وزير خارجه کشورمان: اروپایی ها باید بدانند اشتهای آمریکا برای قانون شکنی با برجام متوقف نمی شود
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما به نقل از شبکه تلویزیونی راشا تودی؛ محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در مصاحبه با اين شبکه گفت اگر یک کشور از روی عادت شروع به قانون شکنی کند آنگاه شاهد حاکمیت قانون نخواهیم بود.
ظریف افزود ما هیچ فردی را نصیحت نمی کنیم ما درباره واقعیت ها صحبت می کنیم. همه ما زمانی که به مدرسه ابتدایی و یا دبیرستان می رفتيم افرادی در کلاس بودند که ما را تهدید و ارعاب می کردند. اگر ما به آنها نگاه مي کرديم و کاری نمي کرديم، تهدیدهای آنها متوقف نمی شد. اين افراد تنها آنها را نگاه می کنند و آنها دانش آموز دیگری را کتک می زنند.
وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد اروپایی ها باید بدانند اشتهای آمریکا برای نقض قوانین بین المللی در هر جا و هر زمانی که به نفع آنها باشد با برجام متوقف نمی شود. ما شاهد اقدامات آنها در رابطه با پیمان سلاح های اتمی میانبرد، یونسکو، پیمان تغییرات آب و هوایی بوده ایم.
ظریف گفت برای اینکه با شما روراست باشم باید بگویم این اقدامات آمریکا در پایان به نفع خود آمریکا هم نخواهد بود. اگر شما در درازمدت رفتاری غیرقانونی در صحنه بین المللی داشته باشید آنگاه شما قدرت پیش بینی خود را از دست می دهید. اگر یک کشور قدرت پیش بینی خود را از دست بدهد آنگاه این موضوع به کشورهای دیگر هم سرایت می کند و آنگاه ما شاهد هرج و مرج خواهیم بود؛ بنابراین این موضوع به نفع هیچ کشوری نیست. اگر یک کشور از روی عادت شروع به قانون شکنی کند آنگاه شاهد حاکمیت قانون نخواهید بود.
مجری شبکه راشاتودی در ادامه این مصاحبه گفت شما در بسیاری از مصاحبه های خود منافع اقتصادی را یکی از پایه های برجام دانسته اید.
ظریف در پاسخ گفت منافع اقتصادی یکی از پایه های توافق است، توافق روی دو پایه بنا شده است یکی عدم اشاعه و دیگری عادی سازی روابط اقتصادی.
مجری گفت بدون مشارکت آمریکا آیا شما می توانید از منافع اقتصادی این توافق برخوردار شوید؟
ظریف پاسخ داد: نه همه منافع اقتصادی اما من معتقدم جامعه جهانی باید به این درک برسد که اگر این روند متوقف نشود، کشوری دیگر قربانی بعدی خواهد بود. ما گزینه های دیگری در اختیار داریم ما کمترین میزان وابستگی را داریم. در سال 2008 ما کمترین میزان استفاده را از اقتصاد جهانی داشتیم چرا که خوشبختانه یا متاسفانه ما از اقتصاد جهانی جدا شده بودیم. شعار ما اقتصاد مقاومتی است که می تواند در برابر فشارهای بیرونی ایستادگی کند. ما برای چهل سال است که تحت فشار قرار داریم. نه فقط در عرصه اقتصادی بلکه در سایر زمینه ها. ما نمی خواهیم روابط ایران با دیگران براساس قطعنامه های شورای امنیت تعیین شود و اکنون نیز چنین چیزی نیست. سایر جهان موظف است در چارچوب قطعنامه شورای امنیت روابط اقتصادی خود را با ایران عادی کند.
وزیر امور خارجه افزود برای این منظور لازم است که آمریکا حضور داشته باشد. ما درباره سایر جهان و نفوذ اقتصاد آمریکا بی اطلاع نیستیم اما اجازه دهید به شما یک چیز را بگویم، اصرار آمریکا بر استفاده از دلار خود و اقتصاد خود به منزله ای سلاحی برای نبرد با دیگران به نابودی آن خواهد انجامید. استفاده بیش از اندازه از هر ابزار قدرتی در نهایت به نابودی آن منجر خواهد شد. اکنون شاهد هستیم که آمریکا از ابزار مشابهی علیه چین و روسیه استفاده می کند، شاید نه به (اندازه تحریم های ایران) گسترده و کینه جویانه اما از ابزار مشابهی علیه روسیه، چین و بقیه استفاده می شود. این در نهایت به افول قدرت اقتصادی آمریکا منجر خواهد شد.
مجری در ادامه با اشاره به تلاش آمریکایی ها برای ایجاد ائتلاف دریایی در خلیج فارس، نظر وزیر خارجه ایران را در این باره پرسید.
ظریف پاسخ داد: خلیج فارس و تنگه هرمز پهنه های آبی باریکی هستند، افزایش حضور نظامی در این پهنه آبی باریک، موجب افزایش امنیت نخواهد شد بلکه موجب افزایش ناامنی می شود. ایران هزار و پانصد مایل خط ساحلی در خلیج فارس دارد و و همین حدود مرز ساحلی هم در دریای عمان دارد و کنترل بخش شمالی تنگه هرمز را برعهده دارد.
وزیر امور خارجه افزود از این رو بدون ایران شما نمی توانید امنیت داشته باشید و بی شک اگر ناوگان های دریایی را به منظور حمله و تهدید ایران به خلیج فارس بیاورید، شاهد تنش خواهید بود. این موجب افزایش ناامنی می شود. آزادی حمل و نقل دریایی همانند سایر مسائل بین المللی، موضوعی جهانی است. شما نمی توانید آزادی حمل و نقل دریایی در تنگه هرمز داشته باشید اما در کانال سوئز یا تنگه جبل الطارق چنین آزادی را نداشته باشید. همه این ها به هم وابسته اند و خطر زیرپا گذاشتن قوانین بین المللی از سوی آمریکا این است که این قوانین را نابود می کند.
مجری در ادامه پرسید آیا این نگرانی وجود دارد که آمریکا از بخواهد از چنین ائتلافی برای اجرای تحریم های خود استفاده کند و راه های دسترسی ایران را به طور فیزیکی هم مسدود کند؟
ظریف پاسخ داد: نه آنها نمی توانند و ما هم تهدید به مسدود کردن (راه های دسترسی) آنها نمی کنیم. مسئله آزادی حمل و نقل دریایی، امنیت انرژی باید برای همه باشد. شما نمی توانید انتخاب کنید که چه کسی می تواند از آزادی حمل و نقل دریایی و امنیت انرژی سود ببرد و چه کسی سود نبرد.