این روزها پزشکان خودسر بلای جان خودشان شده اند .
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز زنجان ؛ 33 ساله است می گوید : با هردرد کمری که داشت یک ژلوفن مصرف کرده است واکنون آنقدر دارو به بدن تزریق کرده که دیگر اشباع شده است .
55 ساله است می گوید : بیماری قلبی دارد و چندبار هم آنژیو گرافی شده است و برای کاهش دردهایش علاوه بر تجویزهای پزشک متخصص ، روزانه مُسکن استفاده کرده است اما اکنون خون بدن غلیظ شده و مسکنها دیگر جوابگوی آرامشش نیستند
26 ساله است می گوید: پس از هر امتحان یک قرص مصرف کرده واکنون سردردهایش فقط با مصرف ژلوفن و استامینوفن برطرف می شود
و دردناکتر از همه 35 ساله است می گوید: بر اثر مصرف بیش از حد مسکنها چند روزی است سقط جنین کرده است ، مسکنها نگذاشتن طعم مادر شدن را بچشد .
و من در شهری که همه دنبال آرامشن ، 4 هزارتومان برای یک ردیف قرصهای ژله ای پرداخت می کنم درعرض 2 دقیقه
نمیدانم کی وکجا قراراست مصرف شوند اما با خود می گویم بهتر است در کیف همراهم باشد برای روز مبادا
همه اینها این روز ها ، مارا تبدیل به پزشکان خودسر کرده است که بلای جان درونمان شده ایم .
دکتر تاج کی ، معاون غذا وداروی دانشگاه علوم پزشکی زنجان می گوید: مصرف مسکنها به صورت بی رویه وبدون نسخه افزایش یافته است
اومی گوید: درست است که این داروها جزء داروهای بی نسخه هستند اما قرارنیست بدون مشورت با مسئول داروخانه ها یا پزشک مصرف شوند
دکتر تاج کی می افزاید: نقاط حساس بدن نظیر کبد ،کلیه وگوارش با مصرف بیش از حد این قرصها ازبین می روند .
او می گوید: استامینوفن وقرصهای مشابه شاید داروی خوبی باشد اما باید به ظرفیت دفع کبد هم توجه کرد آیا همه اینها دفع خواهند شد یا نه کبد توانایی خود را ازدست خواهد داد؟؟
مصرف بیش از سه روز ممنوع
دکتر رسولی ، پزشک عمومی هم می گوید: علم برای آرامش درحال بروز رسانی است وهیچ علمی مخالف این نیست که فرد هنگام بروز درد کوتاهمدت با بلعیدن یک مسکن از درد نجات پیدا کند اما بهتر است شهروندان برای هردرد درهرناحیه از بدن مستقیما به قرصهای مسکن مراجعه کنند .
او می افزاید: چنانچه فردی در مدت بیش از 3 روز متوالی از این قرصها بدون تجویز پزشک استفاده کند دچار مشکلات اساسی وغیرقابل جبران خواهد شد .
عوارض جانبی مصرف داروهای مسکن را جدی بگیریم
دکتر احمدی می گوید: وقتی بدن درد می کند یعنی مشکلی پیش آمده اما این مشکل را نباید با مصرف قرصهای مقطعی مسکن سرپوش گذاشت .
داروهایی بی نسخه در قاب داروخانه ها
داروهایی چون استیل سالیسیلیک اسید ASA، پاراستامول، دیکلوفناک یا ایبوپروفن از جمله مسکنهایی هستند که بدون تجویز پزشک در داروخانه ها به فروش میرسند.
معاون غذا وداروی دانشگاه علوم پزشکی می گوید: اینها نیازی به نسخه ندارند اما فرد مصرف کننده می تواند از مسئول داروخانه مشاوره بگیرد که چقدر برای التیام دردش کافیست .
شماره ای برای مشاوره دارویی
وزارت بهداشت درطرحی سامانه 1490 را برای مشاوره دارویی و استفاده شهروندان از نظر متخصصان درباره داروهای مصرفی اختصاص داده است .
دکتر حقیقی ، متخصص قلب وعروق هم معتقد است : مصرف بالای برخی از مسکنها همچون دیکلوفناک در دراز مدت خطر بیماریهای قلبی-عروقی را افزایش میدهد.
او می گوید : افرادی که از قرصهای کاهشدهنده فشار خون استفاده میکنند باید با پزشک معالج خود مشورت کنند
اما مُسکنهای دردساز
دکتر احمدی ، دارو ساز هم می گوید: همه ما فکر می کنیم مسکن درد را ازبین میبرد اما باید بدانیم که مصرف مسکنها در بلندمدت ممکن است خود باعث بروز سردرد شوند یعنی به یک دور باطل گرفتار
شوند .
تهوع، استفراغ، دل درد، خوابآلودگی، مدفوع سیاه یا خونی، سرفه به همراه بالا آوردن خون، تنفس سطحی و کم عمق، غش کردن یا بیهوش شدن از علائم مصرف بیش از حد مسکنها ازجمله ایبوپروفن است.
وی می افزاید: درکنار قرصهای آرام بخش برخی افراد سرخود ویتامین هم برای خودشان تجویز می کنند
درصورتی که مصرف مکملهای دارویی به خصوص ویتامینها بدون ضرر نیست
دکتر احمدی می گوید: مصرف بیش از حد ازیک سو واز سوی دیگر نادرست مصرف کردن هم برای افراد مشکل ساز شده است
این کارشناس دارو می افزاید: متاسفانه برخی مراجعان قرص ها را بدون آب یابا شکم خالی مصرف می کنند
درصورتی که مسکنهایی که در معده باز و فعال می شوند، نباید با شکم خالی مصرف شوند
اگرچه آماردقیقی ازمصرف خانواده ها ازمسکنها دردست نیست اما آمارهای جهانی نشان می دهد سالیانه 15000 نفر براثر مصرف این نوع قرصها جان خود را ازدست می دهند .
این روزها پزشکان خودسر بلای جان خودشان شده اند .
مسکنها از آرامش تا آرامش به چه قیمتی ...
نویسنده : معصومه امینی