به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای محمد جواد صالحی نژاد در نشست خبری صبح امروز افزود: با عنایات رهبری و حمایتهای دولت، مرحله نخست طرح احیای دشتهای خوزستان و ایلام سال گذشته به بهره برداری رسید که در این طرح، ۲۹۵ هزار هکتار از اراضی تحویل بهره برداران شد.
وی ادامه داد: در این طرح، سه عملیات در ۲۵۰ هزار هکتار از دشتهای استان خوزستان و ۴۵ هزار هکتار از دشتهای استان ایلام به انجام رسید.
مدیر عامل موسسه جهاد نصر گفت: اجرای زهکشی زیرزمینی به مساحت ۱۸۳ هزار هکتار، تجهیز و نوسازی اراضی به مساحت ۱۹۸ هزار هکتار و اجرای شبکههای فرعی آبیاری به مساحت ۲۹۵ هزار هکتار، سه عملیاتی است که در دشتهای این دو استان به انجام رسید.
وی با اشاره به اثربخشی بالای این طرح در این دو استان افزود: در سال زراعی ۹۸-۹۷ علیرغم اینکه ۱۷۰ هزار هکتار از اراضی این دو استان زیر سیل رفت، اما در همین یکسال، شاهد افزایش سه میلیون تنی تولیدات کشاورزی این دو استان بودیم.
آقای صالحی نژاد اضافه کرد: از دیگر دستاوردهای این طرح ایجاد اشتغال برای ۹ هزار نفر است که ۸۵ درصد این نیروها بومی هستند و در قالب ۵۰۰ قرارداد مختلف به ارزش ۵ هزار میلیارد تومان بکارگیری شدند.
وی ادامه داد: همچنین ۳ هزار دستگاه ماشین آلات کشاورزی در این طرح مورد استفاده قرار گرفت که ۵۵۰ دستگاه از این ماشین آلات جزو ماشین آلات تخصصی کشاورزی بود که از این تعداد با حمایتهایی که انجام شد ۳۰۰ دستگاه در داخل تولید شد.
مدیر عامل موسسه جهاد نصر گفت: ۱۱۵ تشکل در قالب تعاونیهای مختلف نیز تشکیل شد تا مشارکتهای لازم در اجرای طرح را به انجام برسانند.
آقای صالحی نژاد افزود: با اجرای مرحله دوم بر اساس مصوبه دولت باید در مجموع ۵۵۰ هزار هکتار از دشتهای ایلام و خوزستان احیا شود و پیش بینی شده با اجرای این مرحله محصولات کشاورزی این مناطق افزایش ۹ و نیم میلیون تنی داشته باشد.
وی گفت: برای اجرای مرحله دوم باید در ۲۵۵ هزار هکتار از اراضی، احداث شبکههای اصلی و فرعی صورت گیرد همچنین رعایت توازن منطقهای و تعادل بخشی در این دو استان جزو مصوبات دولت برای اجرای مرحله دوم است.
مدیر عامل موسسه جهاد نصر با اشاره به مشکلات مالی موجود برای آغاز عملیات اجرایی مرحله دوم افزود: در حال حاضر پیگیریها برای تامین اعتبار از طریق فاینانس از کشور چین و استفاده از منابع دولتی و صندوق توسعه ملی در حال انجام است.
وی گفت: در مرحله دوم احداث کانالهای اصلی به طول ۴۲۹ کیلومتر و ۱۰۷ ایستگاه پمپاژ و همچنین ایجاد شبکههای فرعی آبیاری در ۲۵۵ هزار هکتار از دشتها پیش بینی شده است.
آقای صالحی نژاد اضافه کرد: زهکشیهای زیرزمینی در ۱۹۷ هزار هکتار از اراضی و تجهیز و نوسازی ۱۹۱ هزار هکتار از دشتها با اعتبار ۱۲ هزار میلیارد تومان نیز از دیگر الزامات فاز دوم است.
مدیر عامل موسسه جهاد نصر گفت: در حال حاضر آمادگی انجام عملیات مرحله دوم وجود دارد و از زمان تخصیص اعتبارات لازم ظرف ۵ سال، این مرحله نیز به انجام میرسد.
وی افزود: اوایل امسال جلساتی در بالاترین سطح کشور برگزار و مقرر شد اعتباری از صندوق توسعه ملی برای اجرای مرحله دوم این طرح اختصاص یابد که این اتفاق هنوز نیفتاده است.
آقای صالحی نژاد اضافه کرد: در خصوص اجرای فاز دوم، مطالبات مردمی گستردهای وجود دارد و نمایندگان مجلس، استانداران و دولت پیگیر تخصیص اعتبارات لازم هستند.
وی ادامه داد: در مرحله دوم در بخش فاینانس اعتبار یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلاری برای انجام شبکههای فرعی مورد نیاز است که پیش بینی شده این اعتبار از طریق کشور چین تامین شود و در حال حاضر رایزنیها برای تحقق این موضوع ادامه دارد.
شناسایی ۷ کانون بحرانی برای ریزگردهای استان خوزستان
مدیر عامل موسسه جهاد نصر با اشاره به شناسایی ۷ کانون بحرانی در سطح ۳۵۰ هزار هکتار از اراضی استان خوزستان گفت: کانون فوق بحرانی در جنوب اهواز قرار دارد که تامین و انتقال آب از کارون با کانالی به طول ۶۰ کیلومتر و عرض ۳۰ متر به این منطقه انجام شده است.
صالحی نژاد افزود: ۱۳ رشته کانال فرعی هم برای آبرسانی به این ۷ کانون پیش بینی شده بود که ۹ رشته آن پیشرفت فیزیکی ۷۵ درصدی داشته است.
وی گفت: ۲۰ هزار هکتار از اراضی این کانونها نهال کاری و ۱۴ هزار هکتار از تالابها نیز مرطوب سازی شده اند و با اقدامات انجام شده کاهش ۵۶ درصدی ریزگردها در استان خوزستان پیش بینی شده است.
مدیر عامل موسسه جهاد نصر افزود: امسال ۹۲ میلیارد تومان برای مهار کانونهای ریزگردها که ۷۰ درصد آن منشا داخلی دارد در نظر گرفته شده است.
مدیر عامل موسسه جهاد نصر: با اجرای مرحله نخست طرح احیای دشتهای خوزستان و ایلام در یکسال زراعی، محصولات کشاورزی این دو استان، افزایش ۳ میلیون تنی داشت.
آقای محمد جواد صالحی نژاد در نشست خبری امروز افزود: در مرحله نخست این طرح، ۲۹۵ هزار هکتار از دشتهای این دو استان با اجرای عملیات زه کشی، اصلاح خاک، نوسازی و تجهیز اراضی، اصلاح و آماده کشت شد.
وی ادامه داد: ۲۵۰ هزار هکتار از این اراضی، مربوط به خوزستان و ۴۵ هزار هکتار مربوط به استان ایلام است.
مدیرعامل جهاد نصر گفت: این طرح برای ۹۰۰۰ نفر ایجاد اشتغال کرده و در مناطق خرمشهر، دشت اهواز، عین خوش و فکه، مهاجرت معکوس را در پی داشته است.