رییس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماریهای وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی: ۱۶ بانک سلولهای بنیادی در سراسر کشور فعال است و اکنون ۶۳ هزار نمونه در این شبکه وجود دارد
آقای مهدی شادنوش افزود: در مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماریها برای هر دانشگاه یک کارنامه عملکردی در نظر گرفته میشود که فصل به فصل ارائه خواهد شد. براساس این کارنامه وضعیت سه ماهه و رتبه در میان سایر دانشگاهها مشخص میشود.
وی در خصوص کارنامه عملکردی دانشگاههای علوم پزشکی در حوزه مدیریت پیوند و درمان بیماریها خاطرنشان کرد: در بحث ضریب نفوذ دیالیز صفاقی، دانشگاههای یزد و کرمان، در بحث آهن زدایی بیماران تالاسمی، دانشگاههای اسفراین، مرکزی و زاهدان و در مورد درمان پروفیلاکسی، کودکان هموفیلی زیر ۱۵ سال، دانشگاههای شهید بهشتی و سبزوار عملکرد خوبی داشته اند.
آقای شادنوش ادامه داد: همچنین، در مورد دیابت، بیمارستانهای شیراز و لرستان فعالیت بهتری داشته و تعداد بیماران دیابتی در دو شهر شیراز و زاهدان، از سایر نقاط کشور بیشتر است.
رییس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماریهای وزارت بهداشت با اشاره به پویش کنترل فشار خون، گفت: بسیج ملی کنترل فشار خون، در ۳۸۰ مرکز و ۶۴ دانشگاه اجرا شد و حدود ۳۰ درصد موارد اندازه گیری شده، به همت همکاران ما در معاونتهای درمان و بیمارستانها بوده است. در این زمینه، دانشگاههای اهواز، تبریز و شیراز از نظر تعداد افراد سنجش شده، پیشتاز بوده اند که جای تشکر و تقدیر دارد. همچنین، استان مازندران بیشترین تعداد بیماران مبتلا به پرفشاری خون نسبت به جمعیت مراجعه کننده را ثبت کرده است.
آقای مهدی شادنوش افزود: امکان انجام آزمایشهای بیماران MPS در کشور فراهم شده است و این موضوع میتواند الگویی برای سندکردن و ثبت صحیح قرار گیرد.
وی با اعلام این مطلب که هفته آینده توزیع دستگاههای دیالیز تولید داخل صورت خواهد گرفت که میتواند یک تحول بسیار خوبی در حوزه دیالیزکشور ایجاد کند، تصریح کرد: سامانه سیمای سرطان یکی از برنامههای بسیار مهم ما است، این سامانه در آیندهای نزدیک مبنای پرداختی دانشگاهها قرار میگیرد و بدون ثبت در سامانه براساس قوانین بالا دستی نمیتوان اعتباری پرداخت کرد. دانشگاههای علوم پزشکی ایران، تهران، مازندران، شیراز و هرمزگان ثبت اطلاعات را به روز انجام میدهند و جزو فعالترین دانشگاهها هستند.
رییس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماریهای وزارت بهداشت درخصوص سامانه سیمای سرطان ادامه داد: سامانه سامانه سیمای سرطان، سامانه مهمی است و بعد از یک دوره زمانی، اجازه درمان سرطان خارج از این سامانه داده نخواهد شد و اگر قرار باشد یارانه دولت برای درمان بیماران پرداخت شود، باید از طریق این سامانه باشد. گایدلاین، دارو و تمامی اطلاعات پزشک و درمان پذیر در این سامانه وجود دارد، همچنین این اطلاعات قابلیت تحلیل نیز دارند.
آقای شادنوش گفت: در مسائل تغذیه ای، پوشش مراقبت تغذیهای بیماران بستری در بخشهای مراقبت ویژه در شهر خمین قابل توجه بوده، همچنین، استان کهگیلویه و بویراحمد در اعتباربخشی تغذیه بالینی و خدمات غذایی نمره بالاتری گرفته است.
وی یادآور شد: پایان شهریور همزمان با روز جهانی اهدا سلولهای بنیادی است و براساس برنامه ریزی ها، هفتم مهر نیز همایش ملی با این موضوع برگزار خواهد شد، تا زمینه فرهنگ سازی در خصوص اهدا سلولهای بنیادی فراهم شود.
