به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، در مراسم شکرگزاری برداشت غوره (یاقوت سبز) دشمن زیاری، از طرح یادبود ۴ اثر ناملموس ثبت ملی در بخش دشمن زیاری شهرستان ممسنی رونمایی شد.
همت محمدی مسئول امور فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی گفت: دشت ممسنی سابقهای ۷ هزار ساله دارد و بر اساس مطالعات باستان شناسی آثار فراوانی از دورههای تاریخی وپیش از تاریخ در این دشت شناسایی شده است.
محمدی ادامه داد: در بخشهای مختلف شهرستان ممسنی مانند بخش دشمن زیاری سابقه حضور انسان به چند هزار سال میرسد که پس از حملههای متعدد در طول تاریخ به ایران بخشی از مردمان ساکن در دشتهای ممسنی به دشمن زیاری مهاجرت کردند و با خود فرهنگ غنی، آداب و رسوم، سنتها و مهارتهای مختلف را - که امروزه آن را میراث ناملموس مینامیم- انتقال دادند.
وی با بیان اینکه یکی از رسالتهای ما حفاظت از این داشتههای فرهنگی ناملموس است اظهار داشت: برگزاری این جشنوارهها راهی برای حفظ و معرفی آثار ناملموس به شمار میرود.
مسئول امور فرهنگی فارس با اشاره به ظرفیت بالای امکان برگزاری جشنوارهها و رویدادهای فرهنگی در منطقه دشمن زیاری بیان کرد: ۴ مهارت ارزشمند ثبت شده این منطقه از جمله: مهارت شیره پزی سنتی یا دوشاب گیری، مهارت تهیه حلوای سنتی میده، مهارت تهیه آبغوره سنتی و سورو خوانی بخش از توانمندیهای فرهنگی این منطقه به شمار میآیند.
محمدی تصریح کرد: وجود بزرگترین تاکستانهای دیم کشور در منطقه دشمن زیاری یک ظرفیت بالفعل است که با ایجاد بوم گردیها این ظرفیت پر رنگتر خواهد شد.
جشنواره یاقوت سبز هرساله همزمان با برداشت غوره در شهرستان ممسنی برگزار میشود.
چیدن غوره در باغ، برپایی نمایشگاه بومی محصولات تولیدی کشاورزی و دامداری با محوریت محصولات سبز و بومی، طبخ انواع آش و دمکرده محلی و ایجاد کپر و کومههای سنگی بومی و سیاه چادر از برنامههای این جشنواره بود.
منطقه دشمن زیاری بیش از ۳۲ هزار هکتار تاکستان دیم دارد که حدود ۱۸ هزار هکتار آن مثمر است.
سالانه ۹۰ درصد محصولات این باغها به صورت غوره به بازار عرضه میشود.