و طول عمر برجام خبر نداریم، اما بر فرض اینکه برجام بلند مدت میبود، در بحث تحقیق و توسعه یا همان R&D پس از هشت و نیم سال با یک برنامه هستهای اوراق روبرو بودیم که شروع کردن آن اساسا بی ارزش بود.
این کارشناس مسائل سیاسی تصریح گرد: این در حالیست که به ما اجازه شروع تحقیق و توسعه داده میشد. غربیها با علم به این موضوع، تحقیقات و تمرکز فوق العادهای انجام دادند تا تحقیق و توسعه ایران به جایی نرسد و رشد نکند به این خاطر در حال حاضر ما با تحقیق و توسعه (R&D) صفر مواجه هستیم.
وی ادامه داد: براساس صحبتهای رئیس جمهور، اگر ماشینهای نسل جدید برای سانتریفیوژ نصب گردد و اقدام ایران شروع شود، ما در آستانه جهشی فوق العاده قرار خواهیم گرفت پس برداشتن گام سوم از این رو اهمیت بالایی خواهد داشت.
آقای نقوی حسینی درباره گفتههای غربیها هم گفت: پیش بینی ما هم همین بود که امریکاییها همکاری نمیکنند و به دنبال توافق نیستند، زیرا هنوز باورشان اعمال فشار بر ایران و نشاندن ما پای میز مذاکره جدید است. توافق جدید با ایران یکی از قولهایی است که ترامپ به مردم داده است و باید تا اسفند ماه به آنها عمل کند به این منظور احتمالا امریکاییها تن به پیشنهاد اروپاییها نمیدهد گرچه اروپاییها پشت پرده با امریکا توافقاتی دارند و به دنبال نشاندن ایران پای میز مذاکرات جدید هستند.
آقای محمدی درباره ایفای نقش اروپا پس از برداشتن گام سوم از سوی ایران گفت: اروپاییها توان عمل کردن به تعهدات برجامی خود را ندارند و بیشتر پایبند به توافق شان با امریکا هستند تا ایران را پای میز مذاکرات جدید بنشانند.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی درباره احتمال مذاکره ترامپ با همتای ایرانی اش گفت: مگر مشکل ما گفتگوی با امریکا، مذاکره یا عکس گرفتن رئیس جمهور روحانی و ترامپ است؟! امریکاییها راهبرد غلطی دارند و مادام که این راهبرد را تغییر ندهند مشکلی حل نخواهد شد.
سید حسین نقوی حسینی با اشاره به بیانات رهبری درباره مذاکره با امریکا افزود: هیچ ایرانی غیرتمند و عاقلی با دولت کنونی امریکا مذاکره نمیکند، چون مذاکره با این دولت سم است و تا زمانی که امریکا راهبردش را تغییر ندهد هرگونه مذاکرهای به نفع ما نخواهد بود و تبعات مضاعفی برای ما خواهد داشت.
آقای محمدی کارشناس مسائل سیاسی نیز با پرداختن به صحبتهای امروز ترامپ درباره نیاز نداشتن به واسطه برای مذاکره با ایران گفت: صحبتهای ترامپ نشان میدهد برای طرف امریکایی کلیدیتر از اینکه درباره برجام چه اتفاقی خواهد افتاد کشاندن ایران پای میز مذاکره است.
وی تصریح کرد: فرانسه و اروپاییها هم در یک سال گذشته کاری جز دلالی برای این مذاکره نکرده اند و علت اهمیت بالای این مذاکره برای امریکاییها این است که ایران را بشکنند، زیرا ایران به دیگر کشورها هم میآموزد که چطور میشود جلوی امریکا ایستاد و پیروز شد. تازه اینجا پایان داستان نیست بلکه سازماندهی دوباره خاورمیانه با مدیریت اسرائیل هدف اصلی امریکایی هاست.
این کارشناس مسائل سیاسی ادامه داد: دولت فعلی امریکا گماشته اسرائیل است و علاوه بر اینها در مذاکره با ایران، تحریمی برداشته نخواهد شد.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، همچنین نگاه دولت به شرایط فعلی را غیر راهبردی و نگاهی مقطعی عنوان کرد و افزود: در برجام هم از این نوع نگاه دولت ضربه خورده ایم، زیرا فقط میخواستیم مقطعی مشکلات برداشته شود. انتظار ما از دولت اینست که عمیقتر و راهبردیتر و متناسبتر با آنچه که عظمت و عزت جمهوری اسلامی است با موضوع مذاکرات برخورد کند.
آقای نقوی حسینی گفت: چکیده صحبتهای آقای ظریف در نشستهای اخیر این بود که امیدی به اجرا شدن همین خرده شدن مذاکرات هم وجود ندارد.
آقای محمدی درباره خصوصیات پیشنهاد مطلوب به ایران افزود: ویژگی نخست پیشنهاد به ایران بهتر است این باشد که همه تحریمها لغو گردد نه اینکه نخست مذاکره کنیم و در آخر مذاکرات، تحریمها لغو شود. دومین ویژگی پیشنهاد مطلوب در شرایط فعلی، میتواند این باشد که موضوع در حوزه هستهای محدود نگهداشته شود و ویژگی سوم هم میتواند جبران خسارتهای ایران از جانب امریکا باشد، زیرا در مدت یک و نیم سال از خروج امریکا از برجام، به ایران خسارتهای سختی وارد شد و نهایتاََ هر توافقی با اروپاییها درباره برجام نباید مانع پاسخ مستقل ایران به اقدامات خصمانه امریکا باشد.