به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما ، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در مقالهای که در گلوبال تایمز چین منتشر شد نوشت من به عنوان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران این افتخار را داشتم که هم به چین سفر کنم و هم بارها میزبان همتایان چینی خود در تهران باشم. در این قبیل موقعیت ها، این مطلب هرگز از دید من پنهان نمانده است که من در یک سنت دیرین میان دو تمدن بزرگ شرکت کرده ام. سابقه رابطه ایران و چین به دو هزار سال قبل و زمانی بر میگردد که بازرگانان و کاشفان در طول جاده ابریشم با هم تماس برقرار میکردند. آنجا بود که مردم کشورهای ما یاد گرفتند عظمت تمدنهای یکدیگر را درک کنند. این تماسهای اولیه عرصه را برای هزاران سال رابطه ویژه میان دو تمدن بزرگ و پیشرفته و دیرین دنیا فراهم کرد.
امروزه چین به یک شریکی اقتصادی غیرقابل جایگزینی برای ایران تبدیل شده است و دو کشور در بسیاری عرصهها شرکایی راهبردی برای هم هستند. برای غلبه بر چالشهای در حال ظهور که مانع از تحقق توان بسیاری از کشورها برای دستیابی به رشد پایدار شده است ضرورت دارد که هم چین و هم ایران روابط خود را بیشتر از گذشته تقویت کنند. چین و ایران با چالشهایی روبرو هستند و تلاش میکنند به اهداف خود در زمینه رشد پایدار، حفاظت از محیط زیست، ریشه کنی فقر و سرکوب افراط گرایی و تروریسم که جهان را هر روزه تهدید میکنند دست یابند. ما معتقدیم مشکلات مشترک نیازمند راه حلهای مشترک است و به این ترتیب همکاری، هماهنگی و تعامل نزدیکتر و بیشتری مورد نیاز است.
در اینجا باید این مسئله را بگویم گذشته باشکوه ما، باعث میشود ما به هم چشم دوخته باشیم و رابطه کنونی ما نیز چارچوب همکاریهای ما را تعیین میکند، ولی این آینده ماست که ما را به هم پیوند میدهد. چین و ایران این دیدگاه مشترک را دارند که کشورهای مستقل دارای سیاستهای خارجی مستقل در قاره آسیا به هم متصل شوند و در کنار رشد و رونق مشترک، با تحقق ظرفیتهای خود به جایگاههای واقعی شان در جهان دست یابند.
ما طرفدار چندجانبه گرایی در امور بین الملل هستیم که الان بیش از هر زمان دیگری در معرض حمله قرار گرفته است. تاریخ پر از قدرتهای استعمارگر است، ولی چین به دنبال ارتباط با کشورهای سراسر جهان بر اثر اصل احترام متقابل، عزت و منافع مشترک بوده است. چین و ایران از روابط بازرگانی عادلانه و متوازن در سراسر جهان حمایت میکنند و هر دو ما نیز با خصومت از ناحیه تعصبات یکجانبه گرایانه و عوام فریبانه روبرو هستیم.
ایران با انعطاف سازنده توانست به مصالحهای با قدرتهای جهان درباره توافقی هستهای دست یابد که به عنوان یک موفقیت دیپلماتیک تاریخی و ستونی مهم برای رژیم کنترل تسلیحات در جهان به رسمیت شناخته شد. چین بخشی از آن مذاکرات بود و به تعهدات خود نیز وفادار بوده است، ولی برخی کشورها اینگونه نبوده اند. نحوه واکنش ما به این قلدری و نقض آشکار حقوق و تعهدات بین الملل میتواند تاثیری تعیین کننده روی توانایی ما در دستیابی به بینش مشترکمان درباره آینده این قاره داشته باشد.
اینجاست که نقش ویژه کشورهای بانفوذ در جهان در عرصه منطقهای و بین المللی نظیر چین و ایران برای نجات صلح و امنیت بین المللی به نفع همگان اهمیت حیاتی دارد. مهمترین و موثرترین واکنش ما این است که از حاکمیت و استقلال همدیگر حمایت کنیم و همکاریهای اقتصادی مان را توسعه دهیم. همانگونه که آبا و اجداد ما در دوران باستان انجام دادند ما نیز باید با تبعیت از جاده ابریشم، به آن از لحاظ فرهنگی و اقتصادی به شکلی جامع غنا ببخشیم. ایران تلاشهای خود را برای اجرای این ایده شروع کرده است.
جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین با الهام از طرح ابتکاری کمربند و جاده و برای ایجاد اعتماد متقابل راهبردی به شکل مشترک روی دستورالعملهای همکاریهای آینده کار کرده اند که این امر نشان دهنده این واقعیت است که همکاری دو کشور در شرایط کنونی در حال وارد شدن به یک فاز جدید است.
هر مشارکت راهبردی موفق نیازمند بنیان محکمی روابط اقتصادی سودمند برای دو طرف است. همزمان با مسیر رو به پیشرفت خود، ما باید به جریانها و روندهای آینده نگاهی داشته باشیم. اقتصاد آینده بر اساس دانش، فناوری و نوآوری خواهد بود. برای قرار دادن اقتصادها و روابط تجاری خود در مسیری که از دورنمای کنونی نفع ببرد، ما بر عزم خود برای تعامل و کمک موثر به طرح چین برای ایجاد پایگاهی برای دانش، فناوری و نوآوری پیشرو در سطح جهان تاکید میکنیم.
درباره رویدادهای کنونی هم ایران قویا از موضع چین در به اصطلاح جنگ تجاری حمایت میکند و رویکرد حمایت گرایانه آمریکا و اقدام واشنگتن در ترک مفاهیم تجاری مبتنی بر قانون را غیرسازنده، غیرمنطقی و مخرب میداند. علاوه بر این ایران همواره و قویا از سیاست چین واحد حمایت و از موفقیتهای ”یک کشور دو سیستم“ تمجید کرده و هر گونه مداخله در امور داخلی چین را محکوم کرده است.
ایران از ادامه حمایت چین از برنامه صلح امیز هستهای ایران و اقدامات موثر آن برای غلبه بر تحریمهای غیرقانونی و یکجانبهای که مانع از تحقق منافع اقتصادی وعده داده شده در توافق هستهای شده است قدردانی میکند.
این اجماع قوی در میان کارشناسان روابط بین الملل وجود دارد که قرن ۲۱ قرن آسیا خواهد بود. درباره چالشهای رو در روی ایران و چین، بخشهایی از جهان غرب نشان دادند که همه بازیگران بین الملل برای پذیرش این آینده آمادگی ندارند. در این شرایط، همکاری صمیمانه میان چین و ایران به عنوان دو کشوری که تعهدای عمیق به ارتباط و رونق در آسیا دارند، نقشی حیاتی دارد.