مجری طرح دانههای روغنی وزارت جهاد کشاورزی از ابلاغ برنامه توسعه ۶۱۶ هزار هکتاری کشت کلزا در سال زراعی ۹۹-۹۸ خبر داد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای علیرضا مهاجر در هفتمین همایش سراسری کشت محصولات زراعی (۹۸ تا ۹۹)، میزان تولید در برنامه ابلاغی را یک میلیون و ۱۰۰ هزار تن برآورد کرد.
وی با بیان اینکه سطح زیر کشت و تولید دانههای روغنی کلزا از سال ۹۰ تا کنون رشد بسیار خوبی داشته گفت: در برنامه ابلاغی، کشت کلزا در سال ۹۸-۹۷، میزان تولید ۶۸۲ هزار و ۲۸۷ تن بوده که به میزان ۴۲۰ هزار تن تولید شده است. همچنین سطح زیر کشت در برنامه ابلاغ شده ۲۴۲ هزار هکتار بوده که ۲۴۱ هزار و ۱۵۰ هکتار برداشت نهایی انجام شده است.
آقای مهاجر ادامه داد: سرانه فعلی مصرف روغن در کشور، ۱۹ کیلوگرم و نیاز سالانه کشور به آن یک و نیم میلیون تن است.
وی نیاز سالانه به کنجاله را، سه و نیم میلیون تن و میزان واردات آن را یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن اعلام کرد و گفت: ظرفیت روغن کشی کشور، ۶ میلیون تن و ظرفیت تصفیه روغن، ۳ میلیون و ۹۰۰ هزار تن است.
مجری طرح دانههای روغنی وزارت جهاد کشاورزی از استانهای گلستان، خوزستان، مازندران، ایلام، کرمانشاه و اردبیل به عنوان عمده تولیدکنندگان برتر در تولید کلزا در سال ۹۸-۹۷ نام برد.
وی با اشاره به کشت مزارع pvs کلزا ((مزارع مقایسه ارقام کلزا) در استانهای مختلف گفت: برای مناطق گرم از جمله استانهای خوزستان، گلستان و فارس، ۱۵ رقم جهت کشت و برای مناطق سرد نیز ۲۱ رقم به منظور کشت به استانهای قزوین، کرمانشاه و خراسان رضوی ارسال شده است.
آقای مهاجر با اشاره به تشکیل کمیتههای فنی تخصصی گیاه پزشکی، کنترل گل جالیز، بذر و هواشناسی، افزود: اجرای مزارع pvs به تعداد ۱۵ رقم مناطق گرم در ۶ استان و ۲۱ رقم سردسیری در ۳ استان و تهیه نقشههای هواشناسی استانها به تفکیک شهرستان جهت اجرای الگوی کشت دانههای روغنی اعم از آبی و دیم نیز پیگیری و انجام شده است.
مجری طرح دانههای روغنی افزود: توسعه کشت کلزا در اراضی دیم و نشائی کشور بر اساس نقشه تناسب اراضی و اطلاعات اقلیمی و هواشناسی کشور، توسعه کشت نشائی کلزا به منظور بهره وری بیشتر از منابع آب و خاک تا سطح ۱۰۰ هزار هکتار تا سال ۱۴۰۱-۱۴۰۰، افزایش سطح زیر کشت و عملکرد کلزا در اراضی آبی کشور با بکارگیری اصول بهزراعی و دانش و تکنولوژی روز دنیا، توسعه کشت کلزا در اراضی شالیزاری به منظور استفاده بهینه از اراضی شالیزای پس از برداشت شالی و استفاده از اثرات تناوبی گیاه کلزا در استانهای مازندران و گیلان نیز، از برنامههای آتی برای اجرا است.
وی حذف یکی از ردیفهای اعتباری مخصوص طرح دانههای روغنی و کاهش اعتبارات مورد نیاز اجرای طرح در سال زراعی جاری و عدم تناسب قیمتهای تضمینی دا نههای روغنی با قیمت سایر محصولات به خصوص در کشتهای بهاره و تابستانه و محصول وارداتی و خسارات ناشی از سیل در استانهای مختلف کشور را، از چالشهای موجود در این بخش عنوان کرد و ادامه داد: عدم امکان تهیه به موقع و به اندازه بذور مورد نیاز، طغیان برخی آفات و علفهای هرز با توجه به افزایش سطح زیر کشت و شرایط جوی سال زراعی ۹۸-۹۷ از قبیل سنک کلزا و گل جالیز که منجر به کاهش عملکرد در برخی مزارع شد از مشکلات خارج از کنترل بوده است.