تلویزیون الجزیره
شورای همکاری، راهبرد مشترکی برای تأمین امنیت منطقه ندارد
وزیر خارجه ایران: امنیت خلیج فارس، از خود خلیج فارس نشات میگیرد و امنیت از خارج، خریدنی نیست
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، به نقل از تلویزیون الجزیره، کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس، راهبرد مستقل و مشترکی برای تأمین امنیت این منطقه ندارند.
السی ابی عاصی گوینده شبکه الجزیره گفت: امنیت منطقه پیش از هر طرف دیگری، مسئولیت کشورهای خود این منطقه است و به همین علت این کشورها باید در سیاستهای خود در این باره بازنگری کنند. این موضوع یک اصل در ادبیات ایرانیها درباره تنش در خلیج فارس است و بارها از زبان مقامات مختلف ایرانی تکرار شده است. آخرین نفر آنها فرمانده پدافند هوایی ارتش ایران بود. این دعوت، صرفنظر از انگیزه آن، سؤالاتی را درباره راهبرد کشورهای خلیج فارس مطرح میکند. به ویژه آنکه این کشورها از شرق و غرب شاهد طرح پیشنهادهایی درباره امنیت منطقه هستند. آخرین نمونه از این ابتکارها از طرف آبه شینزو نخست وزیر ژاپن مطرح شد. کسانی که بر این راهبردها تأکید میکنند میگویند نبود این راهبردها باعث میشود آبهای خلیج فارس به صحنه جنگ و ایفای نقش طرفهای بین المللی تبدیل شود.
نسبیه موسی گزارشگر شبکه تلویزیونی الجزیره، گفت: پیام ایران برای همسایگانش آن است که امنیت منطقه خلیج (فارس) برعهده کشورها در هر دو سوی ساحل آن است. ایران از زبان فرمانده پدافند هوایی ارتش خود بار دیگر از کشورهای خلیج فارس خواست در سیاستهای خود درباره امنیت منطقه بازنگری کنند. ایران میخواهد تأمین امنیت خلیج (فارس)، با همکاری دسته جمعی کشورهای همسایه در هر دو سوی آن و به دور از دخالتهای بیگانگان از خارج منطقه، تأمین شود. مقامات ایرانی به طور پی در پی این موضع را به ویژه در اوج بسیج ناوگانهای نظامی در خلیج (فارس) و تنش بین واشنگتن و تهران، تکرار میکنند. حسن روحانی رئیس جمهور ایران میگوید با همکاری کشورهای خلیج (فارس) میتواند از امنیت منطقه حمایت کند.
دیدگاه ایران از آنجا نشأت میگیرد که تهران تشکیل ائتلاف بین المللی دریایی را که واشنگتن به دنبال ایجاد آن است، با قاطعیت رد میکند. آمریکا میخواهد فرماندهی این ائتلاف را با هدف حمایت از کشتیرانی در منطقه تنگه هرمز و باب المندب برعهده بگیرد. این ائتلافی است که زمینه را برای ورود اسرائیل به آبهای خلیج فارس باز میکند. تهران این ائتلافها بین کشورهای خلیج فارس و تل آویو را عامل ایجاد هرج و مرج و تنش توصیف میکند.
در ادامه این گزارش آمده است: بین امضای پیمان عدم تجاوز و تشکیل ائتلاف، راهبرد تهران در برابر کشورهای همسایه اش در خلیج فارس، متفاوت است. وزارت امور خارجه ایران پیش از این، پیشنهادهایی را برای انعقاد معاهده عدم تجاوز مطرح کرده بود و خواستار گفتگو درباره این معاهده با کشورهای خلیج فارس شده بود که شامل احترام به مرزهای زمینی، دریایی و هوایی کشورها است و جانبداری از هر نیرویی را که برای مخدوش کردن امنیت منطقهای تلاش کند، منع میکند. مقامات ایرانی در بالاترین هرم نظام، تشکیل ائتلافهایی با کشورهای خلیج فارس را مطرح میکنند. از ژاپن گرفته تا فرانسه، روسیه و آلمان، ابتکارهای متعددی با عنوان تأمین امنیت خلیج فارس و تضمین آزادی کشتیرانی در تنگهای که حدود ۴۰ درصد از نفت جهان از آن عبور میکند، مطرح شده است. این مسئله، سؤالاتی را مطرح میکند که آیا کشورهای خلیج فارس خودشان هم راهبرد اختصاصی درباره امنیت منطقه دارند؟ بر کسی پوشیده نیست که کشورهای خلیج فارس در برابر ایران موضع مشترکی ندارند. یک گروه از این کشورها از منطق، در تعامل با جمهوری اسلامی بر اساس اصل حسن همجواری و حل اختلافات با این کشور به شیوههای دیپلماتیک و به دور از هر تنش نظامی که میتواند آتشهایی را در منطقه روشن کند، پیروی میکنند. اما در برابر این کشورها، دیگر کشورها به دنبال تشدید تنش علیه ایران هستند، حتی اگر این اقدام باعث وقوع جنگ شود. راهبرد این کشورها منحصر به حضور نظامی بیگانه به عنوان ضمانت امنیت این کشورها و حمایت از منطقه در برابر آنچه تهدید ایران میخوانند، است. راهبردی که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا آن را خلاصه کرد و گفت: واشنگتن خود را به حمایت از اسرائیل ملزم میداند، اما مجبور است که از عربستان هم حمایت کند، زیرا در برابر آن پول پرداخت میکند.
گزارشگر این شبکه خاطر نشان کرد: روزنامه واشنگتن پست میگوید متحدان آمریکا در خلیج فارس، سالها واشنگتن را برای اتخاذ موضع تند علیه ایران تشویق میکردند، اما با افزایش احتمال وقوع جنگ، این متحدان اکنون نمیدانند که به طور دقیق چه میخواهند. این موضوع در لحن دیپلماتیک و همراه با تأمل امارات در برابر ایران آشکار بود. ابوظبی خواستار مهار تنشها در منطقه خلیج فارس به شیوههای سیاسی و با گفتگو و مذاکره شد. امارات برای بررسی مسایل امنیتی و مرزی هیئتی به ایران اعزام کرد. امنیت خلیج فارس، از خود خلیج فارس نشات میگیرد و امنیت از خارج، خریدنی نیست. این حرف را محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران بیان کرد.