روز بازارها در ساماندهی دستفروشان و ایجاد فرصت شغلی برای بانوان سرپرست خانوار و اقشار آسیب پذیر موثرند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز خراسان شمالی بازارهای روز یا روزبازارها ، مجموعه هایی اقتصادی و معیشتی است که ضمن
شهروندان بجنورد، مرکز استان خراسان شمالی هم سال هاست که از این روزبازارها برخوردارند. البته ابتدا بازارهای چهارشنبه در حوالی سبزه میدان شهر بجنورد رونق یافت و از 20 سال قبل، دوشنبه و پنجشنبه بازارها، ابتدا در محل ساختمان فعلی تامین اجتماعی و سپس مقابل مجموعه ورزشی تختی، فعال شد.
دوشنبه و پنجشنبه بازار بجنورد در محدوده مجموعه ورزشی تختی، هر هفته شاهد حضور هزاران نفر از شهروندانی است که برای تهیه اقلام متنوع مورد نیاز خود، به آن مراجعه می کنند. هر چند محصولات عرضه شده در این بازار، طیف متنوعی از میوه، سبزی و ترشی ها، عرقیجات، لواشک، محصولات و فراورده های لبنی و خوراکی، لوازم خرازی، ظروف، پوشاک، گل و گیاه است ولی میوه و سبزی، بخش عمده بار غرفه ها را تشکیل می دهد.
کیفیت غرفه ها و قیمت های روز بازار
غرفه های روباز و مسقف بازار به ترتیب، روزانه ۱۴ و هشت هزار تومان کرایه می شود که رقم منصفانه ای به نظر می رسد. البته کسانی هم هستند که با مدارای مسئولان پنجشنبه بازار، در بخش هایی از محوطه بازار، بدون پرداخت عوارض غرفه، کالای خود را به فروش می رسانند. کالاهایی متنوع که از جارو و توری پنجره تا زیره و رب گوجه فرنگی را در بر می گیرد.
میزان تخفیف محصولات و اجناس آنان هم تابع قانون یا رویه خاصی نیست و به انصاف غرفه داران بستگی دارد. از آنجا که بسیاری از غرفه داران، کالاها را خود یا با کمترین واسطه، از دیگران تهیه یا تولید می کنند، معمولا با قیمت مناسبی در اختیار مشتریان می گذارند.
خانم آق قلعه که هر هفته از این بازار خرید می کند می گوید: تازگی میوه های پنجشنبه بازار، یک مزیت است. برخی میوه ها تا 50درصد ارزانتر از نرخ بازاراست؛ بنابراین نیاز میوه خانواده را از اینجا تامین می کنیم.
آقای گریوانی از میوه فروشان این بازارهم می گوید میوه های تازه را با ماشین نیسان بلافاصله از سرِ زمین به پنجشنبه بازار حمل می کنیم. خدا را شکر مردم هم از کیفیت و هم قیمت راضی اند.
"گذر کردی، ضرر کردی!" فروشنده هندوانه و خربزه گمان می کند خبرنگارم. تلی از خربزه جوین را مقابلش چیده و با خوشرویی می خواهد خربزه ای ببرم. می گوید خوب فروش نمی رود. البته مثل دیگر فروشندگان، مایل است شب که به خانه اش می رود، نیسانش خالی باشد!
مجیدی، راننده نیسان که از میدان بار، پیاز و سیب زمینی برای فروش به پنجشنبه بازار می آورد، می گوید از مسئولان تقاضامندیم شرایط را برای پراکندگی روزبازارها در روزهای مختلف هفته در شهرهای استان فراهم کنند؛ یعنی طوری نباشد که با برپایی همزمان پنجشنبه بازار در شهرهای بجنورد و آشخانه، امکان عرضه کالا در یکی از این دو شهر را از دست بدهیم.
ساماندهی مسیر و پارکینگ؛ ضرورت های غفلت شده
آب و برق و سرویس دستشویی تامین شده برای مردم و غرفه داران، قابل قبول است ولی نبود پارکینگ خط کشی و آسفالت شده، چیزی است که نبود آن به شدت احساس می شود. طبعا امنیت ماشین ها نیز تحت الشعاع این موضوع قرار می گیرد. پارک بی قاعده خودروها و همچنین ورود گاه بی ضابطه آنها به محل غرفه ها از دیگر مشکلات است.
همچنین هرچند در این فصل، امکان ادای نماز در داخل یا کنار غرفه ها وجود دارد ولی احداث یک نمازخانه در حد ۱۲ تا ۱۵متر مربع، برای همه مغتنم خواهد بود؛ خصوصا که بازار قبلی هم که تا دو سال پیش در نزدیکی همین مکان دایر بود، نمازخانه ساده و کار راه اندازی داشت.
علاوه بر این بازار، روزهای پنجشنبه، جمع قابل توجهی از دست فروشان، کالای خود را که بیشتر هم میوه است، مقابل امامزاده سید عباس (ع) بجنورد بساط می کنند و با توجه به حضور زائران و مجاوران در این آستانه و برای زیارت اهل قبور، این بازار هم رونق خوبی پیدا می کند.
روزبازار امام رضا در خروجی بجنورد به سمت مشهد مقدس هم هست که در مواقع برپایی نمایشگاه ها یا هنگام توزیع اقلام تنظیم بازار، رونقی موقتی می یابد.
همزمان با تعطیلات تابستانی، پارک مقابل مسجد امام رضای بجنورد هم عصرها تا پاسی از شب، شاهد بساط شدن اجناس و محصولات جورواجور فروشندگانی است که امیدوارند در رهگذر مسافران و گردشگران، متاع خود را به فروش برسانند.
مصطفی زاده مدیرکل راه و شهرسازی استان هم برای مردم گلستان شهر در حاشیه شهر بجنورد خبر خوبی دارد و می گوید: ۲۰هکتار زمین برای ساخت محل عرضه میوه و تره باردر نزدیکی گلستان شهر اختصاص یافته که به زودی کارهای آن انجام می شود.
رونق روزبازارها می تواند از یک سو در ساماندهی دستفروشان و حتی ایجاد فرصت شغلی برای بانوان سرپرست خانوار و اقشارمددجو
امروز رونق روزبازارها در صورت فراهم بودن مقدمات، زیرساخت ها و امکانات آنها، با عرضه محصولات فراوان و تازه تر و ارزان تر به پویایی اقتصاد شهرها و روستاها کمک شایانی می کند. روزبازارهای بجنورد با یک بازنگری و ساماندهی برای پوشش همه نقاط شهری، می توانند این مقصود را عملی کنند.
نویسنده: علی احسانی فر