با گشتن در سطح شهر کرج و سر زدن به گل فروشیها متوجه شدیم که پرمصرف ترین گل رز هلندی و یکی از گران ترین گل ها ارکیده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکز البرز، داود رحیمی از گل فروشان منطقه رجایی شهر کرج که حدود ۳۷ سال است که در این عرصه فعالیت میکند، ضمن تایید این موضوع با نظر به تجربه اش در این عرصه، گفت: رز هلندی در سالهای اخیر بیشترین متقاضی را در مغازه وی داشته است و برای تهیه این گل ها و سایر لوازم مورد نیاز مغازه اش، هفته چند نوبت ساعت ۳ صبح از کرج حرکت میکند و ساعت ۴ صبح در بازار گل تهران خرید می کند و به البرز بازمی گردد.
رز هلندی با او همراه شدیم و پس از رسیدن به بازار گل تهران و پرس و جو در مورد گل رز هلندی متوجه شدم این گل نه تنها به شکل شاخهای از هلند وارد نمیشود بلکه خود ما در کشور تولید کننده آن هستیم. یکی از غرفه داران در این بازار که در مغازه اش تنها رزهای هلندی قرمز داشت، گفت: این گلها را از گلخانهای در استان البرز تهیه میکند. پس به البرز بازگشتم و سراغ گلخانههای تولید گل شاخه بریده را از مسئولان جهاد کشاورزی البرز گرفتم.
گلخانه آقای رنجبر با خانم اکبریان مسئول باغبانی سازمان جهاد کشاورزی البرز همراه شدم و به گلخانه آقای رنجبر در شهرستان ساوجبلاغ رفتیم که یکی از به روزترین گلخانههای ایران است. در گفتگو با آقای رنجبر متوجه شدم این گلخانه در مساحتی بیش از ۵ هزار مترمربع ساخته شده است و ۱۰ نوع رز هلندی در این مجموعه تولید میشود. وی با اشاره به واردات بیش از ۴۲۰ هزار پایه رز هلندی برای آغاز فعالیت این مجموعه در سال ۹۴ افزود: با وارد کردن این پایه ها، توانستیم تکنولوژی روز اروپا را نیز برای تولید حداکثری به کشور وارد کنیم و هم اکنون این گلخانه هیدروپونیک سیستم آبیاری و اقلیم به شکل کاملا اتوماتیک و با قابلیت کنترل از راه دور را داراست. رنجبر به تولید سالانه بیش از یک میلیون شاخه رز هلندی در مجموعه اشاره کرد و گفت: متاسفانه در راه تولید مشکلاتی وجود دارد که نیازمند حمایت است؛ برای نمونه تمام هزینههای راه اندازی و نگهداری بر اساس نرخهای یورویی است، ولی فروش و بازگشت سرمایه با ریال است که این موضوع ما را در تامین هزینهها دچار مشکل کرده است. این تولید کننده گل با اعلام آمادگی برای توسعه گلخانه اش اضافه کرد: نیاز است شرایط و بروکراسیهای اداری برای حمایت از گلخانه داران تسهیل شود. آقای رنجبر در پایان صحبتها به فعالیت یک مجموعه تولید دیگر گل در نظرآباد استان البرز نیز اشاره کرد که ارزش افزوده زیادی در تولیداتش دارد.
ارکیده گلی گران و پرزحمت با مسئول باغبانی جهاد کشاورزی البرز به شهرستان نظرآباد رفتم و با رسیدن به این گلخانه متوجه شدم در گلخانه ۵ هزار متر مربعی، گل ارکیده تولید میشود. آقای سالارکیا مدیر فنی این مجموعه در ابتدای ورود، به استقبال ما آمد و گفت: در این گلخانه که دارای ۶ سالن استریل است، ارکیدههایی تولید میشود که بیشتر با سلیقه مردم آسیا انطباق دارد. وی افزود: گل ارکیده هم به صورت بوتهای و هم به صورت شاخه بریده به فروش میرسد که مردم کشورهای عربی، روسیه، چین و سایر کشورهای قاره ما، گلهایی با سایز بزرگ را میپسندند و با توجه به اینکه این گل در اروپا بیشتر به صورت مینیاتوری و کوچک تولید میشود، تقاضای خرید آسیاییها از ما بیشتر است. مدیر فنی این مجموعه با اشاره به شرایط سخت نگهداری این گل گفت: گل ارکیده از زمان کاشت تا گل دهی به حدود ۲ سال و نیم زمان احتیاج دارد که ما در ۶ سالن این مجموعه به صورت استریل از آنها نگهداری میکنیم.
