دیدن سیب های انباشته شده باکیفیت تولید شیروان و نحوه انتقال آن به کارخانه صحنه ای تاسف بر انگیز است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز خراسان شمالی ایران با تولید سالانه سه میلیون و ۷۰۰ هزار تن سیب، رتبه چهارم دنیا را دارد و
شیروان قطب تولید سیب استان
شهرستان شیروان حدود ۱۸۰۰ هکتار باغ سیب دارد و به همین سبب می توان این شهرستان را قطب تولید سیب در خراسان شمالی برشمرد.
با توجه به میانگین تولید ۲۵ تن در هر هکتار باغ سیب شیروان، سالانه ۴۸ هزار تن انواع سیب درختی در این شهرستان برداشت می شود.
سیب درختی پس از انگور، دومین محصول باغی استان خراسان شمالی است.
سیب های سرگردان
چند روزی است که برداشت سیب درختی، خاصه سیب تابستانه در شیروان آغاز شده است. 90 درصد سیب شیروان به علت کیفیت خوب تولید، عطر، طعم و آبدار بودن به دیگر استانهای کشور و حتی کشورهای همسایه صادر میشود ولی امسال به علت پایین بودن قیمت خرید سیب درختی، حال باغداران خوب نیست و آنان ، میل و رغبتی به برداشت و فروش محصول ندارند.
دیدن صحنههایی از انباشته شدن سیب در اطراف روستاهای بی بهره، کورکانلو و اوغاز که قطب تولید سیب شهرستان هستند، تاسف
یکی از باغداران شیروانی با گلایه از پایین بودن قیمت خرید سیب درختی می گوید: پایین بودن قیمت فروش محصول نسبت به هزینه های تولید آن ، نامشخص بودن وضعیت بازار میوه های فصلی و پایین بودن توان مالی باغداران در کنار ریزش محصول پیش از برداشت، از بزرگترین مشکلات باغداران شیروان است.
حسین زاده می گوید: امسال تگرگ سیب های منطقه را خراب کرده و شاید یکی از علل اصلی کسادی بازار این محصول، همین موضوع باشد
امیری از دیگر باغداران شیروانی با بیان اینکه در نبود بازار مناسب فروش، بسیاری از محصول ما بر روی درخت مانده گفت: سیب باکیفیتمان را به صورت فله ای با قیمت کیلویی ۳۵۰ تومان به شرکت های آبمیوه گیری مشهد می فروشیم که حتی کفاف هزینه های جمع آوری محصول را هم نمی دهد.
وی اشتغال فصلی برای هزار و 500نفر در فصل برداشت محصول را از ثمراتی می داند که امروز شیروان از آن محروم است و با توجه به اینکه اکثر باغداران محصولاتشان را جمع نمی کنند، شغل و کاری هم ایجاد نمی شود.
کشاورزی را می بینم که با همسر و فرزندان خردسالش برای جمع کردن محصول آمده است و می گوید : آنقدر قیمت سیب پایین آمده که نمی توانم هزینه کارگر را به سایر هزینه هایم اضافه کنم و از خانواده ام کمک گرفتم.
علل کاهش قیمت چیست ؟
رییس اداره جهاد کشاورزی شهرستان شیروان هم با بیان اینکه پارسال با توجه به سرمازدگی محصولات نقاط دیگر کشور، قیمت سیب
امان زاده تاکید می کند: در زمان بارش تگرگ، کارشناسان، حداکثر در ۴۸ ساعت، خسارت محصولات را برآورد و به مراجع مربوط اعلام کردند که در صورت تامین اعتبار، خسارت ها پرداخت خواهد شد.
سراغ مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی رفتم ، آقای شریکیان می گوید : متغیرهایی همچون زمان برداشت و کیفیت و رده بندی (سورت بندی) محصول در قیمت موثر است .
وی با اشاره به اینکه هم اکنون در استان باغ هایی داریم که محصولاتشان با کیفیت است و مشتری خوبی هم دارند گفت : اگر در برداشت سیب تعلل شود یا ارقام دیررس برداشت شوند ، به طور طبیعی تلاقی زمان برداشت محصولات کشاورزی در فصل خرید موجب کاهش قیمت می شود.
شریکیان گفت : محصولات راهبردی همچون دانه های روغنی با اجرای خرید تضمینی مشمول حمایت ویژه جهاد کشاورزی می شوند، اما سیب تاکنون شرایط لازم را نداشته است.
برداشت همزمان محصولات فصلی، یکی از علل کاهش قیمت سیب عنوان شده است؛ در حالی که برداشت همزمان میوه، امری همیشگی است و نمی تواند از علل این موضوع قلمداد شود.
دلالی برای شرکت های شهد و آبمیوه گیری خارج استان، یکی دیگر از علل احتمالی است که باید بررسی شود.
باغداران، در نبود سردخانه و صنایع تبدیلی کافی در استان و شهرستان، منتظر تدبیر مسئولان، لااقل در خرید منصفانه و تضمینی دسترنج یک ساله خود هستند.
نویسندگان: جواد حشمتی- علی احسانی فر