بیماری های مزمن غیرواگیر علت ۸۳ درصد تلفات انسانی در کشور است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکزچهارمحال وبختیاری،رئیس شورای عالی نظام پزشکی گفت: مطابق آمارها، سالانه ۸۳ درصد تلفات انسانی در کشور در حوزه بیماری های پزشکی و ناشی از بیماری های مزمن غیرواگیر است
مصطفی معین در آیین پاسداشت روز پزشک و داروساز در فرهنگسرای شهرکرد با اشاره به دگرگونی جغرافیایی شیوع، علل و عوامل خطر بیماری در یکصد سال اخیر در سراسر دنیا خاطر نشان کرد: در گذشته بیماری های حاد عفونی و واگیردار موجب تلفات انسانی می شدند و اگر چه با پیشرفت علم و فناوری چنین بیماری های ریشه کن شدند اما بیماری های مزمن غیر واگیری نظیر سکته ها و سرطان ها، بیماری های قلب و عروق، فشار خون، دیابت، انواع آسم و آلرژی و خود ایمنی ها جایگزین آنها شده اند که از عوامل ژنتیکی و محیطی نشات می گیرند.
رئیس شورای عالی نظام پزشکی کشور گفت: متاسفانه چه در دوره قبل و چه در دوره کنونی، ۸۰ درصد این تلفات مربوط به جوامع جهان سوم است.
وی افزود: مطابق آمارها، ۸۳ درصد تلفات سالانه کشور در حوزه بیماری های پزشکی به خاطر بیماری های مزمن غیر واگیر است که در راس آنها سکته قلبی قرار گرفته است.
این متخحص و پژوهشگر بیماری های ایمونولوژی و آسم و آلرژی با تصریح اینکه اغلب این بیماری ها و عوارض ناشی از آنها ۱۰ سال به طول می انجامند، پزشکان را به صرف بیش تر وقت برای این بیماران تشویق کرد و گفت: ارتباط صمیمانه، همدردی و شفقت لازمه اخلاق جامعه پزشکی در شرایط امروزی است.
وی عوامل اجتماعی و سبک زندگی را مهمترین علل بروز این بیماری ها اعلام کردو گفت: عوامل اجتماعی سهم ۵۳ درصدی را در این میان به خود اختصاص داده اند.
او ادامه داد: پایین بودن سطح سواد سلامت در جوامع بشری نقش مهمی در شیوع این بیماری ها ایفا می کند به نحوی که حتی در کشورهای پیشرفته نیز تنها ۱۲ درصد جامعه سواد پزشکی قابل قبول دارند و آموزش باقی افراد جامعه بر عهده جامعه پزشکی است.
معین همچنین اظهار داشت: بروز و شیوع این بیماری ها به عوامل اجتماعی و حتی ساختار سیاسی جامعه نیز گره خورده است بدین ترتیب که کاهش توان اقتصادی و معشیتی، شیوع فقر، استرس ها و نابرابری ها و آلودگی های شهری، شاخص های بهداشتی را کاهش می دهد.
وی، فقر فرهنگی را نیز در این زمینه بسیار موثر دانست و گفت: این عامل درست مصرف نکردن داروها، توجه نکردن کامل به توصیه پزشکان و استفاده خودسرانه و بی رویه دارو را به دنبال دارد.
رئیس شورای عالی نظام پزشکی کشور ، به سهم ۳۰ درصدی ، رواج سبک غلط زندگی مدرن اشاره داشت و در این خصوص توضیح داد: جایگزین شدن سبک های ناصحیح زندگی مدرن به جای سبک پاک زندگی قدیم روستایی نیز گریبان گیر آحاد جوامع بشری شده است که کم تحرکی و مصرف بی رویه فست فودها را به دنبال داشته است.
این عضو جامعه پزشکی کشور ، با توجه به شرایط حاکم بر وضعیت سلامت جامعه تاکید کرد: رسالت پزشک در این زمان مشابه رسالت پزشکان در زمان ابن سینا شده است.
وی گفت: پزشکان امروزی باید جامعیت بیشتری داشته باشند و مد نظر بگیرند که تنها تجویز نسخه خوب نمی تواند سلامت بیمار را تضمین کند بلکه آموزش و فرهنگ سازی نیز باید به آن ضمیمه گردد.
معین، هشدار وآگهی دادن به مدیران و مسئولان در خصوص صدمات و عوارض آلودگی های شهری را وظیفه جامعه پزشکی دانست و تاکید کرد: تنها پزشکان می توانند از سلامت تک تک شهروندان دفاع کنند زیرا این قشر پزشکان به علل این بیماری ها واقفند.