به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، دولت ترامپ قصد دارد برای نخستین بار پس از دهه ها، در بحبوحه منافع فزاینده راهبردی و اقتصادی در گرینلند، در این منطقه از دانمارک، یک کنسولگری دایر کند.
به گزارش آسوشیتدپرس از واشنگتن، وزارت خارجه آمریکا در نامهای به کنگره اعلام کرد دایر کردن دوباره یک کنسولگری در نوک Nuuk، (مرکز گریلند)، بخشی از طرح گستردهتر برای افزایش حضور آمریکا در قطب شمال است. در این نامه که جمعه نسخهای از آن به دست این خبرگزاری رسید، و خطاب به کمیته روابط خارجی سناست، تصریح شده است: آمریکا ”در تقویت روابط سیاسی، اقتصادی و تجاری در سراسر منطقه قطب شمال، منافع راهبردی دارد. “
دونالد ترامپ این هفته پس از پیشنهاد خرید گرینلند که با مخالفت دولت دانمارک رو به رو شد، موجب بروز مناقشه دیپلماتیک با این کشور شد. مت فردریکسن، نخست وزیر دانمارک، پیشنهاد ترامپ را ”بحثی بیهوده“ دانست. ترامپ هم در مقابل، اظهارات فردریکسن را ”ناخوشایند“ توصیف، و سفرش را به دانمارک لغو کرد. با این حال، ترامپ جمعه گفت: با فردریکسن گفتگو کرده و او را ”زنی فوق العاده“ دانسته است. وی پیش از ترک کاخ سفید برای شرکت در اجلاس گروه هفت در فرانسه گفت: ”ما گفتگوی عالی داشتیم. ما رابطه بسیار خوبی با دانمارک داریم... او تلفنی تماس گرفت و من از او بسیار قدردانی کردم. “
در نامه وزارت خارجه آمریکا به کنگره آمده است: حضور دیپلماتیک مستمر، این امکان را برای آمریکا فراهم خواهد کرد تا ”از سهمهای مهم خود در گرینلند حفاظت کند و در عین روابط عمیق تری با مقامات و جامعه گریلند برقرار کند. “ به موجب این نامه، کنسولگری ”بخش مهمی از تلاشهای ما برای افزایش حضور آمریکا در قطب شمال خواهد بود و به عنوان پایگاهی مؤثر برای پیشبرد منافع آمریکا در گرینلند عمل خواهد کرد. “
کنگره احتمالاً پذیرای این ایده خواهد بود، اما بعد از اقدامات ترامپ، احتمالاً این پیشنهاد مورد بررسی و موشکافی بیشتری قرار خواهد گرفت. آمریکا سال ۱۹۴۰ پس از اشغال دانمارک توسط آلمان نازی، در گرینلند، کنسولگری دایر کرد. این کنسولگری سال ۱۹۵۳ بسته شد. کنسولگری جدید سال آینده در مرکز این منطقه نیمه خودمختار گشایش خواهد یافت.
وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد به تازگی یک افسر امور گرینلند منصوب کرده است که خارج از سفارت آمریکا در کپنهاگ فعالیت میکند. این وزارتخانه قصد دارد تا پاییز یا کمی پس از آن، کارکنانی از داخل خود گرینلند استخدام کند. در نهایت وزارت خارجه امیدوار است تعداد کارکنان کنسولگری در سال ۲۰۲۰، هفت نفر باشد. کارشناسان میگویند با وجود رد آزاردهنده ایده ترامپ برای خرید گرینلند، حضور پررنگتر آمریکا در این منطقه غیرضروری است. گرینلند در یک منطقه مهم جغرافیایی واقع است و ذخایر بزرگ بالقوه گاز طبیعی و مواد معدنی کمیاب دارد. آمریکا، روسیه، چین و دیگران به این منطقه علاقه نشان داده اند.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه ماه آوریل برنامهای را برای تاکید بر حضور کشورش در قطب شمال، از جمله تلاشهای برای احداث بنادر و دیگر زیرساخت ها، و توسعه ناوگان یخ شکنها ارائه کرد. روسیه میخواهد نشان دهد که حق مالکیت در این منطقه دارد؛ منطقهای که گمان میرود یک چهارم ذخایر نفت و گاز کشف نشده زمین در آنجا باشد.
چین نیز گرینلند را منبع احتمالی مواد کمیاب معدنی و دیگر ذخایر، و همچنین مکانی برای ایجاد بندری به منظور انتقال محمولهها با کشتی از قطب شمال به شرق آمریکا میداند.