به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از رویترز , صدراعظم آلمان گفت: ما اعلام دولت جدید انگلیس مبنی بر خروج از اتحادیه اروپا تا سی و یکم اکتبر را جدی گرفته ایم.
آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان بعد از برگزاری کنفرانس خبری مشترک با بوریس جانسون، نخست وزیر انگلیس در برلین به سئوالات چند خبرنگار پاسخ گفت.
او در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران گفت: طبعا ما طبق مصوبات پارلمان انگلیس، بحثهایمان را دنبال می کنیم و همان طور که می دانید هم اکنون مساله «بک استاپ» (طرح مربوط به مرز ایرلند شمالی و جنوبی که بر اساس توافق «جمعه نیک» در آوریل سال 1998 میلادی منجر به صلح در ایرلند شد و نباید میان این دو قسمت، مرز فیزیکی کشیده شود.)، موضوعی قابل بحث است. باید ساز و کاری ایجاد کنیم که به واسطه آن، این پاسخ را داشته باشیم که چنانچه هیچ مقررات و ضوابطی را نتوانیم برای مرز میان ایرلند شمالی و کشور جمهوری ایرلند و نیز بهره مندی از بازار داخلی (اتحادیه اروپا برای این منطقه) بیابیم، چه اتفاقی می افتد؟ موضع ما آن است که این مساله، یک مساله غیرقابل حل نیست. در حال حاضر ما این برداشت را داریم که چطور باید خودمان را درگیر حل این چالش کنیم. اینکه فکر کنیم که «بک استاپ» می تواند راه چاره ای برای این مساله باشد، چندان اهمیت ندارد بلکه نکته مهم آن است که چطور می خواهیم مناسبات آتی را میان اتحادیه اروپا و انگلیس، به ویژه در مورد ایرلند شمالی و نیز جمهوری ایرلند به عنوان یکی از اعضای اتحادیه اروپا تعریف کنیم. روش «بک استاپ» نوعی پشتیبان است. اگر ما بتوانیم راه حلی برای این مساله بیابیم در آن صورت احتمالا خواهیم توانست ظرف دو سال آینده به یک راهکار برسیم. اما چرا تلاش نکنیم که ظرف سی روز به یک راهکار در این زمینه برسیم؟ خلاصه باید تلاشمان را بکنیم تا راهی پیدا کنیم. ما باید درباره نوع مناسبات آتی میان انگلیس با اتحادیه اروپا شفافیت داشته باشیم و معتقدم این شفافیت باید تقویت هم بشود و ما امشب باید یک گفتگوی خوب در این زمینه داشته باشیم.
مرکل در ادامه گفت: یک بار دیگر مایلم تاکید کنم ظرف سالهای گذشته با کمیسیون اروپا مذاکرات بسیار خوبی در این باره داشتیم و سرانجام بیست و هفت کشور عضو اتحادیه اروپا موفق شدند در مواجهه با مساله خروج انگلیس از اتحادیه اروپا از موضعی یکپارچه برخوردار شوند و این نگاه، البته برای انگلیس هم از اهمیت برخوردار است و از طرف دیگر باید بگویم انگلیس باید مشخص کند صادقانه چه تصور و برداشتی (به این مساله) دارد؟ زیرا این وظیفه اصلی صدراعظم آلمان نیست که مناسبات حسنه میان جمهوری ایرلند و شمال ایرلند برقرار کند بلکه به اعتقاد من ما باید توجه بیشتری به حفظ پیمان «جمعه نیک» داشته باشیم. ما از تاریخ انعقاد این پیمان، چیزهای زیادی یاد گرفته ایم و بنابراین لازم است نخست، پیشنهادهای انگلیس را بشنویم و البته ما نیز باید هدف مبتنی بر یکپارچگی بازار داخلی اتحادیه اروپا را تامین و تضمین کنیم که البته این، مساله ای روشن است. چون زمانی که کسی به دنبال خروج (از این بازار) است برماست که نشان دهیم این یکپارچگی وجود دارد و اینکه به طور مثال ما در ارتباط با برخی مسائل و موضوعات، بحث و برای آنها در داخل اتحادیه اروپا راهکار پیدا کنیم، به اعتقاد من، این وظیفه ماست. می دانیم که انگلیس اعلام کرده است در سی و یکم اکتبر از اتحادیه اروپا خارج می شود. باید بگویم این اظهارنظر را بسیاری جدی گرفته ایم و اساسا فرض ما نیز آن بود که این خروج را می توان چند ماهه انجام داد و نیازی به دوازده ماه انتظار ندارد؛ البته به شرط آنکه مقررات و شرایط یک خروج منظم را تعیین کرده باشیم.
مرکل در پاسخ به سئوال خبرنگاری دیگر گفت: به نظرم این دو موضع، هر دو، درستند. از یک طرف، اینکه انگلیس، قصد خروج از اتحادیه اروپا را دارد و از طرف دیگر، پایبندی و حفظ پیمان «جمعه نیک» است. مساله، تنها مساله انگلیس نیست بلکه به آینده کشورهای عضو اتحادیه اروپا هم مربوط می شود و حتی مساله امروزشان نیز هست. منظورم آینده جمهوری ایرلند است. بخشی از این مساله به موضع اتحادیه اروپا نیز مربوط می شود و بنابراین ما باید هر دو این مواضع را با هم در نظر بگیریم. در نگاه اول، البته این کار راحتی نیست اما باید از عهده اش برآییم و انجامش دهیم و ما می توانیم در نهایت برای آن، راه حلی بیابیم.
صدراعظم آلمان در واکنش به سئوال خبرنگاری آلمانی که پرسید آیا شما موافق یا مخالف پیشنهاد ترامپ مبنی بر بازگشت دوباره روسیه به گروه هفت (و تبدیل این گروه به گروه هشت) هستید، اظهار داشت: ما در این ارتباط هنوز به راه حلی نرسیده ایم. البته سئوال شما کاملا درست و بجاست اما امروز نمی توانیم به آن پاسخ دهیم. البته من در آینده، تحقق یک چنین پیشنهادی را غیرممکن نمی دانم اما باید همچنان در موردش کار کنیم. نکته دومی که در این باره باید بگویم آن است که در سال 2014 میلادی بنا به دلایل مشخصی، حضور روسیه در گروه (هشت) به حال تعلیق درآمد اما این حضور در هر صورت در نشست اجلاس سران گروه هفت در فرانسه، بار دیگر مورد بررسی قرار خواهد گرفت. شاید اگر تحرک و جنبشی در اجرای توافقنامه مینسک بوجود آید، شرایط جدیدی هم برقرار شود. اما در زمان حاضر، هنوز چنین پیشرفتی را در اجرای این توافقنامه شاهد نبوده ایم. به همین خاطر است که در واقع همان دلایل (تعلیق روسیه) در سال 2014 در زمان حاضر نیز به قوت خود باقی است. اروپا و همین طورما آلمان و فرانسه به طور ویژه در تلاشیم تمام توان خود را بکار بندیم تا شاید با حضور زلنسکی، رئیس جمهور جدید اوکراین و نیز رئیس جمهور پوتین، پیشرفتهایی را در این زمینه شاهد باشیم؛ هرچند که ارزیابی من آن است که همینک چنین پیشرفتی وجود ندارد.