رییس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماریهای وزارت بهداشت گفت: ۱۶ بانک سلولهای بنیادی در سراسر کشور وجود دارد. از این طریق، شبکه ملی اهداکنندگان سلولهای بنیادی ایجاد شده که تمامی بانکها در آن عضو هستند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر، ۶۳ هزار نمونه در این شبکه وجود دارد، گفت: هدف گذاری ما در سال آینده افزایش تعداد نمونهها به ۱۵۰ هزار مورد است که با یک نمونه برداری ساده از بزاق دهان این کار صورت خواهد گرفت. اما کار مناسب در این زمینه تعبیه محلی در بیمارستانها برای نمونه گیری همراه با فرم رضایت گیری است.
وی ادامه داد: اگر امکان فراهم شود که تا این بانک از اقوام و نژادهای مختلف غنی شود، میتوان خدمات شایان توجهی به مردم ارائه داد.
آقای شادنوش عنوان کرد: بعد از سالهای متمادی با اتفاق نظر صاحب نظران آیین نامه اهداکننده زنده برای بیماران کلیه تدوین و توسط وزیر بهداشت ابلاغ شده و دستورالعمل اجرایی آن نیز توسط دکتر جان بابایی، معاون درمان وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، به دانشگاه ابلاغ شد. این نوع اهدا باید در مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماریهای وزارت بهداشت مدیریت شود و بدون مجوز از این مرکز هیچ پیوند زندهای نباید در مراکز صورت گیرد.
وی با اشاره به آیین نامه حمایت مالی از زوجین نابارور به روز شده است گفت: پیش از این حمایت مالی از زوجهای نابارور، فقط در یک سیکل در سال صورت میگرفت، اما اکنون در دو سیکل امکان این حمایتها فراهم شده و خدمات جدیدتری به آن اضافه شده است. پیشتر ناباروری اولیه تنها تحت درمان قرار میگرفت، اما اکنون ناباروری اولیه و ثانویه تحت پوشش خدمات قرار میگیرد، همچنین، سقف سنی حمایت از زنان از ۴۲ سال به ۴۵ رسیده است، در واقع تلاش شده افراد بیشتری تحت درمان قرار گیرند.
آقای شادنوش اظهار کرد: در خصوص اعتبارات این برنامه، پوشش مالی ۸۵ درصدی برای زوجهای نابارور وجود دارد، اما برای افراد تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی این هزینهها به طور کامل رایگان است.
وی گفت: تأکید ویژه نظامهای سلامت در کشورهای پیشرفته بر مداخلات توانبخشی به دلیل نتایج حاصل از آنها در نظام سلامت از هر دو منظر بالینی و اقتصاد سلامت (مقرون به صرفه بودن) است. تسهیل فرایند اخذ مجوز مراکز توانبخشی، ایجاد تسهیلات لازم جهت راه اندازی و گسترش مراکز تحت حاد توانبخشی، استفاده از ظرفیتهای موجود در مراکز استان از طریق هماهنگی و همکاریهای بین بخشی، تأکید بر استفاده از ” شناسنامههای ابلاغی استانداردهای خدمات توانبخشی در بیماری ها“ مانند، شناسنامه توانبخشی، تقویت امر نظارت بر مراکز ارائه خدمات و اقدام جهت تعیین و یا اصلاح تعرفههای خدمات توانبخشی در سطح استانی به ویژه در مناطق کمتر برخوردار از جمله پیشنهادهای حوزه درمان وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی جهت گسترش و توسعه مراکز توانبخشی، ارتقای کمی و کیفی این خدمات و تسهیل دسترسی عادلانه بیماران به مداخلات درمانی توانبخشی است.
آقای شادنوش گفت: انتظار معاونت درمان وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی از معاونان درمان دانشگاههای علوم پزشکی کشور، مهم شمردن توانبخشی در معاونت و تأکید بیشتر بر اهمیت آن در فرایند درمان و ایجاد شرایط لازم برای گسترش این خدمات و تسهیل دسترسی بیماران به این خدمات سودمند در کشور است.