ارکیده رغیبی برای نفت سالارکیا به ارزش قابل توجه این گل نیز اشاره کرد و افزود: هر ۵ بوته گل ارکیده ارزشی معادل یک بشکه نفت دارد و در این مجموعه سالانه ۱۵۰ هزار گل ارکیده تولید میشود، پس این گلخانه سالانه معادل ۳۰ هزار بشکه نفت ارزش افزوده ایجاد میکند. وی در پاسخ به این سوال که چرا تولید اولیه ارکیده را در ایران انجام نمیدهند و گل را به صورت بوته کوچک از هلند وارد میکنند، گفت: ریسک تولید و پرورش این گل گران قیمت زیاد است و، چون دوره گل دهی آن طولانی است، اگر تولیدی با آفت وارد مجموعه شود عواقب جبران ناپذیری را در پی دارد. سالارکیا افزود : دانش تولید و تکثیر این گل در کشور وجود دارد و هم اکنون در صورت حمایت دولت برای تخصیص ۵ میلیارد تومان بودجه، امکان ساخت یک آزمایشگاه ۲۰۰ متر مربعی وجود دارد تا نه تنها نیاز این مجموعه تامین شود بلکه سایر تولید کنندگان نیز از منافع این حرکت بهرهمند شوند.
فعالیت علی رغم تمام مشکلات در ادامه گفتگوها مسئول باغبانی جهاد کشاورزی البرز ضمن اعلام آمادگی برای بررسی این درخواست، از طرحهای حمایتی برای کشتهای گلخانهای در البرز خبر داد و گفت: وزارت جهاد کشاورزی با سیاست گذاری کلان در راستای حمایت از تولید کنندگان کشور، موفقیتهای قابل توجهی را رقم زده است؛ به گونهای که بر اساس آمارهای ارائه شده از سوی وزارت جهاد کشاورزی هم اکنون سالانه بیش از ۲ میلیارد و ۵۸۹ میلیون گل شاخه بریده در کشور تولید میشود. وی افزود: تولید ۴۵ میلیون گل شاخه بریده در البرز هم سویی این استان با سیاست توسعه اقتصاد غیر نفتی در کشور را نشان میدهد. مسئول باغبانی سازمان جهاد کشاورزی البرز به سطح قابل توجه فعالیت کشاورزی علمی در البرز اشاره کرد و گفت: این استان بیش از ۳۰۰ هکتار گلخانه دارد و از این میزان ۹۱ هکتار به تولید گلهای زینتی اختصاص داده شده که در ۳۱ هکتار از این سطح گلهای شاخه بریده تولید میشود. وی افزود: در کنار ۳۱ هکتار گلخانه برای تولید گل شاخه بریده، در حدود ۵۹ هکتار نیز پرورش گل شاخه بریده در فضای باز انجام میشود که برخی از این مجموعهها با تکنولوژی روز اروپا تولید انجام میدهند. براساس آمار ارائه شده در سفر اخیر رییس مجلس شورای اسلامی به البرز، بخش کشاورزی و باغبانی ایران با رشد منفی یک ممیز ۲ دهم درصدی در سال گذشته، دومین صنعت مقاوم کشور به تحریم و رکود بوده است. پس میتوان به این تولید غیر نفتی در زمان تحریم و جنگ اقتصادی تکیه کرد؛ اگر، حمایت جدی تری در شرایط کنونی از این صنعت لطیف در عین حال مقاوم صورت پذیرد.